fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Czy zakwaszać żołądek?

Czy zakwaszać żołądek?

czy-zakwaszac-zoladek.jpg

W internecie krąży wiele sprzecznych teorii. Nie zakwaszaj żołądka, bo zakwasisz sobie organizm. Jak to jest naprawdę? Czy i jak to robić, by sobie nie zaszkodzić?

Dokwaszanie żołądka

Będąc precyzyjnym – raczej pobudzanie go do lepszej pracy. Potrzebujemy mocno zakwaszonego żołądka, aby móc prawidłowo trawić pokarm, zwłaszcza białko. Fizjologiczne pH kwasu solnego występującego w żołądku to 1,5-2, czyli bardzo kwaśne. Dzięki takiemu środowisko białko może być trawione, a niezbędne składniki odpowiednio wykorzystane przez organizm. Ponadto kwas żołądkowy jest pierwszą linią obrony przed wirusami, bakteriami, pasożytami. Jeśli pH nie jest odpowiednio niskie, pokarm nie może być do końca strawiony i zawarte w nim składniki odpowiednio wchłonięte, a wirusy i patogeny zabite. Jednocześnie w takiej sytuacji praca jelit przestaje być właściwa, a równowaga mikroflory jelitowej zostaje zaburzona.

Czy mój żołądek tego potrzebuje?

O tym, że żołądek nie jest wystarczająco dokwaszony mogą świadczyć objawy takie jak: zgaga, niestrawność wzdęcia, odbijanie się i uczucie przepełnienia po posiłku, zaparcia, obecność w kale niestrawionego pokarmu. A jeśli ktoś cierpi na anemię lub ma niski poziom żelaza i witaminy B12 (nawet jeśli są w normie) również może podejrzewać że jego żołądek nie jest odpowiednio zakwaszony.

Jak to zrobić?

Jakie są najprostsze, naturalne sposoby aby dokwasić żołądek, wspomóc jego pracę? Wypijanie 15-20 min przed posiłkiem zawierającym mięso (raczej tłuste), jaja i tłuste ryby wody (1/2 szklanki) z dodatkiem soku wyciśniętego z ½ cytryny lub z 1-2 łyżkami octu jabłkowego. Uwaga! Ocet musi być dobrej jakości – z naturalnej fermentacji!
Łagodniej działa sok z cytryny, więc od tego najlepiej zacząć. A jeśli po kilku tygodniach nic się złego nie dzieje, a nawet jest lepiej można zmniejszyć rozcieńczenie – dochodząc do tego żeby ilość wody była taka jak soku z cytryny (można nawet spróbować sam sok). I dopiero w dalszej kolejności wprowadzać wodę z octem.

Różne pH

O co chodzi z tym całym zakwaszaniem? Przecież sok z cytryny i ocet jabłkowy mają pH wyższe niż kwas solny, więc jak mają dokwasić żołądek? Jest to pewien skrót myślowy. Nie możemy przecież wypić kwasu solnego, bo przepaliłoby nam to przełyk. Chodzi o to, że sok z cytryny i ocet jabłkowy pobudzają komórki okładzinowe do wydzielania kwasu solnego, dzięki czemu następuje „dokwaszenie” oraz lepsze trawienie i wykorzystanie pokarmu.
Natomiast przed wypróbowaniem powyższych sposobów należy zadbać o prawidłowe nawodnienie organizmu, ponieważ zapewnia to mocną śluzówkę (która w przypadku braku nawodnienie szybko się odwadnia). W przeciwnym razie mogą się pojawić bóle brzucha w czasie dokwaszania.

Zachowaj ostrożność

Szczególną ostrożność powinny zachować osoby, które mają problemy z wrzodami, nadżerkami lub innymi stanami zapalnymi śluzówki jelit. Takie osoby na pewno nie powinny wprowadzać octu jabłkowego, a mogą spróbować z sokiem z cytryny. Natomiast jeśli objawy bólowe się nasilą, to również nie będzie to odpowiedni sposób. Należy wtedy zadbać o regenerację śluzówki żołądka, wprowadzając np. aloes – powinien być to naturalny sok bez konserwantów lub wyciąg z aloesu, który można pić na czczo.
U osób, które źle reagują na naturalne metody dokwaszania żołądka konieczna może się okazać suplementacja enzymów trawiennych, ale również ostrożnie i pod opieką specjalisty. Jeśli potrzebujesz takiego wsparcia, zapraszamy Cię do naszego gabinetu. Umów się na wizytę!

Uwaga: ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.

Autor



Joanna Zawadzka

W internecie krąży wiele sprzecznych teorii. Nie zakwaszaj żołądka, bo zakwasisz sobie organizm. Jak to jest naprawdę? Czy i jak to robić, by sobie nie zaszkodzić?

Dokwaszanie żołądka

Będąc precyzyjnym – raczej pobudzanie go do lepszej pracy. Potrzebujemy mocno zakwaszonego żołądka, aby móc prawidłowo trawić pokarm, zwłaszcza białko. Fizjologiczne pH kwasu solnego występującego w żołądku to 1,5-2, czyli bardzo kwaśne. Dzięki takiemu środowisko białko może być trawione, a niezbędne składniki odpowiednio wykorzystane przez organizm. Ponadto kwas żołądkowy jest pierwszą linią obrony przed wirusami, bakteriami, pasożytami. Jeśli pH nie jest odpowiednio niskie, pokarm nie może być do końca strawiony i zawarte w nim składniki odpowiednio wchłonięte, a wirusy i patogeny zabite. Jednocześnie w takiej sytuacji praca jelit przestaje być właściwa, a równowaga mikroflory jelitowej zostaje zaburzona.

Czy mój żołądek tego potrzebuje?

O tym, że żołądek nie jest wystarczająco dokwaszony mogą świadczyć objawy takie jak: zgaga, niestrawność wzdęcia, odbijanie się i uczucie przepełnienia po posiłku, zaparcia, obecność w kale niestrawionego pokarmu. A jeśli ktoś cierpi na anemię lub ma niski poziom żelaza i witaminy B12 (nawet jeśli są w normie) również może podejrzewać że jego żołądek nie jest odpowiednio zakwaszony.

Jak to zrobić?

Jakie są najprostsze, naturalne sposoby aby dokwasić żołądek, wspomóc jego pracę? Wypijanie 15-20 min przed posiłkiem zawierającym mięso (raczej tłuste), jaja i tłuste ryby wody (1/2 szklanki) z dodatkiem soku wyciśniętego z ½ cytryny lub z 1-2 łyżkami octu jabłkowego. Uwaga! Ocet musi być dobrej jakości – z naturalnej fermentacji!
Łagodniej działa sok z cytryny, więc od tego najlepiej zacząć. A jeśli po kilku tygodniach nic się złego nie dzieje, a nawet jest lepiej można zmniejszyć rozcieńczenie – dochodząc do tego żeby ilość wody była taka jak soku z cytryny (można nawet spróbować sam sok). I dopiero w dalszej kolejności wprowadzać wodę z octem.

Różne pH

O co chodzi z tym całym zakwaszaniem? Przecież sok z cytryny i ocet jabłkowy mają pH wyższe niż kwas solny, więc jak mają dokwasić żołądek? Jest to pewien skrót myślowy. Nie możemy przecież wypić kwasu solnego, bo przepaliłoby nam to przełyk. Chodzi o to, że sok z cytryny i ocet jabłkowy pobudzają komórki okładzinowe do wydzielania kwasu solnego, dzięki czemu następuje „dokwaszenie” oraz lepsze trawienie i wykorzystanie pokarmu.
Natomiast przed wypróbowaniem powyższych sposobów należy zadbać o prawidłowe nawodnienie organizmu, ponieważ zapewnia to mocną śluzówkę (która w przypadku braku nawodnienie szybko się odwadnia). W przeciwnym razie mogą się pojawić bóle brzucha w czasie dokwaszania.

Zachowaj ostrożność

Szczególną ostrożność powinny zachować osoby, które mają problemy z wrzodami, nadżerkami lub innymi stanami zapalnymi śluzówki jelit. Takie osoby na pewno nie powinny wprowadzać octu jabłkowego, a mogą spróbować z sokiem z cytryny. Natomiast jeśli objawy bólowe się nasilą, to również nie będzie to odpowiedni sposób. Należy wtedy zadbać o regenerację śluzówki żołądka, wprowadzając np. aloes – powinien być to naturalny sok bez konserwantów lub wyciąg z aloesu, który można pić na czczo.
U osób, które źle reagują na naturalne metody dokwaszania żołądka konieczna może się okazać suplementacja enzymów trawiennych, ale również ostrożnie i pod opieką specjalisty. Jeśli potrzebujesz takiego wsparcia, zapraszamy Cię do naszego gabinetu. Umów się na wizytę!

Uwaga: ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.

Autor

Joanna Zawadzka
11 czerwca 2018

Tagi

Komentarzy: 1

  1. Avatar Katarzyna Kaczmarczyk 7 maja 2019 o 12:27

    Dziękuję za tą wiedzę. Super artykuł. Teraz już wiem skąd te uporczywe dolegliwości. Od jakiegoś czasu pije ocet jabłkowy i sok z cytryny i jest poprawa. Pozdrawiam

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

hashimoto, napoje

Co pić przy Hashimoto?

Co pić przy Hashimoto? Sprawdź, po jakie napoje najlepiej sięgać, jeśli borykamy się z przewlekłym limfocytowym zapaleniem tarczycy. Woda Woda (…)

WIĘCEJ >
soja, tofu

Soja – 5 powodów, by z niej zrezygnować

Często podkreśla się jej właściwości zdrowotne, głównie dużą zawartość białka. Jednak są powody, by niekoniecznie po nią sięgać. Sprawdź, dlaczego (…)

WIĘCEJ >

Czy selen jest ważny dla tarczycy?

Jednym ze składników mineralnych, mających bezpośredni wpływ na prawidłowe funkcjonowanie tarczycy, jest selen. Dlaczego selen? Selen pełni ważną funkcję w (…)

WIĘCEJ >
niestrawność

10 sposobów na niestrawność

Niestrawność, czyli dyspepsja, objawia się różnymi nieprzyjemnymi dolegliwościami ze strony układu trawienia. Skutecznie potrafi popsuć jakość codziennego życia. Sprawdź, skąd (…)

WIĘCEJ >

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl