logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Celiakia i inne nietolerancje glutenu – case study

Celiakia i inne nietolerancje glutenu – case study

celiakia.jpg

Diagnostyka celiakii nie należy do prostych. Czytamy o standardach, określonych parametrach krwi, które mogą wskazywać problem, a tymczasem okazuje się, że ciężko o jednolity schemat diagnostyczny, czy określony obraz parametrów krwi. Każdy przypadek jest inny, każda osoba może mieć inne objawy, dolegliwości i zupełnie inny obraz krwi.

Jak to wygląda w praktyce?

W mojej praktyce spotykam pacjentów, którzy pomimo braku modyfikacji genu HLA DQ2/DQ8 pozytywnie reagują na odstawienie glutenu, pomimo tego, że nietolerancja glutenu, celiakia i zonulina sama w sobie powodują „rozszczelnienie jelita”, pacjenci mogą mieć poziom zonuliny w kale w normie. Standardy diagnostyczne mówią o trzykrotnie podwyższonym poziomie przeciwciał przeciw tTG (transglutaminazie tkankowej), laboratoria wskazują normę do 20 U, a ja u pacjentów zauważam reakcję na gluten nawet przy poziomie tTG 4 U. W praktyce widzę, że zupełnie co innego mówią normy wg określonych wytycznych, co innego zakresy laboratoryjne, a zupełnie co innego pokazuje praktyka dietetyka. Mam również takich pacjentów, u których nie stwierdza się przeciwciał, natomiast występuje zanik kosmków jelitowych w skali Marsh 3, lub też takich którzy nie mają przeciwciał we krwi, a w badaniu kosmków, nie stwierdza się ich zaniku, a jednak po 100% odstawieniu glutenu mijają biegunki lub zaparcia, które towarzyszyły pacjentowi latami lub po prostu pacjent zaczyna przybierać na wadze, na czym mu zależało. Ważne jest, że w takich sytuacjach, aby poczuć różnicę, nie można odstawić glutenu tylko trochę, prawie czy na zasadzie jem produkty które z zasady nie zawierają glutenu. Glutenem mogą być zanieczyszczone przyprawy, blaty kuchenne, półki, kuchnie itd. Efekt diety bezglutenowej można ocenić jeśli dieta będzie w 100% bezglutenowa, a nawet dopiero wtedy kiedy gluten zostanie wyeliminowany z domu. Należy również pamiętać, że organizm, czy kosmki jelitowe, jak również układ nerwowy mogą potrzebować od miesiąca do pół roku, a nawet roku na regenerację. W tej sytuacji zawsze powtarzam pacjentom „błogosławieni ci co nie widzieli, a uwierzyli”, bo czasami stosując dietę nie widać efektów przez dłuższy czas, aż nagle przyjdzie taki moment, że wszystko zacznie się zmieniać na lepsze.

Przypadek pacjentki

Charakterystyka:

Kobieta lat 32, wegetarianka z powodów ideologicznych. Cierpi na Hashimoto, które nie daje objawów. Duże problemy z cerą: wypryski, trądzik i to jest główny powód zgłoszenia się do dietetyka. Ma dość niską masę ciała, przy wzroście 178cm, masa ciała 58kg, mimo tego chce schudnąć 2kg, co może być efektem gromadzenia się tkanki tłuszczowej na brzuchu. W morfologii krwi, spadający poziom leukocytów, co często może wskazywać na chorobę autoimmunologiczną. Niski poziom ferrytyny, słaba konwersja hormonów tarczycy Ft4 do Ft3.

Badania:

  • Badania przeciwciał w kierunku celiakii wskazuje znaczne podwyższone przeciwciała przeciw transglutaminazie tkankowej w klasie IgG (150 U, przy normie laboratoryjnej do 20) oraz przeciw deamidowanym peptydom gliadyny w klasie IgG (141,9 U przy normie do 20). Wyniki te sugerują celiakię, której pacjentka nie była świadoma ponieważ nie odczuwała charakterystycznych dolegliwości.
  • Badanie w kierunku innych przeciwciał, badanie przesiewowe ANA (przeciwciała przeciwjądrowe) ujemne. Badanie to wykonuję, gdyż często mamy do czynienia z zespołem nakładania, czyli kilka chorób autoimmunologicznych.
  • Fibrynogen w normie, badam go dlatego że w niektórych sytuacjach transglutaminazy „kryją” się za fibrynogenem i pomimo tego, że poziom przeciwciał jest niski, to poziom fibrynogenu może wskazywać na problem z tolerancją glutenu.
  • Parametry wątrobowe i trzustkowe w normie, choć często są u innych pacjentów z nietolerancją glutenu podwyższone.
  • Poziom ferrytyny, tzw. zapas żelaza jest obniżony, choć w normie laboratoryjnej. Najlepszy poziom ferrytyny dla organizmu, tarczycy i włosów to około 70 ng/ml.
  • Ciekawym wynikiem jest poziom zonuliny w kale, której podwyższony poziom wskazuje na „rozszczelnienie jelita”, co jest charakterystyczne dla celiakii, a w tym przypadku pomimo dużej reakcji na gluten w postaci dodatnich przeciwciał tTG i DGP poziom zonuliny pozostaje w normie. Warto wspomnieć, że osoba ta na diecie wegetariańskiej jadła gluten, a gluten nawet sam w sobie podnosi poziom zonuliny.
  • Dość niski poziom witaminy B12 i kwasu foliowego, przy jednocześnie podniesionym poziomie homocysteiny, która wg moich obserwacji przy prawidłowym metabolizmie kwasu foliowego, witaminy B12 oraz sprawnej metylacji waha się na poziomie 7 µmol/l. Wyniki wskazują na zaburzenia metylacji i konieczność suplementacji zmetylowanych form B12 i kwasu lewomefoliowego.
  • W badaniu morfologii z rozmazem widoczne nieprawidłowości w ilości leukocytów (białych krwinek), które dodatkowo spadły jeszcze przed wdrożeniem diety, jak również nieprawidłowości w obrazie białych krwinek (w rozmazie).
  • Badanie parametrów tarczycowych może wskazywać na subkliniczną niedoczynność tarczycy oraz dość słabą konwersję, Ft3 na poziomie 37%. Problem z tarczycą może wynikać z niedoczynności nadnerczy, która u tej pacjentki nie zostały przebadanie jak również ze stanu zapalnego jakim jest choroba autoimmunologiczna, czy złe wchłanianie, na co może wskazywać niski poziom ferrytyny i podwyższone przeciwciała tTG i DGP, które z kolei sugerują celiakię, czyli zanik kosmków jelitowych.
  • W proteinogramie nieprawidłowości, które mogą być charakterystyczne zarówno dla choroby autoimmunologicznej jak i zakażenia pasożytami. Przy czym infekcja pasożytnicza, może również wynikać z osłabienia systemu immunologicznego, jak i sama infekcja pasożytami może nasilić chorobą autoimmunologiczną.

Postępowanie:

Zastosowano dietę z mięsem i dobrymi kaszami bezglutenowymi, czyli komosą ryżową, amarantusem i gryką. Kasze te są dużo bardziej odżywcze od wielu innych. To co jest bardzo ważne, a co zauważyłam w praktyce w moim gabinecie, u osób które od dawna żywią się w sposób wegetariański wprowadzając mięso należy wspomóc układ pokarmowy enzymami lub wspomóc zakwaszenie żołądka np. spożywając wodę z octem jabłkowym czy sokiem z cytryny. Zakwaszenie żołądka jest niezbędne by aktywizować enzymy proteolityczne trawiące w tym przypadku białka zwierzęce.

Efekty diety:

Po miesiącu diety zdecydowanie poprawa cery, jak również wzrósł poziom leukocytów we krwi.

 

Artykuł napisała Iwona Wierzbicka dla Food Forum

Zamów prenumeratę Food Forum

Uwaga: ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.

 

 

 

 

Autor



Iwona Wierzbicka

Podobne tematy

Historia zdrowej diety

Długowyczekiwany termin gastroskopii (czekałam na termin niemal rok), werdykt: refluks. Pan doktor oznajmił – to co Pani teraz je jest absolutnie szkodliwe i zakazane przy refluksie – proszę stosować dietę lekkostrawną opartą na białym pieczywie,...

WIĘCEJ >

Martwienie się jest bez sensu!

Tak, tak wiem… No łatwo się mówi, ale co nam daje martwienie? Tracenia czasu!! Sytuacja z wczoraj…. Budzę się rano, (…)

WIĘCEJ >

Produkty Superfoods – magiczna żywność

Superfoods, czyli super żywność, to produkty które mają wyjątkowe właściwości odżywcze, poprzez zawartość składników pokarmowych mogą wywoływać konkretne oddziaływanie na (…)

WIĘCEJ >

Kompedium wiedzy: cholesterol – część 2

Poznaj prawdę na temat cholesterolu, przedstawiamy dotychczasowe badania na jego temat, które są zbyt mało wiarygodne. Cholesterol nigdy nie był i nie będzie czynnikiem przyczyniającym do zwiększonego zachorowania na choroby serca. Jest to mit powtarzany...

WIĘCEJ >

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl