fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Biegunka – jak sobie radzić?

Biegunka – jak sobie radzić?

biegunka-jak-sobie-radzic.jpg

Biegunka – kto nie spotkał się z nią w swoim życiu? Większość z nas ma większe lub mniejsze doświadczenie z tą kłopotliwą dolegliwością. Biegunka, to zaburzenie trawienia, objawiająca się częstą koniecznością wypróżniania się, płynna konsystencja stolca i zwiększona jego ilość, występująca co najmniej 3 razy na dobę.

Co powoduje i jakich objawów się spodziewać

Biegunka może być spowodowana przez:

  • infekcje wirusowe i bakteryjne
  • zatrucie substancjami chemicznymi
  • choroby układu trawiennego
  • przewlekle stany zapalne układu pokarmowego
  • czynniki emocjonalne przyśpieszające perystaltykę jelit (stres)
  • wahania hormonalne

Przyczyny są bardzo różne dlatego najważniejsze jest określenie w jakim momencie pojawiły się pierwsze symptomy.

Najczęściej towarzyszą takie objawy jak:

  • ból brzucha
  • mdłości
  • osłabienie
  • stan podgorączkowy

Biegunka trwająca przez 2-3 dni nie powinna być sztucznie zatrzymywana, ponieważ nasz organizm naturalnie pozbywa się substancji, które mu zaszkodziły. W przypadku, gdy towarzyszą jej krwawienia i omdlenia, należy natychmiast zgłosić się do odpowiednich służb medycznych.

Jak sobie pomóc?

Utrzymująca się przez dłuższy czas biegunka, może być zagrożeniem dla zdrowia, gdyż może prowadzić do odwodnienia. Pamiętaj o odpowiednim nawadnianiu, gdyż podczas biegunki oddajemy znaczne ilości wody a nasz organizm potrzebuje jej do usuwania toksyn, które często są przyczyną tych dolegliwości. Powinniśmy wprowadzić wodę z solą w proporcji: na jedną szklankę wody szczypta soli. Pamiętajmy również, że taki stan najbardziej niebezpieczny jest dla małych dzieci, ponieważ one szybciej się odwadniają, niż osoba dorosła.

Przy przedłużającej się biegunce niezbędna jest pomoc lekarska, szczególnie, gdy występują również dodatkowe objawy (gorączka, osłabienie, wymioty, bolesne parcie, silny ból brzucha itp.).

Domowe sposoby na radzenie sobie z biegunką:

  • węgiel leczniczy
  • kora dębu
  • majeranek

Zioła i naturalne preparaty na ich bazie są bardzo pomocne, a co najważniejsze nie obciążają nadmiernie wątroby i żołądka.

Mój sposób niezawodny sposób na uporczywą biegunkę to jagody. W równej postaci: suszona, świeża, mrożona. A najlepszy sposób, to nalewka jest ona pomocna nie tylko w przypadku biegunki ale również gdy dopadnie nas tzw. zatrucie pokarmowe.

Jagodowa nalewka na biegunkę/zatrucie pokarmowe:

  • jagody
  • szklana butelka
  • spirytus

Sposób przygotowania:

Do butelki wsypujemy jagody, do szyjki i zalewamy spirytusem. Szczelnie zakręcamy i zostawiamy w ciemnym miejscu. Od czasu do czasu można zamieszać. Po około 2-3 miesiącach jest gotowa do spożycia.

Dawkowanie:

Pół kieliszka rozcieńczamy z wodą wypijamy kilka razy dziennie. W przypadku średnich dolegliwości, proponuję 2-3 razy dziennie. W silniejszych przypadkach można zwiększyć do 5.

Pamiętajmy też, że jeżeli mamy biegunkę, to musimy zmodyfikować dietę. Najlepiej, aby były to potrawy gotowane np. zupa warzywna gotowana na bulionie z amarantusem, rosół, kisiel z siemienia lnianego z jagodami itp. Warto również unikać produktów, które mogą nam zaszkodzić. Należą do nich zwłaszcza potrawy: bardzo tłuste, ciężkostrawne, smażone, a także słodkie i pikantne.

Jeżeli potrzebujesz pomocy lub wsparcia, umów się na wizytę u dietetyka. Zadzwoń lub napisz do naszej rejestracji! ☎ 796 122 070 ???? biuro @ ajwen.pl

Bibliografia:

  • Szczeklik A. (red.), Choroby wewnętrzne, Medycyna Praktyczna, Kraków 2011, ISBN 978-83-7430-289-0

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz

Autor



Kamila Lipowicz

Biegunka – kto nie spotkał się z nią w swoim życiu? Większość z nas ma większe lub mniejsze doświadczenie z tą kłopotliwą dolegliwością. Biegunka, to zaburzenie trawienia, objawiająca się częstą koniecznością wypróżniania się, płynna konsystencja stolca i zwiększona jego ilość, występująca co najmniej 3 razy na dobę.

Co powoduje i jakich objawów się spodziewać

Biegunka może być spowodowana przez:

  • infekcje wirusowe i bakteryjne
  • zatrucie substancjami chemicznymi
  • choroby układu trawiennego
  • przewlekle stany zapalne układu pokarmowego
  • czynniki emocjonalne przyśpieszające perystaltykę jelit (stres)
  • wahania hormonalne

Przyczyny są bardzo różne dlatego najważniejsze jest określenie w jakim momencie pojawiły się pierwsze symptomy.

