fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Dieta dziecka – 10 niezbędnych produktów

Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider

Tagi

Dieta dziecka – 10 niezbędnych produktów

dieta dzieci

Aby zapewnić dziecku harmonijny rozwój, należy zadbać o jego zdrową i zbilansowaną dietę. Powinna ona dostarczać wszystkich niezbędnych składników odżywczych w odpowiednich ilościach oraz proporcjach. Sprawdź, co powinna zawierać dieta dziecka.

Dieta dziecka – co jest niezbędne?

1. Warzywa

To źródło witamin i minerałów (w tym cennego wapnia). Warzywa dbają również o właściwe pH organizmu, co ma szczególne znaczenie u młodych sportowców. Przykładowo marchewka dostarcza cennych witamin A i E oraz beta-karotenu, który jest ważnym antyoksydantem. Chroni on komórki przed uszkodzeniem i utlenianiem. Najlepiej wybierać warzywa sezonowe.

2. Owoce

To cenne bogactwo witamin oraz składników mineralnych. Owoce powinny pojawiać się w codziennym jadłospisie dziecka w mniejszych ilościach niż warzywa ze względu na zawartość węglowodanów prostych. Zaleca się jedną porcję lub dwie porcje świeżych owoców dziennie.

3. Produkty z pełnowartościowym białkiem

Dieta dziecka powinna być bogata także w produkty z pełnowartościowym białkiem. Cechują się one kompletem aminokwasów egzogennych, których organizm nie potrafi sam wyprodukować, a które należy nieustannie dostarczać wraz z dietą. Białko stanowi drugi co do wielkości składnik naszego organizmu (po wodzie). To budulec kości, mięśni, stawów, wewnętrznych organów, hormonów, a także enzymów. Białko tego typu znajdziemy m.in. w mięsie, rybach oraz jajach.  

4. Mięso

Mięso dostarcza białka będącego najważniejszym budulcem organizmu. Jest źródłem najlepiej przyswajalnego żelaza hemowego, które zapobiega niedokrwistości – to ważny składnik hemoglobiny. Najlepiej wybierać mięso dobrej jakości, ekologiczne, od zwierząt pasących się na łąkach i tych, które nie były karmione zmodyfikowaną genetycznie paszą. Jeśli chcemy podać dziecku gotowe wyroby mięsne, zwracajmy uwagę na skład – produkty mięsne powinny mieć zawartość ok. 90% mięsa i jak najkrótszy skład.

Jeśli musimy zrobić zakupy w typowym supermarkecie, starajmy się wybierać mięso ekologiczne, z wolnego wybiegu, bez antybiotyków – w wielu sklepach są one dostępne.

5. Ryby

Ryby pojawiają się w dziecięcej diecie bardzo rzadko. Tymczasem tłuste ryby morskie (śledź, makrela, łosoś, halibut, sardynka) są doskonałym źródłem niezbędnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Dostarczają cennego jodu, oraz selenu, łatwostrawnego białka i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – przede wszystkim witaminy D oraz A i E. 

6. Jaja kurze i przepiórcze

To najdoskonalsze źródło wartościowego białka. Jaja zawierają wiele witamin z grupy B, witaminę D, żelazo, selen, cynk, fosfor, wapń, magnez, potas oraz siarkę. Aminokwasy zawarte w żółtku (cysteina i metionina) odgrywają istotną rolę w budowaniu odporności organizmu. Ponadto cholina zawarta w tych produktach spożywczych wpływa na prawidłowy rozwój mózgu dziecka.  

7. Oleje roślinne

Dieta dziecka nie może obejść się bez dobrych olejów roślinnych. Dostarczają one energii oraz zawierają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe potrzebne do budowy wszystkich komórek ciała, a zwłaszcza układu nerwowego i siatkówki oka. Tego typu tłuszcze także wykazują działanie przeciwzapalne, co jest istotne w procesie wzmacniania odporności. Można dodawać do posiłku dziecka takie tłuszcze jak: oliwa z oliwek, olej lniany, olej z awokado, olej z czarnuszki, olej z wiesiołka.

8. Orzechy

Dieta dziecka powinna zawierać również orzechy. To cenne bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspomagają prawidłowy rozwój układu nerwowego, w tym mózgu. To doskonała forma przekąski między głównymi posiłkami, która wspomaga procesy myślowe dziecka w ciągu dnia. Dowiedz się więcej na temat orzechów oraz tego, jak je spożywać.

9. Dobre źródła węglowodanów

Węglowodany to składnik odżywczy będący źródłem energii dla organizmu. Najlepszym rozwiązaniem są kasze bezglutenowe, czyli: komosa ryżowa (quinoa), amarantus, gryka, kasza jaglana, ryż basmati lub paraboliczny, a także ziemniaki (w ograniczeniu). Pierwsze trzy kasze mają niezwykłe właściwości odżywcze, m.in. dużą zawartość białka, witamin i minerałów. Kasza jaglana natomiast ma właściwości zasadotwórcze, co jest szczególnie ważne przy uprawianiu wysiłku fizycznego. 

10. Woda

Dzieci powinny pić wodę czystą (pozbawioną wszelkich dodatków w postaci aromatów, barwników i cukru), źródlaną i niskozmineralizowana (najlepiej z atestem). Dzieciom powyżej pierwszego roku życia można zacząć podawać wody o średniej mineralizacji, natomiast między drugim a trzecim rokiem życia od czasu do czasu wodę wysoko zmineralizowaną na przemian z innymi rodzajami.  

Przeczytaj e-booka o diecie dziecka i sprawdź nasze pozostałe e-booki:

To może Cię zainteresować:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Jagoda Kłębek

Aby zapewnić dziecku harmonijny rozwój, należy zadbać o jego zdrową i zbilansowaną dietę. Powinna ona dostarczać wszystkich niezbędnych składników odżywczych w odpowiednich ilościach oraz proporcjach. Sprawdź, co powinna zawierać dieta dziecka.

Dieta dziecka – co jest niezbędne?

1. Warzywa

To źródło witamin i minerałów (w tym cennego wapnia). Warzywa dbają również o właściwe pH organizmu, co ma szczególne znaczenie u młodych sportowców. Przykładowo marchewka dostarcza cennych witamin A i E oraz beta-karotenu, który jest ważnym antyoksydantem. Chroni on komórki przed uszkodzeniem i utlenianiem. Najlepiej wybierać warzywa sezonowe.

2. Owoce

To cenne bogactwo witamin oraz składników mineralnych. Owoce powinny pojawiać się w codziennym jadłospisie dziecka w mniejszych ilościach niż warzywa ze względu na zawartość węglowodanów prostych. Zaleca się jedną porcję lub dwie porcje świeżych owoców dziennie.

3. Produkty z pełnowartościowym białkiem

Dieta dziecka powinna być bogata także w produkty z pełnowartościowym białkiem. Cechują się one kompletem aminokwasów egzogennych, których organizm nie potrafi sam wyprodukować, a które należy nieustannie dostarczać wraz z dietą. Białko stanowi drugi co do wielkości składnik naszego organizmu (po wodzie). To budulec kości, mięśni, stawów, wewnętrznych organów, hormonów, a także enzymów. Białko tego typu znajdziemy m.in. w mięsie, rybach oraz jajach.  

4. Mięso

Mięso dostarcza białka będącego najważniejszym budulcem organizmu. Jest źródłem najlepiej przyswajalnego żelaza hemowego, które zapobiega niedokrwistości – to ważny składnik hemoglobiny. Najlepiej wybierać mięso dobrej jakości, ekologiczne, od zwierząt pasących się na łąkach i tych, które nie były karmione zmodyfikowaną genetycznie paszą. Jeśli chcemy podać dziecku gotowe wyroby mięsne, zwracajmy uwagę na skład – produkty mięsne powinny mieć zawartość ok. 90% mięsa i jak najkrótszy skład.

Jeśli musimy zrobić zakupy w typowym supermarkecie, starajmy się wybierać mięso ekologiczne, z wolnego wybiegu, bez antybiotyków – w wielu sklepach są one dostępne.

5. Ryby

Ryby pojawiają się w dziecięcej diecie bardzo rzadko. Tymczasem tłuste ryby morskie (śledź, makrela, łosoś, halibut, sardynka) są doskonałym źródłem niezbędnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Dostarczają cennego jodu, oraz selenu, łatwostrawnego białka i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – przede wszystkim witaminy D oraz A i E. 

6. Jaja kurze i przepiórcze

To najdoskonalsze źródło wartościowego białka. Jaja zawierają wiele witamin z grupy B, witaminę D, żelazo, selen, cynk, fosfor, wapń, magnez, potas oraz siarkę. Aminokwasy zawarte w żółtku (cysteina i metionina) odgrywają istotną rolę w budowaniu odporności organizmu. Ponadto cholina zawarta w tych produktach spożywczych wpływa na prawidłowy rozwój mózgu dziecka.  

7. Oleje roślinne

Dieta dziecka nie może obejść się bez dobrych olejów roślinnych. Dostarczają one energii oraz zawierają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe potrzebne do budowy wszystkich komórek ciała, a zwłaszcza układu nerwowego i siatkówki oka. Tego typu tłuszcze także wykazują działanie przeciwzapalne, co jest istotne w procesie wzmacniania odporności. Można dodawać do posiłku dziecka takie tłuszcze jak: oliwa z oliwek, olej lniany, olej z awokado, olej z czarnuszki, olej z wiesiołka.

8. Orzechy

Dieta dziecka powinna zawierać również orzechy. To cenne bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspomagają prawidłowy rozwój układu nerwowego, w tym mózgu. To doskonała forma przekąski między głównymi posiłkami, która wspomaga procesy myślowe dziecka w ciągu dnia. Dowiedz się więcej na temat orzechów oraz tego, jak je spożywać.

9. Dobre źródła węglowodanów

Węglowodany to składnik odżywczy będący źródłem energii dla organizmu. Najlepszym rozwiązaniem są kasze bezglutenowe, czyli: komosa ryżowa (quinoa), amarantus, gryka, kasza jaglana, ryż basmati lub paraboliczny, a także ziemniaki (w ograniczeniu). Pierwsze trzy kasze mają niezwykłe właściwości odżywcze, m.in. dużą zawartość białka, witamin i minerałów. Kasza jaglana natomiast ma właściwości zasadotwórcze, co jest szczególnie ważne przy uprawianiu wysiłku fizycznego. 

10. Woda

Dzieci powinny pić wodę czystą (pozbawioną wszelkich dodatków w postaci aromatów, barwników i cukru), źródlaną i niskozmineralizowana (najlepiej z atestem). Dzieciom powyżej pierwszego roku życia można zacząć podawać wody o średniej mineralizacji, natomiast między drugim a trzecim rokiem życia od czasu do czasu wodę wysoko zmineralizowaną na przemian z innymi rodzajami.  

Przeczytaj e-booka o diecie dziecka i sprawdź nasze pozostałe e-booki:

To może Cię zainteresować:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Jagoda Kłębek
23 kwietnia 2020

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

żywienie dzieci, odżywianie dzieci

Piramida żywienia dziecka wg Ajwen (Iwona Wierzbicka)

Piramida żywienia dzieci wg Ajwen - to nowa propozycja zupełnie odmienna od tradycyjnej piramidy, gdzie u podstawy są warzywa, a piętro wyżej mięso, w tym czerwone, jaja (bez ograniczeń), zupy, dobre kasze bezglutenowe. Ciężko w

WIĘCEJ >

Dieta przeciwzapalna – na czym polega?

Stan zapalny to bez wątpienia przyczyna większości chorób, a także problemów z odchudzaniem. Sprawdź, czym jest stan zapalny, gdzie szukać jego przyczyn i na czym polega dieta przeciwzapalna. Czym jest stan zapalny? Stan zapalny to…

WIĘCEJ >
stres

Stres oksydacyjny – jak go zwalczać?

Powszechnie stres oksydacyjny uznawany jest za jedną z chorób cywilizacyjnych XXI wieku. Pojawia się on w momencie, gdy równowaga między antyoksydantami oraz utleniaczami zostaje zachwiana.  Stres oksydacyjny Stres oksydacyjny to sytuacja, gdy w naszym organizmie…

WIĘCEJ >

7 sposobów na niejadka

Jeśli chodzi o dzieci, w mojej praktyce zawodowej, bardzo często spotykam się ze słowami: „niech go Pani zmusi”. Myślę, że wielu rodziców ma problem ze swoimi pociechami, aby namówić je do zdrowego jedzenia. Dzieci często…

WIĘCEJ >