logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zielone koktaile – czy są zdrowe?

Zielone koktaile – czy są zdrowe?

zielone-koktaile-ajwendieta.jpg

Zielone koktaile i smoothies-y – ostatnio bardzo modne i niemal każdy je dzisiaj spożywa. Mają być remedium na wszystkie choroby. Tradycyjne składniki to szpinak, jarmuż, sałata, pietruszka, ogórek, a do tego jakiś owoc. Zielone warzywa, w szczególności krzyżowe: brokuły, brukselka, kalafior, kapusta, jarmuż zawierają ogromną ilość składników odżywczych i działają antynowotworowo! Ale mają swoje ALE o czym przeczytasz poniżej.

Bogactwo siarki, folianów, wapnia

Brokuł i jarmuż to bogactwo siarki, folianów i wapnia. Ponadto fosforu, magnezu, cynku. Brokuł ma więcej potasu niż pomidor i tyle samo co banan, wśród warzyw – jedno z najlepszych źródeł manganu i jodu.

Wg mnie spośród warzyw brokuł i jarmuż to dwa najbardziej wartościowe warzywa, niezwykle bogate w składniki, które wzmacniają kości, stawy, wpływają korzystnie na gospodarkę wapniową, kwasowo-zasadową oraz dzięki siarce regenerują organizm, wpływają na włosy, skórę, paznokcie, oddychanie komórkowe i odbudowę komórek. Warzywa te mogą „walczyć” z chorobami autoimmunologicznymi oraz nowotworowymi, również dzięki zawartości sulforafanu.

Kiełki

Jeśli nie masz dostępu do zielonych warzyw uprawiaj w domu kiełki, są jeszcze bogatszym źródłem składników odżywczych niż warzywa.

Warzywa krzyżowe – problematyczne?

Warzywa krzyżowe zawierają goitrogeny, które blokują wchłanianie jodu przez tarczycę, gotowanie nieco zmniejsza ich oddziaływanie, ale… zielone warzywa to jednocześnie źródło jodu, ale również innych cennych dla organizmu składników. Dlatego nie bój się goitrogenów, szczególnie tych z zielonych warzyw! Bogate w goitrogeny są również np. soja czy kasza jaglana.

Zielone koktaile – działanie

  • Antykancerogennie, szczególnie jako prewencja
  • Biorą udział w metabolizmie estrogenów (prewencja nowotworów estrogenozależnych)
  • Wspomagają regenerację tkanek – siarka
  • Zasilają mitochondria (więcej energii)
  • Dostarczają substratów do metylacji (gen MTHFR)
  • Bogactwo kwasu foliowego, a właściwie folianów, które „polepszają krew”
  • Właściwości przeciwzapalne
  • Obniżają poziom homocysteiny, która jest jednym z powodów zawału serca
  • Są niezbędne w chorobach autoimmunologicznych, takich jak sarkoidoza, RZS, AZS, SM

AZOTANY

Zielone warzywa, zarówno krzyżowe jak i liściaste typu sałata – zawierają toksyczne azotany, jest ich więcej w warzywach zamkniętych w folii oraz w wewnętrznych, tych jaśniejszych liściach. Brokuł i kalafior – należy zjadać tylko różyczki. Na 30 min przed zjedzeniem (zmiksowaniem) warzyw wystaw je na działanie promieni słonecznych (włączysz reduktazę azotanową). Przeczytaj o tym więcej.
Szczawiany

Szpinak i burak to bomba szczawianowa!! Lepiej ich za często nie dodawać do soków (o ile wcale!). Szczawiany łączą się z wapniem (mogą odwapniać kości) pozbawiając nas tego cennego składnika, mogą przyczynić się do tworzenia kamieni nerkowych, niektórzy mogą odczuwać bóle w stawach i kościach. Przy nieszczelnych jelitach, szczawiany mogą przedostawać się do organizmu wpływając na obniżenie poziomu glutationu naszego najsilniejszego antyoksydanta.

Najlepsze warzywa na zielone koktaile

  • Brokuł
  • Brukselka
  • Kalafior
  • Kapusta
  • Jarmuż
  • Kalarepa
  • Wasabi
  • Rzeżucha i inne kiełki
  • Młoda pokrzywa
  • Chwasty i zioła, liście drzew (np. młody buk)
  • Awokado – jako sycący dodatek

Może Cię również zainteresować

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.

Autor

Podobne tematy

Moja przygoda z bieganiem i powrót do aktywności – początki

Bardzo nie lubiłam biegać!! Wciąż nie wiem czy to lubię, ale chyba powoli uzależnia. Moje postanowienia noworoczne były takie: podnieść (…)

WIĘCEJ >

Terapia sokami, sokoterapia – moc soków

Iwona Wierzbicka dla Magaznu Strefa Trenera, o terapii zielonymi sokami, pozytywne właściwości i potencjalne zagrożenia jakie mogą wynikać z niedopasowania roślin i warzyw indywidualnie dla pacjenta.

WIĘCEJ >

Fobia tłuszczowa – czy tłuszcz zwierzęcy jest szkodliwy?

Iwona Wierzbicka dla Magazyn Strefa Trenera o strachu przed tłustymi produktami i modzie na produkty light. Co dzieje się gdy zjemy za dużo tłuszczu, a co kiedy zbyt wiele węglowodanów. Racjonalne żywienie może spowodować pozytywne...

WIĘCEJ >

Praca z ludźmi jest piękna i trudna

Praca z ludźmi to najtrudniejsza ze wszystkich prac. Daje radość, daje smutki, wymaga siły!! SIŁY!! Empatii, zrozumienia inności, wyrozumiałości dla (…)

WIĘCEJ >

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl