logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Czy produkty bezglutenowe są zdrowe?

Czy produkty bezglutenowe są zdrowe?

measuring scoops of gluten free flours (almond, coconut, teff, flaxseed meal, whole rice, brown rice, buckwheat) wit a text in letterpress wood type

Osoby, które z przyczyn zdrowotnych muszą wyeliminować ze swojej diety gluten spotykają  w sklepach wiele  produktów bezglutenowych. Producenci próbują wyjść naprzeciw potrzebom konsumentów i tworzą  zamienniki żywności przeznaczone dla chorujących na celiakię lub borykających się z nadwrażliwością na gluten.  Czy to oznacza, że produkty bezglutenowe są zdrowe i możemy je spożywać?

Nic bardziej mylnego! Bardzo często do tego typu produktów dodawane są szkodliwe substancje, które mają duży wpływ na nasze zdrowie! Warto wiedzieć, że wartość odżywcza przetworzonej żywności jest bardzo niska. Oznacza to, że nie dostarczmy do naszego organizmu potrzebnych składników i minerałów, a jedynie bezwartościowe i szkodliwe substancje. Producenci starają się sprostać wymaganiom rynku, optymalizować koszty, zwiększać zyski przez co wykorzystują w produkcji wiele szkodliwych substancji, które sztucznie modyfikują smak, miękkość i puszystość.  Zapominając tym samym  o negatywnym wpływie wszelkich dodatkowych składników na funkcjonowanie organizmu. Lub po prostu go bagatelizują.

Co to właściwie jest gluten?

Gluten składa się z dwóch białek: gluteniny oraz  gliadyny. Powstaje podczas wyrabiania ciasta, kiedy łączą się dwie frakcje białek. Dzięki tej reakcji ciasto nabiera „powietrza”, ulega spulchnieniu, jest miękkie i puszyste. Brak mąk glutenowych podczas procesu technologicznego wymaga zwiększonego dodatku przeróżnych substancji dodatkowych takich jak: guma guar, guma ksantanowa, guma arabska, utwardzony tłuszcz itp. dzięki którym produkt uzyskuje odpowiednie właściwości. „Gumy” w dużej ilości mogą wywołać dolegliwości ze strony układu pokarmowego: biegunki, wzdęcia, gazy. Należy więc wyrobić w sobie nawyk czytania etykiet podczas zakupów.

Po usłyszeniu diagnozy „celiakia” lub „nietolerancja glutenu” myśl o tym, że już nigdy nie będziemy mogli zjeść chleba i bułek, przeraża. Natomiast eliminacja z diety glutenu to samo dobro dla naszego organizmu. Dzięki temu nasza dieta może być bardziej zasobna w pyszne kolorowe warzywa, owoce, kasze i mąki bezglutenowe oraz wiele innych wartościowych produktów.

Sprawdź także film: Nietolerancja glutenu i celiakia

Tych produktów nigdy nie kupuj!

Przy okazji codziennych zakupów w poszukiwaniu produktów bezglutenowych spotkałam wiele zamienników z tablicą Mendelejewa w składzie. Poniżej podzielę się kilkoma przykładami:

  1. Śniadaniówka – płatki śniadaniowe – nieważne czy naturalnie zawierają gluten czy nie, należy pamiętać, że jest to produkt wysoko przetworzony, zawierający szkodliwe dla naszego zdrowia substancje.  W składzie takich płatków śniadaniowych znalazłam: cukier biały i brązowy (podejrzewam że ten barwiony karmelem), syrop glukozowo-fruktozowy, barwniki, E o różnych końcówkach numerycznych, wzmacniacze smaku i różnego rodzaju aromaty. Większość tych składników to cukier, który przyczynia się do próchnicy zębów oraz chorób cywilizacyjnych. Na dietę bezglutenową przechodzą często osoby chore, a więc  produkty wysoko przetworzone będą im tylko blokowały proces zdrowienia.
  2. Mieszanki do wypieków chleba – w takich mieszankach spotkać można gumę guar, glukozę, skrobię modyfikowaną, emulgatory, konserwanty, sztuczne aromaty, zagęszczacze i spulchniacze. Zamiast sięgać po chemiczne substancje, lepiej skorzystać z najróżniejszych czystych mąk bezglutenowych. Można przygotować samodzielnie taką mieszankę z kilku mąk np. gryczanej, kasztanowej, jaglanej, kokosowej itp. Są o wiele bardziej smaczniejsze i przede wszystkim zdrowsze.
  3. Inne gotowe produkty – takie jak spody do pizzy, gotowe ciasta do zrobienia makaronu czy naleśników – zawierają wszystkie wyżej już wymieniane składniki, a dodatkowo utwardzony tłuszcz roślinny, który stymuluje stany zapalne w naszym organizmie. Do wypieku naleśników potrzebujesz tylko mąkę kokosową, jaglaną, mleko kokosowe, jajko i ciasto gotowe.

Które produkty bezglutenowe są zdrowe?

Jak widać lista dodawanych do żywności substancji bywa długa, dodatkowo odległy termin ważności tych produktów wzbudza niepokój.  Czy jest więc sens zatruwać swój organizm? Czy krótka chwila przyjemności jest tego warta?  Jest przecież wiele innych, bogatych w wartości odżywcze produktów takich jak burak, marchew, sałata, jabłka, owoce jagodowe, dobry przyrządzony w domu kawałek mięsa bez zbędnych dodatków czy naleśniki z mąki kasztanowej i kokosowej.

Poniżej przedstawiam najzdrowszą listę żywności i produktów bez glutenu. Wybieraj te produkty, a gotowe zamienniki omijaj szerokim łukiem!

  • kasze tzw. „dobre kasze” czyli komosa ryżowa, amarantus oraz kasza gryczana niepalona zawierają komplet aminokwasów egzogennych, a więc takich które nasz organizm musi dostarczyć z zewnątrz
  • nieprzetworzone mięso np. duży kawałek mięsa obtoczony w ziołach, pieczony w żaroodpornym naczyniu, szynka bez glutenu i innych zbędnych substancji dodatkowych
  • zdrowe mąki czyli mąka kasztanowa, kokosowa, żołędziowa, gryczana, jaglana z których można robić ciasta, placuszki, naleśniki, bułki a nawet upiec chleb
  • warzywa najlepiej sezonowe oraz zielone zawierające siarkę, która odtruwa i regeneruje organizm
  • owoce, które dostarczają nam witamin i minerałów
  • jaja zawierające wszystkie niezbędne składniki do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Białko jaja kurzego zostało uznane przez WHO za białko wzorcowe!

Jeżeli chcesz być świadomym konsumentem i dowiedzieć się czegoś więcej o składnikach dodawanych do żywności zapraszam na wykład Dlaczego zdrowa żywność szkodzi

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz

Autor



Kamila Lipowicz

Podobne tematy

Słodka śmierć czyli o substancjach słodzących

  Słodki smak towarzyszy nam już od najwcześniejszego okresu w życiu. Jest to pierwszy rodzaj smaku, jaki poznają nasze kubki (…)

WIĘCEJ >

5 sposobów na skuteczną dietę

Skuteczna dieta powinna być indywidualnie dobrana, uwzględniać stan zdrowia i aktywność fizyczną. Powinna także zapewniać odpowiednią podaż makro- i mikroskładników. (…)

WIĘCEJ >

Paleo jadłospis 21-07-2014 urlopowo Alpy

Ranek powitała nas ulewą. Lało, a nie padało. Opcji na rower nie było!! Żal… tym bardziej że w Opolu pełne (…)

WIĘCEJ >

Pszenica: co z nią jest nie tak?

Pszenica, królową zbóż Pszenica, obok żyta i jęczmienia, jest zbożem zawierającym białka z frakcji gliadyn oraz glutenin, które w procesie (…)

WIĘCEJ >

Komentarzy: 5

  1. misieq 9 czerwca 2016 o 09:03

    A mąka kukurydziana i skrobia ziniaczana ?
    Bo mam wiele przepisów bezglutenowych z lbinacją mąki gryczana + kukurydziana + Ziemniaczana…

    • Basia K. 19 lipca 2016 o 18:49

      Kukurydza sama w sobie to paskudztwo, do tego skrobia ziemniaczana, która ma ogromny indeks glikemiczny. Od święta można sobie coś tam upiec, ale do codziennego stosowania nie tknęłabym kijem.

  2. Gosia 16 czerwca 2017 o 09:46

    Mam Hashimoto I niedoczynosc tarczycy z tego powodu odstawilam gluten. Zastanawia mnie jak to jest ze sladowymi ilosciami np. nawet na mace kokosowej, kasztanowej jest informacja, ze moze zawierac gluten, orzechy etc. Czy produkty ze sladowa iloscia sa ok czy koniecznie kupowac te z przekreslonym klosem?

    • Kamila Lipowicz 21 czerwca 2017 o 14:20

      Nie ma konieczności aby Pani kupowała tylko produkty z przekreślonym kłosem. Producenci często się zabezpieczają gdyż dany produkt np. może był przechowywany w magazynie gdzie kiedyś było zboże glutenowe i dlatego umieszczają informacje „może zawierać”.

  3. Werra298 17 czerwca 2017 o 20:31

    Drogie panie odchudzanie proponuje zaczac od motywacji, jak chcecie cos na motywacje, poszukajcie sobie w google: odchudzanie przed i po by sasetka

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl