logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Dieta Paleo – 10 najczęściej popełnianych błędów

Dieta Paleo – 10 najczęściej popełnianych błędów

10-najczesciej-popelnianych-bledow.jpg

Jesteś na Diecie Paleo? Dobrze sobie radzisz i czujesz się coraz lepiej? Sprawdź czy nie popełniasz błędów w odżywianiu, które mogą cię drogo kosztować!

1.Bezmyślne zakupy wszelkich produktów które mają napis „gluten free”, typu batoniki, wafelki, ciastka itp.

Analizuj etykiety i sprawdzaj co kupujesz! Często producenci „zachęcają” nas do zakupów modnymi słowami, a my się nabieramy. Oznaczenie „gluten free” nie oznacza, że produktów jest zdrowy i można go zjeść! Jeśli czujesz się zagubiony po wyjściu od dietetyka i nie do końca wiesz jakie produkty kupować, a jakie omijać szerokim łukiem, naucz się prawidłowo czytać etykiety na webinarium!

2.Kupowanie chleba bezglutenowego z niesprawdzonych źródeł

Supermarkety zalała fala bezglutenowego jedzenia. W internecie również znajdziesz mnóstwo sklepów sprzedający żywność, bio, eko i gluten free. Nigdy nie kupuj gotowego chleba, nazywanego bezglutenowym, jeśli dokładnie nie sprawdzisz jego zawartości! Takie wypieki faktycznie nie zawierają glutenu, ale są bogate wiele substancji chemicznych, niekoniecznie sprzyjających zdrowemu odżywianiu! Dotyczy to również gotowych mieszanek do wypieku chleba.

3.Nałogowe spożywanie „zdrowego” cukru

Większość z nas to słodoczyholicy, którzy nawet na Diecie Paleo chcą być sprytniejsi! Nałóg często kieruje naszymi emocjami i mobilizuje do szukania zastępczych rozwiązań. Może sztuczne słodziki? Może miód? Duże ilości bakalii? Jeśli wcześniej miałeś problem z opanowaniem wielkiej ochoty na czekoladę czy ciasteczka, nie popadaj ponownie w tę pułapkę! Zjedzenie kilogramów daktyli nie jest rozwiązaniem, a oszustwem, które prędzej czy pójdzie wyjdzie na jaw.

4.Prażenie nasion, pestek i orzechów

Zewsząd jesteśmy otaczania hasłami, że prażone rzeczy są lepsze. Czy to prażone orzeszki, czy to kasza prażona, słonecznik prażony, sezam itd. Owszem, smakują wybornie, zwłaszcza jak już są dość mocno podprażone. Ale dlaczego jest to błąd? Ponieważ są to rośliny oleiste. To chyba dobrze? Niekoniecznie. Tłuszcze roślinne są niestabilne termicznie, po prostu się szybko utleniają. Rozkładają się, stają się toksyczne i powodują stany zapalne w naszym organizmie, dlatego powinniśmy unikać prażenia nasion, pestek i orzechów!

5.Wypieki z mąk bezglutenowych, które zawierają tłuszcze trans

Większość Polaków nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez rosołu, schabowego i ciasta na deser. Na Diecie Paleo odchodzi makaron z rosołu, schabu nie można panierować, a więc i życie traci swój smak oraz urok. Może chociaż jakieś ciasto po obiedzie, jako wynagrodzenie samego siebie za wyrzeczenia? Przeciętny początkujący na Diecie Paleo myśli, że jeśli nie może zwykłej mąki, to użyje pierwszej z brzegu bezglutenowej i będzie wszystko pysznie i wspaniale. Nie do końca! Mąki roślinne zawierają tłuszcze roślinne, a więc znowu wracamy do tematu utlenionego oleju, który toksycznie wpływa na nasz układ immunologiczny. Chcesz wiedzieć dlaczego nie można piec na mąkach orzechowych?

6.Wykorzystywanie niewłaściwego tłuszczu do smażenia/pieczenia

Stosując Dietę Paleo słuchasz cały czas o tym jak ważne są tłuszcze oraz ich rodzaj. Wiele lat wpajano nam, że to tłuszcze są odpowiedzialne za tycie, a podstawą skutecznego odchudzania ich maksymalne ograniczenie. Bardzo ważne jest jakie tłuszcze są obecne w naszej diecie i do czego ich używamy. Dlatego zaleceniiem jest smażenie na oleju kokosowym, smalcu, maśle klarowanym czy stosowanie oliwy z oliwy do sałatek. Masz problem z zastosowaniem odpowiednich rodzajów tłuszczów podczas gotowania? Dowiedź się więcej o tym jak je prawidłowo stosować!

7.Smażenie na oliwie z oliwek

Jeden z najlepiej reklamowanych tłuszczy. Przypisuje jej się wszelkie cuda. Mało kto wie, że oliwa z oliwek składem przypomina smalec. Ma najwięcej kwasów jednonienasyconych omega 9. Niestety na tym podobieństwo się kończy, bo o ile smalec jest idealny do smażenia, to oliwa się w ogóle nie nadaje. Pomijając już cechy chemiczne, o których wspomnieliśmy już wcześniej, jest jeszcze aspekt zastosowania kulinarnego. Oliwa z oliwek ma niska temperaturę dymienia, czyli szybko się tłuszcz pali. Zachodzi w tym momencie reakcja dymienia i powstaje trujący dym zawierający aldehydy, ketony i akroleine.

8.Przyzwolenie na „grzeszki” i bagatelizowanie odstępstw od diety

Cheat meal? Jasne! Przecież drobne odstępstwo od diety to nic złego. Nic nie może się stać prawda? Otóż pomijanie zasad, oszukiwanie samego siebie i wyłamywanie się z nowych przyzwyczajeń bardzo nam szkodzi! Po pierwsze wciąż wracamy do złych nawyków i sprawiamy, że ciężko utrwalić te nowe i zdrowe. Po drugie utrudniamy sobie wyjście z niezdrowych nałogów i uzależnienia np. od cukru, a po trzecie hamujemy proces leczenia. Jeśli cierpimy na insulinooporność czy chorobę autoimmunologiczną nawet małe odstępstwo od diety może mieć spore konsekwencje, o czym zawsze warto pamiętać! Posłuchaj kto nie może pozwolić sobie na grzeszki!

9.Jedzenie niemoczonych nasion i orzechów

Trochę to kłopotliwe, jednak warto wyrobić sobie nawyk i pamiętać o tym, aby moczyć nasiona i orzechy. Aby wykorzystać wszystkie składniki odżywcze z orzechów i nasion musimy się pozbyć kwasu fitynowego. Orzechy powinny być moczone przynajmniej na 12-24 godzin przed spożyciem, w lekko osolonej wodzie lub wodzie z sokiem z połówki cytryny. Dzięki temu procesowi dostarczymy wszystkie wartości odżywcze jakie oferują nam nasiona i orzechy.

10.Jedzenie „na mieście” i zaufanie do punktów gastronomicznych – nigdy nie wiesz co jesz!

Dieta Paleo to wyzwanie, któremu ciężko jest podołać na co dzień. Musisz być przygotowany na niespodziewane sytuacje, które mogą Cię spotkać w każdej chwili. Brak organizacji zakupów i przygotowania posiłku może sprawić, że głód zaprowadzi Cię do znajomej knajpki czy restauracji. A tam, np. zupa może być zagęszczona mąką, zawierać dosypany cukier, lub glutaminian sodu, o czym kelner nie raczy nas powiadomić. Unikaj takich sytuacji, gdyż nigdy nie masz pewności co dodano do przyrządzonego posiłku, nawet sałatki! Najlepiej sam gotujmy w domu, a jeśli nie wiesz jak się za to zabrać – sprawdź nasz filmy!

Posty, które mogą Cię zainteresować:

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz

Autor



Paweł Jackowski

Podobne tematy

kiszonki

Dlaczego warto kisić warzywa i owoce

Co to jest kiszenie? Kiszenie należy do bardzo starych metod utrwalania żywności. Jest to proces fermentacji mlekowej. Co bardzo ciekawe, (…)

WIĘCEJ >

Jak powstaje miód – bohaterka pszczoła

Niepozorna pszczoła Z czym Wam się kojarzy pszczoła? Mnie od razu z garnkiem miodu, a jak to od razu przywołuje (…)

WIĘCEJ >
śmietany, nabiał

Śmietany w Tesco – przegląd

Nie rozumiem sensu produktów typu: miks mleczny, ukwaszona emulsja tłuszczowa, kremowy mix. Do czego to zostało wymyślone i w jakim celu? Chcesz olej roślinny – polej oliwą, chcesz coś białego – śmietaną lub jogurtem, albo...

WIĘCEJ >

Witamina D i jej wpływ na wybrane jednostki chorobowe

O witaminie D zrobiło się ostatnio dość głośno. Możemy ją znaleźć wszędzie: w internecie, w sklepie, w aptece. A nawet, (…)

WIĘCEJ >

Komentarzy: 2

  1. Erwin Kotas 14 grudnia 2016 o 10:13

    Witam z tego co mi wiadomo to wszędzie tam gdzie są tłuszcze jedno i wielonienasycone ( np. oliwa z oliwelk, masło klarowane, smalec ) niewątpliwie w tych produktach są w mniejszej lub większej ilości to żaden z tych tłuszczy nie nadaje się do smażenia bo zawsze pod wpływem temperatury dojdzie do utlenienia. Reasumując do smażenia nawet wielokrotnego nadaje się tylko OLEJ KOKOSOWY bo dobrej jakości ma nawet 97% tłuszczów nasyconych które się nie utleniają o takich informacjach mówił nawet pan Jerzy zięba więc z punktem 6 nie zgadzam sie do końca poza olejem kokosowym

  2. Urszula Kur 6 czerwca 2017 o 08:23

    Jeżeli chodzi o wypieki z mąk bezglutenowych to nie można na tych z orzechów, czy np. z ryżowej, gryczanej, jaglanej czy kukurydzianej także? Wiem, że poddanie obróbce termicznej orzechów jest szkodliwe, a co z pozostałymi mąkami?

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl