fbpx
logo
Szukaj
open close

Choroba Leśniowskiego–Crohna a dieta

Choroba Leśniowskiego-Crohna

Choroba Leśniowskiego–Crohna potrafi skutecznie utrudniać normalne funkcjonowanie. Dowiedz się więcej o tym schorzeniu i sprawdź, jakie znaczenie ma przy nim odpowiednia dieta.

Choroba Leśniowskiego–Crohna to schorzenie zapalne prowadzące do dużego owrzodzenia przewodu pokarmowego. Cechą charakterystyczną zmian zapalnych jest ich ogniskowy lub odcinkowy charakter (odcinki zmienione chorobowo zwykle są oddzielone odcinkami zupełnie zdrowymi). Objawy występują najczęściej w miejscu połączenia jelita cienkiego z jelitem grubym, mogą jednak pojawiać się na całej długości przewodu pokarmowego – od jamy ustnej aż do odbytnicy.

Obraz kliniczny jest zależny od tego, gdzie występują zmiany:

  • Klasyczna postać obejmująca końcowy odcinek jelita krętego – zwykle zaczyna się niepozornie. Zdarza się, że pierwszym objawem jest niedokrwistość lub gorączka o nieznanej przyczynie. Większość chorych skarży się na ból brzucha i biegunkę, często tzw. biegunkę tłuszczową. Tutaj również obserwuje się wiele niedoborów, zwłaszcza witamin z grupy B.
  • Jelito grube – objawy przypominają wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Najczęstszym symptomem choroby okrężnicy jest biegunka. Nierzadko towarzyszy temu ból brzucha, zwłaszcza w przypadku zajęcia kątnicy i jelita krętego.
  • Okolica odbytu – objawy to wyrośla skórne, owrzodzenia, szczeliny, ropnie i przetoki okołoodbytowe. Zmaga się z tym 50–80% chorych z zajęciem jelita grubego. W niektórych przypadkach mogą być to pierwsze symptomy choroby.
  • U niektórych chorych występują powikłania pozajelitowe dotyczące skóry, stawów, oczu i dróg żółciowych, np. rumień guzowaty i dróg moczowych.

Objawy

Symptomy choroby Leśniowskiego–Crohna potrafią być wyjątkowo nieprzyjemne. Należą do nich:

  • ból brzucha,
  • przewlekła biegunka,
  • gazy,
  • brak apetytu,
  • utrata masy ciała,
  • nudności,
  • owrzodzenia jamy ustnej i okolic odbytu,
  • niedobory,
  • anemia,
  • niedożywienie,
  • stany podgorączkowe.

Zdarza się, że powyższe objawy są bagatelizowane. Jest to niebezpieczne dla organizmu, ponieważ może prowadzić do innych zaburzeń. Przewlekła biegunka uniemożliwia wchłanianie składników odżywczych, co może powodować niedożywienie. Stałe krwawienie w jelitach może natomiast wywołać anemię.

U osób cierpiących na tę chorobę mogą tworzyć się tzw. przetoki, czyli nieprawidłowe połączenia pomiędzy jelitami, a nawet narządami. Czasami zbliznowacenia są tak liczne i duże, że mogą częściowo lub całkowicie zablokować pracę jelit.

Niekiedy choroba atakuje raz i przechodzi w tzw. stan remisji i nigdy już nie wraca. U innych (i niestety jest to większość) przybiera formę przewlekłą i aktywuje się co kilka miesięcy, a czasem lat. Im dłuższe są te przerwy, tym lepiej dla organizmu. Objawów choroby nie wolno lekceważyć i zawsze powinny być one traktowane z największą starannością. W przypadku braku leczenia może dojść do całkowitej blokady jelit.

Choroba Leśniowskiego–Crohna a dieta

Zauważono duży skok zachorowalności wraz z rozwojem przemysłu spożywczego. Największy wzrost nastąpił w momencie, gdy gwałtownie wzrosło spożycie produktów rafinowanych zawierających dodatki chemiczne. W procesie zdrowienia niezwykle ważną rolę odgrywa sposób żywienia. Aby wspierać ten proces, należy stosować odpowiednią dietę opartą na naturalnych produktach. Zdrowe nawyki pomogą choremu uchronić się przed licznymi niedoborami m.in. wspomnianą już anemią.

Badania wykazały, że ryzyko odcinkowego zapalenia jelita jest najwyższe u osób spożywających duże ilości cukrów. Taki wniosek wynikał również z testów oceniających kondycję osób spożywających dwa razy w tygodniu fast foody. Jedzenie węglowodanów rafinowanych ściśle wiąże się z występowaniem choroby Leśniowskiego–Crohna. Osoby, które na nią cierpią, powinny usunąć z diety mąkę pszenną, biały ryż, cukier. Należy uważnie czytać etykiety. Wiele osób borykających się z tą chorobą cierpi z powodu niezdiagnozowanych alergii. Często zdarza się, że w momencie gdy chorzy wyeliminują uczulające ich produkty, objawy zmniejszają się, a czasem znikają całkowicie.

Obejrzyj film: Alergie i nietolerancje pokarmowe

Leczenie

Teoretycznie nie istnieje sprawdzone lekarstwo na tę chorobę, jednak w praktyce wielu pacjentów dietetycznych potwierdza, że zmiany sposobu żywienia pozwoliły wyeliminować objawy schorzenia.

Kluczowym elementem terapii żywieniowej jest poprawa trawienia i funkcjonowania przewodu pokarmowego. Kolejny krok to przywrócenie równowagi flory bakteryjnej, niezdiagnozowanych infekcji pasożytniczych oraz grzybów. Nie tylko sposób żywienia jest istotny, ważny jest również styl życia, w tym aktywność fizyczna. Schorzenie to częściej dotyka palaczy, a stres może w znacznym stopniu przyczyniać się do jego rozwoju oraz może spowalniać proces leczenia.

W przypadku nawrotu choroby w ostrym stadium lekarz może przepisać kortykosteroidy lub inne leki zmniejszające stan zapalny. Natomiast należy pamiętać, że nadrzędnym celem powinno być pozbycie się przyczyny schorzenia. Należy stworzyć takie warunki, aby zwiększyć szansę na wygojenie się przewodu pokarmowego.

To może cię zainteresować:

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Kamila Berdys

Choroba Leśniowskiego–Crohna potrafi skutecznie utrudniać normalne funkcjonowanie. Dowiedz się więcej o tym schorzeniu i sprawdź, jakie znaczenie ma przy nim odpowiednia dieta.

Choroba Leśniowskiego–Crohna to schorzenie zapalne prowadzące do dużego owrzodzenia przewodu pokarmowego. Cechą charakterystyczną zmian zapalnych jest ich ogniskowy lub odcinkowy charakter (odcinki zmienione chorobowo zwykle są oddzielone odcinkami zupełnie zdrowymi). Objawy występują najczęściej w miejscu połączenia jelita cienkiego z jelitem grubym, mogą jednak pojawiać się na całej długości przewodu pokarmowego – od jamy ustnej aż do odbytnicy.

Obraz kliniczny jest zależny od tego, gdzie występują zmiany:

  • Klasyczna postać obejmująca końcowy odcinek jelita krętego – zwykle zaczyna się niepozornie. Zdarza się, że pierwszym objawem jest niedokrwistość lub gorączka o nieznanej przyczynie. Większość chorych skarży się na ból brzucha i biegunkę, często tzw. biegunkę tłuszczową. Tutaj również obserwuje się wiele niedoborów, zwłaszcza witamin z grupy B.
  • Jelito grube – objawy przypominają wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Najczęstszym symptomem choroby okrężnicy jest biegunka. Nierzadko towarzyszy temu ból brzucha, zwłaszcza w przypadku zajęcia kątnicy i jelita krętego.
  • Okolica odbytu – objawy to wyrośla skórne, owrzodzenia, szczeliny, ropnie i przetoki okołoodbytowe. Zmaga się z tym 50–80% chorych z zajęciem jelita grubego. W niektórych przypadkach mogą być to pierwsze symptomy choroby.
  • U niektórych chorych występują powikłania pozajelitowe dotyczące skóry, stawów, oczu i dróg żółciowych, np. rumień guzowaty i dróg moczowych.

Objawy

Symptomy choroby Leśniowskiego–Crohna potrafią być wyjątkowo nieprzyjemne. Należą do nich:

  • ból brzucha,
  • przewlekła biegunka,
  • gazy,
  • brak apetytu,
  • utrata masy ciała,
  • nudności,
  • owrzodzenia jamy ustnej i okolic odbytu,
  • niedobory,
  • anemia,
  • niedożywienie,
  • stany podgorączkowe.

Zdarza się, że powyższe objawy są bagatelizowane. Jest to niebezpieczne dla organizmu, ponieważ może prowadzić do innych zaburzeń. Przewlekła biegunka uniemożliwia wchłanianie składników odżywczych, co może powodować niedożywienie. Stałe krwawienie w jelitach może natomiast wywołać anemię.

U osób cierpiących na tę chorobę mogą tworzyć się tzw. przetoki, czyli nieprawidłowe połączenia pomiędzy jelitami, a nawet narządami. Czasami zbliznowacenia są tak liczne i duże, że mogą częściowo lub całkowicie zablokować pracę jelit.

Niekiedy choroba atakuje raz i przechodzi w tzw. stan remisji i nigdy już nie wraca. U innych (i niestety jest to większość) przybiera formę przewlekłą i aktywuje się co kilka miesięcy, a czasem lat. Im dłuższe są te przerwy, tym lepiej dla organizmu. Objawów choroby nie wolno lekceważyć i zawsze powinny być one traktowane z największą starannością. W przypadku braku leczenia może dojść do całkowitej blokady jelit.

Choroba Leśniowskiego–Crohna a dieta

Zauważono duży skok zachorowalności wraz z rozwojem przemysłu spożywczego. Największy wzrost nastąpił w momencie, gdy gwałtownie wzrosło spożycie produktów rafinowanych zawierających dodatki chemiczne. W procesie zdrowienia niezwykle ważną rolę odgrywa sposób żywienia. Aby wspierać ten proces, należy stosować odpowiednią dietę opartą na naturalnych produktach. Zdrowe nawyki pomogą choremu uchronić się przed licznymi niedoborami m.in. wspomnianą już anemią.

Badania wykazały, że ryzyko odcinkowego zapalenia jelita jest najwyższe u osób spożywających duże ilości cukrów. Taki wniosek wynikał również z testów oceniających kondycję osób spożywających dwa razy w tygodniu fast foody. Jedzenie węglowodanów rafinowanych ściśle wiąże się z występowaniem choroby Leśniowskiego–Crohna. Osoby, które na nią cierpią, powinny usunąć z diety mąkę pszenną, biały ryż, cukier. Należy uważnie czytać etykiety. Wiele osób borykających się z tą chorobą cierpi z powodu niezdiagnozowanych alergii. Często zdarza się, że w momencie gdy chorzy wyeliminują uczulające ich produkty, objawy zmniejszają się, a czasem znikają całkowicie.

Obejrzyj film: Alergie i nietolerancje pokarmowe

Leczenie

Teoretycznie nie istnieje sprawdzone lekarstwo na tę chorobę, jednak w praktyce wielu pacjentów dietetycznych potwierdza, że zmiany sposobu żywienia pozwoliły wyeliminować objawy schorzenia.

Kluczowym elementem terapii żywieniowej jest poprawa trawienia i funkcjonowania przewodu pokarmowego. Kolejny krok to przywrócenie równowagi flory bakteryjnej, niezdiagnozowanych infekcji pasożytniczych oraz grzybów. Nie tylko sposób żywienia jest istotny, ważny jest również styl życia, w tym aktywność fizyczna. Schorzenie to częściej dotyka palaczy, a stres może w znacznym stopniu przyczyniać się do jego rozwoju oraz może spowalniać proces leczenia.

W przypadku nawrotu choroby w ostrym stadium lekarz może przepisać kortykosteroidy lub inne leki zmniejszające stan zapalny. Natomiast należy pamiętać, że nadrzędnym celem powinno być pozbycie się przyczyny schorzenia. Należy stworzyć takie warunki, aby zwiększyć szansę na wygojenie się przewodu pokarmowego.

To może cię zainteresować:

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Kamila Berdys
26 lutego 2020

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

SIBO – diagnoza to nie wszystko!

Gdy ktoś ma wzdęcia (nawet po wypiciu wody), ból brzucha, biegunki, zaparcia, nadmierne gazy czy często odczuwa przelewanie się w jelitach – możemy podejrzewać SIBO. Ale ten problem może być objawem innych zaburzeń. Samo zdiagnozowanie…

WIĘCEJ >

Witamina C na odporność

Czy witamina C rzeczywiście wspomaga naszą odporność? Czy warto ją brać, czy to może kolejny chwyt marketingowy? Przeczytaj o jej właściwościach! Witamina C należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie, jest formą nietrwałą, wrażliwą na działanie tlenu,…

WIĘCEJ >

Dieta wspomagająca mikrobiom

Dobrze odżywiony mikrobiom oznacza zdrowe jelita, a to z kolei przekłada się na poprawne funkcjonowanie całego organizmu. Sprawdź, jak za pomocą diety możesz wspomóc swój mikrobiom. Nie ma sprawnie pracującego organizmu bez dobrze odżywionej mikrobioty…

WIĘCEJ >
warzywa

Jak przygotowywać warzywa, aby nie traciły cennych wartości?

Dużo warzyw w diecie = zdrowie! To chyba wie już każdy. Ale czy wiesz, jak przygotowywać warzywa, aby dostarczały maksymalnej ilości składników odżywczych? Sprawdź, o czym warto pamiętać. Podczas obróbki termicznej tracimy z warzyw część…

WIĘCEJ >