fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Homocysteina – cichy zabójca

Homocysteina – cichy zabójca

Homocysteina

Homocysteina (hcy) to niebezpieczny aminokwas, którego wysoki poziom przyczynia się do miażdżycy i zawałów serca. To tykająca bomba, cichy zabójca. Homocysteina znana jest od wielu lat, ale wciąż przez wielu lekarzy i diagnostów nie jest w ogóle brana pod uwagę albo jest bagatelizowana.

Przyczyna wielu chorób

Homocysteina przyczynia się do wielu poważnych chorób, dolegliwości i zniszczeń w organizmie. Homocysteina m.in.:

  • Działa cytotoksycznie na komórki śródbłonka naczyń krwionośnych, w szczególności jeśli jej poziom przez wiele lat utrzymuje się w wartościach 12–30 µmol/l.
  • Zwiększa ryzyko zakrzepicy żył głębokich – wzrasta ono aż czterokrotnie przy stężeniu homocysteiny powyżej 22 μmol/l.
  • Hamuje procesy naprawcze naczyń.
  • Przyczynia się do miażdżycy poprzez wiele mechanizmów.
  • Uszkadza naczynia i tętnice.
  • Zmniejsza oddziaływanie glutationu – naszego najsilniejszego antyoksydantu.
  • Ma swój duży udział w chorobach neurodegeneracyjnych (depresja, schizofrenia, Alzheimer, Parkinson, demencja starcza, „mgła mózgowa”, zanik mózgu).

U osób z hiperhomocysteinemią ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera jest ok. cztero-, pięciokrotnie wyższe w porównaniu do grupy z normohomocysteinemią.

Ciąża i dzieci

  • Wysokie stężenie homocysteiny w płynie pęcherzykowym jajnika może zaburzać interakcję między plemnikiem a komórką jajową, zmniejszając szanse zapłodnienia.
  • Homocysteina może także wpływać na wczesne etapy implantacji i embriogenezy oraz upośledzać ukrwienie łożyska i jego funkcje. Wczesnym skutkiem tych zaburzeń jest poronienie, natomiast późniejszym – zahamowanie rozwoju płodu, jego obumarcie, a także przedwczesne oddzielenie łożyska.
  • Podwyższony poziom homocysteiny podczas ciąży stanowi czynnik ryzyka wystąpienia wad cewy nerwowej bądź wad serca. W stanach niedoboru kwasu foliowego aminokwas ten gromadzi się w komórkach zarodka i powoduje liczne uszkodzenia. Niestety przy mutacji genu MTHFR sama suplementacja kwasem foliowym może być niewystarczająca lub wręcz niebezpieczna.
  • Homocysteina jest czynnikiem ryzyka powstawania licznych nowotworów, szczególnie jelita grubego oraz nowotworów indukowanych przez estrogeny.
  • Opóźnienie rozwoju umysłowego u dzieci.
  • Osteoporoza u dzieci i dorosłych.
  • Problemy z oczami: jaskra, zaćma, zanik nerwu wzrokowego, zwichnięcia lub podwichnięcie soczewki.

Podwyższony poziom – przyczyny

Podwyższony poziom homocysteiny może być spowodowany:

  • nadmiarem białka zwierzęcego w diecie (źródło metionina), choć tu muszą działać jeszcze inne mechanizmy,
  • niedoborem witamin B12, B6 i folianów (B9),
  • lekami i suplementami typu: L-DOPA, niacyna, metformina, lekami tiolowymi.

Wysoki poziom himocysteiny często współistnieje z chorobami takimi jak: niewydolność nerek, cukrzyca typu pierwszego i drugiego, niedoczynność tarczycy, niewydolność wątroby, łuszczyca, białaczka limfoblastyczna, choroba Cushinga.

Obejrzyj film: Zaburzenia metylacji

Nie wiadomo co było pierwsze, ale podejrzewa się, że choroby te wpływają na podwyższenie poziomu homocysteiny.

Homocysteina – normy

Wartości prawidłowe stężenia homocysteiny we krwi mierzone na czczo mieszczą się w zakresie 5–15 µmol/l. Stężenia rzędu 10–13 µmol/l wywierają szkodliwe działanie na śródbłonek naczyń. Niestety hiperhomocysteinemia (hhcy) może być ukryta, dlatego czasami testy z krwi wykonane „z biegu” mogą nie dać rozstrzygającego wyniku.

Hiperhomocysteinemia

Diagnostyka:

  • W przypadku podejrzenia hhcy wykonuje się test doustnego obciążenia metioniną.
  • Podaje się L-metioninę (po 48-godzinnym ograniczeniu jej podaży) w dawce 100 mg/kg m.c.
  • Badanie krwi należy wykonać przed podaniem metioniny i 4–8 godzin po podaniu metioniny.
  • Analiza osocza krwi pobranej na czczo wyklucza lub potwierdza istnienie jawnej hhcy.
  • Ukryta hhcy może być wykryta na podstawie zawartości hcy we krwi pobranej po obciążeniu metioniną
  • Należy być na czczo!

Problemy diagnostyczne

Niestety nasze laboratoria nic nie mówią o metodach oznaczania homocysteiny (a to ma znaczenie) oraz o tym, czy badają całkowitą homocysteinę wraz z jej metabolitami, które są bardziej niebezpieczne od samej homocysteiny.

Dobrze jest zbadać hcy z krwi, z krwi po teście z metioniną oraz z moczu (bez metioniny i po teście).

Dieta a obniżenie poziomu homocysteiny

Sposoby na obniżenie poziomu homocysteiny:

  • unikanie alkoholu, kawy,
  • rzucenie palenia,
  • ograniczenie białka zwierzęcego – czasami, kwestia indywidualna,
  • zielone koktajle,
  • suplementacja – indywidualnie dobrana.

To może Cię zainteresować:

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

Homocysteina (hcy) to niebezpieczny aminokwas, którego wysoki poziom przyczynia się do miażdżycy i zawałów serca. To tykająca bomba, cichy zabójca. Homocysteina znana jest od wielu lat, ale wciąż przez wielu lekarzy i diagnostów nie jest w ogóle brana pod uwagę albo jest bagatelizowana.

Przyczyna wielu chorób

Homocysteina przyczynia się do wielu poważnych chorób, dolegliwości i zniszczeń w organizmie. Homocysteina m.in.:

  • Działa cytotoksycznie na komórki śródbłonka naczyń krwionośnych, w szczególności jeśli jej poziom przez wiele lat utrzymuje się w wartościach 12–30 µmol/l.
  • Zwiększa ryzyko zakrzepicy żył głębokich – wzrasta ono aż czterokrotnie przy stężeniu homocysteiny powyżej 22 μmol/l.
  • Hamuje procesy naprawcze naczyń.
  • Przyczynia się do miażdżycy poprzez wiele mechanizmów.
  • Uszkadza naczynia i tętnice.
  • Zmniejsza oddziaływanie glutationu – naszego najsilniejszego antyoksydantu.
  • Ma swój duży udział w chorobach neurodegeneracyjnych (depresja, schizofrenia, Alzheimer, Parkinson, demencja starcza, „mgła mózgowa”, zanik mózgu).

U osób z hiperhomocysteinemią ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera jest ok. cztero-, pięciokrotnie wyższe w porównaniu do grupy z normohomocysteinemią.

Ciąża i dzieci

  • Wysokie stężenie homocysteiny w płynie pęcherzykowym jajnika może zaburzać interakcję między plemnikiem a komórką jajową, zmniejszając szanse zapłodnienia.
  • Homocysteina może także wpływać na wczesne etapy implantacji i embriogenezy oraz upośledzać ukrwienie łożyska i jego funkcje. Wczesnym skutkiem tych zaburzeń jest poronienie, natomiast późniejszym – zahamowanie rozwoju płodu, jego obumarcie, a także przedwczesne oddzielenie łożyska.
  • Podwyższony poziom homocysteiny podczas ciąży stanowi czynnik ryzyka wystąpienia wad cewy nerwowej bądź wad serca. W stanach niedoboru kwasu foliowego aminokwas ten gromadzi się w komórkach zarodka i powoduje liczne uszkodzenia. Niestety przy mutacji genu MTHFR sama suplementacja kwasem foliowym może być niewystarczająca lub wręcz niebezpieczna.
  • Homocysteina jest czynnikiem ryzyka powstawania licznych nowotworów, szczególnie jelita grubego oraz nowotworów indukowanych przez estrogeny.
  • Opóźnienie rozwoju umysłowego u dzieci.
  • Osteoporoza u dzieci i dorosłych.
  • Problemy z oczami: jaskra, zaćma, zanik nerwu wzrokowego, zwichnięcia lub podwichnięcie soczewki.

Podwyższony poziom – przyczyny

Podwyższony poziom homocysteiny może być spowodowany:

  • nadmiarem białka zwierzęcego w diecie (źródło metionina), choć tu muszą działać jeszcze inne mechanizmy,
  • niedoborem witamin B12, B6 i folianów (B9),
  • lekami i suplementami typu: L-DOPA, niacyna, metformina, lekami tiolowymi.

Wysoki poziom himocysteiny często współistnieje z chorobami takimi jak: niewydolność nerek, cukrzyca typu pierwszego i drugiego, niedoczynność tarczycy, niewydolność wątroby, łuszczyca, białaczka limfoblastyczna, choroba Cushinga.

Obejrzyj film: Zaburzenia metylacji

Nie wiadomo co było pierwsze, ale podejrzewa się, że choroby te wpływają na podwyższenie poziomu homocysteiny.

Homocysteina – normy

Wartości prawidłowe stężenia homocysteiny we krwi mierzone na czczo mieszczą się w zakresie 5–15 µmol/l. Stężenia rzędu 10–13 µmol/l wywierają szkodliwe działanie na śródbłonek naczyń. Niestety hiperhomocysteinemia (hhcy) może być ukryta, dlatego czasami testy z krwi wykonane „z biegu” mogą nie dać rozstrzygającego wyniku.

Hiperhomocysteinemia

Diagnostyka:

  • W przypadku podejrzenia hhcy wykonuje się test doustnego obciążenia metioniną.
  • Podaje się L-metioninę (po 48-godzinnym ograniczeniu jej podaży) w dawce 100 mg/kg m.c.
  • Badanie krwi należy wykonać przed podaniem metioniny i 4–8 godzin po podaniu metioniny.
  • Analiza osocza krwi pobranej na czczo wyklucza lub potwierdza istnienie jawnej hhcy.
  • Ukryta hhcy może być wykryta na podstawie zawartości hcy we krwi pobranej po obciążeniu metioniną
  • Należy być na czczo!

Problemy diagnostyczne

Niestety nasze laboratoria nic nie mówią o metodach oznaczania homocysteiny (a to ma znaczenie) oraz o tym, czy badają całkowitą homocysteinę wraz z jej metabolitami, które są bardziej niebezpieczne od samej homocysteiny.

Dobrze jest zbadać hcy z krwi, z krwi po teście z metioniną oraz z moczu (bez metioniny i po teście).

Dieta a obniżenie poziomu homocysteiny

Sposoby na obniżenie poziomu homocysteiny:

  • unikanie alkoholu, kawy,
  • rzucenie palenia,
  • ograniczenie białka zwierzęcego – czasami, kwestia indywidualna,
  • zielone koktajle,
  • suplementacja – indywidualnie dobrana.

To może Cię zainteresować:

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Iwona Wierzbicka
29 sierpnia 2017

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jak robić zakupy?

Jak bumerang w kółko powracają tematy w stylu, nie mam co jeść, nie mam gdzie kupić, czy nie umiem zrobić. Dziś pokażemy Wam, jak wyglądają zakupy w Ajwen. Gdy już znajdziemy jakieś miejsce, gdzie można coś…

WIĘCEJ >

Uważaj na ryby bo mogą Ci zaszkodzić

Ryby i owoce morza – obecnie są tak mocno zanieczyszczone metalami ciężkimi i dioksynami, że nie powinny ich spożywać kobiety ciężarne. Osoby z chorobami autoimmunologicznymi oraz zaburzeniami metylacji (polimorfizm genu MTHFR – zobacz webinar na…

WIĘCEJ >
jak przeżyć po wizycie u dietetyka klinicznego

Jak przeżyć po wizycie u dietetyka klinicznego – cz. 3

Przedstawiamy kilka kolejnych rad jak poradzić sobie po wyjściu od dietetyka, gdy chcemy wprowadzić w życie zmianę diety.

WIĘCEJ >
kiszonki

Dlaczego warto kisić warzywa i owoce

Co to jest kiszenie? Kiszenie należy do bardzo starych metod utrwalania żywności. Jest to proces fermentacji mlekowej. Co bardzo ciekawe, nie ma to nic wspólnego z mlekiem. Po prostu bakterie, dzięki którym zachodzi fermentacja, jak…

WIĘCEJ >