fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zapalenie żołądka – co robić?

Zapalenie żołądka – co robić?

zapaleniezoladka1-512x265.jpg

 

Zapalenie żołądka jest dość często spotykaną przypadłością.

Jako jedną z najczęstszych przyczyn tego schorzenia wymienia się bakterię Helicobacter pylori. Należy jednak mieć na uwadze przyczyny, jakie mogą się przyczynić do namnożenia tej bakterii. Jednym z czynników, który zabezpiecza nas przed namnażaniem się patogenów w naszym organizmie, jest produkowany przez komórki okładzinowe żołądka kwas solny. Zapewnia on silnie kwaśne środowisko w żołądku, w zakresie pH około 1 do 2,5. Jeżeli pH żołądka wzrośnie bardziej w kierunku zasadowym, patogeny mają wówczas dobre warunki do namnażania się, a powyżej pH 5 białko nie będzie mogło zostać rozłożone na aminokwasy.

Jak zdiagnozować?

Podstawowym badaniem, które pozwoli zdiagnozować zapalenie żołądka a także wykryć infekcję Helicobacter pylori  jest gastroskopia. Ważne jest, aby na 8 godzin przed zabiegiem nie spożywać posiłków a na 4 godziny przed nie pić płynów. Nie należy także palić papierosów ani żuć gumy.

Co dalej?

Bardzo duże znaczenie w tej jednostce chorobowej ma dieta. W początkowej fazie jest ona dość restrykcyjna, ma to jednak służyć regeneracji podrażnionej śluzówki przewodu pokarmowego. Na pewno ważne jest, aby przez pierwsze kilka miesięcy (w zależności od stopnia nasilenia) całkowicie wyeliminować ze swojego menu potrawy smażone – dotyczy to mięsa, warzyw jak i innych produktów. Należy także unikać pieczenia oraz grillowania. Polecane sposoby obróbki termicznej to przede wszystkim gotowanie oraz duszenie. Dotyczy to także warzyw i owoców. Chorzy z zapaleniem żołądka powinni również zrezygnować z kawy oraz alkoholu a także ostrych przypraw, takich jak na przykład papryka, chilli, pieprz etc. Nie powinni również pić napojów gazowanych. Błonnik nierozpuszczalny zawarty w produktach zbożowych będzie działał podrażniająco na błonę śluzową, zatem produkty z tej grupy powinny zostać wyeliminowane z jadłospisu. Podobnie wygląda kwestia spożywania nasion i orzechów – również mogą podrażniać przewód pokarmowy.

Co jest zatem wskazane?

Początkowo pacjent powinien jeść potrawy jak najbardziej lekkostrawne, a więc przede wszystkim gotowane – nie tylko mięso, ale również owoce i warzywa. Powinny one być obrane ze skórki a także pozbawione pestek. Owoce można spożywać na przykład w formie kompotów czy musów. Jaja powinny być początkowo tylko gotowane – najlepiej na miękko, gdyż wtedy mają największa wartość odżywczą. Dozwolona jest także jajecznica na parze. Jaj sadzonych czy klasycznej jajecznicy chorzy powinni w początkowym etapie diety się wystrzegać. Mięso również powinno być gotowane.

Oprócz diety można również wspomóc się dodatkowo suplementacją oraz ziołami. Pomocne w regeneracji śluzówki będą m.in. nagietek, rumianek, można także stosować mieszanki składające z kilku różnych ziół.

Wspomagająco do diety można włączyć suplementację – pomocna będzie witamina C, witamina B12, kora śliskiego wiązu (w formie wyciągu w płynie lub suplementu), lukrecja deglicyryzowana. W przypadku lukrecji ostrożność powinny zachować osoby cierpiące na nadciśnienie. Bardzo pomocny dla regeneracji śluzówki przewodu pokarmowego jest również kisiel z siemienia lnianego.

Uwaga: ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.

 

Autor



Joanna Jędrzejczak-Jackowska

 

Zapalenie żołądka jest dość często spotykaną przypadłością.

Jako jedną z najczęstszych przyczyn tego schorzenia wymienia się bakterię Helicobacter pylori. Należy jednak mieć na uwadze przyczyny, jakie mogą się przyczynić do namnożenia tej bakterii. Jednym z czynników, który zabezpiecza nas przed namnażaniem się patogenów w naszym organizmie, jest produkowany przez komórki okładzinowe żołądka kwas solny. Zapewnia on silnie kwaśne środowisko w żołądku, w zakresie pH około 1 do 2,5. Jeżeli pH żołądka wzrośnie bardziej w kierunku zasadowym, patogeny mają wówczas dobre warunki do namnażania się, a powyżej pH 5 białko nie będzie mogło zostać rozłożone na aminokwasy.

Jak zdiagnozować?

Podstawowym badaniem, które pozwoli zdiagnozować zapalenie żołądka a także wykryć infekcję Helicobacter pylori  jest gastroskopia. Ważne jest, aby na 8 godzin przed zabiegiem nie spożywać posiłków a na 4 godziny przed nie pić płynów. Nie należy także palić papierosów ani żuć gumy.

Co dalej?

Bardzo duże znaczenie w tej jednostce chorobowej ma dieta. W początkowej fazie jest ona dość restrykcyjna, ma to jednak służyć regeneracji podrażnionej śluzówki przewodu pokarmowego. Na pewno ważne jest, aby przez pierwsze kilka miesięcy (w zależności od stopnia nasilenia) całkowicie wyeliminować ze swojego menu potrawy smażone – dotyczy to mięsa, warzyw jak i innych produktów. Należy także unikać pieczenia oraz grillowania. Polecane sposoby obróbki termicznej to przede wszystkim gotowanie oraz duszenie. Dotyczy to także warzyw i owoców. Chorzy z zapaleniem żołądka powinni również zrezygnować z kawy oraz alkoholu a także ostrych przypraw, takich jak na przykład papryka, chilli, pieprz etc. Nie powinni również pić napojów gazowanych. Błonnik nierozpuszczalny zawarty w produktach zbożowych będzie działał podrażniająco na błonę śluzową, zatem produkty z tej grupy powinny zostać wyeliminowane z jadłospisu. Podobnie wygląda kwestia spożywania nasion i orzechów – również mogą podrażniać przewód pokarmowy.

Co jest zatem wskazane?

Początkowo pacjent powinien jeść potrawy jak najbardziej lekkostrawne, a więc przede wszystkim gotowane – nie tylko mięso, ale również owoce i warzywa. Powinny one być obrane ze skórki a także pozbawione pestek. Owoce można spożywać na przykład w formie kompotów czy musów. Jaja powinny być początkowo tylko gotowane – najlepiej na miękko, gdyż wtedy mają największa wartość odżywczą. Dozwolona jest także jajecznica na parze. Jaj sadzonych czy klasycznej jajecznicy chorzy powinni w początkowym etapie diety się wystrzegać. Mięso również powinno być gotowane.

Oprócz diety można również wspomóc się dodatkowo suplementacją oraz ziołami. Pomocne w regeneracji śluzówki będą m.in. nagietek, rumianek, można także stosować mieszanki składające z kilku różnych ziół.

Wspomagająco do diety można włączyć suplementację – pomocna będzie witamina C, witamina B12, kora śliskiego wiązu (w formie wyciągu w płynie lub suplementu), lukrecja deglicyryzowana. W przypadku lukrecji ostrożność powinny zachować osoby cierpiące na nadciśnienie. Bardzo pomocny dla regeneracji śluzówki przewodu pokarmowego jest również kisiel z siemienia lnianego.

Uwaga: ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.

 

Autor

Joanna Jędrzejczak-Jackowska
1 sierpnia 2017

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

13 powodów, dlaczego nie możesz schudnąć

Walczysz z nadmiarem kilogramów już od dawna i nic nie działa? Jako dietetyk kliniczny często spotykam się z takim problemem w moim gabinecie. Kiedy chodzi o zbędne kilogramy, zwykle myślimy, że wystarczy mniej jeść i…

WIĘCEJ >

Jestem na diecie, ale nie chudnę – co jest przyczyną?

Zwykle problem dotyka kobiety, gdyż ich organizm jest dużo bardziej skomplikowany. Skomplikowanie to polega na tym, że kobieta miesiączkuje, rodzi dzieci, do tego częściej się stresuje różnymi sprawami, a stresy często zajada słodkościami. Przyczyna Można…

WIĘCEJ >

Czy olej kokosowy jest super?

W dietetyce, podobnie jak w życiu, wiele metod i produktów przeżywa swoje wzloty i upadki będąc na zmianę uwielbianymi i oskarżanymi przez społeczeństwo i naukowców. Podobnie sytuacja wygląda z bardzo popularnym od jakiegoś czasu w…

WIĘCEJ >

Emocje a jedzenie – jemy po to, żeby żyć

Jedzenie bardzo często jest właśnie rodzajem ucieczki od emocji. Takie czynności powtarzane regularnie prowadzą nas niestety do uzależnienia od jedzenia. Kiedy emocje prowadzą nas w niewłaściwe nawyki?

WIĘCEJ >