logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Topinambur, czyli słonecznik bulwiasty

Topinambur, czyli słonecznik bulwiasty

topinambur-czyli-slonecznik-bulwiasty..jpg

Co to w ogóle jest?

Topinambur, czyli słonecznik –  to korzenie rośliny zwanej słonecznikiem bulwiastym. Do naszego pięknego kraju przyjechał na początku roku 1700. Do Europy dostał się dzięki odkryciom geograficznym. W czasach prekolumbijskich uprawiali go Indianie Ameryki Północnej. A nazywali się – Topinamboore.

Roślina ta spokrewniona jest ze słonecznikiem, dlatego naziemna część, a konkretnie  kwiaty, są  podobne, tylko dużo mniejsze. Nas interesuje jednak przede wszystkim część podziemna. Większość ludzi myśli, że to bulwy, jak poznańskie pyry. Nie do końca, są to narośle na korzeniach tej rośliny i to właśnie one nas interesują. Mają różny kolor od żółtego po fioletowy. Są lekko wrzecionowate, mogą kojarzyć się trochę z imbirem (ale są większe i grubsze). Topinambur bardzo łatwo się rozmnaża, może być nawet szkodnikiem. Zwłaszcza, gdy rozpleni się w pobliżu upraw, lub ogródków działkowych. Dlaczego? Dziki go uwielbiają powodując duże zniszczenia, aby dostać się do swojego przysmaku.

Jak smakuje topinambur?

Jest soczysty, delikatnie słodki. Ma taki lekko orzechowo-słonecznikowy posmak. Jak ktoś lubi nasiona słonecznika, to zakocha się w tej roślinie.
Jaką ma wartość odżywczą? Cóż, dla zwykłego „zjadacza chleba”, może po prostu zastąpić kartofle, czyli interesują nas węglowodany. Zawiera ich  17 g na 100 . Co ciekawe 70-80% węglowodanów to inulina, która pomaga w normowaniu glikemii w przypadku cukrzycy typu II, oraz zmniejsza insulinooporność. Te niepozorne bulwy mają też właściwości detoksykacyjne z metali. Regulują ciśnienie krwi i wspomagają metabolizm.

Czym się różni od ziemniaka?

  • Ma dwa razy więcej witaminy C
  • Ma dwa razy więcej tiaminy, czyli wit. B1
  • Ma więcej potasu, cynku, fosforu, żelaza
  • Zawiera też dużo krzemionki
  • Topinambur zawiera też witaminy B2, B6, C, i E

Do czego nadaje się topinambur?

Można traktować go jak kartofle. Najpierw trzeba go oczyścić. W tym celu wrzucamy bulwy do jakiejś miski i zalewamy zimną wodą. Moczymy kilka minut. Następnie, są dwie metody:

  • Szczotkowanie – bierzemy taką szczoteczkę jak do czyszczenia dłoni (tylko inną niż ta z łazienki :)). Zaczynamy szorować każdą bulwę, co chwilę płucząc ją w wodzie. Wyszorowane odkładamy do garnka z czystą wodą.
  • Obieranie – możemy obierać jak ziemniaki, czy to nożem, czy wszelkiego rodzaju obieraczkami do warzyw.

Ok, mamy oczyszczony surowiec, co dalej możemy z nim zrobić?

Gotować

Bulwy wrzucamy do garnka i zalewamy gorącą wodą, lekko solimy i gotujemy jak pyry. Mniej więcej 25 min. będą się gotowały. Ugotowany topinambur może też być bardzo smacznym składnikiem sałatek, np. bardzo fajnie zmienia smak zwykłej sałatki jarzynowej, dodajemy go zamiast ziemniaków. Inną ciekawą sałatką będzie połączenia ugotowanego kalafiora i topinamburu (w stosunku 1:1) + sos vinaigrette
Oczywiście z gotowanego topinamburu można też zrobić puree. Podsmażamy pokrojoną obraną cebulę, dodajemy topinambur i miksujemy blenderem na gładką masę.

Podsmażać

Gdy mamy wcześniej ugotowane bulwy, najlepiej ugotowane i trzymane w lodówce. Dlaczego? Bo skrobia się w nich ściągnie i nie będą się tak kleiły do patelni. Bierzemy patelnię – rozgrzewamy tłuszcz (najsmaczniej smalec). Topinambur kroimy na 4 części i smażymy kilka minut co jakiś czas mieszając. Oprócz soli, dobrze sprawdza się pieprz oraz posypanie podsmażonych kawałków posiekanym świeżym szczypiorkiem.
Takie „cuś” może być świetnym dodatkiem do mięsa lub samodzielnym daniem na kolacje (kiedy ktoś woli jeść węglowodany na noc, np. przy insulinooporności).

Pieczenie

Topinambur bardzo fajnie nadaje się do pieczenia. Oczyszczony topinambur umieszczamy na jakiejś blaszce, dodajemy łyżkę tłuszczu, lekko solimy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 20 minut, sprawdzamy patyczkiem czy są miękkie w środku. Tak upieczone bulwy doskonale nadają się jako dodatek do obiadu, jak również na kolację. W przypadku pieczonego topinamburu doskonale pasuje rozmaryn, wystarczy kilka igieł, za duża ilość spowoduje gorzki smak.
Możemy też zrobić frytki z topinamburu – kroimy topinambur w słupki, mieszamy z łyżką tłuszczu. Kładziemy na blaszce i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 20 minut (po 15 minutach szybko otworzyć i zamieszać).

Zasmażanie z warzywami

Topinambur bardzo dobrze łączy się też z warzywami. Można zrobić z niego samodzielne danie lub traktować jako dodatek do mięs. Najlepiej używać ugotowanych bulw. Wystarczy podsmażyć wszystkie składniki po kolei. Można komponować najróżniejsze warianty.

Kilka przykładów, co można zrobić?

  • Topinambur duszony z cebulą i czosnkiem – najpierw podsmażyć na tłuszczu oczyszczony i ugotowany topinambur, następnie dodać pokrojoną cebulę z czosnkiem. Zasmażamy kilka minut. Możemy przyprawić ulubionymi ziołami, lub po prostu cieszyć się słonecznikowo-czosnkowym smakiem.
  • Topinambur duszony z cukinią, cebulą i czosnkiem – analogicznie jak wyżej, z tym, że umytą i pokrojoną w kostkę cukinię dodajemy na sam koniec i podduszamy tylko 2-3 minuty.
  • Topinambur z grzybami – czy użyjemy pieczarek, boczniaków, borowików, czy innych, zasada jest jedna. Najpierw podsmażamy cebulę z czosnkiem, potem dodajemy grzyby . Podsmażamy kilka minut, dodajemy topinambur. Lekko solimy, pieprzymy i bardzo dobrze sprawdzi się tu posiekana zielona pietruszka.
  • Topinambur z warzywami – obieramy włoszczyznę, trzemy na tarce, lub kroimy cieknie paseczki. Wrzucamy ugotowany topinambur na rozgrzany tłuszcz, zasmażamy kilka minut i dodajemy włoszczyznę. Mieszamy, lekko solimy i pieprzymy, przykrywamy pokrywką i dusimy kilka minut.

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz

Autor



Paweł Jackowski

Podobne tematy

Paleo jadłospis 6-08-2014

Dzisiaj krótko bo dzień taki sobie. Taki sobie, bo po prostu jestem zmęczona. Kolejną noc spałam 4 a może 5h, (…)

WIĘCEJ >

Paleo jadłospis 30-07-2014

Kolejny dzień teoretycznie mojego urlopu. Urlop miałam mieć niemal cały sierpień, ale że opłat miesięcznych sporo (leasingi, zus-y, wypłaty, opłaty, (…)

WIĘCEJ >

Jak naostrzyć nóż?

Proste rzeczy bywają czasem bardzo trudne prawda? A jak jest z ostrzeniem noży? Czy wiesz jak powinno się to robić? (…)

WIĘCEJ >

Topinambur, czyli słonecznik bulwiasty

Co to w ogóle jest? Topinambur, czyli słonecznik –  to korzenie rośliny zwanej słonecznikiem bulwiastym. Do naszego pięknego kraju przyjechał (…)

WIĘCEJ >

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl