fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Co je Ajwen? – jadłospis Iwony #01

Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider

Tagi

Co je Ajwen? – jadłospis Iwony #01

co-je-ajwen-1

Pamiętacie serię Paleo jadłospis? Cieszyła się dużym powodzeniem, bo codziennie publikowałam co robiłam i co jadłam w ciągu dnia. Niestety w związku z zaangażowaniem w wiele projektów: powiększanie firmy, rozwój franczyzy, filmy na you tube, szkolenia, wykłady i konferencje, jak również przez wdrożenie zasady 8-8-8 nie jestem w stanie regularnie publikować. Zasada 3×8 oznacza: 8 godzin pracy, 8 godzin czasu wolnego i 8 godzin snu. Nie zawsze udaje się w natłoku obowiązków, ale dążę do tego. Z tego względu- często zamiast pisać w nocy relację wolę po prostu iść spać i Wam też to zalecam.

Co się zmieniło od czasu paleo jadłospisu

W sumie niewiele. Wciąż jem 3, a niekiedy 4 posiłki. Przeważnie są to posiłki białkowo – tłuszczowe, na kolację węglowodany, czasami pomiędzy posiłkami pojawiają się owoce, szczególnie kiedy rozpoczyna się sezon na borówki, truskawki i czereśnie. Nie jestem się w stanie pohamować, ale też nie widzę potrzeby tego robić. Zdarza mi się jeść chleb i nabiał, choć robię to rzadko, bo aż tak bardzo tego nie potrzebuję. Zjadam wtedy chleb żytni czy gryczany, zdarza się nabiał krowi, np. śmierdzące sery czy feta. Często są to posiłki rozdzielne, ale nie zawsze. Bliżej mi obecnie do 10 zasad niż do 100% paleo, które to eliminuje całkowicie zboża. Patrząc jednak na całokształt jadłospisu to staram się w 80% przestrzegać zasady:

  • dieta jak najmniej przetworzona
  • produkty bez dodatków sztucznych, chemicznych substancji
  • 4-6 godzinne przerwy między posiłkami
  • więcej białka i tłuszczu niż węglowodanów

Koniecznie śledź mojego VLOGA by być na bieżąco z tym co u mnie słychać!

Jadłospis wg 10 zasad Ajwen:

  • śniadanie: omlet z jaj i oliwek
  • przekąska: shake z truskawek i wody kokosowej
  • obiad: dorsz z duszonymi warzywami, sałata, ogórek gruntowy i ser feta
  • kolacja: chleb żytni, szprotki, zielenina

Może Cię również zainteresować:

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.

Autor



Iwona Wierzbicka

Pamiętacie serię Paleo jadłospis? Cieszyła się dużym powodzeniem, bo codziennie publikowałam co robiłam i co jadłam w ciągu dnia. Niestety w związku z zaangażowaniem w wiele projektów: powiększanie firmy, rozwój franczyzy, filmy na you tube, szkolenia, wykłady i konferencje, jak również przez wdrożenie zasady 8-8-8 nie jestem w stanie regularnie publikować. Zasada 3×8 oznacza: 8 godzin pracy, 8 godzin czasu wolnego i 8 godzin snu. Nie zawsze udaje się w natłoku obowiązków, ale dążę do tego. Z tego względu- często zamiast pisać w nocy relację wolę po prostu iść spać i Wam też to zalecam.

Co się zmieniło od czasu paleo jadłospisu

W sumie niewiele. Wciąż jem 3, a niekiedy 4 posiłki. Przeważnie są to posiłki białkowo – tłuszczowe, na kolację węglowodany, czasami pomiędzy posiłkami pojawiają się owoce, szczególnie kiedy rozpoczyna się sezon na borówki, truskawki i czereśnie. Nie jestem się w stanie pohamować, ale też nie widzę potrzeby tego robić. Zdarza mi się jeść chleb i nabiał, choć robię to rzadko, bo aż tak bardzo tego nie potrzebuję. Zjadam wtedy chleb żytni czy gryczany, zdarza się nabiał krowi, np. śmierdzące sery czy feta. Często są to posiłki rozdzielne, ale nie zawsze. Bliżej mi obecnie do 10 zasad niż do 100% paleo, które to eliminuje całkowicie zboża. Patrząc jednak na całokształt jadłospisu to staram się w 80% przestrzegać zasady:

  • dieta jak najmniej przetworzona
  • produkty bez dodatków sztucznych, chemicznych substancji
  • 4-6 godzinne przerwy między posiłkami
  • więcej białka i tłuszczu niż węglowodanów

Koniecznie śledź mojego VLOGA by być na bieżąco z tym co u mnie słychać!

Jadłospis wg 10 zasad Ajwen:

  • śniadanie: omlet z jaj i oliwek
  • przekąska: shake z truskawek i wody kokosowej
  • obiad: dorsz z duszonymi warzywami, sałata, ogórek gruntowy i ser feta
  • kolacja: chleb żytni, szprotki, zielenina

Może Cię również zainteresować:

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.

Autor

Iwona Wierzbicka
6 czerwca 2017

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jak zrobić zupę dyniowo-marchewkową?

Kolejny ciekawy przepis na szybką i zdrową zupę. Paweł Jackowski pokazuje jak smaczne i oszczędne jest gotowanie Paleo. Nie każda dieta jest droga i wymagająca poświęcenia dużej ilości czasu. Gotując Paleo zyskujemy czas i zdrowie….

WIĘCEJ >

Paleo jadłospis 5-07-2014

Dzisiaj pospałam… zaspałam… PLAN BYŁ, chęci nie było. W planie mieliśmy pojechać w góry na rower, super techniczne szlaki itd. marzył mi się Szczyrk lub Istebna, ale jak się nie nastawia budzika, to nie ma

WIĘCEJ >

Eko-babeczka i renifery (św. Mikołaj)

Babeczka!! Ja przecież nie jem chleba, nie potrzebuje, nie chcę, źle się po nim czuję. Wczoraj symulowałam "ucztę reniferów" (był mikołaj). Moje dziecko powiedziało, że należy przygotować mleczko i babeczki dla reniferów. 15min od zjedzenia

WIĘCEJ >

Paleo jadłospis 1-10-2014

Dzisiaj był dorsz z pieca, kiszony ogórek, surówka z marchwi i buraków, do tego 0,5l soku z marchwi. Obiad był "chudy", czyli bez tłuszczu zatem uzupełniłam węglowodanami z soku marchwiowego. Dawno się tak dobrze nie

WIĘCEJ >