logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Jak się pozbyć toksyn z warzyw?

Jak się pozbyć toksyn z warzyw?

jak-zmniejszyc-ilosc-toksyn-w-warzywach-ajwendieta-2-1024x757.jpg

Dowiedz się jak jeść zdrowiej, jak zmniejszyć ilość toksyn w warzywach, jak sprawić by zielona sałata była bardziej odżywcza. Poniżej kilka sprawdzonych sposobów na zdrowsze warzywa i owce.

Rośliny akumulują azotany głównie w liściach oraz w organach spichrzowych, należy więc szczególnie uważać przy uprawie warzyw liściowych (sałata, kapusta, szpinak) oraz tych gdzie zjadamy organ spichrzowy (burak, pietruszka, pasternak, marchew). Przy uprawie warzyw, w których zjadamy owoc (z botanicznego punktu widzenia) lub nasiona – (ogórek, pomidor, fasola, groch) nie musimy aż tak uważać na azotany, ponieważ owoc czy nasiona- to organ rozmnażania, czyli przetrwania gatunku jest priorytetem życiowym roślin, a co za tym idzie rośliny nie będą w tych organach akumulować szkodliwych substancji.

Co należy zrobić aby zmniejszyć zawartość azotanów w warzywach kupionych

  • Kupując warzywa należy zwrócić uwagę czy nie są one uszkodzone, poobijane- wszelkie uszkodzenia po zbiorze powodują stres, a co za tym idzie mniejszą aktywność reduktazy azotanowej oraz wydzielanie się wielu substancji szkodliwych dla organizmu człowieka.
  • Warzywa przechowujemy w lodówce, w odpowiedniej wilgotności- warzywa liściowe zwilżamy wodą.
  • Przed zjedzeniem wystawić na pół godziny na słońce (światło reguluje aktywność reduktazy- im go więcej tym jej większa aktywność).
  • Warzywa na sałatkę kroimy bezpośrednio przed zjedzeniem, nie przechowujemy pokrojonych warzyw, ponieważ ich uszkadzanie (czyli krojenie też) powoduje stres o czym pisałam już w pierwszym punkcie.
  • Przygotowując kalafiora lub brokuła, odcinamy do zjedzenia tylko same róże, nie zjadamy zgrubiałej łodygi- tam się akumuluje najwięcej azotanów, nie zjadamy głąba z kapusty, często w samej kapuście jest dopuszczalna zawartość azotanów, w głąbie kilkakrotnie przekracza normę!!!
  • Krojąc kapustę pamiętamy, że najmniej azotanów zawierają końce liści, im bardziej zbliżamy się do głąba, im bielsze i grubsze są liście tym azotanów jest tam więcej
  • Kupując zioła w doniczce nie dodajemy ich od razu do potraw, należy odczekać minimum dwa tygodnie podlewania ich samą wodą, żeby zdążyły zredukować wszystkie nawozy (takie rośliny nawożone są niestety dolistnie).

Fragment artykułu udostępnionego przez Annę Hostyńską

JAK USUNĄĆ TOKSYNY Z WARZYW 

w ten sposób usuniesz toksyny zewnętrzne.

  • Mycie w occie (woda musi mieć odczyn kwaśny) 3-5 min – namoczyć (może pomóc usunąć bakterie), na 1 litr – ½ szklanki octu (najlepiej jabłkowego) lub kwasku cytrynowego 2-3 łyżki.
  • Wylewamy wodę.
  • Wlewamy nową z sodą oczyszczoną 3-5min (odczyn zasadowy). Na 1l – 1-2łyżki sody oczyszczonej. Najpierw kwaśny później zasadowy.
  • Woda po płukaniu może stać się mętna, żółtawa czy z tłustym kożuchem.
  • Płuczemy, szorujemy, suszymy, wkładamy do lodówki.
  • Na 30 minut przed spożyciem – kładziemy na parapecie (reduktaza azotanowa).

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.

Autor

Podobne tematy

Jak przetrwać imprezę?!? – kilka prostych rad

Jak nie mieć ciężkiej głowy i ciężkiego wzdęcia Pij dużo wody, to zmniejsza ilość miejsca w żołądku, a poza tym (…)

WIĘCEJ >

Topinambur, czyli słonecznik bulwiasty

Co to w ogóle jest? Topinambur, czyli słonecznik –  to korzenie rośliny zwanej słonecznikiem bulwiastym. Do naszego pięknego kraju przyjechał (…)

WIĘCEJ >

Radio Opole: Witamina D3 – dlaczego taka ważna?

Witamina D3 i letnie odchudzanie – nagranie dla Radia Opole. 80% społeczeństwa cierpi na niedobór witamin D3, a jej niedobór zwiększa ryzyko osteoporozy, nowotworów, depresji, problemów hormonalnych i immunologicznych.

WIĘCEJ >

Kompedium wiedzy: cholesterol – część 2

Poznaj prawdę na temat cholesterolu, przedstawiamy dotychczasowe badania na jego temat, które są zbyt mało wiarygodne. Cholesterol nigdy nie był i nie będzie czynnikiem przyczyniającym do zwiększonego zachorowania na choroby serca. Jest to mit powtarzany...

WIĘCEJ >

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl