logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Aromaty – co może się kryć pod tym pojęciem

Aromaty – co może się kryć pod tym pojęciem

aromat-arbuz-2.jpg

Aromat, aromaty, aromat naturalny, aromat identyczny z naturalnym – czy są bezpieczne? Tego nie wiem, zgodnie z ustawodawstwem tak… Podobno niektóre dzieci bardziej lubią produkty z aromatem truskawki niż z prawdziwą truskawką. Aromaty dodaje się niemal do wszystkiego, otwierasz herbatę i uwalnia się bogata nuta owocowa, która zalewa przyjemnie kuchnię zwabiając domowników. Otwierasz soczek i już wiesz, że to jest coś o smaku… bo ma taki cudowny zapach. Podejrzewam, że w sklepach z piekarniami uwalniany jest aromat chleba… Lubimy zapachy przerysowane, wyraźne, a producenci zmierzają nam na przeciw.

Znalazłam w sieci stronę producenta lub dystrybutora – nazywają samych siebie: wiodące przedsiębiorstwo branży chemicznej – Brenntag Polska. Strona zawiera kompletne informacje co do środków, które produkuje czy sprzedaje to przedsiębiorstwo. Kopalnia informacji. Dla przykładu – Aromat arbuza 10202-33.

(Źródło materiałów o aromacie: http://www.brenntag.pl/fileadmin/pdf/kch/508416.pdf?t=1413539944).

Ot co wynika akurat z tej karty charakterystyki aromatu:

aromat arbuz 2 aromat arbuz 3 aromat arbuz 4

Aromat truskawkowy 60368-DO:

(źródło: http://www.brenntag.pl/fileadmin/pdf/kch/504728.pdf?t=1413673148)

truskawka 1

Aromat truskawki 77880-33:

(źródło: http://www.brenntag.pl/fileadmin/pdf/kch/502325.pdf?t=1413673146)

truskawka 3

Czy aromaty są bezpieczne?

Ja tego nie wiem… Zasada (w prawie, przemyśle) jest taka, że skoro jest dopuszczone do spożycia to jest bezpieczne. Nie podoba mi się jednak to, że nim weszliśmy do UE nie mieliśmy takiej chemii w żywności, wiele środków było zabronionych, a i już po wejściu do UE następowały zmiany, coś co najpierw budziło kontrowersje i wymagało specjalnego oznakowania, później już było środkiem bezpiecznym lub w miarę bezpiecznym. Wciąż są dodatki do żywności dozwolone w Polsce, a w innych krajach nie lub dozwolone w UE a poza nią – niedozwolone (np. barwniki azowe).

Moje motto brzmi: Jedzmy naturalnie!! Jedzmy bez chemii!! Kupujmy prawdziwe soki lub wyciskajmy, szukajmy produktów bez aromatów, cieszmy się naturalnym smakiem i zapachem. Zobacz gdzie szukać aromatów. Zobacz również temat miśków (słodyczy). Poszukaj również we własnym domu.

Oświadczenie firmy Givaudan:

oświadczenie givaudan

 

Treść oświadczenia w pdf.

Więcej takich ciekawostek na szkoleniu: Żywienie Dzieci i Jedzenie bez Chemii.

dieta dzieci

chemia żywności

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.

 

 

Autor



Iwona Wierzbicka

Podobne tematy

Dlaczego paleo? – kalendarium ludzkości

2,5ml lat ewolucji kontra 10tys. lat – kontra OSTATNIE 100lat Materiał jest fragmentem szkolenia – Dietetyka Kliniczna.  Ludzie pradawni nie jedli (…)

WIĘCEJ >

Kompendium wiedzy: Cholesterol – część 1

Cholesterol jest jednym z ważniejszych elementów naszej diety jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i hormonalnego, dzięki niemu możemy się rozmnażać, poznaj całą prawdę o nim.

WIĘCEJ >

13 powodów, dlaczego nie możesz schudnąć

Walczysz z nadmiarem kilogramów już od dawna i nic nie działa? Jako dietetyk kliniczny często spotykam się z takim problemem (…)

WIĘCEJ >

Biorezonans – wg niektórych czarna magia, a jakie ja mam doświadczenie?

Biorezonans – można wierzyć, można nie wierzyć. Badań na ten temat jest niewiele, ale doświadczenie wielu osób jet bardzo pozytywne. (…)

WIĘCEJ >

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl