logo
Szukaj
openclose
logo
Szukaj
Szukaj

Jak uniknąć cukrzycy ciążowej?

Jak uniknąć cukrzycy ciążowej?

jak-uniknac-cukrzycy-ciazowej.jpg

Cukrzyca ciążowa to coraz częstszy problem w XXI wieku. Jej wzrost idzie w parze z innymi chorobami związanymi z zaburzeniami gospodarki cukrowej takimi jak insulinooporność, cukrzyca typu II lub cukrzyca typu III. Diagnozowana jest zwykle w okolicach III trymestru ciąży, a kobiety bywają taką diagnozą bardzo zaskoczone. Co ciekawe, bardzo często po narodzinach dziecka cukrzyca odchodzi w zapomnienie.

Cukrzyca czy nie cukrzyca?

Jednakże, problemem jest nie tylko sama cukrzyca, ponieważ taka diagnoza to nadal „jedynie” 6% ciężarnych kobiet. Warto wiedzieć, że taka diagnoza to ostateczność. Patologie związane z gospodarką cukrową i jej zaburzeniami są jednak znacznie częstsze w trakcie ciąży. Skąd więc bierze się ten problem i dlaczego jest dziś tak powszechny oraz jak do niego nie dopuścić w perspektywie planowanej ciąży?

Żeby zrozumieć te zaburzenia, należy wyjaśnić najpierw, procesy metaboliczne zachodzące w ciele kobiety w trakcie ciąży. Przez pierwsze dwa trymestry ciąży w organizmie ciężarnej dominują procesy anaboliczne. Polegają one na wzroście i gromadzeniu energii zapasowej, która później może się zdecydowanie przydać. Jednak III trymestr ciąży to przewaga procesów katabolicznych w ciele kobiety. Następuje w jego trakcie fizjologiczna oporność tkanek matki. Dzieje się tak dlatego, że organizm chce oszczędzać glukozę dla dziecka. W tym czasie matka, zgodnie z fizjologią, powinna korzystać przede wszystkim z beta oksydacji, czyli przejść na paliwo pochodzące z tłuszczów, czyli ciał ketonowych. U kobiety wzrasta również w tym czasie ilość wytwarzanej insuliny oraz glukozy wytwarzanej m.in. w procesie glukoneogenezy. Wszystko to prowadzi do tego, że kobieta będąca w ciąży, w ostatnim jej etapie, bardzo słabo toleruje glukozę.

Epizody hipoglikemii pojawiające się w III trymestrze nie powinny stanowić problemu. Poprawnie wykorzystany stan ketozy chroni przed odczuwaniem spadków cukru, ponieważ staje się on paliwem „drugorzędnym” i trafia przez łożysko do dziecka. Warto również zwrócić uwagę, że dziecko potrafi w tym czasie czerpać korzyści z obu paliw. Pojawienie się więc ciał ketonowych powinno być traktowane jako pożądany efekt – badania pokazują ich wpływ chociażby na wzrost inteligencji u osób dorosłych, domniemywać można, że będą wpływały również bardzo pozytywnie na rozwój dziecka.

Węglowodany w ciąży

Prosty wniosek jaki powinien płynąć z dwóch powyższych akapitów brzmi następująco – jedzenie dużych ilości węglowodanów oraz ogólnie zbyt dużej ilości energii jest dużym błędem oraz może prowadzić do problemów zdrowotnych. Nie tylko u matki, ale również u dziecka, ponieważ nadmierne ilości nie zostaną powstrzymane przed przejściem przez łożysko. Dieta w pierwszych dwóch trymestrach może (ale nie musi, co niżej pokażę) obfitować w większe ilości węglowodanów. Ze względu jednak na fizjologiczną insulinooporność występującą w ostatniej fazie ciąży rozsądne wydaje się zmniejszenie ilości węglowodanów, by uniknąć konsekwencji płynących ze stosowania ich nadmiernej podaży.

Jedz dla dwojga

Poza samą ilością węglowodanów należy zwrócić również uwagę na ilość spożywanej energii, która sama w sobie bywa sporym problemem. Do dziś pokutuje mit o tym, że w ciąży można jeść za dwoje. Cóż, badania naukowe jednoznacznie przekreślają tę wersje. Zapotrzebowanie ciężarnej wzrasta właściwie nieznacznie:

– 0-70 kalorii w I trymestrze ciąży

– 260-350 kalorii w II trymestrze ciąży

– 500-540 kalorii w III trymestrze ciąży

Daje to średnio 1 dodatkowy posiłek w III trymestrze ciąży, zdecydowanie więc nie można mówić o jedzeniu za dwoje. „Przeładowanie energetyczne” to na ten moment podstawowy problem związany z etiologią zaburzeń gospodarki cukrowej. Brak ograniczenia węglowodanów potęguje niejako ten efekt. Można więc powiedzieć, że największym problemem jest nadmierna podaż energii z jednoczesnym nadmiarem węglowodanów – tutaj szczególnie w III trymestrze ciąży.

Zwróć uwagę na ilość

Odnosząc się jeszcze do zapotrzebowania na węglowodany w trakcie ciąży. Popularne zalecenia żywieniowe zalecają spożywanie znacznych ilości węglowodanów w jej trakcie. Nie ma to jednak uzasadnienia pod kątem fizjologii i metabolizmu matki oraz dziecka. Maksymalne zapotrzebowanie na glukozę występujące w 40 tygodniu ciąży, biorąc pod uwagę w sumie płód oraz łożysko, wynosi 75g. Jest to ilość nieznaczna, którą można zapewnić spożywając wyłącznie 1 posiłek zawierający pół worka ryżu oraz dojrzałego banana. We wcześniejszych etapach ciąży analogicznie ilość potrzebnych węglowodanów jest mniejsza. Dla przykładu w 25 tygodniu ciąży wynosi niecałe 20g. Jest to ilość, którą dostarcza się zwykle nawet podczas stosowania diety ketogenicznej, która teoretycznie mocno ogranicza spożycie węglowodanów.

Jakie mogą być konsekwencje?

Podsumowując, w kontekście planowania żywienia w trakcie ciąży pamiętać należy o kilku kwestiach. Po pierwsze, że w III trymestrze ciąży, fizjologicznie, matka nie powinna już przybierać masy ciała (ale powinna przybierać na wadze z powodu wzrostu potomka ?). Ten okres powinien upłynąć pod kątem angażowania zapasów tłuszczu do produkcji ciał ketonowych. Dostarczanie nadmiarów energii oraz nadmiaru węglowodanów w przebiegu ciąży to podstawowy problem, który występuje w dzisiejszych czasach. Może on powodować zaburzenia gospodarki cukrowej oraz nadmierne tycie matki. Negatywnych efektów często może doznać również dziecko – np. w postaci nadmiernego wzrostu oraz predyspozycji genetycznych do chociażby gorszych reakcji na insulinę, czy też leptynę.

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat prawidłowego funkcjonowania hormonów żeńskich i męskich, przyjdź na wykład Jak naprawić hormony!

Bibliografia:

Tomasz Dangel. Żywienie niskowęglowodanowe kobiet w ciąży.

Herrera E. Metabolic adaptations in pregnancy and their implications for the availability of substrates to the fetus. Eur J Clin Nutr. 2000 Mar;54 Suppl 1:S47-51.

Jacek Zamłyński i in. Wpływ zmian metabolicznych w ciąży prawidłowej i powikłanej cukrzycą na wewnątrzmaciczne wzrastanie płodu. Postepy Hig Med Dosw. (online), 2005; 59: 490-495.

Uwaga: ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.

Autor



Mateusz Ostręga

Podobne tematy

Jeden prosty trik, który pozwoli Ci podnieść poziom testosteronu

Żeńszeń syberyjski, Long Jack, Ashwagandha, kwas D-asparaginowy i inne, to boostery testosteronu, na które ostrzą sobie zęby mężczyźni chcący podbić (…)

WIĘCEJ >
słodycze, ciasta, cukier, babeczki

Cukier to nałóg – jak z nim wygrać?

Słodycze wpływają toksycznie na mózg, w przeciwnym wypadku człowiek nie robił by tego rodzinie. Życzymy sobie zdrowia na święta, na urodziny, podkreślamy magiczne: i przede wszystkim zdrówka, a później sru bombonierka, mikołaj czekoladopodobny, ciasteczko z...

WIĘCEJ >

Jak poprawić stan cery?

Jak można poprawić wygląd cery? Co jej szkodzi? Sprawdź, czego unikać, aby poprawić stan cery. Gluten a problemy z cerą (…)

WIĘCEJ >

Czy olej kokosowy jest super?

W dietetyce, podobnie jak w życiu, wiele metod i produktów przeżywa swoje wzloty i upadki będąc na zmianę uwielbianymi i (…)

WIĘCEJ >

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl