fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Anemia – jak sobie z nią radzić?

Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider

Tagi

Anemia – jak sobie z nią radzić?

anemia

Anemia (niedokrwistość) to stan chorobowy, w którym dochodzi do zmniejszenia poziomu hemoglobiny, hematokrytu i liczby czerwonych krwinek. Sprawdź, jak sobie radzić w takiej sytuacji.

Najczęściej występujące rodzaje anemii to:

  • anemia mikrocytarna – z niedoboru żelaza (mikrocytarna),
  • anemia megaloblastyczna – z niedoboru witaminy B12 i/lub kwasu foliowego.

Objawy, czyli co powinno zwrócić twoją uwagę?

Ogólne objawy niedokrwistości to:

  • osłabienie, brak energii,
  • niska tolerancja wysiłku (łatwe i szybkie męczenie się),
  • łatwe zapadanie na infekcje,
  • bóle i zawroty głowy,
  • senność,
  • szum w uszach, mroczki przed oczami,
  • bladość skóry,
  • problemy z koncentracją, uwagą i pamięcią,
  • w ciężkich przypadkach tachykardia i duszność.

Poza tym anemia z niedoboru żelaza wiąże się również z takimi objawami jak:

  • łamliwość włosów i paznokci
  • suchość skóry
  • pieczenie języka
  • bolesne pęknięcia w kącikach ust

Natomiast w przypadku anemii z niedoboru witaminy B12 pojawiają się też objawy takie jak:

  • utrata smaku,
  • brak łaknienia,
  • nudności,
  • pieczenie języka i przełyku,
  • zaparcia i biegunki,
  • zaburzenia układu nerwowego (drętwienie kończyn, uszkodzenie nerwu wzrokowego, zaburzenia nastroju, urojenia).

Jakie mogą być przyczyny?

Przyczyną obniżonego poziomu żelaza może być:

  • zmniejszone wchłanianie, które może wynikać z niewłaściwej diety, upośledzonego wchłaniania,
  • zwiększona utrata żelaza z krwią w wyniku obfitych miesiączek czy krwawienia z przewodu pokarmowego,
  • zwiększone zapotrzebowanie, które występuje w czasie ciąży (w trzecim trymestrze ciąży niedobór żelaza występuje u większości kobiet), karmienia piersią i okresu wzrostu.

Niedobór witaminy B12 może wynikać z:

  • nieprawidłowej diety (witamina ta występuje tylko w produktach zwierzęcych),
  • alkoholizmu,
  • zaburzeń wchłaniania,
  • niedoboru transkobalamin I i II,
  • stosowania leków zmniejszających jej wchłanianie (np. metformina).

Co możesz zrobić?

Po pierwsze trzeba znaleźć przyczynę anemii i ją wyeliminować. Jeśli anemia jest związana z dietą lub trawieniem i wchłanianiem to przede wszystkim można zadbać o zwiększenie ilości produktów zawierających duże ilości żelaza lub witaminy B12.

Żelazo znajduje się zarówno w produktach pochodzenia zwierzęcego (podroby – zwłaszcza wątróbka, czerwone mięso i żółtka jaj), jak i roślinnego (m.in. natka pietruszki, szpinak, jarmuż, brokuł, buraki, ale też np. kasza gryczana niepalona czy komosa ryżowa). Z kolei witamina B12 występuje tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak: wątróbka, nerki, ryby, jaja. Natomiast nie znajdziemy jej w ogóle w produktach roślinnych takich jak warzywa, owoce czy zboża.

Co jeszcze jest ważne?

Pomocna może być również suplementacja – głównie w przypadku witaminy B12. Natomiast suplementacja żelaza, zwłaszcza w dużych dawkach może być niekorzystna (np. dożywia patogeny). Lepiej zadbać o poprawienie wchłaniania poprzez „dokwaszenie” żołądka (wypijanie wody z sokiem z cytryny przed posiłkiem zawierającym mięso).

Poza tym bardzo ważne jest, aby wykluczyć lub zmniejszyć spożywanie produktów, które mogą zmniejszać wchłanianie żelaza. Należą do nich: błonnik pokarmowy, kwas fitynowy (znajdujący się głównie w kaszach i orzechach), szczawiany (np. w szczawiu, rabarbarze, kawie, kakao, herbacie), taniny (w herbacie czy kakao), fosforany (które występują powszechnie w żywności, ale zwłaszcza w produktach przetworzonych).

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Joanna Zawadzka

Anemia (niedokrwistość) to stan chorobowy, w którym dochodzi do zmniejszenia poziomu hemoglobiny, hematokrytu i liczby czerwonych krwinek. Sprawdź, jak sobie radzić w takiej sytuacji.

Najczęściej występujące rodzaje anemii to:

  • anemia mikrocytarna – z niedoboru żelaza (mikrocytarna),
  • anemia megaloblastyczna – z niedoboru witaminy B12 i/lub kwasu foliowego.

Objawy, czyli co powinno zwrócić twoją uwagę?

Ogólne objawy niedokrwistości to:

  • osłabienie, brak energii,
  • niska tolerancja wysiłku (łatwe i szybkie męczenie się),
  • łatwe zapadanie na infekcje,
  • bóle i zawroty głowy,
  • senność,
  • szum w uszach, mroczki przed oczami,
  • bladość skóry,
  • problemy z koncentracją, uwagą i pamięcią,
  • w ciężkich przypadkach tachykardia i duszność.

Poza tym anemia z niedoboru żelaza wiąże się również z takimi objawami jak:

  • łamliwość włosów i paznokci
  • suchość skóry
  • pieczenie języka
  • bolesne pęknięcia w kącikach ust

Natomiast w przypadku anemii z niedoboru witaminy B12 pojawiają się też objawy takie jak:

  • utrata smaku,
  • brak łaknienia,
  • nudności,
  • pieczenie języka i przełyku,
  • zaparcia i biegunki,
  • zaburzenia układu nerwowego (drętwienie kończyn, uszkodzenie nerwu wzrokowego, zaburzenia nastroju, urojenia).

Jakie mogą być przyczyny?

Przyczyną obniżonego poziomu żelaza może być:

  • zmniejszone wchłanianie, które może wynikać z niewłaściwej diety, upośledzonego wchłaniania,
  • zwiększona utrata żelaza z krwią w wyniku obfitych miesiączek czy krwawienia z przewodu pokarmowego,
  • zwiększone zapotrzebowanie, które występuje w czasie ciąży (w trzecim trymestrze ciąży niedobór żelaza występuje u większości kobiet), karmienia piersią i okresu wzrostu.

Niedobór witaminy B12 może wynikać z:

  • nieprawidłowej diety (witamina ta występuje tylko w produktach zwierzęcych),
  • alkoholizmu,
  • zaburzeń wchłaniania,
  • niedoboru transkobalamin I i II,
  • stosowania leków zmniejszających jej wchłanianie (np. metformina).

Co możesz zrobić?

Po pierwsze trzeba znaleźć przyczynę anemii i ją wyeliminować. Jeśli anemia jest związana z dietą lub trawieniem i wchłanianiem to przede wszystkim można zadbać o zwiększenie ilości produktów zawierających duże ilości żelaza lub witaminy B12.

Żelazo znajduje się zarówno w produktach pochodzenia zwierzęcego (podroby – zwłaszcza wątróbka, czerwone mięso i żółtka jaj), jak i roślinnego (m.in. natka pietruszki, szpinak, jarmuż, brokuł, buraki, ale też np. kasza gryczana niepalona czy komosa ryżowa). Z kolei witamina B12 występuje tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak: wątróbka, nerki, ryby, jaja. Natomiast nie znajdziemy jej w ogóle w produktach roślinnych takich jak warzywa, owoce czy zboża.

Co jeszcze jest ważne?

Pomocna może być również suplementacja – głównie w przypadku witaminy B12. Natomiast suplementacja żelaza, zwłaszcza w dużych dawkach może być niekorzystna (np. dożywia patogeny). Lepiej zadbać o poprawienie wchłaniania poprzez „dokwaszenie” żołądka (wypijanie wody z sokiem z cytryny przed posiłkiem zawierającym mięso).

Poza tym bardzo ważne jest, aby wykluczyć lub zmniejszyć spożywanie produktów, które mogą zmniejszać wchłanianie żelaza. Należą do nich: błonnik pokarmowy, kwas fitynowy (znajdujący się głównie w kaszach i orzechach), szczawiany (np. w szczawiu, rabarbarze, kawie, kakao, herbacie), taniny (w herbacie czy kakao), fosforany (które występują powszechnie w żywności, ale zwłaszcza w produktach przetworzonych).

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Joanna Zawadzka
10 lipca 2018

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

tarczyca

Badania tarczycy: dlaczego samo TSH nie wystarczy?

Często bywa tak, że oceniamy stan swojej tarczycy tylko na podstawie wyniku TSH. To może być jednak bardzo zgubne i należałoby zrobić jeszcze inne badania. Sprawdź, jakie i dlaczego. Po pierwsze należy pamiętać o tym,…

WIĘCEJ >

Dlaczego warto jeść sezonowo?

Sezonowość to jedzenie produktów wtedy, kiedy naturalnie rosną w naszym otoczeniu, w naszej strefie geograficznej. Sprawdź, dlaczego warto jeść sezonowo. Sezonowość dotyczy głównie warzyw i owoców, ale nie tylko. Sezonowe owoce i warzywa są przede…

WIĘCEJ >
śniadanie białkowo-tłuszczowe

Śniadanie białkowo-tłuszczowe – co warto wiedzieć?

Sprawdź, jak powinno wyglądać śniadanie białkowo-tłuszczowe i dlaczego warto zaczynać dzień właśnie w ten sposób. Śniadanie białkowo-tłuszczowe powinno składać się z białka, tłuszczu i warzyw. Taki posiłek może zawierać np. jajka, mięso lub rybę z…

WIĘCEJ >
badania profilaktyczne

Jakie badania profilaktyczne warto zrobić?

Wykonywanie badań laboratoryjnych ma ogromne znaczenie, gdy zależy nam na profilaktyce chorób i kontrolowaniu tego, co dzieje się z naszym organizmie. Jeżeli już występuje jednostka chorobowa, dzięki badaniom możemy kontrolować zachodzące zmiany. Sprawdź, jakie badania…

WIĘCEJ >