logo
Szukaj
openclose
logo
Szukaj
Szukaj

Czy muszę jeść śniadanie i co jeść?

Czy muszę jeść śniadanie i co jeść?

sniadanie-ajwendieta-czy-nalezy-je-jesc-1024x680.jpg

Śniadanie to podobno najważniejszy posiłek w ciągu dnia! Ale czy na pewno? Okazuje się, że wcale nie. Znam sporo osób, które zaczynają jeść od godziny 12:00 lub później. Niektórzy jedzą 5 posiłków w ciągu dnia, inni tylko 2 lub 1. Słowo „śniadanie” to pojęcie względne.

Pierwszy posiłek

Nazwijmy to „pierwszy posiłek”, a wtedy zdecydowanie łatwiej nam będzie dokonać innych wyborów żywieniowych niż standardowo przyjęte jako śniadaniowe. Dlaczego by nie zjeść kawałka mięsa, albo ryby czy jaja? Takie śniadanie daje duże poczucie sytości i pozwala nam wytrzymać nawet 6 godzin bez posiłku. Jedzenie rzadziej a bardziej treściwie powoduje stabilizację gospodarki węglowodanowo – insulinowej, co w efekcie skutkuje większym poziomem energii, mniejszym uczuciem senności, brakiem napadów typu „wilczy głód”, a przede wszystkim powoduje że jemy mniej i jesteśmy mile nasyceni.

Typowe śniadanie

Śniadanie typu: mleko, płatki, sok, kawa z mlekiem, słodka bułka dają szybką energię, która szybko wygasa powodując, że podjadamy już do końca dnia w myśl zasady często, a mało. Niestety ta zasada prowadzi do insulinooporności, otyłości, senności i zaburzeń hormonalnych.

Podejmij wyzwanie

Przez jeden miesiąc wybieraj na śniadanie tylko poniższe propozycje:

  • jaja + warzywa
  • zielony koktail z awokado (zajrzyj do naszej książki kucharskiej – będzie Ci łatwiej)
  • parówki (czytaj etykiety czy nie zawierają zbędnych dodatków)
  • kiełbaski + warzywa
  • frankfurterki + warzywa
  • kawałek mięsa + warzywa
  • zupa z warzywami i mięsem (bez ziemniaków, makaronu czy ryżu)
  • gulasz z warzywami

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.

Autor



Iwona Wierzbicka

Podobne tematy

Batat, maniok i ziemniak – porównanie

Ziemniak – najmniej kaloryczny i najmniej zasobny w węglowodany, zatem niesłusznie się go osoby odchudzające boją. Ma o połowę mniej węglowodanów niż maniok. Ma najmniej celulozy i skrobi przez co może być najlepiej tolerowany jeśli...

WIĘCEJ >

Choroba autoimmunizacyjna – dlaczego ja?

Skąd się biorą choroby autoimmunizacyjne? Np. Hashimoto, toczeń czy reumatoidalne zapalenie stawów?? Dlaczego JA???? Podejrzewam, że na to pytanie wiele (…)

WIĘCEJ >
jak przetrwać zimę bez świeżych warzyw, warzywa, owoce, sezonowość

Sezonowość – jak przetrwać zimę bez świeżych warzyw?

Kiszonki – zawierają korzystny kwas mlekowy, który wspomaga naszą florę bakteryjną, ułatwia trawienie oraz wspomaga odporność. Ponadto kiszonki bogate są w witaminę C oraz bardzo ważną witaminę K i B, których ilość się zwiększa pod...

WIĘCEJ >

Gen MTHFR – co to takiego i jaką pełni funkcję?

Metylacja W biochemii metylacja odnosi się do zamiany atomu wodoru na grupę metylową. Grupa metylowa składa się z czterech atomów, (…)

WIĘCEJ >

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl