fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sezon ogórkowy!

Sezon ogórkowy!

sezonogorkowy.jpg

Ogórek, ogórek, ogórek, zielony ma garniturek…

Ponieważ dosłownie i w przenośni jest sezon ogórkowy, czasami przy obieraniu ogórków podśpiewuję sobie piosenkę „Fasolek”, którą znam z dzieciństwa. Co to w ogóle jest ogórek?

Teraz uwaga, kto nie wiedział! – ogórek jest… owocem! Zdziwieni? Ogórek powstaje z zapylonego kwiatu, tak jak owoce. To, że nie rośnie na drzewie, nie ma tu znaczenia. Najlepsze ogórki są oczywiście z własnej działki, czyli gruntowe. Różnią się od szklarniowych tym, że są mniejsze, pękate i mają takie wypustki jak kolce. Szklarniowe są długie, ładne, jednolicie zielone, z gładką skórką. Do kiszenia, oczywiście nadają się tylko gruntowe. Jeśli chodzi o kiszenie ogórków to bardzo ważne jest, żeby je namoczyć na kilka godzin. Po pierwsze pozbędziemy się chociaż części nawozów, po drugie ogórki wchłoną wodę i będą bardziej jędrne i sprężyste.

Jakie wartości mają ogórki?

  • Są niskokaloryczne, zawierają 15 kcal w 100 g
  • Białka 1 g
  • Węglowodanów 3 g
  • Witaminy: C, Tiamina, Ryboflawina, Niacyna, B6, Kwas foliowy, A, E, K
  • Minerały: Wapń, Żelazo, Magnez, Fosfor, Potas, Sód, Cynk

W 90% składają się z wody, dlatego świetnie gaszą pragnienie. Działają antynowotworowo, dzięki flawonoidom i luteinie. Zawierają potas, który pomaga regulować ciśnienie krwi i wspomagają akcję serca. Oprócz tego przyspieszają metabolizm i działają moczopędnie. Szczególnie w lecie warto korzystać z ich właściwości i jeść ich jak najwięcej!

Ogórek jest zielony, dlatego, że zawiera chlorofil. Barwnik ten łączy się z toksycznymi związkami w naszym organizmie i pomaga je usunąć. Często również wyciąg z ogórka znajduję się w składzie kosmetyków, głównie dla cery trądzikowej (zamyka pory, działa łagodząco na podrażnienia) i poszarzałej (rozświetla).

Ogórek + pomidor = tak/nie?

Panuje takie powszechne przekonanie, że skandalicznym błędem jest łączenie pomidorów z zielonym ogórkiem. Często ludzie kłócą się o to na różnych forach, blogach itd. Dlaczego tak jest? Ogórki zawierają enzym askorbinazę, który neutralizuje witaminę C.
Nie dotyczy to oczywiście tylko pomidorów, ale wszystkich warzyw i owoców bogatych w witaminę C.

Ale!
Jest na to prosty patent!

Kucharze zostali stworzeni po to, by poprawiać naturę. Otóż, aksorbinazę unieczynnia kwas. Wystarczy zatem dodać sok z cytryny lub odrobinę octu jabłkowego i problem mamy rozwiązany. Z tego powodu do sałatek używa się sos vinaigrette, który w składzie ma min. ocet i cytrynę.
Jeśli robię smoothie z ogórkiem, najpierw miksuje go z cytryną, a następnie dodaję resztę składników.

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz

Autor



Paweł Jackowski

Ogórek, ogórek, ogórek, zielony ma garniturek…

Ponieważ dosłownie i w przenośni jest sezon ogórkowy, czasami przy obieraniu ogórków podśpiewuję sobie piosenkę „Fasolek”, którą znam z dzieciństwa. Co to w ogóle jest ogórek?

Teraz uwaga, kto nie wiedział! – ogórek jest… owocem! Zdziwieni? Ogórek powstaje z zapylonego kwiatu, tak jak owoce. To, że nie rośnie na drzewie, nie ma tu znaczenia. Najlepsze ogórki są oczywiście z własnej działki, czyli gruntowe. Różnią się od szklarniowych tym, że są mniejsze, pękate i mają takie wypustki jak kolce. Szklarniowe są długie, ładne, jednolicie zielone, z gładką skórką. Do kiszenia, oczywiście nadają się tylko gruntowe. Jeśli chodzi o kiszenie ogórków to bardzo ważne jest, żeby je namoczyć na kilka godzin. Po pierwsze pozbędziemy się chociaż części nawozów, po drugie ogórki wchłoną wodę i będą bardziej jędrne i sprężyste.

Jakie wartości mają ogórki?

  • Są niskokaloryczne, zawierają 15 kcal w 100 g
  • Białka 1 g
  • Węglowodanów 3 g
  • Witaminy: C, Tiamina, Ryboflawina, Niacyna, B6, Kwas foliowy, A, E, K
  • Minerały: Wapń, Żelazo, Magnez, Fosfor, Potas, Sód, Cynk

W 90% składają się z wody, dlatego świetnie gaszą pragnienie. Działają antynowotworowo, dzięki flawonoidom i luteinie. Zawierają potas, który pomaga regulować ciśnienie krwi i wspomagają akcję serca. Oprócz tego przyspieszają metabolizm i działają moczopędnie. Szczególnie w lecie warto korzystać z ich właściwości i jeść ich jak najwięcej!

Ogórek jest zielony, dlatego, że zawiera chlorofil. Barwnik ten łączy się z toksycznymi związkami w naszym organizmie i pomaga je usunąć. Często również wyciąg z ogórka znajduję się w składzie kosmetyków, głównie dla cery trądzikowej (zamyka pory, działa łagodząco na podrażnienia) i poszarzałej (rozświetla).

Ogórek + pomidor = tak/nie?

Panuje takie powszechne przekonanie, że skandalicznym błędem jest łączenie pomidorów z zielonym ogórkiem. Często ludzie kłócą się o to na różnych forach, blogach itd. Dlaczego tak jest? Ogórki zawierają enzym askorbinazę, który neutralizuje witaminę C.
Nie dotyczy to oczywiście tylko pomidorów, ale wszystkich warzyw i owoców bogatych w witaminę C.

Ale!
Jest na to prosty patent!

Kucharze zostali stworzeni po to, by poprawiać naturę. Otóż, aksorbinazę unieczynnia kwas. Wystarczy zatem dodać sok z cytryny lub odrobinę octu jabłkowego i problem mamy rozwiązany. Z tego powodu do sałatek używa się sos vinaigrette, który w składzie ma min. ocet i cytrynę.
Jeśli robię smoothie z ogórkiem, najpierw miksuje go z cytryną, a następnie dodaję resztę składników.

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz

Autor

Paweł Jackowski
25 lipca 2017

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Chlorella ma moc oczyszczania organizmu

Chlorella to roślina, która jest bogata w minerały typu wapń, żelazo, cynk i magnez oraz witaminy z grupy B. Dowiedziono jej lecznicze właściwości i że jej odpowiednia suplementacja może wspomóc proces leczenia wielu chorób.

WIĘCEJ >

Błędy w diecie paleo – 10 grzechów głównych

Chcesz uniknąć błędów przy diecie Paleo? Przedstawiamy Wam 10 najczęściej popełnianych błędów w pigułce!

WIĘCEJ >
cholesterol

Kompedium wiedzy: Cholesterol – część 2

Poznaj prawdę na temat cholesterolu, przedstawiamy dotychczasowe badania na jego temat, które są zbyt mało wiarygodne. Cholesterol nigdy nie był i nie będzie czynnikiem przyczyniającym do zwiększonego zachorowania na choroby serca. Jest to mit powtarzany

WIĘCEJ >

Dlaczego ciasto rośnie?

Większość z Was myśląc – ciasto, widzi placek z owocami. A zastanawiałeś się kiedyś co powoduje, że ciasto rośnie? Ciastem jest też masa na pierogi, wszelkiego rodzaju kluski, która z założenia jest lekko słona. Z…

WIĘCEJ >