logo
Szukaj
openclose
logo
Szukaj
Szukaj

Jak zadbać o wątrobę?

Jak zadbać o wątrobę?

karczoch1-512x341.jpg

Wątroba jest jednym z najważniejszych narządów w naszym organizmie. Spełnia różnorakie funkcje, takie jak między innymi: wydzielanie żółci, potrzebnej do trawienia niektórych rodzajów tłuszczów; bierze udział w przemianach węglowodanów, białek i tłuszczów.

Ważny narząd

Wychwytuje z krwi toksyczny amoniak i przekształca go w nietoksyczny mocznik. Syntetyzuje czynniki krzepnięcia, takie jak: fibrynogen, protrombina, czynnik VII, czynnik IX czy czynnik X. Magazynuje również żelazo w postaci ferrytyny, a także witaminy: B12, A i D. Nie do przeceniania jest jej rola odtruwająca  z toksyn pochodzenia egzo- oraz endogennego.

Dlatego też, niezwykle istotne jest, aby narząd ten był zdrowy i mógł służyć nam w dobrej kondycji całe życie. Niestety obecnie, u wielu osób wątroba nie funkcjonuje prawidłowo, w wielu przypadkach jest to mocno powiązane ze stylem życia. Jednym z takich przypadków jest stłuszczenie wątroby. Możemy wyróżnić 2 rodzaje tego schorzenia, a mianowicie: stłuszczenie wątroby alkoholowe i niealkoholowe. W tym pierwszym jak sama nazwa wskazuje, głównym czynnikiem sprawczym są napoje alkoholowe. Jednakże co, jeżeli ktoś jest abstynentem lub pije okazjonalnie? Bardzo często niealkoholowe stłuszczenie wątroby jest powiązane z tzw. zespołem metabolicznym, a więc współistnieje z otyłością, podwyższonym poziomem triglicerydów, podwyższonym poziomem glukozy, niskim poziomem cholesterolu HDL. Początkowo schorzenie to przebiega bezobjawowo, czasem występuje zmęczenie i osłabienie (co jednak można sobie tłumaczyć na najróżniejsze sposoby). Bardziej specyficznym objawem może być występujący ból w prawym podżebrzu lub powiększenie wątroby.

Jak najłatwiej możemy ocenić stan naszego największego gruczołu?

Zacznij od wykonania badań podstawowych. Listę badań możesz pobrać tu:

Lista-Badań-kontrolnych-AJWEN

Sprawdź: morfologię, poziom trójglicerydów, poziom glukozy i insuliny na czczo, enzymy:  alat, aspat, GGTP, poziom bilirubiny, fosfatazę zasadową, fibrynogen oraz lipdogram: cholesterol całkowity oraz frakcje HDL i LDL. Należy dodać, że enzym GGTP będzie szczególnie dobrym markerem stanu zapalnego u osób pijących alkohol – jest bardziej czułym wskaźnikiem niż ALAT czy ASPAT. Wykonaj również USG jamy brzusznej – takie wskaźniki jak zwiększona echogeniczność wątroby mogą wskazywać na jej stłuszczenie. W niektórych przypadkach może być także konieczność wykonania biopsji.

Co szkodzi?

Pocieszające jest to, że wątroba ma duże zdolności regeneracyjne. Nawet po chirurgicznym usunięciu 75% wątroby spełnia ona swoje funkcje. Stłuszczenie tego narządu w dużej mierze można odwrócić, zmieniając swoje nawyki. Przede wszystkim należy całkowicie wyeliminować alkohol. Kolejną substancją, która w nadmiarze szkodzi wątrobie, jest fruktoza. Jest to cukier prosty, zawarty w owocach a największe jego stężenie występuje w sokach owocowych. Dlatego, jeżeli chcesz odciążyć wątrobę, zrezygnuj z picia soków owocowych – także tych wyciskanych w domu za pomocą wolnoobrotowej wyciskarki czy sokowirówki, nawet, jeżeli używasz owoców z własnego ogródka, czy działki. Pochodzenie owoców oczywiście ma znaczenie w diecie (przede wszystkim pod kątem toksyn pochodzących z oprysków, które de facto wątroba także musi zmetabolizować), jednak pamiętaj, że sok owocowy to skoncentrowany cukier. W soku nie ma już, tak jak w całych owocach, zawartego błonnika, który jest niestrawny dla naszego organizmu i który spowalnia wychwyt cukru z przewodu pokarmowego. Miej także świadomość, że zalecane 5 porcji warzyw i owoców dziennie nie oznacza, że masz jeść dziennie 5 porcji owoców. Większość osób woli owoce niż warzywa, ponieważ są słodkie, jednak w zdrowej diecie zdecydowanie powinny przeważać te drugie. Staraj się spożywać owoce nie częściej niż raz dziennie, a jeżeli wątroba jest mocno stłuszczona – najlepiej na pewien czas wyeliminuj je z diety całkowicie.

Oczywiście konieczne będzie także usunięcie z diety wszelkiej żywności przetworzonej oraz tłuszczów trans.

Co pomaga?

Włącz do diety tłoczony na zimno olej z ostropestu plamistego, pij łyżeczkę na około 20 minut przed posiłkiem. Pomocna w regeneracji wątroby będzie także cholina – jej świetnym źródłem w diecie są żółtka jaj – jeżeli je tolerujesz, powinny regularnie pojawiać się w Twoim menu. Zadbaj tylko o to, aby były w jak najmniejszym stopniu obrobione termicznie. Jeżeli masz alergię bądź nietolerancję na jaja, możesz stosować cholinę w postaci suplementów. Karczoch także bywa pomocny w problemach z wątrobą. Zadbaj również o prawidłowe nawodnienie Twojego organizmu – pij minimum 2 litry wody dziennie.

Uwaga: ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.

 

Autor



Joanna Jędrzejczak-Jackowska

Podobne tematy

cholesterol

Kompedium wiedzy: Cholesterol – część 2

Poznaj prawdę na temat cholesterolu, przedstawiamy dotychczasowe badania na jego temat, które są zbyt mało wiarygodne. Cholesterol nigdy nie był i nie będzie czynnikiem przyczyniającym do zwiększonego zachorowania na choroby serca. Jest to mit powtarzany...

WIĘCEJ >
mleko, mleko roślinne,

Co lepsze – mleko krowie czy mleko roślinne?

„Pij mleko będziesz miał mocne kości”, „Pij mleko będziesz wielki” – tego typu hasła są bardzo popularne, ale czy prawdziwe? (…)

WIĘCEJ >

Czy mięso mrożone jest gorsze niż świeże?

Mrożenie Jak ktoś pamięta z fizyki z podstawówki, to jest proces zamiany wody w lód. W zasadzie większość rzeczy składa (…)

WIĘCEJ >

Jakie warzywa jeść zimą?

Zimowy problem Większość z nas ma problem. Jakie warzywa jeść zimą. Przecież o tej porze roku nic nie rośnie. Nie (…)

WIĘCEJ >

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl