Candida – co to takiego?
Candida albicans to drożdżaki obecne w organizmie każdego człowieka. Z reguły są niegroźne, pod warunkiem że jest zachowana prawidłowa flora bakteryjna układu pokarmowego.
Problem pojawia się, gdy mamy do czynienia z przerostem Candidy. Tworzy ona wtedy potężną kolonizację i zatruwa organizm toksynami. Przerost Candidy może prowadzić do licznych problemów zdrowotnych. Najbardziej sprzyja temu dieta z nadmierną ilością węglowodanów, cukru czy używek (alkohol, kawa, herbata).
Jak to się zaczyna?
Nieodpowiednim postępowaniem możemy doprowadzić do degradacji i niszczenia własnej flory jelitowej. Miejsce pożytecznych bakterii przejmą wtedy patogenne bakterie chorobotwórcze lub formy grzybów występujące śladowo przy prawidłowej florze jelitowej. Grzyby, takie jak np. Candida albicans, zaczynają się rozrastać i przejmować kontrolę. Drobnoustroje kolonizujące się w jelitach wydzielają substancje, które zatruwają organizm i mogą przyczynić się do zaburzeń w całym jego funkcjonowaniu. Prowadzi to do przeciążenia organów wydalniczych, czyli nerek i wątroby. Pojawiają się też spontaniczne reakcje immunologiczne. Dotychczas nieszkodliwe substancje stają się alergenami (mogą to być reakcje na kosmetyki, pyłki, składniki żywieniowe itp.).
Obejrzyj wykład: Alergie i nietolerancje pokarmowe
Candida a antybiotyki
Czynnikiem, który najbardziej wpływa na rozrost Candidy, są antybiotyki. Dlaczego tak się dzieje? Antybiotyki nie działają wybiórczo i nie rozpoznają bakterii nieszkodliwej od chorobotwórczej, przez co często wyniszczają korzystne związki. Są sytuacje, w których zastosowanie antybiotyków jest niezbędne, ale pamiętajmy, że powoduje to ogromne zaburzenia w mikroflorze jelit. Takie nieprawidłowości prowadzą do nadmiernego rozrastania się chorobotwórczych drobnoustrojów. Wówczas może dojść do rozwinięcia się kolejnej choroby o podłożu bakteryjnym, która obejmuje przewód pokarmowy. Nadmiernie zgrzybiałe jelito powoduje, że zagrzybiały jest cały układ pokarmowy, w tym również jama ustna. Takie grzyby widać na języku (biały nalot).
Co sprzyja rozwojowi Candidy?
Rozwojowi Candidy sprzyja:
- nieprawidłowa dieta,
- niedobór witamin i pierwiastków,
- spożywanie słodyczy oraz żywności przetworzonej,
- hormonalna terapia zastępcza,
- używki (kawa, alkohol, nikotyna),
- stres,
- leki,
- antybiotyki,
- upośledzenie odporności (sprawdź, jak poprawić odporność).
Candida – objawy
Najczęstsze objawy to:
- nadmierne łaknienie węglowodanów,
- trądzik,
- łupież pstry,
- egzemy,
- pokrzywka,
- wysypki,
- nawracające infekcje (angina, zapalenie gardła, oskrzeli, suchy kaszel, zatok, układu moczowego, pochwy itp.),
- alergie pokarmowe,
- alergie wziewne,
- astma,
- migreny,
- bóle głowy,
- zespół przewlekłego zmęczenia,
- metaliczny posmak w ustach.
Co dalej? Jakie badania zrobić i jakie wprowadzić zmiany w diecie? Sprawdź tutaj.
JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN
Autor
Kamila Lipowicz
Candida albicans to drożdżaki obecne w organizmie każdego człowieka. Z reguły są niegroźne, pod warunkiem że jest zachowana prawidłowa flora bakteryjna układu pokarmowego.
Problem pojawia się, gdy mamy do czynienia z przerostem Candidy. Tworzy ona wtedy potężną kolonizację i zatruwa organizm toksynami. Przerost Candidy może prowadzić do licznych problemów zdrowotnych. Najbardziej sprzyja temu dieta z nadmierną ilością węglowodanów, cukru czy używek (alkohol, kawa, herbata).
Jak to się zaczyna?
Nieodpowiednim postępowaniem możemy doprowadzić do degradacji i niszczenia własnej flory jelitowej. Miejsce pożytecznych bakterii przejmą wtedy patogenne bakterie chorobotwórcze lub formy grzybów występujące śladowo przy prawidłowej florze jelitowej. Grzyby, takie jak np. Candida albicans, zaczynają się rozrastać i przejmować kontrolę. Drobnoustroje kolonizujące się w jelitach wydzielają substancje, które zatruwają organizm i mogą przyczynić się do zaburzeń w całym jego funkcjonowaniu. Prowadzi to do przeciążenia organów wydalniczych, czyli nerek i wątroby. Pojawiają się też spontaniczne reakcje immunologiczne. Dotychczas nieszkodliwe substancje stają się alergenami (mogą to być reakcje na kosmetyki, pyłki, składniki żywieniowe itp.).
Obejrzyj wykład: Alergie i nietolerancje pokarmowe
Candida a antybiotyki
Czynnikiem, który najbardziej wpływa na rozrost Candidy, są antybiotyki. Dlaczego tak się dzieje? Antybiotyki nie działają wybiórczo i nie rozpoznają bakterii nieszkodliwej od chorobotwórczej, przez co często wyniszczają korzystne związki. Są sytuacje, w których zastosowanie antybiotyków jest niezbędne, ale pamiętajmy, że powoduje to ogromne zaburzenia w mikroflorze jelit. Takie nieprawidłowości prowadzą do nadmiernego rozrastania się chorobotwórczych drobnoustrojów. Wówczas może dojść do rozwinięcia się kolejnej choroby o podłożu bakteryjnym, która obejmuje przewód pokarmowy. Nadmiernie zgrzybiałe jelito powoduje, że zagrzybiały jest cały układ pokarmowy, w tym również jama ustna. Takie grzyby widać na języku (biały nalot).
Co sprzyja rozwojowi Candidy?
Rozwojowi Candidy sprzyja:
- nieprawidłowa dieta,
- niedobór witamin i pierwiastków,
- spożywanie słodyczy oraz żywności przetworzonej,
- hormonalna terapia zastępcza,
- używki (kawa, alkohol, nikotyna),
- stres,
- leki,
- antybiotyki,
- upośledzenie odporności (sprawdź, jak poprawić odporność).
Candida – objawy
Najczęstsze objawy to:
- nadmierne łaknienie węglowodanów,
- trądzik,
- łupież pstry,
- egzemy,
- pokrzywka,
- wysypki,
- nawracające infekcje (angina, zapalenie gardła, oskrzeli, suchy kaszel, zatok, układu moczowego, pochwy itp.),
- alergie pokarmowe,
- alergie wziewne,
- astma,
- migreny,
- bóle głowy,
- zespół przewlekłego zmęczenia,
- metaliczny posmak w ustach.
Co dalej? Jakie badania zrobić i jakie wprowadzić zmiany w diecie? Sprawdź tutaj.
JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN
Autor
Tagi
Podobne tematy
Osteoporoza – jak wzmocnić kości?
Osteoporoza – każdy o niej słyszał, natomiast nie wszyscy wiedzą, że jest to trzecia w kolejności przyczyna zgonów po chorobach układu krążenia i nowotworach. Sprawdź, co warto wiedzieć na ten temat. Osteoporoza to stan chorobowy…
WIĘCEJ >9 produktów „dla dzieci”, których dzieci nigdy nie powinny jeść
Czy jako rodzic wiesz, co tak naprawdę dajesz swojemu dziecku do jedzenia? Poniżej kilka najgroźniejszych produktów. Następnym razem zastanów się uważnie, czy faktycznie chcesz to podać swojemu dziecku. Pamiętaj, że to od rodzica zależy, co…
WIĘCEJ >Jak przeżyć po wizycie u dietetyka klinicznego – cz. 1
Jesteś po pierwszej wizycie u dietetyka? Oto kilka przydatnych wskazówek!
WIĘCEJ >Napoje dla dzieci – aromaty
Wiele soczków czy napojów zawiera "aromaty". To składnik, na który wiele osób nie zwraca uwagi. Dzieci kochają wyrazisty smak, a rodzic ma pewność, że to coś co jest w butelce jest faktycznie z tego co
WIĘCEJ >