logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Czy jeleń to mąż sarny – dziczyzna

Czy jeleń to mąż sarny – dziczyzna

czy-jelen-to-maz-sarny.jpg

Dziczyzna – czyli nie bądź jeleń!

Co większość ludzi widzi oczyma wyobraźni, gdy słyszy hasło – dziczyzna?

– No jak to co? Wiadomo – dziczyzna to dzik!

Nie do końca. No dobra, drugie pytanie, co to jest sarna i jeleń?

– No…. Sarna to ona, a Jeleń to on… nie?

Nie. Są to dwa różne gatunki zwierząt.

Od początku

Dziczyzną określamy mięso zwierząt dzikich (łownych) oraz ptactwo dzikie, chronione przepisami prawa łowieckiego. Jedyną organizacją mającą prawo odstrzału/polowań posiada Polski Związek Łowiecki. Co to oznacza? Że nawet jeśli potrącimy sarnę autem w lesie, to nie możemy jej spakować do bagażnika i zabrać do domu. Traktowane to będzie jak kłusownictwo.
W praktyce wygląda to tak, że gdy myśliwy upoluje dane zwierzę, patroszy na miejscu i zawozi tuszę zwierzaka do punktu skupu dziczyzny. Tam mięso jest ważone i badane przez lekarzy weterynarii. Myśliwy może odkupić mięso, jeśli ma ochotę, lub pieniądze ze sprzedaży zasilają koło łowieckie. Z tych pieniędzy m. in. wypłacane są odszkodowania rolnicze, zakup pasz na zimę do paśników. To tak w wielkim skrócie. Co oprócz dzika, sarny i jelenia jest dziczyzną?

Podział dziczyzny

Zwierzyna łowna gruba:

  • Jeleń
  • Sarna
  • Łoś
  • Daniel
  • Dzik

Zwierzyna łowna drobna

  • Zające
  • Króliki

Dzikie ptactwo:

  • Bażant
  • Kuropatwa
  • Przepiórka
  • Gołąb
  • Gęsi
  • Kaczka
  • Łyski
  • Jarząbki
  • Cietrzew
  • Słonki
  • Głuszce

Sarna vs Jeleń

No dobra, wróćmy do tego nieszczęsnego jelenia, który miałby być mężem sarny. Kochani, sarna i jeleń to dwa różne gatunki, to tak jakby powiedzieć że pies i kot to w zasadzie to samo. Jaka jest różnica?

Samce

Jeleń – to Byk – waży może ważyć 100 a nawet do 160 kg

Sarna – to Kozioł – waży około 14-20 kg

Samice

Jeleń – to Łania – waga, około 70- 120 kg

Sarna – to Koza – waga 12-16 kg

Jeleń jest znacznie większy od sarny. Kozły mają małe rogi, a byki mają piękne poroża, dlatego jeleń nazywany jest królem lasu. Z rogami też jest ciekawa sprawa, to nie jest tak, że rosną im całe życie takie duże. W przypadku obu gatunków, tylko samcom rosną rogi – pewnie stąd określenie rogacz na męża, który ma niewierną żonę. Poroże świadczy o sile i o tym, na jakim etapie rozwoju jest samiec. Po co im te rogi? Do obrony i do walki o samice podczas godów, czyli riu – rykowiska. Raz w roku samiec zrzuca poroże, później w lesie można znaleźć tak zwany – zrzut. U jelenia nazywa się to wieniec, a u sarny – parostki. Sarny zrzucają poroże jesienią, a zimą odrasta im nowe. Natomiast jelenie gubią poroże w marcu, a do końca lipca wyrasta im nowe

Codzienne życie w lesie

Sarny żyją z reguły samotnie lub trzymają się po kilka sztuk. Jedynie zimą gromadzą się w stada, które nazywa się rudlami. Sarny żyją zarówno w lasach jak i na polach uprawnych i łąkach. Jelenie natomiast, to zwierzęta stadne, do kilkunastu osobników, „rządzone” przez najstarsze samce. Stada jeleni nazywane są – chmarami. Żyją głównie w lesie.

Jeleń zimą żywi się mchem, gałązkami drzew, korą i oczywiście w paśnikach. W ciągu reszty roku, żywi się trawą, ziołami, owocami krzewów i grzybami. Sarny odżywiają się głównie urozmaiconym pokarmem roślinnym, trawami, ziołami, pędy jeżyn i malin, grzybami. Lubią lizać sól, dlatego zimą przy paśnikach, leśnicy ustawiają im „lizawki” solne. Jeden i drugi gatunek, dzięki temu, że je dużo ziół, ma fajne pachnące mięso, dlatego nie trzeba specjalnie psuć tego aromatu przyprawami, wystarczy sól, pieprz. Zwierzęta te są cały czas w ruchu, dlatego też ich mięso jest bardzo chude, ma niską wartość kaloryczną, średnio na poziomie 110 kcl w 100g. Ma też ciemniejszą barwę, bo ma więcej mioglobiny, niż zwierzęta hodowlane. Na ciemny kolor, ma też wpływ to, że po odstrzale nie następuje całkowite wykrwawienie zwierzęcia. Tkanka mięśniowa zwierząt dziko żyjących jest też twardsza, zawiera więcej błon i powięzi, jest też dużo chudsza.

Dziczyznę jako surowiec używamy na Warsztatach Kulinarnych, gdzie Paweł pokazuje i uczy, że nie taki diabeł straszny jak go malują.
Zapisz się i przekonaj się sam.

Obejrzyj film z naszego kanału  AJWEN KUCHNIA na którym nasz mistrz kuchni uczy jak zrobić szybkie steki z sarny.

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz

Autor

Podobne tematy

Emocje a jedzenie – jemy po to żeby żyć

Jedzenie bardzo często jest właśnie rodzajem ucieczki od emocji. Takie czynności powtarzane regularnie prowadzą nas niestety do uzależnienia od jedzenia. Kiedy emocje prowadzą nas w niewłaściwe nawyki?

WIĘCEJ >

Samotność w diecie

Więzienie własnego umysłu Samotność to najbardziej dobijająca człowieka rzecz na świecie. W każdym aspekcie rozumienia tego uczucia. Nieistotne jest to, (…)

WIĘCEJ >

Zioła Pawła Jackowskiego

Paweł Jackowski w Kuchni Ajwen opowiada o ziołach, które używa podczas przygotowywania dań Paleo. Pokazuje również, jak je prawidłowo przechowywać. (…)

WIĘCEJ >

Dlaczego mąka migdałowa nie nadaje się do wypieków?

Ponieważ zawiera za dużo kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, które są niestabilne termicznie i atmosferycznie. Jeśli ktoś jest fanem orzechów lub pestek, najlepiej jeśli będzie je spożywał je w formie pierwotnej.

WIĘCEJ >

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl