fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Endometrioza – przyczyny, objawy, dieta

Endometrioza – przyczyny, objawy, dieta

Endometrioza

Endometrioza to przewlekła choroba zapalna, wieloczynnikowa. Polega ona na obecności tkanki endometrium (błony śluzowej macicy) w różnych miejscach poza jamą macicy. Najczęściej spotyka się ją w jajnikach i jajowodach, ale też w innych miejscach, jak np. jelita, pęcherz moczowy czy nawet mózg.

Przyczyny

Przyczyny rozwoju tej choroby nie są znane. Istnieje wiele hipotez, w których pojawiają się czynniki genetyczne, hormonalne, zapalne czy bakteryjne, a także immunologiczne. Prawidłowo działający układ immunologiczny w momencie, gdy tkanki endometrium znajdą się poza macicą, powinien je zniszczyć. Niestety w przypadku endometriozy tak się nie dzieje.

Objawy

Endometrioza najczęściej daje takie objawy jak:

Bóle brzucha mogą pojawiać się tylko mniej więcej wtedy, kiedy powinna być miesiączka, ale również bez związku z jej występowaniem, czyli tak naprawdę przez cały czas.

Diagnostyka

Diagnozę stawia lekarz i niestety nie jest to łatwe. Nie ma markerów we krwi, które mogłyby pozwolić stwierdzić tę chorobę. Najczęściej wykonuje się w tym celu USG przezpochwowe, jednak często to nie wystarcza. Dokładniejsza jest laparoskopia, ale też niestety bardziej inwazyjna.

Endometrioza a dieta

Przede wszystkim działania dietetyczne i suplementacyjne powinny koncentrować się na zmniejszeniu stanu zapalnego i poprawie działania układu immunologicznego. Oznacza to, że w pierwszej kolejności należy wyeliminować wszystko to, co może działać prozapalnie, czyli produkty zawierające cukier i tłuszcze trans (żywność przetworzona). Ponadto warto wyeliminować gluten, a przynajmniej pszenicę, a także produkty mleczne i przemysłowe mięso.

Mięso w przypadku występowania endometriozy jest kontrowersyjne, zwłaszcza czerwone – pojawiają się na ten temat różne informacje. Na pewno należy zwrócić uwagę na jakość takiego mięsa. Nie może to być mięso przemysłowe, czyli z supermarketu ani przetworzone (czyli różne gotowe produkty mięsne). Powinno to być mięso z dobrego źródła, ekologiczne, najlepiej od zwierząt wypasanych na łąkach. Warto też uwzględnić dziczyznę, która dostarcza kwasów omega 3, które działają przeciwzapalnie.

Co powinno się znaleźć w diecie?

Dieta powinna być jak najbardziej naturalna i gęsta odżywczo. Powinna dostarczać witamin i minerałów, szczególnie antyoksydantów, więc w diecie nie może zabraknąć dużej ilości warzyw. Owoce powinny wysępować w ograniczonej ilości – jedna porcja w ciągu dnia.

Jeśli chodzi o źródła białka to oprócz dobrej jakości mięsa, w diecie powinny się też znaleźć ryby i jaja. Węglowodany powinny występować w postaci kasz, np. kasza gryczana biała (czyli niepalona), jaglana, komosa ryżowa, bataty, ziemniaki, ryż basmati albo jaśminowy. W przypadku tłuszczów należy szczególnie zwrócić uwagę na tłuszcze nienasycone i dodawać je np. do sałatek. Chodzi przede wszystkim o takie tłuszcze jak oliwa z oliwek, awokado, olej lniany, olej z wiesiołka, z czarnuszki czy ogórecznika.

Czy warto włączyć suplementację?

Są pewne substancje, które mogą być pomocne. A w przypadku endometriozy szczególnie ważne jest działanie antyoksydacyjne i wspierające układ odpornościowy. Mogą to być takie preparaty jak resweratrol, który jest bardzo silnym antyoksydantem. Innymi antyoksydantami są np. witaminy C i E, selen czy cynk. Może się też sprawdzić NAC, czyli N-acetylo-L-cysteina, która jest prekursorem do powstawania glutationu – kolejnego antyoksydantu.

W kontekście wzmacniania układu immunologicznego duże znaczenie ma suplementacja omega 3 i witaminy D.

Suplementem, który warto rozważyć, gdy dotyka nas endometrioza, jest DIM, czyli kompleks związków indolowych występujących w roślinach kapustnych. Główne działanie tych związków polega na regulowaniu poziomu estrogenu, a w przypadku endometriozy metabolizm estrogenów jest zaburzony.

Przede wszystkim jednak suplementacja powinna służyć wyrównaniu niedoborów, które powinny być stwierdzone na podstawie wyników badań.

Obejrzyj webinar Iwony Wierzbickiej na temat endometriozy

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Joanna Zawadzka

Endometrioza to przewlekła choroba zapalna, wieloczynnikowa. Polega ona na obecności tkanki endometrium (błony śluzowej macicy) w różnych miejscach poza jamą macicy. Najczęściej spotyka się ją w jajnikach i jajowodach, ale też w innych miejscach, jak np. jelita, pęcherz moczowy czy nawet mózg.

Przyczyny

Przyczyny rozwoju tej choroby nie są znane. Istnieje wiele hipotez, w których pojawiają się czynniki genetyczne, hormonalne, zapalne czy bakteryjne, a także immunologiczne. Prawidłowo działający układ immunologiczny w momencie, gdy tkanki endometrium znajdą się poza macicą, powinien je zniszczyć. Niestety w przypadku endometriozy tak się nie dzieje.

Objawy

Endometrioza najczęściej daje takie objawy jak:

Bóle brzucha mogą pojawiać się tylko mniej więcej wtedy, kiedy powinna być miesiączka, ale również bez związku z jej występowaniem, czyli tak naprawdę przez cały czas.

Diagnostyka

Diagnozę stawia lekarz i niestety nie jest to łatwe. Nie ma markerów we krwi, które mogłyby pozwolić stwierdzić tę chorobę. Najczęściej wykonuje się w tym celu USG przezpochwowe, jednak często to nie wystarcza. Dokładniejsza jest laparoskopia, ale też niestety bardziej inwazyjna.

Endometrioza a dieta

Przede wszystkim działania dietetyczne i suplementacyjne powinny koncentrować się na zmniejszeniu stanu zapalnego i poprawie działania układu immunologicznego. Oznacza to, że w pierwszej kolejności należy wyeliminować wszystko to, co może działać prozapalnie, czyli produkty zawierające cukier i tłuszcze trans (żywność przetworzona). Ponadto warto wyeliminować gluten, a przynajmniej pszenicę, a także produkty mleczne i przemysłowe mięso.

Mięso w przypadku występowania endometriozy jest kontrowersyjne, zwłaszcza czerwone – pojawiają się na ten temat różne informacje. Na pewno należy zwrócić uwagę na jakość takiego mięsa. Nie może to być mięso przemysłowe, czyli z supermarketu ani przetworzone (czyli różne gotowe produkty mięsne). Powinno to być mięso z dobrego źródła, ekologiczne, najlepiej od zwierząt wypasanych na łąkach. Warto też uwzględnić dziczyznę, która dostarcza kwasów omega 3, które działają przeciwzapalnie.

Co powinno się znaleźć w diecie?

Dieta powinna być jak najbardziej naturalna i gęsta odżywczo. Powinna dostarczać witamin i minerałów, szczególnie antyoksydantów, więc w diecie nie może zabraknąć dużej ilości warzyw. Owoce powinny wysępować w ograniczonej ilości – jedna porcja w ciągu dnia.

Jeśli chodzi o źródła białka to oprócz dobrej jakości mięsa, w diecie powinny się też znaleźć ryby i jaja. Węglowodany powinny występować w postaci kasz, np. kasza gryczana biała (czyli niepalona), jaglana, komosa ryżowa, bataty, ziemniaki, ryż basmati albo jaśminowy. W przypadku tłuszczów należy szczególnie zwrócić uwagę na tłuszcze nienasycone i dodawać je np. do sałatek. Chodzi przede wszystkim o takie tłuszcze jak oliwa z oliwek, awokado, olej lniany, olej z wiesiołka, z czarnuszki czy ogórecznika.

Czy warto włączyć suplementację?

Są pewne substancje, które mogą być pomocne. A w przypadku endometriozy szczególnie ważne jest działanie antyoksydacyjne i wspierające układ odpornościowy. Mogą to być takie preparaty jak resweratrol, który jest bardzo silnym antyoksydantem. Innymi antyoksydantami są np. witaminy C i E, selen czy cynk. Może się też sprawdzić NAC, czyli N-acetylo-L-cysteina, która jest prekursorem do powstawania glutationu – kolejnego antyoksydantu.

W kontekście wzmacniania układu immunologicznego duże znaczenie ma suplementacja omega 3 i witaminy D.

Suplementem, który warto rozważyć, gdy dotyka nas endometrioza, jest DIM, czyli kompleks związków indolowych występujących w roślinach kapustnych. Główne działanie tych związków polega na regulowaniu poziomu estrogenu, a w przypadku endometriozy metabolizm estrogenów jest zaburzony.

Przede wszystkim jednak suplementacja powinna służyć wyrównaniu niedoborów, które powinny być stwierdzone na podstawie wyników badań.

Obejrzyj webinar Iwony Wierzbickiej na temat endometriozy

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Joanna Zawadzka
24 sierpnia 2020

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

dieta wspierająca płodność

Dieta wspierająca płodność

Jak powinna wyglądać dieta wspierająca płodność? Jakich produktów nie powinno w niej zabraknąć? Sprawdź, o co zadbać w swojej diecie, jeżeli planujemy ciążę i chcemy się do niej jak najlepiej przygotować. Dieta wspierająca płodność powinna…

WIĘCEJ >
soja, tofu

Soja – 5 powodów, by z niej zrezygnować

Często podkreśla się jej właściwości zdrowotne, głównie dużą zawartość białka. Jednak są powody, by niekoniecznie po nią sięgać. Sprawdź, dlaczego soja nie jest polecana. Soja występuje w postaci ziaren, lecz nie tylko. W sklepach znajdziemy…

WIĘCEJ >
co może mieć wpływ na płodność

Co może mieć wpływ na płodność?

Na płodność może mieć wpływ wiele czynników. Poniżej wymieniam te, które są istotne z punktu widzenia dietetyka klinicznego, i nad poprawą których mogę pracować wspólnie z moimi podopiecznymi (z wyjątkiem jednego, wymienionego poniżej jako drugi)….

WIĘCEJ >
wzmacnianie odporności czosnek

Wzmacnianie odporności: Dieta

Wzmacnianie odporności to temat złożony. Będziemy o nim mówić w kilku artykułach. W pierwszym z nich omówię, jakie znaczenie dla naszego układu odpornościowego ma odpowiednia dieta. Dieta wzmacniająca odporność powinna być jak najbardziej naturalna, a…

WIĘCEJ >