fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Candida – co to takiego?

Candida – co to takiego?

Candida albicans

Candida albicans to drożdżaki obecne w organizmie każdego człowieka. Z reguły są niegroźne, pod warunkiem że jest zachowana prawidłowa flora bakteryjna układu pokarmowego.

Problem pojawia się, gdy mamy do czynienia z przerostem Candidy. Tworzy ona wtedy potężną kolonizację i zatruwa organizm toksynami. Przerost Candidy może prowadzić do licznych problemów zdrowotnych. Najbardziej sprzyja temu dieta z nadmierną ilością węglowodanów, cukru czy używek (alkohol, kawa, herbata).

Jak to się zaczyna?

Nieodpowiednim postępowaniem możemy doprowadzić do degradacji i niszczenia własnej flory jelitowej. Miejsce pożytecznych bakterii przejmą wtedy patogenne bakterie chorobotwórcze lub formy grzybów występujące śladowo przy prawidłowej florze jelitowej. Grzyby, takie jak np. Candida albicans, zaczynają się rozrastać i przejmować kontrolę. Drobnoustroje kolonizujące się w jelitach wydzielają substancje, które zatruwają organizm i mogą przyczynić się do zaburzeń w całym jego funkcjonowaniu. Prowadzi to do przeciążenia organów wydalniczych, czyli nerek i wątroby. Pojawiają się też spontaniczne reakcje immunologiczne. Dotychczas nieszkodliwe substancje stają się alergenami (mogą to być reakcje na kosmetyki, pyłki, składniki żywieniowe itp.).

Candida a antybiotyki

Czynnikiem, który najbardziej wpływa na rozrost Candidy, są antybiotyki. Dlaczego tak się dzieje? Antybiotyki nie działają wybiórczo i nie rozpoznają bakterii nieszkodliwej od chorobotwórczej, przez co często wyniszczają korzystne związki. Są sytuacje, w których zastosowanie antybiotyków jest niezbędne, ale pamiętajmy, że powoduje to ogromne zaburzenia w mikroflorze jelit. Takie nieprawidłowości prowadzą do nadmiernego rozrastania się chorobotwórczych drobnoustrojów. Wówczas może dojść do rozwinięcia się kolejnej choroby o podłożu bakteryjnym, która obejmuje przewód pokarmowy. Nadmiernie zgrzybiałe jelito powoduje, że zagrzybiały jest cały układ pokarmowy, w tym również jama ustna. Takie grzyby widać na języku (biały nalot).

Co sprzyja rozwojowi Candidy?

Rozwojowi Candidy sprzyja:

  • nieprawidłowa dieta,
  • niedobór witamin i pierwiastków,
  • spożywanie słodyczy oraz żywności przetworzonej,
  • hormonalna terapia zastępcza,
  • używki (kawa, alkohol, nikotyna),
  • stres,
  • leki,
  • antybiotyki,
  • upośledzenie odporności (sprawdź, jak poprawić odporność).

Candida – objawy

Najczęstsze objawy to:

  • nadmierne łaknienie węglowodanów,
  • trądzik,
  • łupież pstry,
  • egzemy,
  • pokrzywka,
  • wysypki,
  • nawracające infekcje (angina, zapalenie gardła, oskrzeli, suchy kaszel, zatok, układu moczowego, pochwy itp.),
  • alergie pokarmowe,
  • alergie wziewne,
  • astma,
  • migreny,
  • bóle głowy,
  • zespół przewlekłego zmęczenia,
  • metaliczny posmak w ustach.

Co dalej? Jakie badania zrobić i jakie wprowadzić zmiany w diecie? Sprawdź tutaj.

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Kamila Lipowicz

Candida albicans to drożdżaki obecne w organizmie każdego człowieka. Z reguły są niegroźne, pod warunkiem że jest zachowana prawidłowa flora bakteryjna układu pokarmowego.

Problem pojawia się, gdy mamy do czynienia z przerostem Candidy. Tworzy ona wtedy potężną kolonizację i zatruwa organizm toksynami. Przerost Candidy może prowadzić do licznych problemów zdrowotnych. Najbardziej sprzyja temu dieta z nadmierną ilością węglowodanów, cukru czy używek (alkohol, kawa, herbata).

Jak to się zaczyna?

Nieodpowiednim postępowaniem możemy doprowadzić do degradacji i niszczenia własnej flory jelitowej. Miejsce pożytecznych bakterii przejmą wtedy patogenne bakterie chorobotwórcze lub formy grzybów występujące śladowo przy prawidłowej florze jelitowej. Grzyby, takie jak np. Candida albicans, zaczynają się rozrastać i przejmować kontrolę. Drobnoustroje kolonizujące się w jelitach wydzielają substancje, które zatruwają organizm i mogą przyczynić się do zaburzeń w całym jego funkcjonowaniu. Prowadzi to do przeciążenia organów wydalniczych, czyli nerek i wątroby. Pojawiają się też spontaniczne reakcje immunologiczne. Dotychczas nieszkodliwe substancje stają się alergenami (mogą to być reakcje na kosmetyki, pyłki, składniki żywieniowe itp.).

Candida a antybiotyki

Czynnikiem, który najbardziej wpływa na rozrost Candidy, są antybiotyki. Dlaczego tak się dzieje? Antybiotyki nie działają wybiórczo i nie rozpoznają bakterii nieszkodliwej od chorobotwórczej, przez co często wyniszczają korzystne związki. Są sytuacje, w których zastosowanie antybiotyków jest niezbędne, ale pamiętajmy, że powoduje to ogromne zaburzenia w mikroflorze jelit. Takie nieprawidłowości prowadzą do nadmiernego rozrastania się chorobotwórczych drobnoustrojów. Wówczas może dojść do rozwinięcia się kolejnej choroby o podłożu bakteryjnym, która obejmuje przewód pokarmowy. Nadmiernie zgrzybiałe jelito powoduje, że zagrzybiały jest cały układ pokarmowy, w tym również jama ustna. Takie grzyby widać na języku (biały nalot).

Co sprzyja rozwojowi Candidy?

Rozwojowi Candidy sprzyja:

  • nieprawidłowa dieta,
  • niedobór witamin i pierwiastków,
  • spożywanie słodyczy oraz żywności przetworzonej,
  • hormonalna terapia zastępcza,
  • używki (kawa, alkohol, nikotyna),
  • stres,
  • leki,
  • antybiotyki,
  • upośledzenie odporności (sprawdź, jak poprawić odporność).

Candida – objawy

Najczęstsze objawy to:

  • nadmierne łaknienie węglowodanów,
  • trądzik,
  • łupież pstry,
  • egzemy,
  • pokrzywka,
  • wysypki,
  • nawracające infekcje (angina, zapalenie gardła, oskrzeli, suchy kaszel, zatok, układu moczowego, pochwy itp.),
  • alergie pokarmowe,
  • alergie wziewne,
  • astma,
  • migreny,
  • bóle głowy,
  • zespół przewlekłego zmęczenia,
  • metaliczny posmak w ustach.

Co dalej? Jakie badania zrobić i jakie wprowadzić zmiany w diecie? Sprawdź tutaj.

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Kamila Lipowicz
8 sierpnia 2017

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jak przygotować się do ciąży?

Ciąża to bardzo ważny okres w życiu kobiety. To od jej zdrowia i stylu życia zależy zdrowie potomstwa. Sprawdź, jak przygotować się do ciąży i o co zadbać odpowiednio wcześnie.  Planowanie ciąży Okres przygotowania się…

WIĘCEJ >
błędy żywieniowe

Najczęściej popełniane błędy żywieniowe

Sprawdź, jakie błędy żywieniowe popełniamy najczęściej i dowiedz się, jak ich unikać. Po wielu rozmowach przeprowadzonych w gabinecie zauważyłam, że problem ze zwyczajami żywieniowymi nie wynika z braku wiedzy, a często z nieprawidłowych nawyków. Wielokrotnie…

WIĘCEJ >
Choroba Leśniowskiego-Crohna

Choroba Leśniowskiego-Crohna a dieta

Choroba Leśniowskiego-Crohna potrafi skutecznie utrudniać normalne funkcjonowanie. Dowiedz się więcej o tej chorobie i sprawdź, jakie znaczenie ma przy niej odpowiednia dieta. Choroba Leśniowskiego-Crohna to schorzenie zapalne prowadzące do dużego owrzodzenia przewodu pokarmowego. Cechą charakterystyczną…

WIĘCEJ >
kiszonki

Dlaczego warto kisić warzywa i owoce

Co to jest kiszenie? Kiszenie należy do bardzo starych metod utrwalania żywności. Jest to proces fermentacji mlekowej. Co bardzo ciekawe, nie ma to nic wspólnego z mlekiem. Po prostu bakterie, dzięki którym zachodzi fermentacja, jak…

WIĘCEJ >