fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Rozgrzewające napoje na chłodne dni

Rozgrzewające napoje na chłodne dni

rozgrzewające napoje

Rozgrzewające napoje doskonale potrafią poprawić samopoczucie w chłodne dni. Wielu z nas nie wyobraża sobie bez nich jesieni czy zimy. Sprawdź, po jakie napoje warto sięgać.

3 rozgrzewające napoje

Mamy dla was przepisy na trzy rozgrzewające napoje, które są proste w przygotowaniu i doskonale smakują.

Bulletproof coffee

Bulletproof coffee (tzw. kawa kuloodporna) to moja ulubiona kawa. Najlepiej pić ją w pierwszej części dnia, ponieważ jest to mieszanka, która postawi cię na nogi i doda energii na najbliższe godziny. Można ją czasami traktować jako zamiennik śniadania, gdy się spieszymy i nie mamy czasu zjeść solidnego posiłku. Należy jednak pamiętać, że taka kawa nie może być traktowana jako zamiennik śniadania i nie powinna pojawiać się codziennie zamiast niego. Jednorazowa, duża podaż tłuszczu każe nam dostosować jego ilość w pozostałych posiłkach tak, aby końcowy bilans wszystkich składników odżywczych się zgadzał.

Składniki:

  • około 200 ml ulubionej kawy
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka masła (powyżej 82%)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wrzucamy do pojemnika i blendujemy na jednolite kremowe latte.

Co nam daje taka kawa poza walorami smakowymi i pobudzeniem? Bulletproof coffee, dzięki dobrej jakości składnikom, wpływa na nasze zdrowie. Olej kokosowy zawiera kwasy MCT, czyli średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które są całkowicie metabolizowane przez wątrobę bez tendencji do odkładania się w postaci tkanki tłuszczowej. Zaletą kawy kuloodpornej jest to, że nigdy się nie nudzi, bo można często zmieniać dodatki. Moim ulubionym jest cynamon i kardamon, ale tak naprawdę każdy może stworzyć swoją ulubioną mieszankę przypraw. Dzięki dodaniu takich przypraw jak goździki czy gałka muszkatołowa uzyskamy delikatny, piernikowy aromat. Innym ciekawym połączeniem jest imbir i miód, chociaż moim zdaniem to połączenie jest najmniej smaczne.

Power milk

Składniki:

  • około 200 ml mleka kokosowego
  • ½ łyżki miodu
  • plaster imbiru
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • kilka goździków
  • ½ łyżeczki kurkumy

Przygotowanie:

Mleko kokosowe wlewamy do garnka, chwilkę podgrzewamy i dodajemy pozostałe składniki. Uważamy, żeby nie doprowadzić do wrzenia.

Jeśli myślisz, że to dziwne połączenie – spróbuj, a gwarantuję, że zakochasz się w tym smaku. Power milk, czyli ciepłe mleko kokosowe z dodatkami, doskonale rozgrzewa nasz organizm od środka podczas chłodnych wieczorów. I co najważniejsze, nie powoduje sensacji żołądkowych. Polecam jako zdrowy, ciepły napój.

Pamiętajcie jednak, aby zachować umiar i obserwować reakcje organizmu. Każdy z nas jest inny i może różnie reagować. Wszystko, co spożyjemy w zbyt dużej ilości, może okazać się szkodliwe dla naszego zdrowia, nawet jeżeli z założenia będzie zdrowe.

Napój pomarańczowy z cynamonem i imbirem

Taki napój ma właściwości rozgrzewające i wspomagające trawienie, a przy tym jest bardzo aromatyczny i smaczny.

Składniki:

  • około 200 ml wody
  • ½ łyżki miodu
  • plaster imbiru
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • kilka goździków (3–4 sztuki)
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 pomarańcza

Przygotowanie:

Do rondelka wlewamy zimną wodę i dodajemy po kolei składniki (bez miodu). Wrzątkiem oparzamy skórkę z pomarańczy, z połówki pomarańczy wyciskamy sok, resztę kroimy w plastry. Wszystko podgrzewamy na wolnym ogniu, doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do ostygnięcia. Napój cedzimy przez sito i do smaku dodajemy miód. Jeśli lubisz ostry smak, możesz również dodać szczyptę chili – ale ostrzegam, tylko szczyptę.

Mnóstwo przepisów na pyszne dania i rozgrzewające napoje znajdziesz w naszej aplikacji Ajwendieta.

Sprawdź nasze e-booki:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Kamila Lipowicz

Rozgrzewające napoje doskonale potrafią poprawić samopoczucie w chłodne dni. Wielu z nas nie wyobraża sobie bez nich jesieni czy zimy. Sprawdź, po jakie napoje warto sięgać.

3 rozgrzewające napoje

Mamy dla was przepisy na trzy rozgrzewające napoje, które są proste w przygotowaniu i doskonale smakują.

Bulletproof coffee

Bulletproof coffee (tzw. kawa kuloodporna) to moja ulubiona kawa. Najlepiej pić ją w pierwszej części dnia, ponieważ jest to mieszanka, która postawi cię na nogi i doda energii na najbliższe godziny. Można ją czasami traktować jako zamiennik śniadania, gdy się spieszymy i nie mamy czasu zjeść solidnego posiłku. Należy jednak pamiętać, że taka kawa nie może być traktowana jako zamiennik śniadania i nie powinna pojawiać się codziennie zamiast niego. Jednorazowa, duża podaż tłuszczu każe nam dostosować jego ilość w pozostałych posiłkach tak, aby końcowy bilans wszystkich składników odżywczych się zgadzał.

Składniki:

  • około 200 ml ulubionej kawy
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka masła (powyżej 82%)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wrzucamy do pojemnika i blendujemy na jednolite kremowe latte.

Co nam daje taka kawa poza walorami smakowymi i pobudzeniem? Bulletproof coffee, dzięki dobrej jakości składnikom, wpływa na nasze zdrowie. Olej kokosowy zawiera kwasy MCT, czyli średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które są całkowicie metabolizowane przez wątrobę bez tendencji do odkładania się w postaci tkanki tłuszczowej. Zaletą kawy kuloodpornej jest to, że nigdy się nie nudzi, bo można często zmieniać dodatki. Moim ulubionym jest cynamon i kardamon, ale tak naprawdę każdy może stworzyć swoją ulubioną mieszankę przypraw. Dzięki dodaniu takich przypraw jak goździki czy gałka muszkatołowa uzyskamy delikatny, piernikowy aromat. Innym ciekawym połączeniem jest imbir i miód, chociaż moim zdaniem to połączenie jest najmniej smaczne.

Power milk

Składniki:

  • około 200 ml mleka kokosowego
  • ½ łyżki miodu
  • plaster imbiru
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • kilka goździków
  • ½ łyżeczki kurkumy

Przygotowanie:

Mleko kokosowe wlewamy do garnka, chwilkę podgrzewamy i dodajemy pozostałe składniki. Uważamy, żeby nie doprowadzić do wrzenia.

Jeśli myślisz, że to dziwne połączenie – spróbuj, a gwarantuję, że zakochasz się w tym smaku. Power milk, czyli ciepłe mleko kokosowe z dodatkami, doskonale rozgrzewa nasz organizm od środka podczas chłodnych wieczorów. I co najważniejsze, nie powoduje sensacji żołądkowych. Polecam jako zdrowy, ciepły napój.

Pamiętajcie jednak, aby zachować umiar i obserwować reakcje organizmu. Każdy z nas jest inny i może różnie reagować. Wszystko, co spożyjemy w zbyt dużej ilości, może okazać się szkodliwe dla naszego zdrowia, nawet jeżeli z założenia będzie zdrowe.

Napój pomarańczowy z cynamonem i imbirem

Taki napój ma właściwości rozgrzewające i wspomagające trawienie, a przy tym jest bardzo aromatyczny i smaczny.

Składniki:

  • około 200 ml wody
  • ½ łyżki miodu
  • plaster imbiru
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • kilka goździków (3–4 sztuki)
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 pomarańcza

Przygotowanie:

Do rondelka wlewamy zimną wodę i dodajemy po kolei składniki (bez miodu). Wrzątkiem oparzamy skórkę z pomarańczy, z połówki pomarańczy wyciskamy sok, resztę kroimy w plastry. Wszystko podgrzewamy na wolnym ogniu, doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do ostygnięcia. Napój cedzimy przez sito i do smaku dodajemy miód. Jeśli lubisz ostry smak, możesz również dodać szczyptę chili – ale ostrzegam, tylko szczyptę.

Mnóstwo przepisów na pyszne dania i rozgrzewające napoje znajdziesz w naszej aplikacji Ajwendieta.

Sprawdź nasze e-booki:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Kamila Lipowicz
17 stycznia 2017

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Czy dieta może pomóc przy kompulsywnym objadaniu się?

Skuteczne leczenie tego zaburzenia odżywiania się wymaga współpracy wielu specjalistów – psychiatry, psychologa, psychoterapeuty i dietetyka.Podstawą leczenia jest leczenie psychoterapeutyczne, a na pewnym etapie terapii ważna jest praca z dietetykiem. Dlaczego dietetyk? Dokładny plan żywieniowy…

WIĘCEJ >
Homocysteina

Homocysteina – cichy zabójca

Homocysteina (hcy) to niebezpieczny aminokwas, którego wysoki poziom przyczynia się do miażdżycy i zawałów serca. To tykająca bomba, cichy zabójca. Homocysteina znana jest od wielu lat, ale wciąż przez wielu lekarzy i diagnostów nie jest…

WIĘCEJ >

Potwór Hashimoto

Kto może więcej wiedzieć o Hashimoto niż osoby, które na co dzień żyją z tą chorobą? Często słyszę, że Hashimoto to teraz taka modna choroba. Ostatnio nawet widziałem, że w jakimś plotkarskim portalu pojawiło się…

WIĘCEJ >
cholesterol

Kompendium wiedzy: Cholesterol – część 1

Cholesterol jest jednym z ważniejszych elementów naszej diety jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i hormonalnego, dzięki niemu możemy się rozmnażać, poznaj całą prawdę o nim.

WIĘCEJ >