logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Dlaczego paleo? – kalendarium ludzkości

Dlaczego paleo? – kalendarium ludzkości

meat-415586_640-340x512.jpg

2,5ml lat ewolucji kontra 10tys. lat – kontra OSTATNIE 100lat

Materiał jest fragmentem szkolenia – Dietetyka Kliniczna. 

Ludzie pradawni

  • nie jedli nabiału – nie było prostą sprawą złapać dzikie zwierzę i wydoić je
  • nie spożywali ziaren zbóż – nie uprawiali ich, nie potrafili ich obrabiać
  • nie znali soli
  • nie spożywali cukru rafinowanego, nie znali buraków cukrowych, nie potrafiliby wydobyć z nich cukru, jedynym cukrem jaki spożywali był miód, jeśli już udało się go znaleźć i wydobyć z dziupli
  • węglowodany w ich diecie pochodziły z warzyw i owoców, a więc nieskrobiowych źródeł
  • w ich diecie przeważały tłuszcze nasycone, duży udział stanowiły również tłuszcze nienasycone, ale nie było tam tłuszczów typu trans
  • jedli „żywą” (nie przetworzoną, pasteryzowaną, pakowaną, naświetlaną) żywność!!

 Skrócone kalendarium

  • 3mln lat temu – człowiekowaci (australopitek, homo habilis, czyli człowiek zręczny)
  • 1,8-1,7mln lat – homo erectus – zbliżony wzrost do obecnego człowieka – umiejętność wytwarzania narzędzi i posługiwania się nimi, umiejętność rozniecenia ognia
  • 300-30tys lat temu człowiek neandertalski – mieszkał w jaskiniach, był myśliwym, zbierał dostępne dla niego pożywienie; zachowane ślady pochówków (podobieństwo do współczesnego człowieka)
  • 130-100tys lat temu pojawił się człowiek rozumny (homo sapiens sapiens), wytwarzał narzędzia o znacznym stopniu skomplikowania (kamień, róg, kości, drewno), rozpoczął także wędrówkę
  • Około 10 tysięcy lat temu człowiek zaczął siać zboża, uprawiać ziemię i hodować zwierzęta (mleko)

WCIĄŻ BYŁO TO NIC W STOSUNKU DO TEGO, CO MIAŁO NADEJŚĆ…

10 tysięcy lat temu dieta oparta była na produktach:

  • nie przetworzonych
  • bez konserwantów (nadpsutych, sfermentowanych)
  • ziarna były moczone, fermentowane, a przede wszystkim nie zmienione genetycznie
  • mleko pochodziło od kóz, później krów, wyło surowe, prawdziwe, a zwierzęta pasły się na łąkach

Pomimo, że:

  • człowiek żywił się nieoczyszczonym ziarnem, kozim mlekiem, jajami i mięsem, głównie hodowlanym, ale żyjącym w naturalnych warunkach, czyli żywiącym się trawą, jak również upolowaną dziką zwierzyną.
  • TO – właśnie w tym czasie zaczęły pojawiać się pierwsze choroby związane ze zmianą diety, czyli próchnice zębów, zmiany w kościach i stawach, osteoporoza, a później nowotwory i inne choroby podobne do współczesnych.

Czy zwierzęta żyjące naturalnie mają:

  • Osteoporozę?
  • Próchnicę?
  • Nowotwory?
  • Cukrzycę niemal zaraz po urodzeniu?
  • Wypadają im zęby w młodym wieku
  • Cierpią na zapalenie i zwyrodnienie stawów?
  • A może mają miażdżycę?

Nasi „domowi” pupile na pewno TAK, bo jedzą niemal to co my!!

Artykuł powiązany z paleodietą – dietą praprzodków.

Skrócone kalendarium …przyśpieszamy

  • 4000 lat temu – LODOWNIE – pierwsze wzmianki o przechowywaniu żywności pod poziomem gruntu, obłożonej lodemananas
  • 1847r. pierwsza czekolada z masła kakaowego, kakao i cukru
  • 1853r. pierwsze chipsy
  • 1869r. guma do żucia
  • 1901r. John F. Quenny produkuje z ropy naftowej sztuczny słodzik nazwany sacharyną.
  • 1906r. rozpoczęto suszenie żywności (liofilizowanie)
  • 1910r. dezynfekcja wody za pomocą chloru, 1913r. chlor, jako wybielacz pojawia się w gospodarstwach domowych.
  • 1913r. pojawiają się wzmianki o nawożeniu roślin
  • Prawdziwą lodówkę, czyli chłodziarko-zamrażalkę wyprodukowano dopiero w 1918r
  • 1920r. głębokie mrożenie
  • 1925r. TV
  • 1928r. antybiotyki – Aleksander Fleming
  • 1930r. na skalę przemysłową rozpoczyna się produkcja nawozów w granulatach
  • 1933r. rozpoczęto wzbogacanie mleka witaminą D
  • 1939r. żywność mrożona w sklepach
  • 1939 r. wynaleziono owadobójcze pestycydy
  • 1945r. kuchenka mikrofalowa
  • 1946 r. rozpoczęto produkcję koncentratów i żywności w puszkach
  • 1946r. internet
  • Aspartam wynaleziono w 1955r., jako lek na wrzody, w 1985 r. trafia na amerykański rynek żywności jako bezkaloryczny i dietetyczny zamiennik syropu fruktozowo-glukozowego i cukru.
  • 1964 r. zaczęto wprowadzać nowe hybrydowe rośliny (początki GMO) oraz masowo zaczęto używać nawozów, herbicydów i pestycydów
  • 1967 r. rusza produkcja syropu kukurydzianego z podwyższoną zawartością fruktozy, czyli obecny syrop fruktozowo-glukozowy, który bardzo szybko z powodu swojej niskiej ceny produkcji stał się głównym środkiem słodzącym w żywności
  • Od 1974 r. masowo używa się Roundupa, środka owadobójczego uważanego obecnie za najbardziej mutagenny czynnik, który może przedostawać się do naszej żywności
  • 1978r. komórki
  • Od 1990 r. rozkwita przemysł żywności wzbogaconej, nutraceutycznej

Ile lat/pokoleń potrzeba by człowiek zmienił genotyp, by dopasował się do tak szybkich zmian? Czy zmieniliśmy się tak by zaakceptować zmiany z ostatnich 100 czy nawet 150 lat? Czy choćby zmiany z ostatnich 10 tysięcy lat akceptujemy? Co na to nasze DNA?

Przy okazji moich rozmyślań – zapraszam na film, który chyba jest taką kropką nad „i”:

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.

 

 

 



Zapraszam na konsultację do gabinetu lub on-line. Więcej dowiesz się na stronie www.ajwen.pl

ajwen iwona wierzbicka logo
Iwona Wierzbicka – dietetyk kliniczny i trener personalny.


Autor

Podobne tematy

Dieta Paleo – dieta naszych praprzodków – dla Radia Opole

Dieta PALEO w skrócie to: mięso, ryby, owoce morza, jaja, grzyby, orzechy, warzywa, owoce, miód.

WIĘCEJ >

Jak mimo lepszych wyników stać się chorą osobą?

Pacjent pomimo polepszenia się wyników glukozy na czczo usłyszał od lekarza, że ma za wysoki cukier który trzeba leczyć, a jeszcze kilka dni temu był zdrowy. O tym jak zmiana norm laboratoryjnych zmienia stan zdrowia...

WIĘCEJ >

Jak się pozbyć toksyn z warzyw?

Dowiedz się jak jeść zdrowiej, jak zmniejszyć ilość toksyn w warzywach, jak sprawić by zielona sałata była bardziej odżywcza. Poniżej (…)

WIĘCEJ >

Paleo jadłospis 4-07-2014

 PLAN DNIA: Spałam 6h :/ nie lubię tego… niestety wczorajszy rower, a wcześniej nieco lenistwa spowodowały, że część pracy zostawiłam (…)

WIĘCEJ >

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl