logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Batat, maniok i ziemniak – porównanie

Batat, maniok i ziemniak – porównanie

Batat, maniok i ziemniak – każde z tych warzyw ma skrobię, choć różnią się zawartością. Mają też inną zawartość witamin i minerałów. Różnią się również właściwościami.

Dziś dla urozmaicenia smaku ugotowałam w jednym garnku batata, ziemniaka i maniok i zjadłam z sadzonym jajem.

Tabela wartości odżywczych (niemiecka baza danych BLS):

placki - batat - maniok - Iwona Wierzbicka - ajwendieta-8

Maniok

Na surowo jest trujący lub po prostu zaszkodzi, a ponadto z powodu dużej ilości skrobi powinien być dobrze ugotowany. Zawiera sporo węglowodanów i niemal wszystkie są skrobią. Poza tym ma również dużo błonnika i celulozy. Może powodować wzdęcia. Ciężko się go obiera, a gotuje podobnie jak ziemniaka, choć nieco dłużej.

Batat

Słodki ziemniak. Kolor zdradza nam, że jest zasobny w witaminę A i E. Ma nieco mniej węglowodanów niż maniok, ale również sporo błonnika i celulozy, przez co może powodować wzdęcia. Szybko się gotuje. Jest dość zasobny w fruktozę i sacharozę, stąd pewnie słodki smak. Batat – podobnie jak maniok – jest polecany w chorobach autoimmunologicznych.

Ziemniak

Z tych trzech najmniej kaloryczny i najmniej zasobny w węglowodany, zatem niesłusznie budzi postrach wśród osób na diecie odchudzającej. Ma o połowę mniej węglowodanów niż maniok. Ma najmniej celulozy i skrobi, przez co może być najlepiej tolerowany, jeśli ktoś cierpi na wzdęcia. Niestety, jest to roślina psiankowata, zatem czasami w chorobach autoimmunologicznych należy ją wyłączyć i zastąpić maniokiem czy batatem.

placki - batat - maniok - Iwona Wierzbicka - ajwendieta-7
placki - batat - maniok - Iwona Wierzbicka - ajwendieta-9

Batat, maniok, ziemniak + 3 jaja sadzone:

placki - batat - maniok - Iwona Wierzbicka - ajwendieta-10

Placki z manioku, ugotowanej komosy ryżowej i jaj

Wszystkie składniki miesza się podobnie jak placki ziemniaczane. Smakują tak jak zwykłe placki. Można podać z solą, dżemem lub śmietaną i cukrem – jeśli ktoś tęskni za smakami dzieciństwa i nie cierpi na chorobę AI.

placki - batat - maniok - Iwona Wierzbicka - ajwendieta-1
placki - batat - maniok - Iwona Wierzbicka - ajwendieta-3
placki - batat - maniok - Iwona Wierzbicka - ajwendieta-5

Sprawdź nasze e-booki z przepisami:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

Podobne tematy

mleko, mleko roślinne,

Co lepsze – mleko krowie czy mleko roślinne?

„Pij mleko będziesz miał mocne kości”, „Pij mleko będziesz wielki” – tego typu hasła są bardzo popularne, ale czy prawdziwe? (…)

WIĘCEJ >
mózg

Jak chronić swój mózg?

Dziś wiele osób ma problem z koncentracją, pamięcią, skupieniem myśli, nastrojami depresyjnymi, zaburzeniami neurologicznymi. Do tego dochodzi jeszcze ból ciała, (…)

WIĘCEJ >

Metale ciężkie – sprawdź, czy jesteś nimi zatruty

Metale ciężkie – co może świadczyć o tym, że jesteś nimi zatruty? Sprawdź najczęstsze objawy. Jeśli zauważysz u siebie choć (…)

WIĘCEJ >
suplementy

Dodatki w suplementach – lista najczęściej stosowanych

Żyjemy w czasach, w których coraz trudniej o zdrową, niezanieczyszczoną i pełnowartościową żywność, dlatego wiele osób łyka witaminy i minerały (…)

WIĘCEJ >

Komentarzy: 2

  1. katka 6 maja 2015 o 12:54

    Pewnie tak, ale cudowne encebollado bez manioku nie smakuje tak samo 😉

  2. Bea 18 października 2016 o 12:07

    Skoro ziemniak ma tak mało węglowodanów, to czy placki z niego zrobione (bez dodawania mąki ziemniaczanej), będą dobrą propozycją dla IO?

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl