fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

3 choroby powiązane z SIBO

3 choroby powiązane z SIBO

3 choroby powiązane z SIBO

SIBO to zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego, który objawia się m.in. ciągłym wzdęciem, ogólnym zmęczeniem, zaparciami czy biegunkami. Istnieją trzy choroby, które są powiązane z SIBO. Sprawdź, o jakie schorzenia chodzi.

Choroby powiązane z SIBO

1. Fibromialgia

Jest zespołem, który charakteryzuje się uogólnionym bólem w układzie ruchu, najczęściej występuje w symetrii. Dodatkowo pacjent może odczuwać zmęczenie, problemy ze snem, ogólne osłabienie. Jedno z badań donosi, że fibromialgia jest bardziej związana z SIBO niż IBS. Co ciekawe w tym badaniu poziom bólu korelował dodatnio ze stężeniem wodoru w wydychanym powietrzu. Oczywiście po leczeniu pacjenci odczuwali znaczącą poprawę. Natomiast SIBO charakteryzuje się niestety silną nawrotowością. Dlatego jeżeli nie znajdziemy prawdziwej przyczyny choroby, nie będziemy mogli mówić o SIBO wyleczonym, tylko zaleczonym.

2. Trądzik różowaty

To przewlekłe i zapalne schorzenie, które polega na wystąpieniu wykwitów rumieniowych na skórze. W jednym z badań pacjentów z trądzikiem różowatym poddano badaniom w kierunku SIBO (test oddechowy) z użyciem glukozy i laktulozy. Okazało się, że pacjenci mają wynik dodatni – przerost bakteryjny w jelicie cienkim. Są to wyniki bardzo zaskakujące, ponieważ dotychczas w przypadku rozwoju trądziku brało się pod uwagę czynniki hormonalne. Natomiast dzięki temu badaniu okazuje się, że również mikroflora jelitowa oraz przerost bakterii w jelicie cienkim powodują takie dolegliwości. Te informacje pozwalają na szybsze i skuteczniejsze wyleczenie tej choroby.

3. Zespół jelita drażliwego

Ta choroba układu pokarmowego charakteryzuje się bólami brzucha i zaburzeniami rytmu wypróżnień. Zespół jelita drażliwego (IBS) jest schorzeniem trudnym do zróżnicowania z SIBO, dlatego że czynniki ryzyka, objawy i przebieg tych jednostek chorobowych są bardzo podobne. Zarówno w przypadku SIBO, jak i IBS:

  • mogą występować biegunki, zaparcia lub jedno i drugie na przemian,
  • mogą pojawić się gazy i wzdęcia,
  • bardziej narażona na chorobę jest płeć żeńska,
  • nasilenie objawów występuje po posiłku (z tym, że częściej u osób z IBS, natomiast u osób z SIBO objawy najczęściej są widoczne już po wstaniu z łóżka albo po wypiciu wody – to ewentualnie może być czynnikiem różnicującym),
  • mamy problem ze złą tolerancją produktów bogatych w węglowodany fermentujące, które dominują u osób będących na tradycyjnej diecie (w takiej sytuacji w przypadku obu schorzeń zaleca się dietę low FODMAP).

Bardzo trudno jest wychwycić pewne niuanse pomiędzy jednym a drugim zaburzeniem. Uważam, że każdego pacjenta ze zdiagnozowanym IBS powinno się przebadać również w kierunku SIBO, ponieważ oba schorzenia często występują razem.

IBS czy SIBO? Dwie podobne choroby

Pewne drobne różnice pomiędzy tymi dwiema chorobami jelit pomogą w ukierunkowaniu działań:

  • Gdy mamy do czynienia z IBS w postaci zaparciowej, to błonnik pokarmowy jedynie pogarsza problem. Może to wskazywać na to, że nie mamy do czynienia z ISB tylko z SIBO. Błonnik, który dostarczamy po to, żeby rozluźnić masy kałowe i pobudzić perystaltykę, prowadzi też do tego, że odżywia bakterie, które rozrosły się w jelicie cienkim (szczególnie chodzi o bakterie, które produkują metan). To z kolei powoduje nasilenie problemów.
  • Zastosowanie antybiotyków przynosi ulgę? Problem z nadmierną produkcją serotoniny leczy się za pomocą rifaksaminy? Pacjenci z IBS często są poddawani kuracji antybiotykowej i u niektórych się ona rzeczywiście sprawdza. Pytanie, czy jest to kwestia zaadresowania serotoniny czy usunięcia przerostu bakteryjnego, dzięki czemu pacjent może odczuć ulgę. 
  • To, co jest najważniejsze, i jest najsilniejszym czynnikiem różnicującym SIBO od IBS, jest nasilenie objawów po probiotykoterapii. Często pacjenci mówią o tym, że po zastosowaniu probiotyku mają dolegliwości, najczęściej biegunki. Być może wynika to z tego, że leczą się z niewłaściwej przyczyny, bo to nie jest kwestia choroby IBS,. tylko SIBO. Albo mamy problem z histaminą i tutaj należy przeanalizować, które szczepy są współodpowiedzialne za produkcję histaminy, a które są bezpieczne.
  • Najczęściej pacjentom, którzy mają problemy z IBS wystarczy wyeliminować gluten i nabiał, a ich układ pokarmowy zaczyna się uspokajać. Natomiast jeżeli tych zmian nie zauważamy, to może to wskazywać na SIBO.
  • Niskie stężenie żelaza i ferrytyny w przypadku SIBO występuje dlatego, że bakterie pobierają duże ilości żelaza. Dlatego u pacjentów, który mają problemy gastroenterologiczne, zawsze warto wykonywać badania sprawdzające niedobory.

Sprawdź jeszcze: Jak zdiagnozować SIBO?

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Kamila Lipowicz

SIBO to zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego, który objawia się m.in. ciągłym wzdęciem, ogólnym zmęczeniem, zaparciami czy biegunkami. Istnieją trzy choroby, które są powiązane z SIBO. Sprawdź, o jakie schorzenia chodzi.

Choroby powiązane z SIBO

1. Fibromialgia

Jest zespołem, który charakteryzuje się uogólnionym bólem w układzie ruchu, najczęściej występuje w symetrii. Dodatkowo pacjent może odczuwać zmęczenie, problemy ze snem, ogólne osłabienie. Jedno z badań donosi, że fibromialgia jest bardziej związana z SIBO niż IBS. Co ciekawe w tym badaniu poziom bólu korelował dodatnio ze stężeniem wodoru w wydychanym powietrzu. Oczywiście po leczeniu pacjenci odczuwali znaczącą poprawę. Natomiast SIBO charakteryzuje się niestety silną nawrotowością. Dlatego jeżeli nie znajdziemy prawdziwej przyczyny choroby, nie będziemy mogli mówić o SIBO wyleczonym, tylko zaleczonym.

2. Trądzik różowaty

To przewlekłe i zapalne schorzenie, które polega na wystąpieniu wykwitów rumieniowych na skórze. W jednym z badań pacjentów z trądzikiem różowatym poddano badaniom w kierunku SIBO (test oddechowy) z użyciem glukozy i laktulozy. Okazało się, że pacjenci mają wynik dodatni – przerost bakteryjny w jelicie cienkim. Są to wyniki bardzo zaskakujące, ponieważ dotychczas w przypadku rozwoju trądziku brało się pod uwagę czynniki hormonalne. Natomiast dzięki temu badaniu okazuje się, że również mikroflora jelitowa oraz przerost bakterii w jelicie cienkim powodują takie dolegliwości. Te informacje pozwalają na szybsze i skuteczniejsze wyleczenie tej choroby.

3. Zespół jelita drażliwego

Ta choroba układu pokarmowego charakteryzuje się bólami brzucha i zaburzeniami rytmu wypróżnień. Zespół jelita drażliwego (IBS) jest schorzeniem trudnym do zróżnicowania z SIBO, dlatego że czynniki ryzyka, objawy i przebieg tych jednostek chorobowych są bardzo podobne. Zarówno w przypadku SIBO, jak i IBS:

  • mogą występować biegunki, zaparcia lub jedno i drugie na przemian,
  • mogą pojawić się gazy i wzdęcia,
  • bardziej narażona na chorobę jest płeć żeńska,
  • nasilenie objawów występuje po posiłku (z tym, że częściej u osób z IBS, natomiast u osób z SIBO objawy najczęściej są widoczne już po wstaniu z łóżka albo po wypiciu wody – to ewentualnie może być czynnikiem różnicującym),
  • mamy problem ze złą tolerancją produktów bogatych w węglowodany fermentujące, które dominują u osób będących na tradycyjnej diecie (w takiej sytuacji w przypadku obu schorzeń zaleca się dietę low FODMAP).

Bardzo trudno jest wychwycić pewne niuanse pomiędzy jednym a drugim zaburzeniem. Uważam, że każdego pacjenta ze zdiagnozowanym IBS powinno się przebadać również w kierunku SIBO, ponieważ oba schorzenia często występują razem.

IBS czy SIBO? Dwie podobne choroby

Pewne drobne różnice pomiędzy tymi dwiema chorobami jelit pomogą w ukierunkowaniu działań:

  • Gdy mamy do czynienia z IBS w postaci zaparciowej, to błonnik pokarmowy jedynie pogarsza problem. Może to wskazywać na to, że nie mamy do czynienia z ISB tylko z SIBO. Błonnik, który dostarczamy po to, żeby rozluźnić masy kałowe i pobudzić perystaltykę, prowadzi też do tego, że odżywia bakterie, które rozrosły się w jelicie cienkim (szczególnie chodzi o bakterie, które produkują metan). To z kolei powoduje nasilenie problemów.
  • Zastosowanie antybiotyków przynosi ulgę? Problem z nadmierną produkcją serotoniny leczy się za pomocą rifaksaminy? Pacjenci z IBS często są poddawani kuracji antybiotykowej i u niektórych się ona rzeczywiście sprawdza. Pytanie, czy jest to kwestia zaadresowania serotoniny czy usunięcia przerostu bakteryjnego, dzięki czemu pacjent może odczuć ulgę. 
  • To, co jest najważniejsze, i jest najsilniejszym czynnikiem różnicującym SIBO od IBS, jest nasilenie objawów po probiotykoterapii. Często pacjenci mówią o tym, że po zastosowaniu probiotyku mają dolegliwości, najczęściej biegunki. Być może wynika to z tego, że leczą się z niewłaściwej przyczyny, bo to nie jest kwestia choroby IBS,. tylko SIBO. Albo mamy problem z histaminą i tutaj należy przeanalizować, które szczepy są współodpowiedzialne za produkcję histaminy, a które są bezpieczne.
  • Najczęściej pacjentom, którzy mają problemy z IBS wystarczy wyeliminować gluten i nabiał, a ich układ pokarmowy zaczyna się uspokajać. Natomiast jeżeli tych zmian nie zauważamy, to może to wskazywać na SIBO.
  • Niskie stężenie żelaza i ferrytyny w przypadku SIBO występuje dlatego, że bakterie pobierają duże ilości żelaza. Dlatego u pacjentów, który mają problemy gastroenterologiczne, zawsze warto wykonywać badania sprawdzające niedobory.

Sprawdź jeszcze: Jak zdiagnozować SIBO?

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Kamila Lipowicz
25 sierpnia 2020

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

błędy żywieniowe

Najczęściej popełniane błędy żywieniowe

Sprawdź, jakie błędy żywieniowe popełniamy najczęściej i dowiedz się, jak ich unikać. Po wielu rozmowach przeprowadzonych w gabinecie zauważyłam, że problem ze zwyczajami żywieniowymi nie wynika z braku wiedzy, a często z nieprawidłowych nawyków. Wielokrotnie…

WIĘCEJ >
robienie zakupów

Robienie zakupów – 7 podstawowych zasad

W dzisiejszych czasach robienie zakupów spożywczych może być wyzwaniem. Już samo czytanie etykiet, na których widnieją tajemnicze substancje, może być trudne. Producenci walczą o naszą uwagę i wabią hasłami typu „jak u mamy” czy „prosto…

WIĘCEJ >

3 najważniejsze rzeczy w diecie Twojego dziecka

Dobrej jakości białko Mięso – uważane jest za produkt chorobotwórczy, jednak największe znaczenie ma jego jakość. Wszystkie negatywne sugestie dotyczące mięsa biorą się głównie z nieodpowiedniej obróbki termicznej. Podczas grillowania czy smażenia, wytwarzają się wielopierścieniowe…

WIĘCEJ >
jak zmniejszyć apetyt na słodycze

Jak zmniejszyć apetyt na słodycze? 4 proste sposoby

Każdy z nas dobrze zdaje sobie sprawę z tego, że od cukru łatwo można się uzależnić. Znacznie trudniej jest jednak zerwać z tym nałogiem. Dzieje się tak m.in. dlatego, że po zjedzeniu czegoś słodkiego w…

WIĘCEJ >