fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Dieta wspierająca płodność

Dieta wspierająca płodność

dieta wspierająca płodność

Jak powinna wyglądać dieta wspierająca płodność? Jakich produktów nie powinno w niej zabraknąć? Sprawdź, o co zadbać w swojej diecie, jeżeli planujemy ciążę i chcemy się do niej jak najlepiej przygotować.

Dieta wspierająca płodność powinna być przede wszystkim odżywcza, czyli zawierać produkty gęste odżywczo, oraz powinna dostarczać witamin i minerałów. Istnieją pewne witaminy i minerały, które są szczególnie ważne dla płodności. Należy jednak pamiętać, że na jej niekorzyść będą działały jakiekolwiek niedobory żywieniowe. Co równie ważne, kobiety które chcą mieć dzieci, powinny przestrzegać prawidłowej diety co najmniej sześć miesięcy przed planowanym zajściem w ciążę, a nawet około roku.

Sprawdź: Jak przygotować się do ciąży?

Co powinna zawierać dieta wspierająca płodność?

Makroskładniki, czyli białko, węglowodany i tłuszcze

Ich ilość i proporcje są indywidualne, zależą m.in. od masy ciała, stanu zdrowia czy aktywności fizycznej.

Białko

Wiele źródeł podaje, że mięso wpływa niekorzystnie na płodność oraz należy ograniczać jego ilość. Jest to w dużej mierze kwestia indywidualna, a pamiętajmy, że w przypadku mięsa bardzo ważna jest jego jakość. Dobre, czyli organiczne mięso jak najbardziej może i powinno się znajdować w diecie. Istnieją też pewne jednostki chorobowe, jak np. niedoczynność tarczycy, gdzie zalecane jest wręcz zwiększanie ilości białka.

Węglowodany

Zbyt duże spożycie węglowodanów (zwłaszcza prostych) oraz ich wysoki indeks i ładunek przyczyniają się do zaburzeń gospodarki węglowodanowej, a właśnie w płodności, szczególnie kobiet, bardzo dużą rolę ma prawidłowy metabolizm insuliny i glukozy. Znacznie lepiej sprawdzają się diety nisko- i średniowęglowodanowe (choć oczywiście jest to kwestia indywidualna), a źródłem węglowodanów powinny być te złożone, czyli np. kasze, ryż (jaśminowy, basmati), warzywa.

Tłuszcze

Przede wszystkim należy unikać tłuszczów trans, które znajdują się w żywności typu fast food, utwardzonych margarynach i różnych wyrobach cukierniczych.

Pozytywnie na płodność wpływają tłuszcze jedno- i wielonienasycone. Jednonienasycone to np. oliwa z oliwek i awokado, a wielonienasycone to oleje takie jak lniany, z wiesiołka, z ogórecznika. Szczególnie ważne są kwasy tłuszczowe omega 3, czyli EPA i DHA, które wpływają m.in. na zwiększenie poziomu progesteronu, czyli na zapłodnienie i rozwój zarodka. Niestety źródłem omega 3 są głównie ryby, które ze względu na zanieczyszczenia metalami ciężkimi należy ograniczać. Często konieczna jest suplementacja.

Witaminy

Dieta wspierająca płodność powinna być zasobna w antyoksydanty, czyli witaminę C i E, ponadto w witaminę D oraz witaminy z grupy B, szczególnie B6, B12 i oczywiście kwas foliowy.

Antyoksydanty, czyli witamina C i E mają zdolność eliminowania wolnych rodników. Jest to bardzo ważne, ponieważ stres oksydacyjny negatywnie wpływa na płodność. Przykładowo witamina E bierze udział w procesach rozrodczych, a jej niski poziom wiąże się z zaburzeniami owulacji.

Z kolei witamina C występuje w dużym stężeniu w tkance jajników oraz jest niezbędna do syntezy kolagenu, co jest ważne dla wzrostu pęcherzyka Graafa i owulacji.

Gdzie je znajdziemy? Witamina C to głównie surowe warzywa i owoce, takie jak natka pietruszki, czerwona papryka, truskawki. Z kolei źródłem witaminy E są oleje np. oliwa z oliwek, a także awokado oraz migdały, pestki dyni czy nasiona słonecznika.

Witamina D

Witamina D jest bardzo ważna dla całego organizmu, w tym układu rozrodczego, a jej receptory znajdują się między innymi w jajnikach i łożysku. Ponadto w jednym z badań zaobserwowano, że niedobór witaminy D był związany z obniżoną rezerwą jajnikową u kobiet po 40. roku życia, a także u kobiet z PCOS. Dlatego kobiety starające się o dziecko powinny suplementować witaminę D przez cały rok (a wielkość dawki zależy od poziomu witaminy we krwi).

Witaminy z grupy B

Najbardziej znaną witaminą z grupy B w kontekście ciąży jest kwas foliowy. Wpływa on na kształtowanie mózgu i rdzenia kręgowego na samym początku ciąży. Odpowiednia ilość kwasu foliowego powinna być dostarczana już przed ciążą. Dobrym jego źródłem są zielone warzywa liściaste, najlepiej surowe, ale także np. żółtka jaj. Zwykle konieczna jest również suplementacja. Ważne jednak, aby suplementować kwas foliowy w formie zmetylowanej, zwłaszcza jeśli mamy zaburzony metabolizm homocysteiny.

W obniżeniu poziomu homocysteiny znaczenie ma również witamina B12 i B6. Ponadto witamina B6 jest odpowiedzialna za utrzymanie prawidłowego stężenia progesteronu. Często w przypadku problemów z płodnością występuje zbyt niski poziom progesteronu. Z kolei witamina B12 razem z kwasem foliowym bierze udział w syntezie DNA. Jej niedobór może przyczyniać się do zaburzeń owulacji, implementacji zarodka, a także do nawracających poronień. Jeśli chodzi o źródła w pożywieniu, to witaminę B6 znajdziemy np. w mięsie, orzechach, kaszach, a witaminę B12 tylko w produktach zwierzęcych lub odzwierzęcych.

Minerały

Dieta wspierająca płodność powinna zawierać także takie minerały, jak selen, jod, żelazo, miedź i cynk. Mają one szczególne znaczenie dla płodności.

Selen

Selen jest ważnym antyoksydantem, czyli będzie miał podobne działanie jak witaminy C i E, to znaczy będzie zwalczał wolne rodniki. Ponadto jest konieczny w konwersji T4 do T3, czyli dla prawidłowego działania tarczycy. Ważny dla tego gruczołu jest również jod, którego niedobór jest często przyczyną niedoczynności tarczycy, która z kolei powoduje problemy z płodnością.

Żelazo

Kolejnym ważny mikroelement to żelazo, które jest odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie komórki jajowej i zarodka. U kobiet z niskim poziomem żelaza szanse na poczęcie i zdrową ciążę są o 60% mniejsze niż u kobiet z prawidłowym poziomem.

Miedź

Miedź jest istotna szczególnie ze względu na żelazo, ponieważ przemiany miedzi są bezpośrednio związane z przemianami żelaza, a niedoborom miedzi towarzyszy obniżony poziom hemoglobiny.

Cynk

Cynk jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego przebiegu owulacji i cyklu menstruacyjnego. Poza tym działa również antyoksydacyjne, czyli zwalcza i zapobiega powstawaniu wolnych form tlenu.

Źródła minerałów w żywności

Selen znajdziemy np. w orzechach brazylijskich, jajkach i roślinach. Musimy jednak pamiętać, że jego ilość w poszczególnych produktach zależy od ilości w glebie, więc jeśli gleby są mało zasobne w selen, to będzie go mało w produktach. Jod to głównie ryby morskie. Jeśli chodzi o żelazo, to dużo lepiej przyswajalne jest to hemowe, czyli pochodzące z produktów zwierzęcych, głównie mięsa, a najlepszym źródłem jest oczywiście wątróbka. Źródłem miedzi są np. orzechy czy nasiona słonecznika, a cynku jajka, mięso i kasza gryczana.

Dieta wspierająca płodność – co jeszcze jest ważne?

Oprócz wymienionych powyżej witamin i minerałów bardzo ważne jest to, aby nie występowały żadne niedobory witaminowo-mineralne. Mogą się one przyczyniać do problemów z płodnością. Oczywiście nie zawsze jesteśmy w stanie dostarczyć wszystko wraz z żywnością. Wtedy konieczna jest suplementacja, która musi być jednak indywidualnie dobrana i zlecona na podstawie wyników badań.

To może Cię zainteresować:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Joanna Zawadzka

Jak powinna wyglądać dieta wspierająca płodność? Jakich produktów nie powinno w niej zabraknąć? Sprawdź, o co zadbać w swojej diecie, jeżeli planujemy ciążę i chcemy się do niej jak najlepiej przygotować.

Dieta wspierająca płodność powinna być przede wszystkim odżywcza, czyli zawierać produkty gęste odżywczo, oraz powinna dostarczać witamin i minerałów. Istnieją pewne witaminy i minerały, które są szczególnie ważne dla płodności. Należy jednak pamiętać, że na jej niekorzyść będą działały jakiekolwiek niedobory żywieniowe. Co równie ważne, kobiety które chcą mieć dzieci, powinny przestrzegać prawidłowej diety co najmniej sześć miesięcy przed planowanym zajściem w ciążę, a nawet około roku.

Sprawdź: Jak przygotować się do ciąży?

Co powinna zawierać dieta wspierająca płodność?

Makroskładniki, czyli białko, węglowodany i tłuszcze

Ich ilość i proporcje są indywidualne, zależą m.in. od masy ciała, stanu zdrowia czy aktywności fizycznej.

Białko

Wiele źródeł podaje, że mięso wpływa niekorzystnie na płodność oraz należy ograniczać jego ilość. Jest to w dużej mierze kwestia indywidualna, a pamiętajmy, że w przypadku mięsa bardzo ważna jest jego jakość. Dobre, czyli organiczne mięso jak najbardziej może i powinno się znajdować w diecie. Istnieją też pewne jednostki chorobowe, jak np. niedoczynność tarczycy, gdzie zalecane jest wręcz zwiększanie ilości białka.

Węglowodany

Zbyt duże spożycie węglowodanów (zwłaszcza prostych) oraz ich wysoki indeks i ładunek przyczyniają się do zaburzeń gospodarki węglowodanowej, a właśnie w płodności, szczególnie kobiet, bardzo dużą rolę ma prawidłowy metabolizm insuliny i glukozy. Znacznie lepiej sprawdzają się diety nisko- i średniowęglowodanowe (choć oczywiście jest to kwestia indywidualna), a źródłem węglowodanów powinny być te złożone, czyli np. kasze, ryż (jaśminowy, basmati), warzywa.

Tłuszcze

Przede wszystkim należy unikać tłuszczów trans, które znajdują się w żywności typu fast food, utwardzonych margarynach i różnych wyrobach cukierniczych.

Pozytywnie na płodność wpływają tłuszcze jedno- i wielonienasycone. Jednonienasycone to np. oliwa z oliwek i awokado, a wielonienasycone to oleje takie jak lniany, z wiesiołka, z ogórecznika. Szczególnie ważne są kwasy tłuszczowe omega 3, czyli EPA i DHA, które wpływają m.in. na zwiększenie poziomu progesteronu, czyli na zapłodnienie i rozwój zarodka. Niestety źródłem omega 3 są głównie ryby, które ze względu na zanieczyszczenia metalami ciężkimi należy ograniczać. Często konieczna jest suplementacja.

Witaminy

Dieta wspierająca płodność powinna być zasobna w antyoksydanty, czyli witaminę C i E, ponadto w witaminę D oraz witaminy z grupy B, szczególnie B6, B12 i oczywiście kwas foliowy.

Antyoksydanty, czyli witamina C i E mają zdolność eliminowania wolnych rodników. Jest to bardzo ważne, ponieważ stres oksydacyjny negatywnie wpływa na płodność. Przykładowo witamina E bierze udział w procesach rozrodczych, a jej niski poziom wiąże się z zaburzeniami owulacji.

Z kolei witamina C występuje w dużym stężeniu w tkance jajników oraz jest niezbędna do syntezy kolagenu, co jest ważne dla wzrostu pęcherzyka Graafa i owulacji.

Gdzie je znajdziemy? Witamina C to głównie surowe warzywa i owoce, takie jak natka pietruszki, czerwona papryka, truskawki. Z kolei źródłem witaminy E są oleje np. oliwa z oliwek, a także awokado oraz migdały, pestki dyni czy nasiona słonecznika.

Witamina D

Witamina D jest bardzo ważna dla całego organizmu, w tym układu rozrodczego, a jej receptory znajdują się między innymi w jajnikach i łożysku. Ponadto w jednym z badań zaobserwowano, że niedobór witaminy D był związany z obniżoną rezerwą jajnikową u kobiet po 40. roku życia, a także u kobiet z PCOS. Dlatego kobiety starające się o dziecko powinny suplementować witaminę D przez cały rok (a wielkość dawki zależy od poziomu witaminy we krwi).

Witaminy z grupy B

Najbardziej znaną witaminą z grupy B w kontekście ciąży jest kwas foliowy. Wpływa on na kształtowanie mózgu i rdzenia kręgowego na samym początku ciąży. Odpowiednia ilość kwasu foliowego powinna być dostarczana już przed ciążą. Dobrym jego źródłem są zielone warzywa liściaste, najlepiej surowe, ale także np. żółtka jaj. Zwykle konieczna jest również suplementacja. Ważne jednak, aby suplementować kwas foliowy w formie zmetylowanej, zwłaszcza jeśli mamy zaburzony metabolizm homocysteiny.

W obniżeniu poziomu homocysteiny znaczenie ma również witamina B12 i B6. Ponadto witamina B6 jest odpowiedzialna za utrzymanie prawidłowego stężenia progesteronu. Często w przypadku problemów z płodnością występuje zbyt niski poziom progesteronu. Z kolei witamina B12 razem z kwasem foliowym bierze udział w syntezie DNA. Jej niedobór może przyczyniać się do zaburzeń owulacji, implementacji zarodka, a także do nawracających poronień. Jeśli chodzi o źródła w pożywieniu, to witaminę B6 znajdziemy np. w mięsie, orzechach, kaszach, a witaminę B12 tylko w produktach zwierzęcych lub odzwierzęcych.

Minerały

Dieta wspierająca płodność powinna zawierać także takie minerały, jak selen, jod, żelazo, miedź i cynk. Mają one szczególne znaczenie dla płodności.

Selen

Selen jest ważnym antyoksydantem, czyli będzie miał podobne działanie jak witaminy C i E, to znaczy będzie zwalczał wolne rodniki. Ponadto jest konieczny w konwersji T4 do T3, czyli dla prawidłowego działania tarczycy. Ważny dla tego gruczołu jest również jod, którego niedobór jest często przyczyną niedoczynności tarczycy, która z kolei powoduje problemy z płodnością.

Żelazo

Kolejnym ważny mikroelement to żelazo, które jest odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie komórki jajowej i zarodka. U kobiet z niskim poziomem żelaza szanse na poczęcie i zdrową ciążę są o 60% mniejsze niż u kobiet z prawidłowym poziomem.

Miedź

Miedź jest istotna szczególnie ze względu na żelazo, ponieważ przemiany miedzi są bezpośrednio związane z przemianami żelaza, a niedoborom miedzi towarzyszy obniżony poziom hemoglobiny.

Cynk

Cynk jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego przebiegu owulacji i cyklu menstruacyjnego. Poza tym działa również antyoksydacyjne, czyli zwalcza i zapobiega powstawaniu wolnych form tlenu.

Źródła minerałów w żywności

Selen znajdziemy np. w orzechach brazylijskich, jajkach i roślinach. Musimy jednak pamiętać, że jego ilość w poszczególnych produktach zależy od ilości w glebie, więc jeśli gleby są mało zasobne w selen, to będzie go mało w produktach. Jod to głównie ryby morskie. Jeśli chodzi o żelazo, to dużo lepiej przyswajalne jest to hemowe, czyli pochodzące z produktów zwierzęcych, głównie mięsa, a najlepszym źródłem jest oczywiście wątróbka. Źródłem miedzi są np. orzechy czy nasiona słonecznika, a cynku jajka, mięso i kasza gryczana.

Dieta wspierająca płodność – co jeszcze jest ważne?

Oprócz wymienionych powyżej witamin i minerałów bardzo ważne jest to, aby nie występowały żadne niedobory witaminowo-mineralne. Mogą się one przyczyniać do problemów z płodnością. Oczywiście nie zawsze jesteśmy w stanie dostarczyć wszystko wraz z żywnością. Wtedy konieczna jest suplementacja, która musi być jednak indywidualnie dobrana i zlecona na podstawie wyników badań.

To może Cię zainteresować:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Joanna Zawadzka
31 marca 2020

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

morsowanie

Morsowanie – 8 powodów, dlaczego warto

Morsowanie ma korzystny wpływ nie tylko na zdrowie, lecz także na urodę. Dlaczego warto morsować? Poniżej 8 powodów. 1. Zwiększenie odporności Morsowanie to jedna ze skuteczniejszych metod naturalnego wzmacniania organizmu. Wzmacnia układ odpornościowy (obniża poziom…

WIĘCEJ >

Myśli sabotujące

Myśli sabotujące, to takie myśli, które prowadzą do niepożądanych działań. A w kontekście diety chodzi o takie myśli, które utrudniają nam przestrzeganie założeń diety. W jaki sposób utrudniają stosowanie diety? Zachęcają do jedzenia – są…

WIĘCEJ >

5 sposobów na skuteczną dietę

Skuteczna dieta powinna być indywidualnie dobrana, uwzględniać stan zdrowia i aktywność fizyczną. Powinna także zapewniać odpowiednią podaż makro- i mikroskładników. Co jeszcze jest ważne? Poznaj 5 sposobów na skuteczną dietę.  1. Jedz regularnie Regularność w…

WIĘCEJ >

Krzywa glukozowo-insulinowa – co warto wiedzieć?

Krzywa glukozowo-insulinowa to oznaczenie poziomu glukozy i insuliny co najmniej w trzech punktach: na czczo, po godzinie i po dwóch godzinach od wypicia 75 g roztworu glukozy. Sprawdź, co warto wiedzieć na temat tego badania….

WIĘCEJ >