fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Gluten – co warto o nim wiedzieć?

Gluten – co warto o nim wiedzieć?

gluten, pszenica

Gluten to jeden z najbardziej demonizowanych składników żywności. Coraz więcej osób wystrzega się sięgania po produkty z jego zawartością. Jednak czy słusznie? Kto nie powinien spożywać glutenu i czym on w ogóle jest?

Gluten to białko roślinne pszenicy, jęczmienia, owsa i żyta. To coś w rodzaju kleju, który powoduje, że pieczywo czy makaron „trzyma się”, a pieczywo po zgnieceniu wraca do swojej pierwotnej postaci. Produktem szczególnie bogatym w gluten jest pszenica durum. Durum to zwiększona zawartość glutenu. Z tego też powodu ma niższy indeks glikemiczny. Ale indeks to jedno, a szkodliwy wpływ na organizm to drugie. Można być przecież szczupłym i chorym zarazem. 

Gluten występuje w produktach zbożowych, ale także w wielu innych rodzajach przetworzonej żywności – od wędlin do kostek bulionowych, które powodują uczulenie na gluten w późniejszym czasie. Do niektórych produktów spożywczych dodaje się go, ponieważ jest nośnikiem aromatów. 

Produkty glutenowe i bezglutenowe

Produkty glutenowe to m.in.: 

  • pieczywo
  • makarony
  • niektóre kasze (np. manna, bulgur, kuskus, pęczak, perłowa, mazurska)
  • ciasta
  • ciastka
  • słone przekąski i inne wypieki
  • kawa zbożowa 
  • piwo
  • płatki śniadaniowe 
  • jogurty
  • parówki 
  • majonez
  • musztarda 
  • wędliny i wyroby garmażeryjne 
  • marynaty
  • czekolada

Produkty bezglutenowe:  

  • ryż
  • kukurydza
  • gryka
  • proso
  • amarantus
  • komosa ryżowa (quinoa)
  • teff
  • maniok
  • ziemniaki

A co z owsem? W jego przypadku istnieje ryzyko zanieczyszczenia glutenem pochodzącym z innych zbóż. Pomimo dobrej tolerancji produktów owsianych przez osoby z celiakią, rekomenduje się jego eliminację z diety. 

Wymienione powyżej produkty spożywcze bezglutenowe naturalnie nie zawierają glutenu. Może on przedostać się jedynie podczas procesów produkcyjnych – przetwarzania lub pakowania. Zawsze należy najpierw zapoznać się z informacjami znajdującymi się na opakowaniu. Czasem można dowiedzieć się o śladowej ilości glutenu w danym produkcie spożywczym.  

Czy gluten jest szkodliwy? 

Gluten jest tolerowany przez większość osób, jednak na skutek przetworzenia pszenicy wiele osób po jego spożyciu odczuwa różnego rodzaju dolegliwości bólowe. Osoby z cieliakią, alergią na pszenicę i nieceliakalną nadwrażliwością na gluten powinny na stałe lub tymczasowo wyeliminować gluten ze swojego codziennego jadłospisu. Warto obserwować swój organizm i monitorować jego reakcje po spożyciu danego składnika żywności (warto prowadzić dzienniczek żywieniowy, np. w aplikacji Ajwendieta).

 Dowiedz się więcej: Pszenica – co z nią jest nie tak?

To może Cię zainteresować:

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się

Autor



Jagoda Kłębek

Gluten to jeden z najbardziej demonizowanych składników żywności. Coraz więcej osób wystrzega się sięgania po produkty z jego zawartością. Jednak czy słusznie? Kto nie powinien spożywać glutenu i czym on w ogóle jest?

Gluten to białko roślinne pszenicy, jęczmienia, owsa i żyta. To coś w rodzaju kleju, który powoduje, że pieczywo czy makaron „trzyma się”, a pieczywo po zgnieceniu wraca do swojej pierwotnej postaci. Produktem szczególnie bogatym w gluten jest pszenica durum. Durum to zwiększona zawartość glutenu. Z tego też powodu ma niższy indeks glikemiczny. Ale indeks to jedno, a szkodliwy wpływ na organizm to drugie. Można być przecież szczupłym i chorym zarazem. 

Gluten występuje w produktach zbożowych, ale także w wielu innych rodzajach przetworzonej żywności – od wędlin do kostek bulionowych, które powodują uczulenie na gluten w późniejszym czasie. Do niektórych produktów spożywczych dodaje się go, ponieważ jest nośnikiem aromatów. 

Produkty glutenowe i bezglutenowe

Produkty glutenowe to m.in.: 

  • pieczywo
  • makarony
  • niektóre kasze (np. manna, bulgur, kuskus, pęczak, perłowa, mazurska)
  • ciasta
  • ciastka
  • słone przekąski i inne wypieki
  • kawa zbożowa 
  • piwo
  • płatki śniadaniowe 
  • jogurty
  • parówki 
  • majonez
  • musztarda 
  • wędliny i wyroby garmażeryjne 
  • marynaty
  • czekolada

Produkty bezglutenowe:  

  • ryż
  • kukurydza
  • gryka
  • proso
  • amarantus
  • komosa ryżowa (quinoa)
  • teff
  • maniok
  • ziemniaki

A co z owsem? W jego przypadku istnieje ryzyko zanieczyszczenia glutenem pochodzącym z innych zbóż. Pomimo dobrej tolerancji produktów owsianych przez osoby z celiakią, rekomenduje się jego eliminację z diety. 

Wymienione powyżej produkty spożywcze bezglutenowe naturalnie nie zawierają glutenu. Może on przedostać się jedynie podczas procesów produkcyjnych – przetwarzania lub pakowania. Zawsze należy najpierw zapoznać się z informacjami znajdującymi się na opakowaniu. Czasem można dowiedzieć się o śladowej ilości glutenu w danym produkcie spożywczym.  

Czy gluten jest szkodliwy? 

Gluten jest tolerowany przez większość osób, jednak na skutek przetworzenia pszenicy wiele osób po jego spożyciu odczuwa różnego rodzaju dolegliwości bólowe. Osoby z cieliakią, alergią na pszenicę i nieceliakalną nadwrażliwością na gluten powinny na stałe lub tymczasowo wyeliminować gluten ze swojego codziennego jadłospisu. Warto obserwować swój organizm i monitorować jego reakcje po spożyciu danego składnika żywności (warto prowadzić dzienniczek żywieniowy, np. w aplikacji Ajwendieta).

 Dowiedz się więcej: Pszenica – co z nią jest nie tak?

To może Cię zainteresować:

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się

Autor

Jagoda Kłębek
24 czerwca 2020

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

podjadanie

Jak nie podjadać? 5 trików na podjadanie

Podjadanie to jeden z najczęstszych problemów osób starających się zrzucić zbędne kilogramy. Ten nieprawidłowy nawyk żywieniowy prowadzi do bycia w nieustannym, błędnym kole odchudzania. Jak z tym skończyć? Poznaj 5 prostych trików na podjadanie. Poniżej…

WIĘCEJ >
dieta FODMAP

Dieta FODMAP – na czym polega?

Czym charakteryzuje się dieta FODMAP i czy każdy może ją stosować? Rozwiewamy wątpliwości na ten temat. Dieta FODMAP to sposób leczenia żywieniowego stosowanego najczęściej w zespole jelita drażliwego (IBS), a czasem także w zespole przerostu…

WIĘCEJ >
gluten, nabiał, mleko, chleb, dieta bez glutenu i nabiału

Dieta bez glutenu i nabiału w żywieniu sportowców

Iwona Wierzbicka dla Asystent Trenera o wpływie glutenu i laktozy na organizm człowieka. Wiele osób ma nietolerancje na wymienione składniki, w większym lub mniejszym stopniu. Poprawę samopoczucia odnotowano nawet u osób zdrowych, którzy wyeliminowali laktozę

WIĘCEJ >

Orzechy – wszystko, co musisz wiedzieć

Jakie orzechy warto jeść? Jak je jeść? Po co i jak długo je moczyć? Czy można je prażyć i używać do pieczenia? To jedne z najczęstszych pytań, jakie pojawiają się w kontekście orzechów. Sprawdź, co…

WIĘCEJ >