logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

3 najważniejsze rzeczy w diecie Twojego dziecka

3 najważniejsze rzeczy w diecie Twojego dziecka

3-najwazniejsze-produkty-w-diecie-twojego-dziecka.jpg

Dobrej jakości białko

Mięso – uważane jest za produkt chorobotwórczy, jednak największe znaczenie ma jego jakość. Wszystkie negatywne sugestie dotyczące mięsa biorą się głównie z nieodpowiedniej obróbki termicznej. Podczas grillowania czy smażenia, wytwarzają się wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne i heterocykliczne aminy, które mogą mieć działanie pro-nowotworowe. Dobrej jakości mięso, to wysoka produkt gęsty odżywczo, czyli zawierający dużo większą ilość składników witaminowych i mineralnych. Jest również doskonałym źródłem pełnowartościowego białka. Białko, jest dziecku potrzebne do budowy mięśni, stawów, do wytwarzania hormonów. Dzięki nim możliwy jest wzrost organizmu, regeneracja i odporność. Białka, to również istotny składnik do wydzielania serotoniny, hormonu szczęścia, który ma wpływ na zachowanie i radzenie sobie ze stresem. Nie bój się podawać dziecku tłustych kawałków mięsa, to właśnie w nich znajdują się cenne witaminy, a dodatkowo tłuszcz ułatwia wbudowywanie i wykorzystanie białka.

Dla dzieci polecam szczególnie: dziczyznę, królika, cielęcinę, czerwone mięso, drób (ale tylko ten wiejski z dobrego źródła), ryby, owoce morza.

Jaja – W jajku znajdują się wszystkie substancje, których organizm potrzebuje do życia. Jajko zawiera witaminę H, czyli biotynę odpowiedzialną za prawidłowy stan skóry, włosów oraz paznokci. Żółtko jest bogate w cholinę, która ma działanie detoksyfikujące, wspomagające prace wątroby, korzystnie wpływa również na układ nerwowy oraz na produkcję neuroprzekaźników w mózgu. Ponadto jajka są dobrym źródłem witaminy K, witamin z grupy B, A, D, E, folianów, wapnia, magnezu, cynku, żelaza, siarki, fosforu, potasu, miedzi, manganu, jodu. Kolejną ważną substancją jest luteina, która korzystnie wpływa na wzrok. Chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB. Aby mieć pewność, że dostarczymy powyższe substancje, wybierać należy jajka wiejskie z gospodarstw, w ostateczności oznaczone cyfrą 0. Najlepsza obróbką termiczną jest gotowanie na miękko, wówczas zachowujemy najwięcej drogocennych składników odżywczych. Wszystkie dzieci uwielbiają kogel-mogel z miodem.

Podroby – tak wiem, zaraz zapytacie ciekawe które dziecko to zje? Spokojnie dla chcącego nic trudnego. Powoli, krok po kroku, trzeba nauczyć malucha nowych smaków. Na samym początku, proponuję ukrywać podroby np. w pasztecie. Wątróbka, to coś w rodzaju multiwitaminy. Znajdują się w niej m.in. witaminy A, D, E, K, B12, C, kwas foliowy, cholina oraz minerały: miedź, żelazo, cynk oraz glikogen.

Jeśli potrzebujesz konsultacji u dietetyka w sprawie diety Twojego dziecka, zadzwoń 796 122 070.

Dobre źródła węglowodanów

Węglowodany, to główny materiał energetyczny. Do dobrych źródeł węglowodanów zaliczamy produkty pełnoziarniste. Osobiście polecam tylko te najcenniejsze bo zawierające dużą ilość witamin, minerałów w tym wapnia i magnezu: kasza gryczana najlepsza biała tzw. niepalona, komosa ryżowa (quinoa), amarantus, kasza jaglana. Wymienione kasze są zbożami pierwotnymi, czyli niemodyfikowanymi i bezglutenowymi. Zboża typu owies, jęczmień, żyto – powinny być spożywane z umiarem lub całkowicie wyeliminowane z diety dziecka, zwłaszcza, gdy skarży się na bóle brzuszka. Powodem bólu może być zawarty w nich gluten.

Zdrowe tłuszcze

Tłuszcz daje uczucie sytości na kilka godzin, dzięki temu organizm nie domaga się jedzenia tak szybko. Jest materiałem energetycznym, który ma mniejsze zdolności do odkładania się w tkankę tłuszczową, niż węglowodany. Dlatego, nie bójmy się spożywać tłustych mięs, tłustych ryb, które dodatkowo są cennym źródłem kwasów omega 3, niezbędnych dla właściwej odporności organizmu, a także usprawnianiu procesów myślowych.

Pewnie wielokrotnie słyszałeś, że najlepsze są tłuszcze roślinne. Są one jednak zasobne w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które są niestabilne termiczne. Oznacza to, że substancje korzystne zaczynają się utleniać tuż po wytłoczeniu. Dlatego tak ważny jest sposób przechowywania. Chcąc czerpać korzyści z tego typu tłuszczy, najlepiej po prostu spożywać pestki, nasiona, orzechy w nieprzetworzonej formie. Tłuszcze, które można poddawać temperaturze to smalec różnego rodzaju, a najlepszy gęsi, łój, masło (ghee), olej kokosowy. Tłuszcze, które są tylko do spożywania na zimno, na przykład jako dodatek do sałatek to oliwa z oliwek, olej lniany, olej z wiesiołka, olej z ogórecznika, awokado.

Czasem nie jest łatwo samemu zmienić dietę malucha i odpowiednio ją zbilansować. Jeśli potrzebujesz pomocy, umów się do jednego z naszych dietetyków. Zadzwoń: 796 122 070

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz

Kamila Lipowicz

 

 

Autor

Podobne tematy

Radio Opole: rodzinne posiłki, dziecięca otyłość

Rodzinne posiłki, jak jemy, o słodyczach, przekąskach, otyłości, chodzeniu w gości. O chemii w jedzeniu i jej wpływie na zdrowie dzieci w przyszłości.

WIĘCEJ >

Radio Opole – Aktywność fizyczna i żywienie dzieci

Iwona Wierzbicka dla Radia Opole o żywieniu i aktywności dzieci. Jakie produkty należy wybierać, aby dieta dziecka była pełnowartościowa i wspomagała naturalny rozwój psychiczny i fizyczny dziecka.

WIĘCEJ >

7 sposobów na jesienną chandrę

Szarość, chłód czy deszcz powodują zniechęcenie do działania. Najchętniej wybralibyśmy koc i ciepły napój. Jak najbardziej jest to czasem potrzebne, (…)

WIĘCEJ >

3 najważniejsze rzeczy w diecie Twojego dziecka

Dobrej jakości białko Mięso – uważane jest za produkt chorobotwórczy, jednak największe znaczenie ma jego jakość. Wszystkie negatywne sugestie dotyczące (…)

WIĘCEJ >

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl