Paleo jadłospis 19-09-2014 ostrygi
Piątek, piąteczek, piątunio… płyń szybko. Zwykle jednak piątunie bardzo się dłużą, bo to ostatni dzień tygodnia, a zmęczenie sięga zenitu. Czasami mam wrażenie przegrzania zwojów nerwowych w mózgu. Dzisiaj nagrałam dla Was mój pierwszy VLOG, odcinek z serii Ajwen Vlog Kuchania 🙂 Znajduje się pod fotami, będzie również umieszczany w Blogu – AJWEN VLOG.
Na śniadanie było tradycyjnie, bo nie lubię kombinować, później w pracy przegryzłam banana. Niestety coś się przeciągnęło i mój żołądek zaczął się domagać pokarmu. Gdy dojeżdżałam do domu cukier miałam na poziomie stóp. W pośpiechu wyciągnęłam grilla, położyłam mięso, do tego było masło i warzywa. Popołudnie upłynęło niestety muszę powiedzieć „tradycyjnie” na pracy przy komputerze. Wieczorem zaprosiłam mojego męża z okazji urodzin (21.09) do nowej restauracji w Opolu – Inspiracje w DomExpo. Świetna restauracja, duża, przestronna, może mało – przytulna, ale za to z otwartą kuchnią. Można stale podglądać co robi szef kuchni. Czułam się trochę jak w Hell’s Kitchen 🙂 Z powodu tak doniosłego święta postanowiliśmy zaszaleć. Na przystawkę było carpaccio z ośmiornic, a na danie główne ostrygi i mule, do tego warzywa. Ośmiornice mi nie podeszły, choć kalamary uwielbiam. Natomiast główny punk programu – ostrygi – boskie. Podobno się je wypija z muszli, ja musiałam pogryźć, raz że z powodu mojej operacji żołądka, po której mam węższy przełyk, a dwa że chciałam się po prostu delektować. Połykanie ostryg przypomina mi sytuację jak mój pies dostaje coś super extra i zamiast to pogryźć to łapczywie połyka. Zawsze się zastanawiałam, czy mu nie żal tego smaku? 🙂 No tak, ale jedzenie ma być do jedzenia, a nie rozkoszowania się. Ja tam wolę czuć na języku co jem 🙂
Paleo Jadłospis:
- ŚNIADANIE: jaja z boczkiem na maśle klarowanym, kiełki lucerny i rzodkiewki, papryka, oliwa.
- II ŚNIADANIE: banan.
- OBIAD: łopatka wieprzowa grillowana (mielona, bez przypraw), do tego masło (2 łychy), pomidor.
- KOLACJA: ośmiornice, ostrygi, mule.
Fotostory:
Śniadanie:
Obiad:
Kolacja:
Ajwen Vlog Kuchnia #1:
https://www.youtube.com/watch?v=hZxy6XUbpYM
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Autor
Iwona Wierzbicka
Podobne tematy
Harmonia. Jak ją odnaleźć?
Harmonia to stan równowagi. Żadna skrajność nie jest dobra. Dlaczego? Smutek jest potrzebny, by poczuć radość. Grzeszek, by być czasami świętoszkiem. (…)
WIĘCEJ >Co Ajwen ma w koszyku #02
Podejrzewam, że wiele osób myśli, iż moja skromna osoba robi zakupy jedynie w eko sklepach, chodzi na polowania i wszystko (…)
WIĘCEJ >Survival – Realna Kuchnia – oczami Ajwen
Następnie przystąpiliśmy do rozbioru tuszy. Po wyciągnięciu żołądka i jelit można było obejrzeć wszystkie narządy. Każdy dało się łatwo rozpoznać. Oddzieliliśmy tkankę tłuszczową – łój barani jest cennym źródłem energii i można go wykorzystać do...
WIĘCEJ >Co Ajwen ma w koszyku #01
Co kupuję w markecie? Przykład z jednego dnia: ziemniaki, szparagi, pomidory, ogórki, cytryny, pietruszka, szczypior, mięta, melon, borówki, sałata, świeże daktyle.
WIĘCEJ >