fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Które tłuszcze są szkodliwe?

Które tłuszcze są szkodliwe?

ktore-tluszcze-sa-szkodliwe.jpg

Tłuszcze – kiedy mogą szkodzić

Dieta paleo oraz inne systemy żywieniowe opierające się na ograniczeniu ilości spożywanych węglowodanów charakteryzują się z natury większą ilością tłuszczu w diecie. Nasz organizm do funkcjonowania potrzebuje energii i jeśli odejmujemy z diety węglowodany, to ten ubytek musimy uzupełnić – zwykle, i słusznie, wybór pada na tłuszcz.

Podobnie jak w przypadku węglowodanów, tak samo w przypadku tłustego makroskładnika – jakość ma olbrzymie znaczenie. I dzisiaj porozmawiamy sobie o tym jakich tłuszczów unikać w swojej diecie, jeśli celujesz w poprawę swojego zdrowia oraz zrzucenie kilku zbędnych kilogramów.

Tłuszcze roślinne z omega 6

Tłuszcze wielonienasycone dzielimy na kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6. Ta pierwsza grupa, w dużym uproszczeniu, ma działanie przeciwzapalne. Drugi zestaw kwasów tłuszczowych działa natomiast zgoła inaczej, bo prozapalnie. Oba rodzaje są w naszej diecie potrzebne i niezbędne, ich odpowiednia podaż zapewnia odpowiednie funkcjonowanie organizmu. Bardzo istotna jest również ich odpowiednia proporcja. Omega 6 do omega 3 powinny występować w proporcji od 2:1 do 4:1. Tymczasem w XXI w. ze względu na wszechobecność omega 6 i niechęć do jedzenia ryb, wśród Polaków te proporcje bardziej przypominają 20-40 do 1.

Nadmiar kwasów tłuszczowych omega 6 i niedobór przeciwzapalnych omega 3 to jeden z najprostszych sposobów na rozwój stanów zapalnych w Twoim organizmie. Omega 6 występują przede wszystkim w tłuszczach i olejach z roślin. Unikaj więc olejów takich jak olej słonecznikowy, sezamowy czy rzepakowy oraz nadmiernego spożycia nasion słonecznika czy orzechów, ponieważ wszystko to może wpływać na powstawanie stanów zapalnych w organizmie.

Tłuszcze trans

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe, czyli przede wszystkim tłuszcze pochodzące z roślin, zawierają w swojej budowie wiązania podwójne. Czyni je to podatnymi na wyższe temperatury, kiedy jakieś wiązanie podwójne się rozpadnie powstają popularne już tłuszcze trans.

Tłuszcze trans nie są jeszcze dobrze zbadane. Dzieje się tak dlatego, że ich historia nie jest zbyt długa. Tłuszcze te nie są naturalne, powstały dopiero w latach 50-tych w procesach obróbki przeprowadzanych przez ludzi.

Badania pokazują, że ta sztuczna, nienaturalna grupa tłuszczów ma wyjątkowo niekorzystny wpływ na zdrowie człowieka. Niestety w Europie nie ma obowiązku oznaczania ilości tego rodzaju tłuszczów na opakowaniu. Tymczasem już 3% dziennego zapotrzebowania kalorycznego dostarczanego z tłuszczów trans zwiększa diametralnie ryzyko wystąpienia chorób serca.

Tłuszcze trans są również wiązane z występowaniem stanów zapalnych w różnych częściach organizmu oraz powstawaniem nowotworów. Istnieje też teoria, która mówi, że niczym metale ciężkie potrafią się one odkładać i kumulować w naszym organizmie, co jeszcze potęguje zagrożenie z nimi związane.

Ten rodzaj tłuszczu znajdziesz przede wszystkim w przetworzonej żywności: ciastka, chipsy, batony czy też frytki. Dodatkowym źródłem może być niestety Twój własny dom, jeśli decydujesz się smażyć na olejach takich jak słonecznikowy czy sezamowy. Z tego samego względu nie należy prażyć orzechów i nasion oraz smażyć tłustych ryb, które również zawierają tłuszcze wielonienasycone.

Uwaga: ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.

Autor



Mateusz Ostręga

Tłuszcze – kiedy mogą szkodzić

Dieta paleo oraz inne systemy żywieniowe opierające się na ograniczeniu ilości spożywanych węglowodanów charakteryzują się z natury większą ilością tłuszczu w diecie. Nasz organizm do funkcjonowania potrzebuje energii i jeśli odejmujemy z diety węglowodany, to ten ubytek musimy uzupełnić – zwykle, i słusznie, wybór pada na tłuszcz.

Podobnie jak w przypadku węglowodanów, tak samo w przypadku tłustego makroskładnika – jakość ma olbrzymie znaczenie. I dzisiaj porozmawiamy sobie o tym jakich tłuszczów unikać w swojej diecie, jeśli celujesz w poprawę swojego zdrowia oraz zrzucenie kilku zbędnych kilogramów.

Tłuszcze roślinne z omega 6

Tłuszcze wielonienasycone dzielimy na kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6. Ta pierwsza grupa, w dużym uproszczeniu, ma działanie przeciwzapalne. Drugi zestaw kwasów tłuszczowych działa natomiast zgoła inaczej, bo prozapalnie. Oba rodzaje są w naszej diecie potrzebne i niezbędne, ich odpowiednia podaż zapewnia odpowiednie funkcjonowanie organizmu. Bardzo istotna jest również ich odpowiednia proporcja. Omega 6 do omega 3 powinny występować w proporcji od 2:1 do 4:1. Tymczasem w XXI w. ze względu na wszechobecność omega 6 i niechęć do jedzenia ryb, wśród Polaków te proporcje bardziej przypominają 20-40 do 1.

Nadmiar kwasów tłuszczowych omega 6 i niedobór przeciwzapalnych omega 3 to jeden z najprostszych sposobów na rozwój stanów zapalnych w Twoim organizmie. Omega 6 występują przede wszystkim w tłuszczach i olejach z roślin. Unikaj więc olejów takich jak olej słonecznikowy, sezamowy czy rzepakowy oraz nadmiernego spożycia nasion słonecznika czy orzechów, ponieważ wszystko to może wpływać na powstawanie stanów zapalnych w organizmie.

Tłuszcze trans

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe, czyli przede wszystkim tłuszcze pochodzące z roślin, zawierają w swojej budowie wiązania podwójne. Czyni je to podatnymi na wyższe temperatury, kiedy jakieś wiązanie podwójne się rozpadnie powstają popularne już tłuszcze trans.

Tłuszcze trans nie są jeszcze dobrze zbadane. Dzieje się tak dlatego, że ich historia nie jest zbyt długa. Tłuszcze te nie są naturalne, powstały dopiero w latach 50-tych w procesach obróbki przeprowadzanych przez ludzi.

Badania pokazują, że ta sztuczna, nienaturalna grupa tłuszczów ma wyjątkowo niekorzystny wpływ na zdrowie człowieka. Niestety w Europie nie ma obowiązku oznaczania ilości tego rodzaju tłuszczów na opakowaniu. Tymczasem już 3% dziennego zapotrzebowania kalorycznego dostarczanego z tłuszczów trans zwiększa diametralnie ryzyko wystąpienia chorób serca.

Tłuszcze trans są również wiązane z występowaniem stanów zapalnych w różnych częściach organizmu oraz powstawaniem nowotworów. Istnieje też teoria, która mówi, że niczym metale ciężkie potrafią się one odkładać i kumulować w naszym organizmie, co jeszcze potęguje zagrożenie z nimi związane.

Ten rodzaj tłuszczu znajdziesz przede wszystkim w przetworzonej żywności: ciastka, chipsy, batony czy też frytki. Dodatkowym źródłem może być niestety Twój własny dom, jeśli decydujesz się smażyć na olejach takich jak słonecznikowy czy sezamowy. Z tego samego względu nie należy prażyć orzechów i nasion oraz smażyć tłustych ryb, które również zawierają tłuszcze wielonienasycone.

Uwaga: ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.

Autor

Mateusz Ostręga
7 listopada 2017

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jak usunąć toksyny z warzyw?

Jak jeść zdrowiej, zmniejszyć ilość toksyn w warzywach i sprawić, by zielona sałata była bardziej odżywcza? Sprawdź, jak usunąć toksyny z warzyw. Rośliny akumulują azotany głównie w liściach oraz w organach spichrzowych. Dlatego trzeba uważać…

WIĘCEJ >

3 najczęstsze choroby jelit – sprawdź, czy dotyczą Ciebie

Jelita to nasz drugi mózg. To nasza najcenniejsza wewnętrzna „fabryka”, która odpowiedzialna jest za trawienie pokarmu, wchłanianie substancji odżywczych oraz za siłę naszej odporności. Dlatego trzeba o nie dbać. Sprawdź, jakie są 3 najczęstsze choroby…

WIĘCEJ >
paleo jest tanie

5 powodów, dla których gotowanie paleo jest tanie

Dobrze wiesz ile kosztują drożdżówki, pączki, batoniki, czekolady, wafelki, ciasteczka, babeczki, czekoladki prawda? Z jaką łatwością wydajesz pieniążki na kawałek ciastka w kawiarni i ile tych pysznych kawałków już zjadłeś?

WIĘCEJ >

Protokół autoimmunologiczny

Jeśli cierpisz na Hashimoto, RZS, bielactwo, łuszczycę, toczeń, albo inną chorobę o nieznanym podłożu, spróbuj protokołu autoimmunologicznego. Dla wielu osób jest szansą na zdrowie lub znaczne złagodzenie dolegliwości chorobowych. Co to są choroby autoimmunologiczne? Czy…

WIĘCEJ >