fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Co może mieć wpływ na płodność?

Co może mieć wpływ na płodność?

co może mieć wpływ na płodność

Na płodność może mieć wpływ wiele czynników. Poniżej wymieniam te, które są istotne z punktu widzenia dietetyka klinicznego, i nad poprawą których mogę pracować wspólnie z moimi podopiecznymi (z wyjątkiem jednego, wymienionego poniżej jako drugi).

Co może mieć wpływ na płodność

Jeżeli od jakiegoś czasu bezowocnie staramy się o dziecko, to warto wziąć pod uwagę poniższe kwestie.

1. Hormony

U kobiet jedną z najważniejszych kwestii jest prawidłowo występujący cykl miesiączkowy. Ważna jest regularność, najlepiej jeśli miesiączka występuje co około 28 dni +/- 2–3 dni. Ważny jest czas trwania samego krwawienia – powinien wynosić 4–6 dni. Istotna jest także jego obfitość – krwawienie nie powinno być ani zbyt obfite, ani zbyt skąpe.

Istotne są też prawidłowe poziomy hormonów płciowych w odpowiednich fazach cyklu. Chodzi tu przede wszystkim o LH, FSH, estradiol i progesteron. Problemy mogą występować w wielu sytuacjach. Może  dochodzić do nieprawidłowego wydzielania poszczególnych hormonów w czasie całego cyklu lub tylko w jednej z faz. Częstym problemem jest zbyt niski progesteron w fazie lutealnej, który jest konieczny do zagnieżdżenia zarodka w macicy i prawidłowego utrzymania ciąży.

U mężczyzn hormony są równie ważne. Szczególne znaczenie ma hormon folikulotropowy (FSH), który reguluje produkcję nasienia, a także lutropina (LH) i oczywiście testosteron, który bierze udział w spermatogenezie. Istotne są także estrogeny, które muszą być utrzymywane na prawidłowym poziomie, a ich nadmiar mocno zaburza płodność.

2. Wiek

Niestety wiek ma większe znaczenie z punktu widzenia żeńskiej płodności, choć w przypadku mężczyzn również nie jest obojętny.

U kobiet płodność zaczyna się zmniejszać po ukończeniu 25 lat, a po 37. roku życia następuje znaczne jej ograniczenie. Z wiekiem zmniejsza się ilość komórek jajowych, a także ich jakość. Aby sprawdzić, jaka jest ich ilość, można wykonać badanie rezerwy jajnikowej, czyli poziom AMH. Należy jednak pamiętać, że dla zajścia w ciążę kluczowa jest jakość komórek jajowych i przy niskiej rezerwie jajnikowej zajście w ciąże jest również możliwe.

U mężczyzn z wiekiem zmniejsza się poziom testosteronu, co przekłada się na zmniejszoną płodność.

Poza tym w wyniku starzenia się komórek zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn dochodzi do zaburzenia równowagi oksydacyjnej. W takiej sytuacji mamy nadmiar wolnych rodników i zmniejszone procesy antyoksydacyjne, co niestety wpływa na wszystkie etapy reprodukcji. Dlatego lepiej nie odkładać planów o posiadaniu dziecka zbyt długo, bo mimo wszystko z wiekiem zmniejszają się na to szanse.

3. Masa ciała

Zarówno nadmierna, jak i zbyt niska masa ciała niekorzystnie wpływa na płodność kobiet i mężczyzn. Chodzi tu przede wszystkim o poziom tkanki tłuszczowej. Szczególnie niekorzystny jest jej nadmiar, zwłaszcza w okolicach brzucha, co wiąże się z występowaniem zaburzeń metabolicznych, np. hiperinsulinemii czy insulinooporności. Ponadto tkanka tłuszczowa wpływa na procesy endokrynne (wydzielanie i działanie hormonów) i może je znacznie zaburzać.

Dowiedz się więcej: Jak masa ciała wpływa na płodność

4. Dieta i niedobór składników mineralnych

Dieta wspierająca płodność powinna być przede wszystkim odżywcza, czyli powinna zawierać produkty gęste odżywczo oraz dostarczać witamin i minerałów. Należy też unikać tego wszystkiego, co będzie miało negatywny wpływ na zdrowie, czyli np. cukru w każdej postaci i żywności przetworzonej.

Co równie ważne, kobiety które chcą mieć dzieci, powinny przestrzegać prawidłowej diety co najmniej sześć miesięcy przed planowanym zajściem w ciążę, a nawet około roku. Ważne jest także, aby dietę zmienił mężczyzna – prawidłowe odżywianie obojga partnerów będzie miało ogromne znaczenie dla ich zdrowia i płodności.

Jeśli chodzi o niedobory żywieniowe, to jakiekolwiek niedobory składników mineralnych będą wpływały niekorzystnie na organizm, w tym także na funkcje rozrodcze. Z punktu widzenia płodności szczególnie niekorzystne są niedobory folianów, żelaza, cynku, selenu, jodu, kwasów omega 3, a także witamin takich jak: A, E, D3 i B12.

Warto zadbać o prawidłową podaż składników mineralnych w diecie, a jeśli występują niedobory, to należy je uzupełnić suplementacją. W tej sprawie polecam skonsultować się z dietetykiem klinicznym Ajwen.

5. Hormonalne zaburzacze

Hormonalne zaburzacze to związki chemiczne podobne do cząsteczek naturalnych hormonów, które wpływają na pracę organizmu, w tym gospodarki hormonalnej. Należą do nich bisfenol A czy różne polichlorowane bifenyle. Związki te znajdziemy w puszkach, plastiku, kosmetykach czy na paragonach. Warto postarać się je przynajmniej ograniczyć, a najlepiej wyeliminować.

Chcesz wiedzieć więcej? Sprawdź mojego e-booka „Dieta wspierająca płodność”:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Joanna Zawadzka

Na płodność może mieć wpływ wiele czynników. Poniżej wymieniam te, które są istotne z punktu widzenia dietetyka klinicznego, i nad poprawą których mogę pracować wspólnie z moimi podopiecznymi (z wyjątkiem jednego, wymienionego poniżej jako drugi).

Co może mieć wpływ na płodność

Jeżeli od jakiegoś czasu bezowocnie staramy się o dziecko, to warto wziąć pod uwagę poniższe kwestie.

1. Hormony

U kobiet jedną z najważniejszych kwestii jest prawidłowo występujący cykl miesiączkowy. Ważna jest regularność, najlepiej jeśli miesiączka występuje co około 28 dni +/- 2–3 dni. Ważny jest czas trwania samego krwawienia – powinien wynosić 4–6 dni. Istotna jest także jego obfitość – krwawienie nie powinno być ani zbyt obfite, ani zbyt skąpe.

Istotne są też prawidłowe poziomy hormonów płciowych w odpowiednich fazach cyklu. Chodzi tu przede wszystkim o LH, FSH, estradiol i progesteron. Problemy mogą występować w wielu sytuacjach. Może  dochodzić do nieprawidłowego wydzielania poszczególnych hormonów w czasie całego cyklu lub tylko w jednej z faz. Częstym problemem jest zbyt niski progesteron w fazie lutealnej, który jest konieczny do zagnieżdżenia zarodka w macicy i prawidłowego utrzymania ciąży.

U mężczyzn hormony są równie ważne. Szczególne znaczenie ma hormon folikulotropowy (FSH), który reguluje produkcję nasienia, a także lutropina (LH) i oczywiście testosteron, który bierze udział w spermatogenezie. Istotne są także estrogeny, które muszą być utrzymywane na prawidłowym poziomie, a ich nadmiar mocno zaburza płodność.

2. Wiek

Niestety wiek ma większe znaczenie z punktu widzenia żeńskiej płodności, choć w przypadku mężczyzn również nie jest obojętny.

U kobiet płodność zaczyna się zmniejszać po ukończeniu 25 lat, a po 37. roku życia następuje znaczne jej ograniczenie. Z wiekiem zmniejsza się ilość komórek jajowych, a także ich jakość. Aby sprawdzić, jaka jest ich ilość, można wykonać badanie rezerwy jajnikowej, czyli poziom AMH. Należy jednak pamiętać, że dla zajścia w ciążę kluczowa jest jakość komórek jajowych i przy niskiej rezerwie jajnikowej zajście w ciąże jest również możliwe.

U mężczyzn z wiekiem zmniejsza się poziom testosteronu, co przekłada się na zmniejszoną płodność.

Poza tym w wyniku starzenia się komórek zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn dochodzi do zaburzenia równowagi oksydacyjnej. W takiej sytuacji mamy nadmiar wolnych rodników i zmniejszone procesy antyoksydacyjne, co niestety wpływa na wszystkie etapy reprodukcji. Dlatego lepiej nie odkładać planów o posiadaniu dziecka zbyt długo, bo mimo wszystko z wiekiem zmniejszają się na to szanse.

3. Masa ciała

Zarówno nadmierna, jak i zbyt niska masa ciała niekorzystnie wpływa na płodność kobiet i mężczyzn. Chodzi tu przede wszystkim o poziom tkanki tłuszczowej. Szczególnie niekorzystny jest jej nadmiar, zwłaszcza w okolicach brzucha, co wiąże się z występowaniem zaburzeń metabolicznych, np. hiperinsulinemii czy insulinooporności. Ponadto tkanka tłuszczowa wpływa na procesy endokrynne (wydzielanie i działanie hormonów) i może je znacznie zaburzać.

Dowiedz się więcej: Jak masa ciała wpływa na płodność

4. Dieta i niedobór składników mineralnych

Dieta wspierająca płodność powinna być przede wszystkim odżywcza, czyli powinna zawierać produkty gęste odżywczo oraz dostarczać witamin i minerałów. Należy też unikać tego wszystkiego, co będzie miało negatywny wpływ na zdrowie, czyli np. cukru w każdej postaci i żywności przetworzonej.

Co równie ważne, kobiety które chcą mieć dzieci, powinny przestrzegać prawidłowej diety co najmniej sześć miesięcy przed planowanym zajściem w ciążę, a nawet około roku. Ważne jest także, aby dietę zmienił mężczyzna – prawidłowe odżywianie obojga partnerów będzie miało ogromne znaczenie dla ich zdrowia i płodności.

Jeśli chodzi o niedobory żywieniowe, to jakiekolwiek niedobory składników mineralnych będą wpływały niekorzystnie na organizm, w tym także na funkcje rozrodcze. Z punktu widzenia płodności szczególnie niekorzystne są niedobory folianów, żelaza, cynku, selenu, jodu, kwasów omega 3, a także witamin takich jak: A, E, D3 i B12.

Warto zadbać o prawidłową podaż składników mineralnych w diecie, a jeśli występują niedobory, to należy je uzupełnić suplementacją. W tej sprawie polecam skonsultować się z dietetykiem klinicznym Ajwen.

5. Hormonalne zaburzacze

Hormonalne zaburzacze to związki chemiczne podobne do cząsteczek naturalnych hormonów, które wpływają na pracę organizmu, w tym gospodarki hormonalnej. Należą do nich bisfenol A czy różne polichlorowane bifenyle. Związki te znajdziemy w puszkach, plastiku, kosmetykach czy na paragonach. Warto postarać się je przynajmniej ograniczyć, a najlepiej wyeliminować.

Chcesz wiedzieć więcej? Sprawdź mojego e-booka „Dieta wspierająca płodność”:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Joanna Zawadzka
20 lipca 2020

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

dieta wspierająca płodność

Dieta wspierająca płodność

Jak powinna wyglądać dieta wspierająca płodność? Jakich produktów nie powinno w niej zabraknąć? Sprawdź, o co zadbać w swojej diecie, jeżeli planujemy ciążę i chcemy się do niej jak najlepiej przygotować. Dieta wspierająca płodność powinna…

WIĘCEJ >
kolacja

Co jeść na kolację? Sprawdź!

Najczęściej polecam swoim podopiecznym kolacje węglowodanowe. Co to oznacza w praktyce? Sprawdź, co jeść na kolację. Węglowodany jedzone wieczorem pozwalają uniknąć spadków energii w ciągu dnia, czyli pozwalają zachować stały poziom energii. Poza tym sprzyjają…

WIĘCEJ >
błonnik

Błonnik – więcej szkody czy pożytku?

Błonnik to włókno roślinne, które nie jest rozkładane przez enzymy trawienne w przewodzie pokarmowym, a więc nie jest trawione. Sprawdź, co warto wiedzieć na jego temat. Składniki błonnika pokarmowego można podzielić na rozpuszczalne i nierozpuszczalne…

WIĘCEJ >

Czy zakwaszać żołądek?

W internecie krąży wiele sprzecznych teorii. Nie zakwaszaj żołądka, bo zakwasisz sobie organizm. Jak to jest naprawdę? Czy i jak to robić, by sobie nie zaszkodzić? Dokwaszanie żołądka Będąc precyzyjnym – raczej pobudzanie go do…

WIĘCEJ >