fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

3 najczęstsze choroby jelit – sprawdź, czy dotyczą Ciebie

3 najczęstsze choroby jelit – sprawdź, czy dotyczą Ciebie

choroby jelit

Jelita to nasz drugi mózg. To nasza najcenniejsza wewnętrzna „fabryka”, która odpowiedzialna jest za trawienie pokarmu, wchłanianie substancji odżywczych oraz za siłę naszej odporności. Dlatego trzeba o nie dbać. Sprawdź, jakie są 3 najczęstsze choroby jelit.

Choroby jelit. Nie lekceważ objawów!

Długość jelit może wynosić nawet siedem metrów. Tak długi narząd narażony jest na liczne choroby, które stanowią zagrożenie dla zdrowia, ale bywają również problematyczne w codziennym funkcjonowaniu. Czy zdarza Ci się odczuwać bulgotanie w jelitach, mieć wzdęcia, biegunki albo zaparcia? Jest Ci z tym źle? Odczuwasz dyskomfort? Od lekarzy czy specjalistów słyszysz, że taka Twoja uroda? Że to nic takiego? Każdy tak ma?

Otóż ja stanowczo mówię NIE takiemu lekceważeniu ważnych symptomów chorobowych. Właśnie takimi drobnymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego objawiają się niżej wymienione najczęstsze choroby jelit. Bagatelizowanie wspomnianych symptomów tylko przyczynia się do rozwoju tych chorób.

Celiakia

Jedną z najczęstszych chorób jelit jest celiakia, znana również jako choroba trzewna. To schorzenie, w którym dochodzi do zaburzeń w procesie trawienia i wchłaniania substancji odżywczych. Powoduje ona niedożywienie i niską masę mięśniową. Często występuje w formie ubogoobjawowej, bez charakterystycznych objawów. Jednak powinniśmy pamiętać o tym, że częstotliwość występowania celiakii jest wysoka. Pojawia się aż u 1 osoby na 100.

Najczęstsze objawy celiakii to:

  • bóle brzucha,
  • często występujące zatrucia pokarmowe,
  • biegunki,
  • głośne bulgotania w jelitach,
  • wzdęcia,
  • tłuszczowe biegunki,
  • niska masa ciała,
  • niedożywienie.

Badania

W rozpoznawaniu celiakii pomocne są poniższe badania:

  • testy genetyczne DQ2DQ8 w laboratorium euroimmunDNA (możesz skorzystać z kodu rabatowego AJWEN),
  • przeciwciała przeciwko endomysium mięśni gładkich EmA (IgA i IgG),
  • immunoglobuliny IgA,
  • przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej tTG (IgA i IgG),
  • przeciwciała przeciw deamidowanej gliadynie GAF (IgA i IgG),
  • biopsja jelita cienkiego.

Ważne jest, aby nie przechodzić na dietę bezglutenową przed wykonaniem badań, ponieważ wpłynie to na nieprawidłowy wynik, co uniemożliwi poprawną diagnozę.

Dodatni wynik wyżej wymienionych przeciwciał prawie jednoznacznie potwierdza chorobę. Należy jednak pamiętać, że ich brak nie wyklucza celiakii, ponieważ część chorych nie wytwarza w ogóle przeciwciał. Na szczęście są oni w mniejszości. Również obecność przeciwciał w surowicy krwi nie zawsze oznacza zmiany w jelicie cienkim. Do pełnego rozpoznania często konieczne jest wykonanie biopsji jelita cienkiego. O konieczności wykonania biopsji decyduje gastroenterolog.

Zanik kosmków jelitowych lub obecność jednego z badanych przeciwciał we krwi to sugestia, że powinieneś rozpocząć odpowiednie postępowanie dietetyczne.

Już po około 3–4 tygodniach stosowania odpowiednich zaleceń dietetycznych i wprowadzenia diety bezglutenowej obserwuje się poprawę samopoczucia i pracy układu pokarmowego.

Pamiętajmy jednak, że nie wystarczy tylko zastosować dietę bezglutenową. Trzeba wyeliminować wszystkie czynniki, które mogą działać drażniąco na jelita.

W pierwszym etapie diety powinniśmy skupić się głównie na usprawnieniu pracy układu pokarmowego. Dlatego często pomocne jest wykonanie badania nietolerancji pokarmowej i zastosowanie diety rotacyjno-eliminacyjnej.

Obejrzyj webinar: Dieta bezglutenowa – jak to ogarnąć?

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego oraz choroba Leśniewskiego–Crohna

Kolejnymi najczęściej rozpoznawalnymi chorobami jelit są: wrzodziejące zapalenie jelita grubego i choroba Leśniowskiego–Crohna. Te jednostki chorobowe zaliczane są do tzw. nieswoistych zapaleń jelit. Są to choroby o podłożu autoimmunologicznym, czyli ich przyczyną jest nieprawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.

Choroba Leśniowskiego–Crohna

Choroba ta atakuje głównie końcowy odcinek jelita cienkiego, ale może wystąpić również w innej części układu pokarmowego. Diagnozuje się ją na podstawie badania endoskopowego wraz z pobraniem wycinków oraz ich badaniem histopatologicznym. Dodatkowo przeprowadza się podstawowe badania laboratoryjne. Nierzadko zdarza się, że choroba jest już na tak zaawansowanym poziomie, że konieczna jest interwencja chirurgiczna. Takie zabiegi stosuje się tylko przy niedrożności jelit.

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego

Jak sama nazwa wskazuje, ta jednostka chorobowa atakuje jelito grube. Zazwyczaj charakteryzuje się przewlekłym zapaleniem i owrzodzeniem błony śluzowej jelita grubego i odbytu.

Oba zespoły chorobowe przebiegają z okresami zaostrzeń i remisji oraz towarzyszą im takie objawy jak:

  • silny ból brzucha,
  • krew w stolcu,
  • biegunki,
  • gazy,
  • wzdęcia,
  • spadek masy ciała,
  • owrzodzenia i ropnie okołoodbytowe.

Co robić?

Oba schorzenia są bardzo poważne. Moim zdaniem postępowanie lecznicze służby zdrowia jest niekompletne, ponieważ skupia się ono głównie na wyciszeniu stanu zapalnego i zaleceniu tzw. diety lekkostrawnej. Na ogół wprowadzane jest leczenie sterydami lub leczenie biologiczne, które niesie ze sobą szereg skutków ubocznych, np. nowotwory, osłabienie układu odpornościowego itp.

Takie postępowanie nie leczy przyczyny choroby, którą mogą być nieodpowiednia dieta, produkty pogłębiające stan zapalny, stres, osłabienie systemu immunologicznego, nietolerancje pokarmowe, dieta nisko odżywcza, pasożyty czy toksyny. Tych przyczyn może być wiele. Ważne, aby zastosować odpowiednie postępowanie oraz wprowadzić dobre nawyki żywieniowe, jak i dotyczące stylu życia.

Wszystkie wyżej omówione schorzenia to najczęściej spotykane choroby wśród pacjentów zgłaszających się do gabinetu. A zatem nie powinniśmy bagatelizować objawów ze strony układu pokarmowego. To najważniejsze narzędzie, dzięki któremu cały nasz organizm prawidłowo funkcjonuje. Dlatego tak ważne jest, abyśmy o nie dbali.

Podstawowe badania

Jeżeli podejrzewasz u siebie choroby jelit, warto zrobić podstawowe badania:

  • morfologia ogólna z rozmazem
  • mocz z osadem
  • ferrytyna
  • żelazo
  • TSH
  • FT3
  • FT4
  • ASPT
  • ALT
  • glukoza na czczo
  • insulina na czczo
  • lipidogram
  • homocysteina
  • badanie ANA1
  • witamina D3 (25(OH)D3
  • witamina B12
  • hemoglobina glikowana (HbA1c)
  • CRP

Polecane laboratoria:

  1. ALAB (rabat na hasło: ajwen)
  2. EUROIMMUN DNA (kod rabatowy do wpisania na stronę: ajwen)
  3. ŚLĄSKIE LABORATORIA ANALITYCZNE (nr oddziału 1535, rabat na hasło: ajwen)
  4. Instytut Mikroekologii (kod rabatowy do wpisania na stronie: ajwen)

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Kamila Lipowicz

Jelita to nasz drugi mózg. To nasza najcenniejsza wewnętrzna „fabryka”, która odpowiedzialna jest za trawienie pokarmu, wchłanianie substancji odżywczych oraz za siłę naszej odporności. Dlatego trzeba o nie dbać. Sprawdź, jakie są 3 najczęstsze choroby jelit.

Choroby jelit. Nie lekceważ objawów!

Długość jelit może wynosić nawet siedem metrów. Tak długi narząd narażony jest na liczne choroby, które stanowią zagrożenie dla zdrowia, ale bywają również problematyczne w codziennym funkcjonowaniu. Czy zdarza Ci się odczuwać bulgotanie w jelitach, mieć wzdęcia, biegunki albo zaparcia? Jest Ci z tym źle? Odczuwasz dyskomfort? Od lekarzy czy specjalistów słyszysz, że taka Twoja uroda? Że to nic takiego? Każdy tak ma?

Otóż ja stanowczo mówię NIE takiemu lekceważeniu ważnych symptomów chorobowych. Właśnie takimi drobnymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego objawiają się niżej wymienione najczęstsze choroby jelit. Bagatelizowanie wspomnianych symptomów tylko przyczynia się do rozwoju tych chorób.

Celiakia

Jedną z najczęstszych chorób jelit jest celiakia, znana również jako choroba trzewna. To schorzenie, w którym dochodzi do zaburzeń w procesie trawienia i wchłaniania substancji odżywczych. Powoduje ona niedożywienie i niską masę mięśniową. Często występuje w formie ubogoobjawowej, bez charakterystycznych objawów. Jednak powinniśmy pamiętać o tym, że częstotliwość występowania celiakii jest wysoka. Pojawia się aż u 1 osoby na 100.

Najczęstsze objawy celiakii to:

  • bóle brzucha,
  • często występujące zatrucia pokarmowe,
  • biegunki,
  • głośne bulgotania w jelitach,
  • wzdęcia,
  • tłuszczowe biegunki,
  • niska masa ciała,
  • niedożywienie.

Badania

W rozpoznawaniu celiakii pomocne są poniższe badania:

  • testy genetyczne DQ2DQ8 w laboratorium euroimmunDNA (możesz skorzystać z kodu rabatowego AJWEN),
  • przeciwciała przeciwko endomysium mięśni gładkich EmA (IgA i IgG),
  • immunoglobuliny IgA,
  • przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej tTG (IgA i IgG),
  • przeciwciała przeciw deamidowanej gliadynie GAF (IgA i IgG),
  • biopsja jelita cienkiego.

Ważne jest, aby nie przechodzić na dietę bezglutenową przed wykonaniem badań, ponieważ wpłynie to na nieprawidłowy wynik, co uniemożliwi poprawną diagnozę.

Dodatni wynik wyżej wymienionych przeciwciał prawie jednoznacznie potwierdza chorobę. Należy jednak pamiętać, że ich brak nie wyklucza celiakii, ponieważ część chorych nie wytwarza w ogóle przeciwciał. Na szczęście są oni w mniejszości. Również obecność przeciwciał w surowicy krwi nie zawsze oznacza zmiany w jelicie cienkim. Do pełnego rozpoznania często konieczne jest wykonanie biopsji jelita cienkiego. O konieczności wykonania biopsji decyduje gastroenterolog.

Zanik kosmków jelitowych lub obecność jednego z badanych przeciwciał we krwi to sugestia, że powinieneś rozpocząć odpowiednie postępowanie dietetyczne.

Już po około 3–4 tygodniach stosowania odpowiednich zaleceń dietetycznych i wprowadzenia diety bezglutenowej obserwuje się poprawę samopoczucia i pracy układu pokarmowego.

Pamiętajmy jednak, że nie wystarczy tylko zastosować dietę bezglutenową. Trzeba wyeliminować wszystkie czynniki, które mogą działać drażniąco na jelita.

W pierwszym etapie diety powinniśmy skupić się głównie na usprawnieniu pracy układu pokarmowego. Dlatego często pomocne jest wykonanie badania nietolerancji pokarmowej i zastosowanie diety rotacyjno-eliminacyjnej.

Obejrzyj webinar: Dieta bezglutenowa – jak to ogarnąć?

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego oraz choroba Leśniewskiego–Crohna

Kolejnymi najczęściej rozpoznawalnymi chorobami jelit są: wrzodziejące zapalenie jelita grubego i choroba Leśniowskiego–Crohna. Te jednostki chorobowe zaliczane są do tzw. nieswoistych zapaleń jelit. Są to choroby o podłożu autoimmunologicznym, czyli ich przyczyną jest nieprawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.

Choroba Leśniowskiego–Crohna

Choroba ta atakuje głównie końcowy odcinek jelita cienkiego, ale może wystąpić również w innej części układu pokarmowego. Diagnozuje się ją na podstawie badania endoskopowego wraz z pobraniem wycinków oraz ich badaniem histopatologicznym. Dodatkowo przeprowadza się podstawowe badania laboratoryjne. Nierzadko zdarza się, że choroba jest już na tak zaawansowanym poziomie, że konieczna jest interwencja chirurgiczna. Takie zabiegi stosuje się tylko przy niedrożności jelit.

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego

Jak sama nazwa wskazuje, ta jednostka chorobowa atakuje jelito grube. Zazwyczaj charakteryzuje się przewlekłym zapaleniem i owrzodzeniem błony śluzowej jelita grubego i odbytu.

Oba zespoły chorobowe przebiegają z okresami zaostrzeń i remisji oraz towarzyszą im takie objawy jak:

  • silny ból brzucha,
  • krew w stolcu,
  • biegunki,
  • gazy,
  • wzdęcia,
  • spadek masy ciała,
  • owrzodzenia i ropnie okołoodbytowe.

Co robić?

Oba schorzenia są bardzo poważne. Moim zdaniem postępowanie lecznicze służby zdrowia jest niekompletne, ponieważ skupia się ono głównie na wyciszeniu stanu zapalnego i zaleceniu tzw. diety lekkostrawnej. Na ogół wprowadzane jest leczenie sterydami lub leczenie biologiczne, które niesie ze sobą szereg skutków ubocznych, np. nowotwory, osłabienie układu odpornościowego itp.

Takie postępowanie nie leczy przyczyny choroby, którą mogą być nieodpowiednia dieta, produkty pogłębiające stan zapalny, stres, osłabienie systemu immunologicznego, nietolerancje pokarmowe, dieta nisko odżywcza, pasożyty czy toksyny. Tych przyczyn może być wiele. Ważne, aby zastosować odpowiednie postępowanie oraz wprowadzić dobre nawyki żywieniowe, jak i dotyczące stylu życia.

Wszystkie wyżej omówione schorzenia to najczęściej spotykane choroby wśród pacjentów zgłaszających się do gabinetu. A zatem nie powinniśmy bagatelizować objawów ze strony układu pokarmowego. To najważniejsze narzędzie, dzięki któremu cały nasz organizm prawidłowo funkcjonuje. Dlatego tak ważne jest, abyśmy o nie dbali.

Podstawowe badania

Jeżeli podejrzewasz u siebie choroby jelit, warto zrobić podstawowe badania:

  • morfologia ogólna z rozmazem
  • mocz z osadem
  • ferrytyna
  • żelazo
  • TSH
  • FT3
  • FT4
  • ASPT
  • ALT
  • glukoza na czczo
  • insulina na czczo
  • lipidogram
  • homocysteina
  • badanie ANA1
  • witamina D3 (25(OH)D3
  • witamina B12
  • hemoglobina glikowana (HbA1c)
  • CRP

Polecane laboratoria:

  1. ALAB (rabat na hasło: ajwen)
  2. EUROIMMUN DNA (kod rabatowy do wpisania na stronę: ajwen)
  3. ŚLĄSKIE LABORATORIA ANALITYCZNE (nr oddziału 1535, rabat na hasło: ajwen)
  4. Instytut Mikroekologii (kod rabatowy do wpisania na stronie: ajwen)

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Kamila Lipowicz
8 lutego 2017

Tagi

Komentarzy: 3

  1. Avatar ppl 23 maja 2017 o 21:08

    widziałem super program na planet + o jelitach. To naprawdę nasz drugi mozg, jesli nie pierwszy.

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Cukrzyca – jakie zrobić badania?

Aktualnie coraz więcej osób ma problemy z prawidłowym funkcjonowaniem gospodarki cukrowo-insulinowej. Zmagają się z tym nawet dzieci. Bagatelizowanie tego rodzaju zaburzeń może wiązać się z rozwinięciem się cukrzycy typu 2. Dlatego tak ważna jest odpowiednia…

WIĘCEJ >
jaja, jajka

10 powodów, dla których warto jeść jaja

Tym razem dlaczego to jaja a nie chleb powinny być na śniadanie i o wyższości jaj nad innymi produktami. Dlaczego warto jeść jaja i co wnoszą w Twoje życie, o tym że jaja to produkt

WIĘCEJ >

Jakie warzywa jeść zimą?

Większość z nas ma problem z tym, jakie warzywa jeść zimą. Przecież o tej porze roku nic nie rośnie – nie ma pomidorów, ogórków, sałaty. To znaczy są, ale z ciepłych krajów i smakują jakoś…

WIĘCEJ >
produkty bezglutenowe

Czy produkty bezglutenowe są zdrowe?

Osoby, które z przyczyn zdrowotnych muszą wyeliminować gluten ze swojej diety, mogą znaleźć w sklepach różne produkty bezglutenowe. Producenci wychodzą naprzeciw konsumentom i tworzą  zamienniki żywności przeznaczone dla chorujących na celiakię lub borykających się z…

WIĘCEJ >