Chlorella jest algą zaliczaną do roślin (eukariota). W przeciwieństwie do spiruliny chlorella nie jest sinicą. Obie rośliny są bogactwem białka i chlorofilu, niestety spirulina może być źródłem endotoksyny LPS.
Działanie chlorelli
Jej główną zaletą jest to, że oczyszcza organizm z toksyn i poprawia witalność. Ponadto obniża podwyższone ciśnienie oraz stabilizuje poziom glukozy we krwi. Chlorella wspomaga leczenie nowotworów.
Zawartość witamin i minerałów
Pod względem zawartości witamin i minerałów chlorella przewyższa nawet „multiwitaminę” jaką jest wątróbka. Chlorella zawiera:
- 220–340 mg/100 g wapnia,
- 130–225 mg/100 g żelaza,
- 315–373 mg/100 g magnezu,
- ok. 70 mg cynku.
Jest też zasobna w witaminy z grupy B.
Suplementacja
Kilkumiesięczna suplementacja chlorelli najczęściej wystarczy do usunięcia toksyn z organizmu. Przyjmuje się dawki ok. 3 g, które stopniowo zwiększa się nawet do 10 g. Duża zawartość celulozy może spowodować zaburzenie trawienia i wchłaniania, dlatego najlepszym suplementem będzie ten z oznaczeniem „broken cell”.
Autor
Iwona Wierzbicka
Chlorella jest algą zaliczaną do roślin (eukariota). W przeciwieństwie do spiruliny chlorella nie jest sinicą. Obie rośliny są bogactwem białka i chlorofilu, niestety spirulina może być źródłem endotoksyny LPS.
Działanie chlorelli
Jej główną zaletą jest to, że oczyszcza organizm z toksyn i poprawia witalność. Ponadto obniża podwyższone ciśnienie oraz stabilizuje poziom glukozy we krwi. Chlorella wspomaga leczenie nowotworów.
Zawartość witamin i minerałów
Pod względem zawartości witamin i minerałów chlorella przewyższa nawet „multiwitaminę” jaką jest wątróbka. Chlorella zawiera:
- 220–340 mg/100 g wapnia,
- 130–225 mg/100 g żelaza,
- 315–373 mg/100 g magnezu,
- ok. 70 mg cynku.
Jest też zasobna w witaminy z grupy B.
Suplementacja
Kilkumiesięczna suplementacja chlorelli najczęściej wystarczy do usunięcia toksyn z organizmu. Przyjmuje się dawki ok. 3 g, które stopniowo zwiększa się nawet do 10 g. Duża zawartość celulozy może spowodować zaburzenie trawienia i wchłaniania, dlatego najlepszym suplementem będzie ten z oznaczeniem „broken cell”.
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Trądzik i problemy skórne a dieta
Wiele osób, które mają problemy z cerą, udaje się do dermatologa, a następnie stosuje maści, kremy albo łyka antybiotyki. Czy to wystarczy? Czy może zdrowie cery zaczyna się od środka, np. w żołądku albo jelitach?…
WIĘCEJ >Maca – wyjątkowy adaptogen
Maca jest jednorocznym warzywem korzeniem z rodziny roślin krzyżowych, do których należą również m.in. brokuł, kalafior, kapusta czy jarmuż. Sprawdź, co warto wiedzieć o tej roślinie. Maca rośnie w Andach Peruwiańskich na wysokości 2700–4500 m…
WIĘCEJ >Czy muszę jeść śniadanie?
Śniadanie to podobno najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Ale czy na pewno? Okazuje się, że wcale nie. Znam sporo osób, które zaczynają jeść około godziny 12:00 lub później. Niektórzy jedzą pięć posiłków w ciągu dnia,…
WIĘCEJ >Dlaczego ciągle jest mi zimno?
W zimie nie rozstajesz się z grubymi skarpetkami i kubkiem gorącej herbaty. Latem nie jest wcale lepiej – z nieba leje się żar, a tobie wciąż jest zimno. Możliwe, że od lat słyszysz, że taka…
WIĘCEJ >