logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Batat – Maniok – Ziemniak

Batat – Maniok – Ziemniak

batat-maniok-ziemniak-1.jpg

Dzisiaj ugotowałam w jednym garnku batata, manioka i ziemniaka. Zjadłam z sadzonym jajem. Dlaczego taka mieszanka? Właściwie dla urozmaicenia smaku na talerzu. Każde z tych warzyw ma skrobię, choć różnią się zawartością. Mają też inną zawartość witamin i minerałów. Różnią się również właściwościami.

Tabela wartości odżywczych (niemiecka baza danych BLS)

placki - batat - maniok - Iwona Wierzbicka - ajwendieta-8

Maniok

Na surowo jest trujący lub po prostu zaszkodzi, a ponadto z powodu dużej ilości skrobi powinien być dobrze ugotowany. Zawiera sporo węglowodanów i niemal wszystkie są skrobią. Zawiera również sporo błonnika i celulozy. Może z powodować wzdęcia. Ciężko się go obiera, gotuje podobnie jak ziemniaka, nieco dłużej.

Batat

Słodki ziemniak. Kolor zdradza nam, że jest zasobny w witaminę A i E. Ma nieco mniej węglowodanów od manioka, ale również sporo błonnika i celulozy, przez co może powodować wzdęcia. Szybko się gotuje. Jest dość zasobny w fruktozę i sacharozę – stąd pewnie słodki smak. Batat podobnie jak maniok są polecane w chorobach autoimmunologicznych.

Ziemniak

Z trzech najmniej kaloryczny i najmniej zasobny w węglowodany, zatem niesłusznie się go osoby odchudzające boją. Ma o połowę mniej węglowodanów niż maniok. Ma najmniej celulozy i skrobi przez co może być najlepiej tolerowany jeśli ktoś cierpi na wzdęcia. Niestety jest to roślina psiankowata, zatem czasami w chorobach autoimmunologicznych należy ją wyłączyć i zastąpić maniokiem czy batatem.

Czytaj również: Ziemniak kontra Seler

placki - batat - maniok - Iwona Wierzbicka - ajwendieta-7 placki - batat - maniok - Iwona Wierzbicka - ajwendieta-9

Propozycje kulinarne

Placki z manioka, ugotowanej komosy ryżowej i jaj. Miesza się jak placki ziemniaczane. Smakują podobnie jak zwykłe placki. Można podać z solą, dżemem lub śmietaną i cukrem jak ktoś tęskni za smakami dzieciństwa i nie cierpi na chorobę AI.placki - batat - maniok - Iwona Wierzbicka - ajwendieta-1
placki - batat - maniok - Iwona Wierzbicka - ajwendieta-3

placki - batat - maniok - Iwona Wierzbicka - ajwendieta-5

Batat, maniok, ziemniak + 3 jaja sadzone
placki - batat - maniok - Iwona Wierzbicka - ajwendieta-10

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.

 


Autor

Podobne tematy

Biegunka – jak sobie radzić?

Biegunka – kto nie spotkał się z nią w swoim życiu? Większość z nas ma większe lub mniejsze doświadczenie z (…)

WIĘCEJ >

5 sposobów na skuteczną dietę

Przede wszystkim skuteczna dieta powinna być indywidualnie dobrana, uwzględniać stan zdrowia i aktywność fizyczną oraz zapewniać odpowiednią podaż makro- i (…)

WIĘCEJ >

10 powodów dla których warto jeść jaja

Tym razem dlaczego to jaja a nie chleb powinny być na śniadanie i o wyższości jaj nad innymi produktami. Dlaczego warto jeść jaja i co wnoszą w Twoje życie, o tym że jaja to produkt...

WIĘCEJ >

Dieta a emocjonalność u dzieci

Badania opublikowane przez Food Standards Agency (FSA) we wrześniu 2007r. wykazały, że mieszanki sztucznych barwników z benzoesanem sodu mogą wpływać na nadpobudliwość u dzieci. Szacuje się, że 30% dzieci z ADHD można wyleczyć tylko za...

WIĘCEJ >

Komentarzy: 2

  1. katka 6 maja 2015 o 12:54

    Pewnie tak, ale cudowne encebollado bez manioku nie smakuje tak samo 😉

  2. Bea 18 października 2016 o 12:07

    Skoro ziemniak ma tak mało węglowodanów, to czy placki z niego zrobione (bez dodawania mąki ziemniaczanej), będą dobrą propozycją dla IO?

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl