Czy zakwaszać żołądek?
W internecie krąży wiele sprzecznych teorii. Nie zakwaszaj żołądka, bo zakwasisz sobie organizm. Jak to jest naprawdę? Czy i jak to robić, by sobie nie zaszkodzić?
Dokwaszanie żołądka
Będąc precyzyjnym – raczej pobudzanie go do lepszej pracy. Potrzebujemy mocno zakwaszonego żołądka, aby móc prawidłowo trawić pokarm, zwłaszcza białko. Fizjologiczne pH kwasu solnego występującego w żołądku to 1,5-2, czyli bardzo kwaśne. Dzięki takiemu środowisko białko może być trawione, a niezbędne składniki odpowiednio wykorzystane przez organizm. Ponadto kwas żołądkowy jest pierwszą linią obrony przed wirusami, bakteriami, pasożytami. Jeśli pH nie jest odpowiednio niskie, pokarm nie może być do końca strawiony i zawarte w nim składniki odpowiednio wchłonięte, a wirusy i patogeny zabite. Jednocześnie w takiej sytuacji praca jelit przestaje być właściwa, a równowaga mikroflory jelitowej zostaje zaburzona.
Czy mój żołądek tego potrzebuje?
O tym, że żołądek nie jest wystarczająco dokwaszony mogą świadczyć objawy takie jak: zgaga, niestrawność wzdęcia, odbijanie się i uczucie przepełnienia po posiłku, zaparcia, obecność w kale niestrawionego pokarmu. A jeśli ktoś cierpi na anemię lub ma niski poziom żelaza i witaminy B12 (nawet jeśli są w normie) również może podejrzewać że jego żołądek nie jest odpowiednio zakwaszony.
Jak to zrobić?
Jakie są najprostsze, naturalne sposoby aby dokwasić żołądek, wspomóc jego pracę? Wypijanie 15-20 min przed posiłkiem zawierającym mięso (raczej tłuste), jaja i tłuste ryby wody (1/2 szklanki) z dodatkiem soku wyciśniętego z ½ cytryny lub z 1-2 łyżkami octu jabłkowego. Uwaga! Ocet musi być dobrej jakości – z naturalnej fermentacji!
Łagodniej działa sok z cytryny, więc od tego najlepiej zacząć. A jeśli po kilku tygodniach nic się złego nie dzieje, a nawet jest lepiej można zmniejszyć rozcieńczenie – dochodząc do tego żeby ilość wody była taka jak soku z cytryny (można nawet spróbować sam sok). I dopiero w dalszej kolejności wprowadzać wodę z octem.
Różne pH
O co chodzi z tym całym zakwaszaniem? Przecież sok z cytryny i ocet jabłkowy mają pH wyższe niż kwas solny, więc jak mają dokwasić żołądek? Jest to pewien skrót myślowy. Nie możemy przecież wypić kwasu solnego, bo przepaliłoby nam to przełyk. Chodzi o to, że sok z cytryny i ocet jabłkowy pobudzają komórki okładzinowe do wydzielania kwasu solnego, dzięki czemu następuje „dokwaszenie” oraz lepsze trawienie i wykorzystanie pokarmu.
Natomiast przed wypróbowaniem powyższych sposobów należy zadbać o prawidłowe nawodnienie organizmu, ponieważ zapewnia to mocną śluzówkę (która w przypadku braku nawodnienie szybko się odwadnia). W przeciwnym razie mogą się pojawić bóle brzucha w czasie dokwaszania.
Zachowaj ostrożność
Szczególną ostrożność powinny zachować osoby, które mają problemy z wrzodami, nadżerkami lub innymi stanami zapalnymi śluzówki jelit. Takie osoby na pewno nie powinny wprowadzać octu jabłkowego, a mogą spróbować z sokiem z cytryny. Natomiast jeśli objawy bólowe się nasilą, to również nie będzie to odpowiedni sposób. Należy wtedy zadbać o regenerację śluzówki żołądka, wprowadzając np. aloes – powinien być to naturalny sok bez konserwantów lub wyciąg z aloesu, który można pić na czczo.
U osób, które źle reagują na naturalne metody dokwaszania żołądka konieczna może się okazać suplementacja enzymów trawiennych, ale również ostrożnie i pod opieką specjalisty. Jeśli potrzebujesz takiego wsparcia, zapraszamy Cię do naszego gabinetu. Umów się na wizytę!
Uwaga: ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.
Autor
Joanna Zawadzka
W internecie krąży wiele sprzecznych teorii. Nie zakwaszaj żołądka, bo zakwasisz sobie organizm. Jak to jest naprawdę? Czy i jak to robić, by sobie nie zaszkodzić?
Dokwaszanie żołądka
Będąc precyzyjnym – raczej pobudzanie go do lepszej pracy. Potrzebujemy mocno zakwaszonego żołądka, aby móc prawidłowo trawić pokarm, zwłaszcza białko. Fizjologiczne pH kwasu solnego występującego w żołądku to 1,5-2, czyli bardzo kwaśne. Dzięki takiemu środowisko białko może być trawione, a niezbędne składniki odpowiednio wykorzystane przez organizm. Ponadto kwas żołądkowy jest pierwszą linią obrony przed wirusami, bakteriami, pasożytami. Jeśli pH nie jest odpowiednio niskie, pokarm nie może być do końca strawiony i zawarte w nim składniki odpowiednio wchłonięte, a wirusy i patogeny zabite. Jednocześnie w takiej sytuacji praca jelit przestaje być właściwa, a równowaga mikroflory jelitowej zostaje zaburzona.
Czy mój żołądek tego potrzebuje?
O tym, że żołądek nie jest wystarczająco dokwaszony mogą świadczyć objawy takie jak: zgaga, niestrawność wzdęcia, odbijanie się i uczucie przepełnienia po posiłku, zaparcia, obecność w kale niestrawionego pokarmu. A jeśli ktoś cierpi na anemię lub ma niski poziom żelaza i witaminy B12 (nawet jeśli są w normie) również może podejrzewać że jego żołądek nie jest odpowiednio zakwaszony.
Jak to zrobić?
Jakie są najprostsze, naturalne sposoby aby dokwasić żołądek, wspomóc jego pracę? Wypijanie 15-20 min przed posiłkiem zawierającym mięso (raczej tłuste), jaja i tłuste ryby wody (1/2 szklanki) z dodatkiem soku wyciśniętego z ½ cytryny lub z 1-2 łyżkami octu jabłkowego. Uwaga! Ocet musi być dobrej jakości – z naturalnej fermentacji!
Łagodniej działa sok z cytryny, więc od tego najlepiej zacząć. A jeśli po kilku tygodniach nic się złego nie dzieje, a nawet jest lepiej można zmniejszyć rozcieńczenie – dochodząc do tego żeby ilość wody była taka jak soku z cytryny (można nawet spróbować sam sok). I dopiero w dalszej kolejności wprowadzać wodę z octem.
Różne pH
O co chodzi z tym całym zakwaszaniem? Przecież sok z cytryny i ocet jabłkowy mają pH wyższe niż kwas solny, więc jak mają dokwasić żołądek? Jest to pewien skrót myślowy. Nie możemy przecież wypić kwasu solnego, bo przepaliłoby nam to przełyk. Chodzi o to, że sok z cytryny i ocet jabłkowy pobudzają komórki okładzinowe do wydzielania kwasu solnego, dzięki czemu następuje „dokwaszenie” oraz lepsze trawienie i wykorzystanie pokarmu.
Natomiast przed wypróbowaniem powyższych sposobów należy zadbać o prawidłowe nawodnienie organizmu, ponieważ zapewnia to mocną śluzówkę (która w przypadku braku nawodnienie szybko się odwadnia). W przeciwnym razie mogą się pojawić bóle brzucha w czasie dokwaszania.
Zachowaj ostrożność
Szczególną ostrożność powinny zachować osoby, które mają problemy z wrzodami, nadżerkami lub innymi stanami zapalnymi śluzówki jelit. Takie osoby na pewno nie powinny wprowadzać octu jabłkowego, a mogą spróbować z sokiem z cytryny. Natomiast jeśli objawy bólowe się nasilą, to również nie będzie to odpowiedni sposób. Należy wtedy zadbać o regenerację śluzówki żołądka, wprowadzając np. aloes – powinien być to naturalny sok bez konserwantów lub wyciąg z aloesu, który można pić na czczo.
U osób, które źle reagują na naturalne metody dokwaszania żołądka konieczna może się okazać suplementacja enzymów trawiennych, ale również ostrożnie i pod opieką specjalisty. Jeśli potrzebujesz takiego wsparcia, zapraszamy Cię do naszego gabinetu. Umów się na wizytę!
Uwaga: ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.
Autor
Tagi
Komentarzy: 1
Pozostaw komentarz
Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.
Podobne tematy
Czy dieta może pomóc przy kompulsywnym objadaniu się?
Skuteczne leczenie tego zaburzenia odżywiania się wymaga współpracy wielu specjalistów – psychiatry, psychologa, psychoterapeuty i dietetyka.Podstawą leczenia jest leczenie psychoterapeutyczne, a na pewnym etapie terapii ważna jest praca z dietetykiem. Dlaczego dietetyk? Dokładny plan żywieniowy…
WIĘCEJ >Czy selen jest ważny dla tarczycy?
Jednym ze składników mineralnych, mających bezpośredni wpływ na prawidłowe funkcjonowanie tarczycy, jest selen. Dlaczego selen? Selen pełni ważną funkcję w utrzymaniu homeostazy hormonów tarczycy i jest silnym przeciwutleniaczem. Co szczególnie ważne, konwersja hormonów tarczycy w…
WIĘCEJ >Czy warto jeść buraki? (przepis na zakwas)
Sezon na buraki trwa cały rok, bo odpowiednio przechowywane mogą spokojnie przetrwać całą jesień i zimę. Ponadto są to warzywa lokalne – z naszej strefy klimatycznej i bez problemu można je dostać w sklepie. A…
WIĘCEJ >Soja – 5 powodów, by z niej zrezygnować
Często podkreśla się jej właściwości zdrowotne, głównie dużą zawartość białka. Jednak są powody, by niekoniecznie po nią sięgać. Sprawdź, dlaczego soja nie jest polecana. Soja występuje w postaci ziaren, lecz nie tylko. W sklepach znajdziemy…
WIĘCEJ >
Dziękuję za tą wiedzę. Super artykuł. Teraz już wiem skąd te uporczywe dolegliwości. Od jakiegoś czasu pije ocet jabłkowy i sok z cytryny i jest poprawa. Pozdrawiam