fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Oliwa z oliwek leczy stany zapalne

Oliwa z oliwek leczy stany zapalne

Olive oil and olive branch on the wooden table

W oliwie jest mnóstwo składników, które możemy nazwać prozdrowotnymi. Często czytamy, że naukowcy odkryli kolejny nowy składnik. Nie mamy pewności jak działają poszczególne składniki oliwy, ale wiemy że jako całość ma bardzo dobroczynne działanie na nasz organizm. Nie znam chyba drugiego tak dobrego dla zdrowia produktu jakim jest oliwa, no może poza aloesem, który również jest mistrzem świata.

Właściwości prozdrowotne oliwy

  • przeciwutleniające
  • przeciwzapalne
  • przeciw-aterogenne
  • przeciwrakowe
  • przeciwbakteryjne (przeciw bakteriom gram-dodatnim, gram-ujemnym oraz mykoplasmie)
  • przeciwwirusowe
  • chroni cholesterol przed utlenianiem
  • chroni mitochondria
  • zwiększa produkcję tlenku azotu

Właściwości prozdrowotne wyciągów z liści

W handlu są dostępne suplementy z wyciągami z liści oliwnych:

  • mają one właściwości przeciwbakteryjne przeciw Campylobacter jejuni, Helicobacter pylori, oraz Staphylococcus aureus
  • właściwości przeciwwirusowe przeciw wirusom mononukleozy, wirusowemu zapalenia wątroby, rotawirusomwirusom oraz wirusom wywołującym „przeziębienie”

Korzyści z oliwy

Bardzo ważne jest by oliwa była extra virgin, czyli tłoczona na zimno, z pierwszego tłoczenia, zapakowana w ciemne szkło, ponadto im bardziej gorzka tym ma więcej składników antyoksydacyjnych.

  • łagodzi stany zapalne, a więc może być pomocna w chorobach autoimmunizacyjnych oraz insulinooporności
  • skraca czas walki z infekcją i wzmacnia odporność organizmu
  • zmniejsza ryzyko miażdżycy, zatoru, zawału oraz udaru mózgu
  • zmniejsza ryzyko chorób neurodegeneracyjnych
  • obniża ciśnienie krwi, wywołane obniżeniem poziomu tlenku azotu

Źródła:

1.Syed Haris Omar. Oleuropein in Olive and its Pharmacological Effects. Sci Pharm. 2010 Apr-Jun; 78(2): 133–154. Published online 2010 Apr 23. doi:  10.3797/scipharm.0912-18

2.Tripoli E, Giammanco M, Tabacchi G, Di Majo D, Giammanco S, La Guardia M. The phenolic compounds of olive oil: structure, biological activity and beneficial effects on human health. Nutr Res Rev. 2005 Jun; 18 (1): 98-112. doi: 10.1079 / NRR200495.

Uwaga: ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.

 

 

Autor



Iwona Wierzbicka

W oliwie jest mnóstwo składników, które możemy nazwać prozdrowotnymi. Często czytamy, że naukowcy odkryli kolejny nowy składnik. Nie mamy pewności jak działają poszczególne składniki oliwy, ale wiemy że jako całość ma bardzo dobroczynne działanie na nasz organizm. Nie znam chyba drugiego tak dobrego dla zdrowia produktu jakim jest oliwa, no może poza aloesem, który również jest mistrzem świata.

Właściwości prozdrowotne oliwy

  • przeciwutleniające
  • przeciwzapalne
  • przeciw-aterogenne
  • przeciwrakowe
  • przeciwbakteryjne (przeciw bakteriom gram-dodatnim, gram-ujemnym oraz mykoplasmie)
  • przeciwwirusowe
  • chroni cholesterol przed utlenianiem
  • chroni mitochondria
  • zwiększa produkcję tlenku azotu

Właściwości prozdrowotne wyciągów z liści

W handlu są dostępne suplementy z wyciągami z liści oliwnych:

  • mają one właściwości przeciwbakteryjne przeciw Campylobacter jejuni, Helicobacter pylori, oraz Staphylococcus aureus
  • właściwości przeciwwirusowe przeciw wirusom mononukleozy, wirusowemu zapalenia wątroby, rotawirusomwirusom oraz wirusom wywołującym „przeziębienie”

Korzyści z oliwy

Bardzo ważne jest by oliwa była extra virgin, czyli tłoczona na zimno, z pierwszego tłoczenia, zapakowana w ciemne szkło, ponadto im bardziej gorzka tym ma więcej składników antyoksydacyjnych.

  • łagodzi stany zapalne, a więc może być pomocna w chorobach autoimmunizacyjnych oraz insulinooporności
  • skraca czas walki z infekcją i wzmacnia odporność organizmu
  • zmniejsza ryzyko miażdżycy, zatoru, zawału oraz udaru mózgu
  • zmniejsza ryzyko chorób neurodegeneracyjnych
  • obniża ciśnienie krwi, wywołane obniżeniem poziomu tlenku azotu

Źródła:

1.Syed Haris Omar. Oleuropein in Olive and its Pharmacological Effects. Sci Pharm. 2010 Apr-Jun; 78(2): 133–154. Published online 2010 Apr 23. doi:  10.3797/scipharm.0912-18

2.Tripoli E, Giammanco M, Tabacchi G, Di Majo D, Giammanco S, La Guardia M. The phenolic compounds of olive oil: structure, biological activity and beneficial effects on human health. Nutr Res Rev. 2005 Jun; 18 (1): 98-112. doi: 10.1079 / NRR200495.

Uwaga: ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.

 

 

Autor

Iwona Wierzbicka
28 września 2017

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

liczenie kalorii

Dlaczego liczenie kalorii się nie sprawdza?

Na świecie jest kilka, kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt tysięcy diet. Większość jest nieskuteczna, a może inaczej – skuteczna, ale po prostu trudno na nich wytrwać. Często badania nad dietami wzajemnie się wykluczają, a autorzy kolejnych…

WIĘCEJ >
mleko, mleko roślinne,

Co lepsze – mleko krowie czy mleko roślinne?

„Pij mleko będziesz miał mocne kości”, „Pij mleko będziesz wielki” – tego typu hasła są bardzo popularne, ale czy prawdziwe? Mleko krowie czy mleko roślinne – po które warto sięgać, a po które niekoniecznie? Sprawdź, jak wypada porównanie mleka krowiego do orzechów. Mleko…

WIĘCEJ >

Podsumowanie 2014 – ajwen nie patrzy wstecz

Czy warto żyć wspomnieniami? Mój blog to taka wspominajka, mój pamiętnik, wrzucam zdjęcia w sieć, wrzucam teksty. Raz wrzucisz, nigdy nie przepadnie, będzie żyło własnym życiem.

WIĘCEJ >

Dziecko, robaki, badania krwi, suplementy

Mając w gabinecie sporo małych i dużych pacjentów, ale głównie chorych postanowiłam wykonać Krzychowi kompletne wg mnie badania krwi. Taki przegląd człowieka, tak jak robimy przegląd samochodu. Jakie były wyniki?

WIĘCEJ >