logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Oliwa z oliwek leczy stany zapalne

Oliwa z oliwek leczy stany zapalne

Olive oil and olive branch on the wooden table

W oliwie jest mnóstwo składników, które możemy nazwać prozdrowotnymi. Często czytamy, że naukowcy odkryli kolejny nowy składnik. Nie mamy pewności jak działają poszczególne składniki oliwy, ale wiemy że jako całość ma bardzo dobroczynne działanie na nasz organizm. Nie znam chyba drugiego tak dobrego dla zdrowia produktu jakim jest oliwa, no może poza aloesem, który również jest mistrzem świata.

Właściwości prozdrowotne oliwy

  • przeciwutleniające
  • przeciwzapalne
  • przeciw-aterogenne
  • przeciwrakowe
  • przeciwbakteryjne (przeciw bakteriom gram-dodatnim, gram-ujemnym oraz mykoplasmie)
  • przeciwwirusowe
  • chroni cholesterol przed utlenianiem
  • chroni mitochondria
  • zwiększa produkcję tlenku azotu

Właściwości prozdrowotne wyciągów z liści

W handlu są dostępne suplementy z wyciągami z liści oliwnych:

  • mają one właściwości przeciwbakteryjne przeciw Campylobacter jejuni, Helicobacter pylori, oraz Staphylococcus aureus
  • właściwości przeciwwirusowe przeciw wirusom mononukleozy, wirusowemu zapalenia wątroby, rotawirusomwirusom oraz wirusom wywołującym „przeziębienie”

Korzyści z oliwy

Bardzo ważne jest by oliwa była extra virgin, czyli tłoczona na zimno, z pierwszego tłoczenia, zapakowana w ciemne szkło, ponadto im bardziej gorzka tym ma więcej składników antyoksydacyjnych.

  • łagodzi stany zapalne, a więc może być pomocna w chorobach autoimmunizacyjnych oraz insulinooporności
  • skraca czas walki z infekcją i wzmacnia odporność organizmu
  • zmniejsza ryzyko miażdżycy, zatoru, zawału oraz udaru mózgu
  • zmniejsza ryzyko chorób neurodegeneracyjnych
  • obniża ciśnienie krwi, wywołane obniżeniem poziomu tlenku azotu

Źródła:

1.Syed Haris Omar. Oleuropein in Olive and its Pharmacological Effects. Sci Pharm. 2010 Apr-Jun; 78(2): 133–154. Published online 2010 Apr 23. doi:  10.3797/scipharm.0912-18

2.Tripoli E, Giammanco M, Tabacchi G, Di Majo D, Giammanco S, La Guardia M. The phenolic compounds of olive oil: structure, biological activity and beneficial effects on human health. Nutr Res Rev. 2005 Jun; 18 (1): 98-112. doi: 10.1079 / NRR200495.

Uwaga: ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.

 

 

Autor



Iwona Wierzbicka

Podobne tematy

Gdy jelito cieknie – co jeść? Jelito przesiąkliwe a dieta

„Wszystkie choroby zaczynają się w jelitach” Hipokrates wypowiedział te słowa 2000 lat temu. On już wtedy wiedział, a my potrzebowaliśmy (…)

WIĘCEJ >

Kompedium wiedzy: cholesterol – część 2

Poznaj prawdę na temat cholesterolu, przedstawiamy dotychczasowe badania na jego temat, które są zbyt mało wiarygodne. Cholesterol nigdy nie był i nie będzie czynnikiem przyczyniającym do zwiększonego zachorowania na choroby serca. Jest to mit powtarzany...

WIĘCEJ >

Ziarna chia – skarbnica składników odżywczych czy zbędny wydatek?

Nasiona Chia Uznane są za bogactwo składników mineralnych i witaminowych, ale przede wszystkim bogate źródło kwasów omega 3 i z (…)

WIĘCEJ >
jaja, jajka

Co kryje w sobie jajo? Właściwości jaj

Jajo to najbardziej wartościowy pokarm ze wszystkich, jakie człowiek ma do dyspozycji. Z jaja powstaje życie, a więc wszystko się (…)

WIĘCEJ >

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl