logo
Szukaj
openclose
logo
Szukaj
Szukaj

Sezon ogórkowy!

Sezon ogórkowy!

sezonogorkowy.jpg

Ogórek, ogórek, ogórek, zielony ma garniturek…

Ponieważ dosłownie i w przenośni jest sezon ogórkowy, czasami przy obieraniu ogórków podśpiewuję sobie piosenkę „Fasolek”, którą znam z dzieciństwa. Co to w ogóle jest ogórek?

Teraz uwaga, kto nie wiedział! – ogórek jest… owocem! Zdziwieni? Ogórek powstaje z zapylonego kwiatu, tak jak owoce. To, że nie rośnie na drzewie, nie ma tu znaczenia. Najlepsze ogórki są oczywiście z własnej działki, czyli gruntowe. Różnią się od szklarniowych tym, że są mniejsze, pękate i mają takie wypustki jak kolce. Szklarniowe są długie, ładne, jednolicie zielone, z gładką skórką. Do kiszenia, oczywiście nadają się tylko gruntowe. Jeśli chodzi o kiszenie ogórków to bardzo ważne jest, żeby je namoczyć na kilka godzin. Po pierwsze pozbędziemy się chociaż części nawozów, po drugie ogórki wchłoną wodę i będą bardziej jędrne i sprężyste.

Jakie wartości mają ogórki?

  • Są niskokaloryczne, zawierają 15 kcal w 100 g
  • Białka 1 g
  • Węglowodanów 3 g
  • Witaminy: C, Tiamina, Ryboflawina, Niacyna, B6, Kwas foliowy, A, E, K
  • Minerały: Wapń, Żelazo, Magnez, Fosfor, Potas, Sód, Cynk

W 90% składają się z wody, dlatego świetnie gaszą pragnienie. Działają antynowotworowo, dzięki flawonoidom i luteinie. Zawierają potas, który pomaga regulować ciśnienie krwi i wspomagają akcję serca. Oprócz tego przyspieszają metabolizm i działają moczopędnie. Szczególnie w lecie warto korzystać z ich właściwości i jeść ich jak najwięcej!

Ogórek jest zielony, dlatego, że zawiera chlorofil. Barwnik ten łączy się z toksycznymi związkami w naszym organizmie i pomaga je usunąć. Często również wyciąg z ogórka znajduję się w składzie kosmetyków, głównie dla cery trądzikowej (zamyka pory, działa łagodząco na podrażnienia) i poszarzałej (rozświetla).

Ogórek + pomidor = tak/nie?

Panuje takie powszechne przekonanie, że skandalicznym błędem jest łączenie pomidorów z zielonym ogórkiem. Często ludzie kłócą się o to na różnych forach, blogach itd. Dlaczego tak jest? Ogórki zawierają enzym askorbinazę, który neutralizuje witaminę C.
Nie dotyczy to oczywiście tylko pomidorów, ale wszystkich warzyw i owoców bogatych w witaminę C.

Ale!
Jest na to prosty patent!

Kucharze zostali stworzeni po to, by poprawiać naturę. Otóż, aksorbinazę unieczynnia kwas. Wystarczy zatem dodać sok z cytryny lub odrobinę octu jabłkowego i problem mamy rozwiązany. Z tego powodu do sałatek używa się sos vinaigrette, który w składzie ma min. ocet i cytrynę.
Jeśli robię smoothie z ogórkiem, najpierw miksuje go z cytryną, a następnie dodaję resztę składników.

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz

Autor



Paweł Jackowski

Podobne tematy

Węglowodany – czym są i gdzie ich szukać?

O co w ogóle chodzi? Artykuł ma być prosty, więc spróbujemy z polskiego na nasze wytłumaczyć, o co chodzi z (…)

WIĘCEJ >
woda z cytryną, woda, cytryna, zgaga, refluks

Czy dieta zasadowa jest skuteczna? Test pH cytryny

Jest dużo sprzeczności na temat tego, jakie pH ma cytryna, jakie woda, a jakie jest dla nas odpowiednie. Czy jak (…)

WIĘCEJ >

Kilka słów o samotności w diecie

Odwiedzasz ciocię raz na rok. Wszyscy się cieszą, że schudłeś, ale obserwują, czy się złamiesz i zjesz kawałek torcika… Znasz to?

WIĘCEJ >
Witamina D3

Witamina D3 – dlaczego jest tak ważna?

Witamina D3 i letnie odchudzanie – nagranie dla Radia Opole. 80% społeczeństwa cierpi na niedobór witamin D3, a jej niedobór zwiększa ryzyko osteoporozy, nowotworów, depresji, problemów hormonalnych i immunologicznych.

WIĘCEJ >

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl