fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Jak pozbyć się pestycydów z roślin?

Jak pozbyć się pestycydów z roślin?

jak-pozbyc-sie-pestycydow-z-roslin

Nie zawsze kupujemy warzywa i owoce ekologiczne, nie zawsze mamy do nich dostęp czy fundusze. Na szczęście istnieją sposoby dzięki którym ograniczamy spożycie środków chemicznych stosowanych przy uprawach. Najważniejsze to wiedzieć w jaki sposób je myć. Poniżej kilka sprawdzonych sposobów.

Najlepszy sposób na usunięcie szkodliwych bakterii

Należy płukać warzywa i owoce w wodzie o odczynie kwaśnym przez 2-3 minuty. Jak to zrobić? Na jeden litr wody dodajemy około pół szklanki octu (najlepiej winnego lub jabłkowego) albo 2-3 łyżki kwasku cytrynowego.

Najskuteczniejsze usuwanie pestycydów

Po wyjęciu warzyw i owoców z wody kwaśnej, płuczemy je w wodzie o odczynie alkalicznym przez kolejne 2-3 minuty. Sposób jest bardzo prosty. Na 1 litr wody dodajemy 1 czubatą łyżkę sody kuchennej.

Co jest ważne

  • Woda po płukaniu może stać się mętna, żółtawa czy z tłustym kożuchem.
  • Po wstępnym umyciu produkt płuczemy, szorujemy, suszymy, wkładamy do lodówki (ale nie obok nieumytych warzyw). Umyte w taki sposób należy zjeść w kilka dni ponieważ mogą psuć się szybciej.
  • Warzywa w foli np. brokuł na 30 minut przed spożyciem – kładziemy na parapecie (słońce), chodzi o redukcję azotanów, które roślina wytwarza gdy jest paczkowana w folii.

Gotowe płyny

Coraz więcej słyszymy o specjalnych płynach służących do oczyszczania warzyw i owoców. Dostępne w ekologicznych sklepach stacjonarnych i internetowych. Działają w taki sam sposób jak opisane powyżej domowe sposoby. Zabijają bakterie takie jak E Coli, Listeria i Salmonella oraz usuwają pozostałości nawozów i pestycydów z powierzchni. W ich składzie znajdziemy wodę, kwas mlekowy, kwas cytrynowy, kwas jabłkowy, ekstrakt z liści aloesu.

Ozonowanie

Na rynku pojawiają się urządzenia do ozonowania. Ozon jest związkiem w pełni ekologicznym, a produkty poddane jego działaniu są zabezpieczone przed wszelkimi bakteriami. Usuwają środki ochrony roślin z ich powierzchni, fungicydy, pestycydy, dezynfekują a nawet przedłużają trwałość. Co bardzo ciekawe urządzenie można stosować do oczyszczania mięsa z hormonów i antybiotyków.

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz

Autor



Kamila Lipowicz

Nie zawsze kupujemy warzywa i owoce ekologiczne, nie zawsze mamy do nich dostęp czy fundusze. Na szczęście istnieją sposoby dzięki którym ograniczamy spożycie środków chemicznych stosowanych przy uprawach. Najważniejsze to wiedzieć w jaki sposób je myć. Poniżej kilka sprawdzonych sposobów.

Najlepszy sposób na usunięcie szkodliwych bakterii

Należy płukać warzywa i owoce w wodzie o odczynie kwaśnym przez 2-3 minuty. Jak to zrobić? Na jeden litr wody dodajemy około pół szklanki octu (najlepiej winnego lub jabłkowego) albo 2-3 łyżki kwasku cytrynowego.

Najskuteczniejsze usuwanie pestycydów

Po wyjęciu warzyw i owoców z wody kwaśnej, płuczemy je w wodzie o odczynie alkalicznym przez kolejne 2-3 minuty. Sposób jest bardzo prosty. Na 1 litr wody dodajemy 1 czubatą łyżkę sody kuchennej.

Co jest ważne

  • Woda po płukaniu może stać się mętna, żółtawa czy z tłustym kożuchem.
  • Po wstępnym umyciu produkt płuczemy, szorujemy, suszymy, wkładamy do lodówki (ale nie obok nieumytych warzyw). Umyte w taki sposób należy zjeść w kilka dni ponieważ mogą psuć się szybciej.
  • Warzywa w foli np. brokuł na 30 minut przed spożyciem – kładziemy na parapecie (słońce), chodzi o redukcję azotanów, które roślina wytwarza gdy jest paczkowana w folii.

Gotowe płyny

Coraz więcej słyszymy o specjalnych płynach służących do oczyszczania warzyw i owoców. Dostępne w ekologicznych sklepach stacjonarnych i internetowych. Działają w taki sam sposób jak opisane powyżej domowe sposoby. Zabijają bakterie takie jak E Coli, Listeria i Salmonella oraz usuwają pozostałości nawozów i pestycydów z powierzchni. W ich składzie znajdziemy wodę, kwas mlekowy, kwas cytrynowy, kwas jabłkowy, ekstrakt z liści aloesu.

Ozonowanie

Na rynku pojawiają się urządzenia do ozonowania. Ozon jest związkiem w pełni ekologicznym, a produkty poddane jego działaniu są zabezpieczone przed wszelkimi bakteriami. Usuwają środki ochrony roślin z ich powierzchni, fungicydy, pestycydy, dezynfekują a nawet przedłużają trwałość. Co bardzo ciekawe urządzenie można stosować do oczyszczania mięsa z hormonów i antybiotyków.

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz

Autor

Kamila Lipowicz
5 czerwca 2018

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jak powinien wyglądać prawidłowy stolec?

Wstydliwa czynność, którą wykonuje każdy z nas, każdego dnia. Niestety, zdarza się, że tak nie jest, chociaż powinno. Jest to (…)

WIĘCEJ >

Batat, maniok i ziemniak – porównanie

Ziemniak – najmniej kaloryczny i najmniej zasobny w węglowodany, zatem niesłusznie się go osoby odchudzające boją. Ma o połowę mniej węglowodanów niż maniok. Ma najmniej celulozy i skrobi przez co może być najlepiej tolerowany jeśli...

WIĘCEJ >

Jedno jabłko dziennie dla zdrowia – to mit!

Uważasz, że jabłka dodadzą Ci zdrowia? To niestety mit. Dzisiejsze warzywa i owoce są nawet do 90% uboższe w witaminy (…)

WIĘCEJ >

Warzywa i owoce w diecie – Iwona Wierzbicka dla Radio Opole

  Dlaczego warto mieć warzywa i owoce w swojej diecie? Warzywa i owoce w diecie dostarczają nam składników mineralnych, niezbędnych do (…)

WIĘCEJ >

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl