logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Oliwa z oliwek leczy stany zapalne

Oliwa z oliwek leczy stany zapalne

Olive oil and olive branch on the wooden table

W oliwie jest mnóstwo składników, które możemy nazwać prozdrowotnymi. Często czytamy, że naukowcy odkryli kolejny nowy składnik. Nie mamy pewności jak działają poszczególne składniki oliwy, ale wiemy że jako całość ma bardzo dobroczynne działanie na nasz organizm. Nie znam chyba drugiego tak dobrego dla zdrowia produktu jakim jest oliwa, no może poza aloesem, który również jest mistrzem świata.

Właściwości prozdrowotne oliwy

  • przeciwutleniające
  • przeciwzapalne
  • przeciw-aterogenne
  • przeciwrakowe
  • przeciwbakteryjne (przeciw bakteriom gram-dodatnim, gram-ujemnym oraz mykoplasmie)
  • przeciwwirusowe
  • chroni cholesterol przed utlenianiem
  • chroni mitochondria
  • zwiększa produkcję tlenku azotu

Właściwości prozdrowotne wyciągów z liści

W handlu są dostępne suplementy z wyciągami z liści oliwnych:

  • mają one właściwości przeciwbakteryjne przeciw Campylobacter jejuni, Helicobacter pylori, oraz Staphylococcus aureus
  • właściwości przeciwwirusowe przeciw wirusom mononukleozy, wirusowemu zapalenia wątroby, rotawirusomwirusom oraz wirusom wywołującym „przeziębienie”

Korzyści z oliwy

Bardzo ważne jest by oliwa była extra virgin, czyli tłoczona na zimno, z pierwszego tłoczenia, zapakowana w ciemne szkło, ponadto im bardziej gorzka tym ma więcej składników antyoksydacyjnych.

  • łagodzi stany zapalne, a więc może być pomocna w chorobach autoimmunizacyjnych oraz insulinooporności
  • skraca czas walki z infekcją i wzmacnia odporność organizmu
  • zmniejsza ryzyko miażdżycy, zatoru, zawału oraz udaru mózgu
  • zmniejsza ryzyko chorób neurodegeneracyjnych
  • obniża ciśnienie krwi, wywołane obniżeniem poziomu tlenku azotu

Źródła:

1.Syed Haris Omar. Oleuropein in Olive and its Pharmacological Effects. Sci Pharm. 2010 Apr-Jun; 78(2): 133–154. Published online 2010 Apr 23. doi:  10.3797/scipharm.0912-18

2.Tripoli E, Giammanco M, Tabacchi G, Di Majo D, Giammanco S, La Guardia M. The phenolic compounds of olive oil: structure, biological activity and beneficial effects on human health. Nutr Res Rev. 2005 Jun; 18 (1): 98-112. doi: 10.1079 / NRR200495.

Uwaga: ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.

 

 

Autor



Iwona Wierzbicka

Podobne tematy

Paleo jadłospis 11-07-2014 kozy

Ciężki dzień… Pomyślałam i zaraz się skarciłam „MYŚL POZYTYWNIE” – dzień jest dokładnie taki jakim go sobie sami tworzymy. Pierwsze (…)

WIĘCEJ >

Dieta bez glutenu i bez nabiału w żywieniu sportowców

Iwona Wierzbicka dla Asystent Trenera o wpływie glutenu i laktozy na organizm człowieka. Wiele osób ma nietolerancje na wymienione składniki, w większym lub mniejszym stopniu. Poprawę samopoczucia odnotowano nawet u osób zdrowych, którzy wyeliminowali laktozę...

WIĘCEJ >

Radio Opole: Fast food lasagnie

Iwona Wierzbicka dla Radia Opole, na temat żywności paczkowanej, gotowej do spożycia po wyciągnięciu z opakowania i podgrzaniu. Co nam (…)

WIĘCEJ >
Białko

Białko – najważniejszy składnik organizmu

Białko to drugi co do wielkości (po wodzie) składnik naszego organizmu. Można powiedzieć, że wszystko zbudowane jest z białka: mięśnie, (…)

WIĘCEJ >

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl