logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Jak przeżyć pierwsze dwa tygodnie po wizycie u dietetyka klinicznego? część 2

Jak przeżyć pierwsze dwa tygodnie po wizycie u dietetyka klinicznego? część 2

po-wizycie-u-dietetyka-2.jpg

Jak grochem o ścianę

Warzywa strączkowe – któż nie lubi fasolki po bretońsku, lub grochówki (a już takiej przydrożnej z wojskowego kotła to w ogóle bomba). Strączki również zawierają związki antyodżywcze, kwas fitynowy i lektyny. Ktoś powie, że warzywa strączkowe mają przecież białko! Tyle tylko, że ludzie lepiej przyswajają białko zwierzęce. Białka roślinne są gorzej przyswajalne przez człowieka i nie zawierają kompletu aminokwasów egzogennych (tych, których ludzki organizm nie potrafi sam syntetyzować i muszą być dostarczane z pożywieniem). To raz, a dwa, nasz gatunek wcale nie potrzebuje dużych ilości białka.

No dobra, wiemy już, czego nie jeść. Myślałby kto, że teraz pójdzie z górki… a figa!

Pamiętam, jak odbierałem wyniki testów na nietolerancje pokarmowe Asi (robiła Food Detective na 59 składników). Poszedłem grzecznie do laboratorium po odbiór. Miła pani podaje mi wyniki. Pytam jej, o co w tym chodzi, bo jak dla mnie, to kupę kasy poszło i co z tego wynika? Kobita rozwija papirus i się za głowę łapie. Wszystkie zboża, jajka, cytrusy, strączki do eliminacji. Kobiecina się strasznie zmartwiła i biadoli „biedna kobieta, co ona teraz będzie jadła, jak tu dalej żyć z takimi nietolerancjami”. Ja sobie stoję spokojnie i patrzę, co w ogóle zostało na liście. Myślę sobie, nie jest źle… mięso, warzywa, tłuszcz, czyli paleo bez jajek i bez cytrusów. A ta przemiła zatroskana kobieta nadal biadoli, „ że naprawdę dobrego lekarza teraz musimy znaleźć dla Asi, jakiegoś wybitnego dietetyka, żeby ktoś jej coś do jedzenia ułożył”. Uśmiechnąłem się do niej i powiedziałem „ pani się nie boi, już ja moją żonę dobrze nakarmię”.Żeby jedzenie było zdrowe musimy pamiętać o kilku zasadach:

Jeśli już musimy mieć ze sklepu gotowy wyrób, to ma mieć jak najmniejszy skład. O co w tym chodzi? To proste, mięso ma się składać z mięsa i przypraw. Niektóre wyroby mają tak długi skład, jak wypracowanie ucznia w podstawówce. W pracy zawodowej widziałem już naprawdę cuda… Boczek wędzony, który składał się w 60% z boczku, smalec z dodanym glutenem (pojęcia nie mam, jacy wybitni „miszcze” sztuki rzeźnicko-wędliniarskiej to zrobili, ale na opakowaniu smalcu, tłustym (nomen omen) drukiem napisali „ zawiera gluten”)
Jeśli nie jesteśmy skazani na sklep, to bardzo mądrym posunięciem będzie przyjaźń z jakimś rolnikiem. Owszem są targowiska gdzie na straganach wystawiają przepiękne warzywa i owoce, ale większość z nich jest… za ładna. Ja staram się kupować od drobnych sprzedawców. Przykładowo chłopina podjeżdża na osiedle i z auta warzywa sprzedaje. Albo na targu widzę, że stoi ktoś z boku i ma nie za dużo towaru. Zawsze warto zagadać, zapoznać się i dowiedzieć, co i skąd dana osoba sprzedaje. A jak już zdobędzie się zaufanie drobnego sprzedawcy podpytać, czy jakiegoś mięsa nie ma dla siebie i znajomych, lub ktoś z rodziny nie ma czegoś za dużo. Najlepiej kupować od takich, którzy mają mało zwierząt. Dlaczego? Żal im pieniędzy na paszę i nie dają sztucznej karmy. Najlepiej bezpośrednio od producenta, np. rolnika. Przeczytaj kilka słów o dobrej organizacji.

Przeczytaj również część 1 i część 3.

Materiał VIDEO powiązany:

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz

Autor



Paweł Jackowski

Podobne tematy

mąka migdałowa

Dlaczego mąka migdałowa nie nadaje się do wypieków?

Ponieważ zawiera za dużo kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, które są niestabilne termicznie i atmosferycznie. Jeśli ktoś jest fanem orzechów lub pestek, najlepiej jeśli będzie je spożywał je w formie pierwotnej.

WIĘCEJ >

Pudding chia – czy ma właściwości zdrowotne?

Chia – szałwia hiszpańska. Internet jest pełen informacji na temat cudownych właściwości chia. Niektórzy piszą, że jest to najzdrowsza żywność (…)

WIĘCEJ >

Paleo jadłospis 27-07-2014 nalewka

Choć chcieliśmy sobie pospać po trudach podróży to nie było opcji – Krzyś jest zaprogramowany na 6:00 max 7:00. Właściwie (…)

WIĘCEJ >

Które tłuszcze są szkodliwe?

Tłuszcze – kiedy mogą szkodzić Dieta paleo oraz inne systemy żywieniowe opierające się na ograniczeniu ilości spożywanych węglowodanów charakteryzują się (…)

WIĘCEJ >

Komentarzy: 2

  1. Marta M 28 czerwca 2016 o 19:32

    Chyba wiem, skąd magicznie gluten w smalcu. Gotowa „smażona cebulka” jest od raz panierowana w mące pszennej, żeby bardziej chrupała… czyżby wykorzystywali gotowiec?
    I tak, witki opadają… ;]

    • Paweł Jackowski 30 czerwca 2016 o 09:23

      dokładnie tak samo myślę, kupują gotową prażoną cebulę i mieszają z wytopioną słoniną. Tak powstaje „domowy” smalec i jeszcze Ci wmówią, że jest od „babuni”. Najbardziej smutne było w tym wszystkim to, że to jest sieć sklepów mięsnych, o których miałem bardzo dobre zdanie. Teraz już tam nic nie kupuje.

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl