fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Biegunka – jak sobie radzić?

Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider

Tagi

Biegunka – jak sobie radzić?

biegunka

Biegunka – kto nie spotkał się z nią w swoim życiu? Większość z nas ma większe lub mniejsze doświadczenie z tą kłopotliwą dolegliwością. Dowiedz się, jak sobie pomóc, gdy nas dopadnie.

Biegunka to zaburzenie trawienia objawiające się częstą koniecznością wypróżniania się, płynną konsystencją stolca i jego zwiększoną ilością (występuje co najmniej trzy razy na dobę).

Co powoduje biegunkę i jakich objawów się spodziewać?

Biegunka może być spowodowana przez:

  • infekcje wirusowe i bakteryjne,
  • zatrucie substancjami chemicznymi,
  • choroby układu trawiennego,
  • przewlekle stany zapalne układu pokarmowego,
  • czynniki emocjonalne przyśpieszające perystaltykę jelit (stres),
  • wahania hormonalne.

Przyczyny są bardzo różne, dlatego najważniejsze jest określenie w jakim momencie pojawiły się pierwsze symptomy.

Najczęściej biegunce towarzyszą takie objawy jak:

  • ból brzucha,
  • mdłości,
  • osłabienie,
  • stan podgorączkowy.

Biegunka trwająca przez dwa–trzy dni nie powinna być sztucznie zatrzymywana, ponieważ nasz organizm naturalnie pozbywa się substancji, które mu zaszkodziły. W przypadku, gdy towarzyszą jej jednak krwawienia i omdlenia, należy natychmiast zgłosić się do lekarza.

Jak sobie pomóc, gdy dopadnie nas biegunka?

Utrzymująca się przez dłuższy czas biegunka może być zagrożeniem dla zdrowia, ponieważ może prowadzić do odwodnienia. Pamiętaj zatem o odpowiednim nawadnianiu. Podczas biegunki oddajemy znaczne ilości wody, a nasz organizm potrzebuje jej do usuwania toksyn, które często są przyczyną tych dolegliwości. Powinniśmy pić wodę z solą (na jedną szklankę wody szczypta soli). Pamiętajmy również, że taki stan jest najbardziej niebezpieczny dla małych dzieci, ponieważ one szybciej się odwadniają niż osoby dorosłe.

Przy przedłużającej się biegunce niezbędna jest pomoc lekarska, szczególnie gdy występują również dodatkowe objawy (gorączka, osłabienie, wymioty, bolesne parcie, silny ból brzucha itp.).

Domowe sposoby na radzenie sobie z biegunką:

  • węgiel leczniczy,
  • kora dębu,
  • majeranek.

Zioła i naturalne preparaty na ich bazie są bardzo pomocne, a co najważniejsze nie obciążają nadmiernie wątroby i żołądka.

Mój niezawodny sposób na uporczywą biegunkę to jedzenie jagód (w różnej postaci: suszone, świeże, mrożone). Najlepsza jest jednak nalewka pomaga nie tylko w przypadku biegunki, lecz także w przypadku zatrucia pokarmowego.

Jagodowa nalewka na biegunkę/zatrucie pokarmowe:

Składniki:

  • jagody
  • szklana butelka
  • spirytus

Sposób przygotowania:

Do butelki wsypujemy jagody, aż do szyjki i zalewamy spirytusem. Szczelnie zakręcamy i zostawiamy w ciemnym miejscu. Od czasu do czasu można zamieszać. Po około dwóchtrzech miesiącach jest gotowa do spożycia.

Dawkowanie:

Pół kieliszka rozcieńczamy z wodą i wypijamy kilka razy dziennie. W przypadku średnich dolegliwości, proponuję pić nalewkę dwatrzy razy dziennie. W silniejszych przypadkach dawkę można zwiększyć do pięciu razy dziennie.

Pamiętajmy też, że jeżeli mamy biegunkę, to musimy zmodyfikować dietę. Najlepiej jeść potrawy gotowane, np. zupę warzywną gotowaną na bulionie z amarantusem, rosół, kisiel z siemienia lnianego z jagodami itp. Warto również unikać produktów, które mogą nam zaszkodzić. Należą do nich zwłaszcza potrawy: bardzo tłuste, ciężkostrawne, smażone, a także słodkie i pikantne.

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Bibliografia:

  • Szczeklik A., Choroby wewnętrzne, Kraków 2011.

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Kamila Lipowicz

Biegunka – kto nie spotkał się z nią w swoim życiu? Większość z nas ma większe lub mniejsze doświadczenie z tą kłopotliwą dolegliwością. Dowiedz się, jak sobie pomóc, gdy nas dopadnie.

Biegunka to zaburzenie trawienia objawiające się częstą koniecznością wypróżniania się, płynną konsystencją stolca i jego zwiększoną ilością (występuje co najmniej trzy razy na dobę).

Co powoduje biegunkę i jakich objawów się spodziewać?

Biegunka może być spowodowana przez:

  • infekcje wirusowe i bakteryjne,
  • zatrucie substancjami chemicznymi,
  • choroby układu trawiennego,
  • przewlekle stany zapalne układu pokarmowego,
  • czynniki emocjonalne przyśpieszające perystaltykę jelit (stres),
  • wahania hormonalne.

Przyczyny są bardzo różne, dlatego najważniejsze jest określenie w jakim momencie pojawiły się pierwsze symptomy.

Najczęściej biegunce towarzyszą takie objawy jak:

  • ból brzucha,
  • mdłości,
  • osłabienie,
  • stan podgorączkowy.

Biegunka trwająca przez dwa–trzy dni nie powinna być sztucznie zatrzymywana, ponieważ nasz organizm naturalnie pozbywa się substancji, które mu zaszkodziły. W przypadku, gdy towarzyszą jej jednak krwawienia i omdlenia, należy natychmiast zgłosić się do lekarza.

Jak sobie pomóc, gdy dopadnie nas biegunka?

Utrzymująca się przez dłuższy czas biegunka może być zagrożeniem dla zdrowia, ponieważ może prowadzić do odwodnienia. Pamiętaj zatem o odpowiednim nawadnianiu. Podczas biegunki oddajemy znaczne ilości wody, a nasz organizm potrzebuje jej do usuwania toksyn, które często są przyczyną tych dolegliwości. Powinniśmy pić wodę z solą (na jedną szklankę wody szczypta soli). Pamiętajmy również, że taki stan jest najbardziej niebezpieczny dla małych dzieci, ponieważ one szybciej się odwadniają niż osoby dorosłe.

Przy przedłużającej się biegunce niezbędna jest pomoc lekarska, szczególnie gdy występują również dodatkowe objawy (gorączka, osłabienie, wymioty, bolesne parcie, silny ból brzucha itp.).

Domowe sposoby na radzenie sobie z biegunką:

  • węgiel leczniczy,
  • kora dębu,
  • majeranek.

Zioła i naturalne preparaty na ich bazie są bardzo pomocne, a co najważniejsze nie obciążają nadmiernie wątroby i żołądka.

Mój niezawodny sposób na uporczywą biegunkę to jedzenie jagód (w różnej postaci: suszone, świeże, mrożone). Najlepsza jest jednak nalewka pomaga nie tylko w przypadku biegunki, lecz także w przypadku zatrucia pokarmowego.

Jagodowa nalewka na biegunkę/zatrucie pokarmowe:

Składniki:

  • jagody
  • szklana butelka
  • spirytus

Sposób przygotowania:

Do butelki wsypujemy jagody, aż do szyjki i zalewamy spirytusem. Szczelnie zakręcamy i zostawiamy w ciemnym miejscu. Od czasu do czasu można zamieszać. Po około dwóchtrzech miesiącach jest gotowa do spożycia.

Dawkowanie:

Pół kieliszka rozcieńczamy z wodą i wypijamy kilka razy dziennie. W przypadku średnich dolegliwości, proponuję pić nalewkę dwatrzy razy dziennie. W silniejszych przypadkach dawkę można zwiększyć do pięciu razy dziennie.

Pamiętajmy też, że jeżeli mamy biegunkę, to musimy zmodyfikować dietę. Najlepiej jeść potrawy gotowane, np. zupę warzywną gotowaną na bulionie z amarantusem, rosół, kisiel z siemienia lnianego z jagodami itp. Warto również unikać produktów, które mogą nam zaszkodzić. Należą do nich zwłaszcza potrawy: bardzo tłuste, ciężkostrawne, smażone, a także słodkie i pikantne.

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Bibliografia:

  • Szczeklik A., Choroby wewnętrzne, Kraków 2011.

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Kamila Lipowicz
10 października 2017

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

suplementy

Dodatki w suplementach – lista najczęściej stosowanych

Żyjemy w czasach, w których coraz trudniej o zdrową, niezanieczyszczoną i pełnowartościową żywność, dlatego wiele osób łyka witaminy i minerały w postaci suplementów diety. Bardzo ważne przy wyborze właściwego środka powinno być ocenienie go pod względem…

WIĘCEJ >
paleo jest tanie

5 powodów, dla których gotowanie paleo jest tanie

Dobrze wiesz ile kosztują drożdżówki, pączki, batoniki, czekolady, wafelki, ciasteczka, babeczki, czekoladki prawda? Z jaką łatwością wydajesz pieniążki na kawałek ciastka w kawiarni i ile tych pysznych kawałków już zjadłeś?

WIĘCEJ >

Seler kontra ziemniak – co wybrać?

W ziemniaku jest dużo więcej węglowodanów niż w selerze 15g/100g produktu, a niemal całość to skrobia. Pozostały ułamek węglowodanów to sacharoza i fruktoza (podobnie jak w selerze). Skrobia w obrobiona termicznie w obecności wody staje

WIĘCEJ >
nikiel

Alergia na nikiel – co warto wiedzieć?

Nikiel jest jedną z wielu substancji, która może wywołać uczulenie u człowieka. Alergie na ten pierwiastek zdarzają się dość często, ponieważ jest on szeroko rozpowszechniony w przyrodzie. Problem częściej dotyczy kobiet. Nikiel znajduje się w…

WIĘCEJ >