Najczęściej towarzyszą takie objawy jak:

  • ból brzucha
  • mdłości
  • osłabienie
  • stan podgorączkowy

Biegunka trwająca przez 2-3 dni nie powinna być sztucznie zatrzymywana, ponieważ nasz organizm naturalnie pozbywa się substancji, które mu zaszkodziły. W przypadku, gdy towarzyszą jej krwawienia i omdlenia, należy natychmiast zgłosić się do odpowiednich służb medycznych.

Jak sobie pomóc?

Utrzymująca się przez dłuższy czas biegunka, może być zagrożeniem dla zdrowia, gdyż może prowadzić do odwodnienia. Pamiętaj o odpowiednim nawadnianiu, gdyż podczas biegunki oddajemy znaczne ilości wody a nasz organizm potrzebuje jej do usuwania toksyn, które często są przyczyną tych dolegliwości. Powinniśmy wprowadzić wodę z solą w proporcji: na jedną szklankę wody szczypta soli. Pamiętajmy również, że taki stan najbardziej niebezpieczny jest dla małych dzieci, ponieważ one szybciej się odwadniają, niż osoba dorosła.

Przy przedłużającej się biegunce niezbędna jest pomoc lekarska, szczególnie, gdy występują również dodatkowe objawy (gorączka, osłabienie, wymioty, bolesne parcie, silny ból brzucha itp.).

Domowe sposoby na radzenie sobie z biegunką:

  • węgiel leczniczy
  • kora dębu
  • majeranek

Zioła i naturalne preparaty na ich bazie są bardzo pomocne, a co najważniejsze nie obciążają nadmiernie wątroby i żołądka.

Mój sposób niezawodny sposób na uporczywą biegunkę to jagody. W równej postaci: suszona, świeża, mrożona. A najlepszy sposób, to nalewka jest ona pomocna nie tylko w przypadku biegunki ale również gdy dopadnie nas tzw. zatrucie pokarmowe.

Jagodowa nalewka na biegunkę/zatrucie pokarmowe:

  • jagody
  • szklana butelka
  • spirytus

Sposób przygotowania:

Do butelki wsypujemy jagody, do szyjki i zalewamy spirytusem. Szczelnie zakręcamy i zostawiamy w ciemnym miejscu. Od czasu do czasu można zamieszać. Po około 2-3 miesiącach jest gotowa do spożycia.

Dawkowanie:

Pół kieliszka rozcieńczamy z wodą wypijamy kilka razy dziennie. W przypadku średnich dolegliwości, proponuję 2-3 razy dziennie. W silniejszych przypadkach można zwiększyć do 5.

Pamiętajmy też, że jeżeli mamy biegunkę, to musimy zmodyfikować dietę. Najlepiej, aby były to potrawy gotowane np. zupa warzywna gotowana na bulionie z amarantusem, rosół, kisiel z siemienia lnianego z jagodami itp. Warto również unikać produktów, które mogą nam zaszkodzić. Należą do nich zwłaszcza potrawy: bardzo tłuste, ciężkostrawne, smażone, a także słodkie i pikantne.

Jeżeli potrzebujesz pomocy lub wsparcia, umów się na wizytę u dietetyka. Zadzwoń lub napisz do naszej rejestracji! ☎ 796 122 070 ???? biuro @ ajwen.pl

Bibliografia:

  • Szczeklik A. (red.), Choroby wewnętrzne, Medycyna Praktyczna, Kraków 2011, ISBN 978-83-7430-289-0

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz

Autor

Kamila Lipowicz
10 października 2017

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

żelki, misie, żelki dla dzieci

Żelki „Misie” – naturalne?

Szkoda, że nikt nie wpadł na pomysł robienia "jajek niespodzianek real raw coco". Dzieci uwielbiają zabawki, stąd jajo cieszy się takim powodzeniem, podobnie jak zestawy happy meal w Mc Donalds i zestawy maluchów w Tesco.

WIĘCEJ >

Czy jeleń to mąż sarny – dziczyzna

Dziczyzna – czyli nie bądź jeleń! Co większość ludzi widzi oczyma wyobraźni, gdy słyszy hasło – dziczyzna? – No jak to co? Wiadomo – dziczyzna to dzik! Nie do końca. No dobra, drugie pytanie, co…

WIĘCEJ >

Dlaczego należy uważać na konserwy?

Clostridium Botulinum Clostridium Botulinum jest Gram-dodatnią laseczką, wytwarzającą toksynę o nazwie botulina, zwaną potocznie jadem kiełbasianym. Jest ona uznawana za jedną z najsilniejszych trucizn na naszym globie. Wyróżnić można 7 podtypów toksyny produkowanej przez te…

WIĘCEJ >
Candida albicans

Candida – co to takiego?

Candida albicans to drożdżaki obecne w organizmie każdego człowieka. Z reguły są niegroźne, pod warunkiem że jest zachowana prawidłowa flora bakteryjna układu pokarmowego. Problem pojawia się, gdy mamy do czynienia z przerostem Candidy. Tworzy ona…

WIĘCEJ >