fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Czy warto jeść buraki?

Czy warto jeść buraki?

Czy warto jeść buraki

Buraki są nie tylko dostępne w sklepach w Polsce cały rok (obecnie wiele warzyw jest), ale również sezon na nie trwa przez cały rok, gdyż odpowiednio przechowywane mogą spokojnie przetrwać całą jesień i zimę. Ponadto są to warzywa lokalne – z naszej stresy klimatycznej. A zatem jeśli dbamy o to, aby nasza dieta była zarówno sezonowa, jak i lokalna to buraki spełniają te warunki niezależnie od pory roku.

Jakie właściwość odżywcze przemawiają za burakami?

Stanowią źródło witamin z grupy B, takich jak: niacyna, ryboflawina, tiamina, kwas foliowy i B6, a także witaminy C, A, E, K. Dostarczają też minerałów takich jak: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk. Ze względu dość dużą zawartość kwasu foliowego (ok. 100 mcg / 100 g) mogą pomóc w pokryciu zapotrzebowania organizmu na tę witaminę – będą wskazane dla kobiet starających się zajść w ciążę oraz przy podwyższonym poziomie homocysteiny.

Buraki zwiększają ogólną odporność organizmu, mogą przyczyniać się do obniżenia złego cholesterolu – LDL. Sok z surowych buraków zwiększa ogólną wydolność organizmu, a także może obniżać ciśnienie krwi, przyniesie więc dużo korzyści osobom cierpiącym na nadciśnienie.

Kiedy uważać?

Warto jednak pamiętać, że spośród warzyw, buraki zawierają dosyć dużo węglowodanów, a dodatkowo po obróbce termicznej zwiększa się ich indeks glikemiczny. Powinny więc na nie zwrócić uwagę osoby z problemami z gospodarką glukozowo-insulinową, bo o ile buraki surowe czy kiszone mogą być jedzone przez wszystkich, o tyle buraki gotowane czy pieczone mogą zbyt szybko podnosić poziom cukru we krwi. Należy obserwować organizm i samopoczucie – bo to w dużej mierze kwestia indywidualna.

Inne właściwości

Buraki swój czerwony kolor zawdzięczają barwnikom – betaninie i betainie. Betanina jest silnym przeciwutleniaczem, działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie, z kolei betaina wspomaga układ krwionośny.

Buraki są w dużej mierze uniwersalne pod względem kulinarnym – można z nich przygotować bardzo dużo różnych potraw np. zupę, barszcz, można zjeść gotowane, pieczone (np. jako frytki), w postaci soku, sałatki, a nawet różnego rodzaju wypieków takich jak ciasto czy babeczki. Warto również spożywać zakwas z buraków, a dodatkowo wykorzystać kiszone buraki (które powstaną w czasie „robienia się” zakwasu) – co wpłynie korzystnie na mikroflorę jelitową.

Potrzebujesz pomocy przy zbilansowaniu swojej diety? Umów się na konsultację. Pomożemy Ci poczuć się lepiej!

Autor



Joanna Zawadzka

Buraki są nie tylko dostępne w sklepach w Polsce cały rok (obecnie wiele warzyw jest), ale również sezon na nie trwa przez cały rok, gdyż odpowiednio przechowywane mogą spokojnie przetrwać całą jesień i zimę. Ponadto są to warzywa lokalne – z naszej stresy klimatycznej. A zatem jeśli dbamy o to, aby nasza dieta była zarówno sezonowa, jak i lokalna to buraki spełniają te warunki niezależnie od pory roku.

Jakie właściwość odżywcze przemawiają za burakami?

Stanowią źródło witamin z grupy B, takich jak: niacyna, ryboflawina, tiamina, kwas foliowy i B6, a także witaminy C, A, E, K. Dostarczają też minerałów takich jak: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk. Ze względu dość dużą zawartość kwasu foliowego (ok. 100 mcg / 100 g) mogą pomóc w pokryciu zapotrzebowania organizmu na tę witaminę – będą wskazane dla kobiet starających się zajść w ciążę oraz przy podwyższonym poziomie homocysteiny.

Buraki zwiększają ogólną odporność organizmu, mogą przyczyniać się do obniżenia złego cholesterolu – LDL. Sok z surowych buraków zwiększa ogólną wydolność organizmu, a także może obniżać ciśnienie krwi, przyniesie więc dużo korzyści osobom cierpiącym na nadciśnienie.

Kiedy uważać?

Warto jednak pamiętać, że spośród warzyw, buraki zawierają dosyć dużo węglowodanów, a dodatkowo po obróbce termicznej zwiększa się ich indeks glikemiczny. Powinny więc na nie zwrócić uwagę osoby z problemami z gospodarką glukozowo-insulinową, bo o ile buraki surowe czy kiszone mogą być jedzone przez wszystkich, o tyle buraki gotowane czy pieczone mogą zbyt szybko podnosić poziom cukru we krwi. Należy obserwować organizm i samopoczucie – bo to w dużej mierze kwestia indywidualna.

Inne właściwości

Buraki swój czerwony kolor zawdzięczają barwnikom – betaninie i betainie. Betanina jest silnym przeciwutleniaczem, działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie, z kolei betaina wspomaga układ krwionośny.

Buraki są w dużej mierze uniwersalne pod względem kulinarnym – można z nich przygotować bardzo dużo różnych potraw np. zupę, barszcz, można zjeść gotowane, pieczone (np. jako frytki), w postaci soku, sałatki, a nawet różnego rodzaju wypieków takich jak ciasto czy babeczki. Warto również spożywać zakwas z buraków, a dodatkowo wykorzystać kiszone buraki (które powstaną w czasie „robienia się” zakwasu) – co wpłynie korzystnie na mikroflorę jelitową.

Potrzebujesz pomocy przy zbilansowaniu swojej diety? Umów się na konsultację. Pomożemy Ci poczuć się lepiej!

Autor

Joanna Zawadzka
5 marca 2019

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Człowiek je jak pies i choruje jak pies!

To jest dramat!! Karma dla psa i na pierwszym miejscu zboża. Pies pochodzi od wilka i pomimo, że mieszka przy człowieku to jego układ pokarmowy i zęby są takie jak dawniej. „Pies Canis familiaris –…

WIĘCEJ >

Jak usunąć toksyny z warzyw?

Jak jeść zdrowiej, zmniejszyć ilość toksyn w warzywach i sprawić, by zielona sałata była bardziej odżywcza? Sprawdź, jak usunąć toksyny z warzyw. Rośliny akumulują azotany głównie w liściach oraz w organach spichrzowych. Dlatego trzeba uważać…

WIĘCEJ >

Zielone koktajle – czy są zdrowe?

Zielone koktajle i smoothies-y – ostatnio bardzo modne i niemal każdy je dzisiaj spożywa. Mają być remedium na wszystkie choroby. Tradycyjne składniki to szpinak, jarmuż, sałata, pietruszka, ogórek, a do tego jakiś owoc. Zielone warzywa,…

WIĘCEJ >

Jak schudnąć, kiedy nic nie działa? Prosta dieta!

Zmagasz się z dużą otyłością i masz trudność w wykonywaniu codziennych czynności? Chcesz schudnąć, ale dotąd podjęte kroki nie przynoszą efektu? Ten tekst i dieta są dla Ciebie. Często słyszę, że ktoś na diecie jest…

WIĘCEJ >