fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pudding chia – czy ma właściwości zdrowotne?

Pudding chia – czy ma właściwości zdrowotne?

pudding-chia-ajwendieta-1024x683.jpg

Chia – szałwia hiszpańska. Internet jest pełen informacji na temat cudownych właściwości chia. Niektórzy piszą, że jest to najzdrowsza żywność na świecie, inni wymieniają w punktach wszystkie jej zalety…. NIESTETY!! ludzki układ pokarmowy nie strawi okrywy nasienia, przeleci przez nasz układ pokarmowy niestrawiona. Człowiek nie trawi celulozy. Nasionka są również za małe by je ludzkie zęby mogły skutecznie pogryźć.

Na nic te wszystkie cudowne właściwości skoro zjesz i wydalisz w tej samej postaci. Moczenie również nic nie da. Należałoby ją po prostu zmielić żeby zwiększyć przyswajalność. Pojawia się tylko pytanie czy aby nasiona są pokarmem dla ludzi? Skoro fizjologicznie nie trawimy celulozy, to czy powinniśmy być „mądrzejsi” od matki natury i ją mielić przed zjedzeniem? Jakie jest Twoje zdanie?

Chia jeść czy nie jeść?

Jeśli lubisz, to delektuj się smakiem puddingów z chia, pamiętaj tylko że będzie to posiłek, który „oczyszcza” jelita, natomiast nie będzie miał zbyt wielu właściwości odżywczych. Ale przecież czasami jedzenie powinno być też po prostu przyjemnością. Zajrzyj do naszej książki kulinarnej, w której również znajdziesz przepis na Pudding chia z musem bananowym.

Szukasz więcej naukowych faktów

Zajrzyj również do mojego artykułu na temat chia, w którym znajdziesz źródła literaturowe.

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.

Autor



Iwona Wierzbicka

Chia – szałwia hiszpańska. Internet jest pełen informacji na temat cudownych właściwości chia. Niektórzy piszą, że jest to najzdrowsza żywność na świecie, inni wymieniają w punktach wszystkie jej zalety…. NIESTETY!! ludzki układ pokarmowy nie strawi okrywy nasienia, przeleci przez nasz układ pokarmowy niestrawiona. Człowiek nie trawi celulozy. Nasionka są również za małe by je ludzkie zęby mogły skutecznie pogryźć.

Na nic te wszystkie cudowne właściwości skoro zjesz i wydalisz w tej samej postaci. Moczenie również nic nie da. Należałoby ją po prostu zmielić żeby zwiększyć przyswajalność. Pojawia się tylko pytanie czy aby nasiona są pokarmem dla ludzi? Skoro fizjologicznie nie trawimy celulozy, to czy powinniśmy być „mądrzejsi” od matki natury i ją mielić przed zjedzeniem? Jakie jest Twoje zdanie?

Chia jeść czy nie jeść?

Jeśli lubisz, to delektuj się smakiem puddingów z chia, pamiętaj tylko że będzie to posiłek, który „oczyszcza” jelita, natomiast nie będzie miał zbyt wielu właściwości odżywczych. Ale przecież czasami jedzenie powinno być też po prostu przyjemnością. Zajrzyj do naszej książki kulinarnej, w której również znajdziesz przepis na Pudding chia z musem bananowym.

Szukasz więcej naukowych faktów

Zajrzyj również do mojego artykułu na temat chia, w którym znajdziesz źródła literaturowe.

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.

Autor

Iwona Wierzbicka
8 listopada 2017

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

-23 kg w 2 miesiące – możliwe?

W moim gabinecie pojawił się mężczyzna z wagą 155 kg. Jego marzeniem było schudnąć bez głodu i usiąść na rowerze. (…)

WIĘCEJ >
suplementy

Dodatki w suplementach – lista najczęściej stosowanych

Żyjemy w czasach, w których coraz trudniej o zdrową, niezanieczyszczoną i pełnowartościową żywność, dlatego wiele osób łyka witaminy i minerały (…)

WIĘCEJ >

Smoothie: superfoods power

Zdrowy i smaczny zielony smoothie, strzał witamin i minerałów, czyli pozytywna energia w koktajlu.

WIĘCEJ >
rozważania nad dietą

Internetowe porady dietetyczne – moje rozważania

Czasami myślę, że niektórym nie zależy na przeczytaniu i spróbowaniu lecz na szukaniu dziury w całym, szukaniu kontrargumentów, szukaniu potwierdzenia, że to nie prawda, bo tak się żyje wygodnie – we własnym świecie komfortu.

WIĘCEJ >

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl