logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Jak powinien wyglądać prawidłowy stolec?

Jak powinien wyglądać prawidłowy stolec?

jak-powinien-wygladac-prawidlowy-stolec

Wstydliwa czynność, którą wykonuje każdy z nas, każdego dnia. Zdarza się niestety, że tak nie jest, chociaż każdy z nas powinien. Jest to ważna, naturalna i fizjologiczna potrzeba naszego organizmu. Mówią: „co wchodzi jednym końcem, wychodzi drugim”. Powiedzenie to, jest jak najbardziej sensowne. Nikt nie lubi o tym mówić, a powinniśmy to zmienić, gdyż jest to ważne. Obserwując nasz stolec możemy uzyskać mnóstwo informacji na temat stanu naszego zdrowia. Powinniśmy zwracać uwagę na to czy tonie czy utrzymuje się na powierzchni wody, na kolor, rozmiar, konsystencje oraz kształt. Poniżej znajdziesz kilka wskazówek.

Różne kolory

Zielony stolec pojawia się gdy:

  • Najadłeś się roślin bogatych w chlorofil (zielony barwnik roślin)
  • Gdy zjadłeś dużo produktów, które są farbowane sztucznym spożywczym barwnikiem
  • Gdy suplementujesz żelazo lub przyjmujesz antybiotyki
  • Gdy przyjmujemy zioła (orzech czarny, piołun)

Te przyczyny są chwilowe i po ich eliminacji kolor zaraz wraca do normy. Natomiast w przypadku, gdy jesteś dodatkowo bardzo blady, a zielony luźny stolec pojawia się bez powyższych produktów, może oznaczać infekcje układu pokarmowego.

Pomarańczowy stolec obserwujemy gdy:

  • Jemy w dużej ilości produkty, które zawierają beta-karoten np. marchew, dynia, morela
  • Przyjmujemy suplementy z witaminą A
  • Gdy przyjmujemy zioła np. pau’darco

Czerwony stolec występuje gdy:

  • Zjedliśmy duże ilości buraków lub soku pomidorowego
  • Suplementujemy potas

Jeśli jednak zobaczysz na stolcu lub papierze toaletowym czy muszli, jasno czerwone smugi albo plamy świeżej krwi, może to oznaczać hemoroidy lub minimalne pęknięcie odbytnicy. Czerwony stolec może również być ostrzeżeniem o znajdującym się w jelicie grubym polipie, który może stać się rakotwórczy. Zasadniczo wszystko, co powoduje w przewodzie pokarmowym krwawienie, od jamy ustnej do odbytu, może być przyczyną czerwonawego lub krwawego stolca.

Czarny lub smolisty stolec pojawia się gdy:

  • Zjadłaś czarne jagody, borówki, jeżyny
  • Suplementujemy żelazo, węgiel
  • Przyjmujesz czarną lukrecje
  • Przyjmujesz leki: aspiryna, paracetamol, ibuprofen lub inne niesterydowe leki przeciwzapalne

Jeśli kupa jest czarna i smolista a nie przyjmujesz powyższych substancji, może to sygnalizować obecność krwi. Krew wędruje z górnego przewodu pokarmowego (zwykle z przełyku lub żołądka) do dolnego przewodu (jelita i odbyt), staje się lepka i cuchnąca. Czarny stolec, to oznaka krwawiącego wrzodu żołądka lub dwunastnicy. Może być sygnałem nadużywania alkoholu czy ciągłego stosowania leków, które mogą spowodować krwawienie z żołądka.

Blady, szary stolec obserwujemy gdy:

  • Zjadłaś dużej ilości ryżu czy ziemniaków
  • Suplementujesz wapń, środki zobojętniające kwas w żołądku
  • Przyjmujesz leki przeciw biegunce

Utrzymujący się przez dłuższy czas blady stolec może wskazywać na to, ze żółć nie dociera do jelita.

Jeżeli potrzebujesz pomocy lub wsparcia, umów się na wizytę u dietetyka. Zadzwoń lub napisz do naszej rejestracji! ☎ 796 122 070 ???? biuro @ ajwen.pl

Prawidłowy stolec

Prawidłowy stolec powinien:

  • mieć kształt kiełbasy
  • być konsystencji banana
  • mieć kolor hamburgera

Bądź czujny i sprawdzaj co zostawiasz w toalecie, to definiuje Twoje zdrowie.

Autor

Podobne tematy

Tłuszcze – czy na pewno wszystkie są zdrowe?

Co to tłuszcz? Tłuszcze to, obok białka i węglowodanów, główne makroskładniki obecne w żywności. Od kilkudziesięciu lat napiętnowane przez środowisko (…)

WIĘCEJ >

Jak zaplanować ciążę?

Planowanie ciąży Okres przygotowania się do ciąży dla każdej kobiety i jej partnera powinien być szczególnie ważny, bardzo przemyślany i (…)

WIĘCEJ >

Wolisz mieć rację czy wolisz być wolna?

Kochane kobietki! Ten wpis jest do was. Czy macie czasami tak, że wszystko Was denerwuje? Winy upatrujecie we wszystkich dookoła, (…)

WIĘCEJ >

Sezonowość – jak przetrwać zimę bez świeżych warzyw?

Kiszonki – zawierają korzystny kwas mlekowy, który wspomaga naszą florę bakteryjną, ułatwia trawienie oraz wspomaga odporność. Ponadto kiszonki bogate są w witaminę C oraz bardzo ważną witaminę K i B, których ilość się zwiększa pod...

WIĘCEJ >

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl