fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Uważaj na ryby bo mogą Ci zaszkodzić

Uważaj na ryby bo mogą Ci zaszkodzić

ryby-ajwendieta.jpg

Ryby i owoce morza – obecnie są tak mocno zanieczyszczone metalami ciężkimi i dioksynami, że nie powinny ich spożywać kobiety ciężarne. Osoby z chorobami autoimmunologicznymi oraz zaburzeniami metylacji (polimorfizm genu MTHFR – zobacz webinar na ten temat) również powinny z nich zrezygnować na korzyść mięsa ze źródeł ekologicznych. Ciężko o ekologiczną rybę, bo nawet jeśli żyje w morzu i nawet „na oko” czystym – to sama w sobie będzie mocno skażona.

Niestety ryby słodkowodne również są dość mocno zanieczyszczone. Jeśli jednak kochasz ryby – wybieraj morskie (nie z Bałtyku), poławiane faktycznie w morzu. Sprawdź obszar połowów oraz sposób połowów, gdyż często możesz się zaskoczyć informacją: obszar połowu – Atlantyk, sposób połowu – hodowla.

NIE KUPUJ

  • ryb wędzonych
  • puszkowanych
  • w zalewach
  • filetów rybnych
  • paluszków rybnych
  • ryb hodowlanych
  • ryb z Bałtyku
  • Tilapii, Pangi, Maślanej
  • Łososia hodowlanego

KUPUJ

Jeśli lubisz ryby to jedz je 2-3 razy w tygodniu, tylko przestrzegaj poniższych zasad:

  • ryby świeże z głową i płetwami, oczy mają być błyszczące
  • ryby poławiane w morzu lub oceanie

KILKA RAD

  • zjadaj małe rybki w całości (np. szprotki), są bogatym źródłem wapnia
  • nie smaż! w zamian za to duś
  • nie piecz ryby w folii lub aluminium, użyj szklanego naczynia
  • kupuj ryby świeże
  • kiedy już jesz rybę, ciesz się tym i nie rób sobie wyrzutów sumienia, złe nastawienie może Ci bardziej zaszkodzić niż sama ryba

Najczystsze rejony połowów

Prawdopodobnie najmniej zanieczyszczonymi zbiornikami są wody Pacyfiku i Oceanu Atlantyckiego, jak również Morza Północnego, dlatego warto sprawdzać z jakiego obszaru połowów pochodzi ryba, takie informacje zwykle znajdziemy na etykiecie. Polecam również poszukiwanie ryb słodkowodnych z czystych jezior czy ekologicznych hodowli, oczywiście nie będą one źródłem kwasów omega 3, niemniej jednak mogą być urozmaiceniem od mięsa zwierząt.

Kupując rybę w sklepie, przeczytaj etykietę, sprawdź nazwę ryby, łowisko, jak również zawartość glazury jeśli jest to ryba mrożona. Czasami ryba ma tak dużo glazury, że po rozmrożeniu niewiele z niej zostaje i wtedy widać jak droga w rybie była woda. 

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.

Autor



Iwona Wierzbicka

Ryby i owoce morza – obecnie są tak mocno zanieczyszczone metalami ciężkimi i dioksynami, że nie powinny ich spożywać kobiety ciężarne. Osoby z chorobami autoimmunologicznymi oraz zaburzeniami metylacji (polimorfizm genu MTHFR – zobacz webinar na ten temat) również powinny z nich zrezygnować na korzyść mięsa ze źródeł ekologicznych. Ciężko o ekologiczną rybę, bo nawet jeśli żyje w morzu i nawet „na oko” czystym – to sama w sobie będzie mocno skażona.

Niestety ryby słodkowodne również są dość mocno zanieczyszczone. Jeśli jednak kochasz ryby – wybieraj morskie (nie z Bałtyku), poławiane faktycznie w morzu. Sprawdź obszar połowów oraz sposób połowów, gdyż często możesz się zaskoczyć informacją: obszar połowu – Atlantyk, sposób połowu – hodowla.

NIE KUPUJ

  • ryb wędzonych
  • puszkowanych
  • w zalewach
  • filetów rybnych
  • paluszków rybnych
  • ryb hodowlanych
  • ryb z Bałtyku
  • Tilapii, Pangi, Maślanej
  • Łososia hodowlanego

KUPUJ

Jeśli lubisz ryby to jedz je 2-3 razy w tygodniu, tylko przestrzegaj poniższych zasad:

  • ryby świeże z głową i płetwami, oczy mają być błyszczące
  • ryby poławiane w morzu lub oceanie

KILKA RAD

  • zjadaj małe rybki w całości (np. szprotki), są bogatym źródłem wapnia
  • nie smaż! w zamian za to duś
  • nie piecz ryby w folii lub aluminium, użyj szklanego naczynia
  • kupuj ryby świeże
  • kiedy już jesz rybę, ciesz się tym i nie rób sobie wyrzutów sumienia, złe nastawienie może Ci bardziej zaszkodzić niż sama ryba

Najczystsze rejony połowów

Prawdopodobnie najmniej zanieczyszczonymi zbiornikami są wody Pacyfiku i Oceanu Atlantyckiego, jak również Morza Północnego, dlatego warto sprawdzać z jakiego obszaru połowów pochodzi ryba, takie informacje zwykle znajdziemy na etykiecie. Polecam również poszukiwanie ryb słodkowodnych z czystych jezior czy ekologicznych hodowli, oczywiście nie będą one źródłem kwasów omega 3, niemniej jednak mogą być urozmaiceniem od mięsa zwierząt.

Kupując rybę w sklepie, przeczytaj etykietę, sprawdź nazwę ryby, łowisko, jak również zawartość glazury jeśli jest to ryba mrożona. Czasami ryba ma tak dużo glazury, że po rozmrożeniu niewiele z niej zostaje i wtedy widać jak droga w rybie była woda. 

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.

Autor

Iwona Wierzbicka
14 sierpnia 2017

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Nie bój się boczku i jaj!

Uproszczony podział kwasów tłuszczowych – tłuszczów – to nasycone i nienasycone (jednonienasycone – omega 9 i wielonienasycone – omega 3 i 6, nazywane niezbędnymi nienasyconymi). W tym miejscu mogłabym od razu napisać, że kwasy tłuszczowe…

WIĘCEJ >
gluten

Odstaw te 2 produkty, a poczujesz się lepiej

W diecie Polaków są dwa ulubione produkty: pszenica (chleb, bułki, pierogi) oraz produkty mleczne (mleko, jogurty oraz serki wiejskie). Pomimo że jemy je codziennie po kilka razy, nie czujemy monotonii, nudy czy braku urozmaicenia. Kiedy…

WIĘCEJ >
surowa kiełbasa, kiełbasa, domowa kiełbasa

Kiełbasa dojrzewająca – co zawiera?

Boimy się surowego mięsa z powodu pasożytów, kiedy jem tatara słyszę pytanie, a co z tasiemcem? Wiele osób zjadając tatara popija wódeczką sądząc, że w ten sposób zabije jajeczka pasożyta, a może po prostu własne

WIĘCEJ >

Pudding chia – czy ma właściwości zdrowotne?

Chia – szałwia hiszpańska. Internet jest pełen informacji na temat cudownych właściwości chia. Niektórzy piszą, że jest to najzdrowsza żywność na świecie, inni wymieniają w punktach wszystkie jej zalety…. NIESTETY!! ludzki układ pokarmowy nie strawi…

WIĘCEJ >