fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Historia zdrowej diety

Historia zdrowej diety

istock_000007309233xsmall.jpg

Jedna z historii, jakie codziennie spotykam w gabinecie…

„Poszłam do Pani Iwony po dietę, chciałam schudnąć, od dawna to się nie udawało. Waga albo stała albo wzrastała. Lubię jeść i lubię gotować. Do tego problemy z żołądkiem, zgaga, refluks, i to wieczne zmęczenie, spadki mocy, drzemka w ciągu dnia, kiedy wstawałam już spałam.

Pani Iwona zaproponowała dietę z eliminacją zbóż i nabiału. To miało pomóc na żołądek ale i obniżyć poziom insuliny, który podobno nie pozwalał mi schudnąć i powodował zmęczenie z powodu spadków cukru. Mam insulinooporność. To brzmi jak… jestem AA albo AS (anonimowy słodyczoholik).

Otrzymałam dietę – wszystko to co lubię najbardziej zniknęło z mojej diety, żal bo dieta z początku wydała się niesmaczna i niemożliwa do realizacji. Przecież ja kocham gotować, a tu… monoskładnikowo… jaja, mięso, ryby, warzywa….

Przeszłam na dietę, polubiłam ją, po miesiącu efekt – minus 4 kilogramy, żadnych problemów z żołądkiem, lepszy sen, zdecydowanie więcej energii w ciągu dnia.

W międzyczasie przyszedł – długo wyczekiwany termin gastroskopii (czekałam na termin niemal rok), werdykt: refluks. Pan doktor oznajmił – to co Pani teraz je jest absolutnie szkodliwe i zakazane przy refluksie – proszę stosować dietę lekkostrawną opartą na białym pieczywie, bułkach, ryżu i kurczaku.

Uległam białemu fartuchowi, skoro powiedział że moja dieta mi szkodzi…

Zaczęłam jeść pieczywo, kasze, białe mięso, chudo, dietetycznie…

Pojawiłam się na konsultacji u Pani Iwony oznajmiając dieta kiepsko mi idzie!! A co się stało? – zapytała Posłuchałam Pana doktora. Efekt: +2kg!! Pieczenie w przełyku, już dawno nie miałam takich zgag, senność, spałabym po kilka godzin dziennie w ciągu dnia…

Wracam na właściwe tory!!”

jelita to twój drugi mózgZnacie podobne historie?

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.

 

 

Autor



Iwona Wierzbicka

Jedna z historii, jakie codziennie spotykam w gabinecie…

„Poszłam do Pani Iwony po dietę, chciałam schudnąć, od dawna to się nie udawało. Waga albo stała albo wzrastała. Lubię jeść i lubię gotować. Do tego problemy z żołądkiem, zgaga, refluks, i to wieczne zmęczenie, spadki mocy, drzemka w ciągu dnia, kiedy wstawałam już spałam.

Pani Iwona zaproponowała dietę z eliminacją zbóż i nabiału. To miało pomóc na żołądek ale i obniżyć poziom insuliny, który podobno nie pozwalał mi schudnąć i powodował zmęczenie z powodu spadków cukru. Mam insulinooporność. To brzmi jak… jestem AA albo AS (anonimowy słodyczoholik).

Otrzymałam dietę – wszystko to co lubię najbardziej zniknęło z mojej diety, żal bo dieta z początku wydała się niesmaczna i niemożliwa do realizacji. Przecież ja kocham gotować, a tu… monoskładnikowo… jaja, mięso, ryby, warzywa….

Przeszłam na dietę, polubiłam ją, po miesiącu efekt – minus 4 kilogramy, żadnych problemów z żołądkiem, lepszy sen, zdecydowanie więcej energii w ciągu dnia.

W międzyczasie przyszedł – długo wyczekiwany termin gastroskopii (czekałam na termin niemal rok), werdykt: refluks. Pan doktor oznajmił – to co Pani teraz je jest absolutnie szkodliwe i zakazane przy refluksie – proszę stosować dietę lekkostrawną opartą na białym pieczywie, bułkach, ryżu i kurczaku.

Uległam białemu fartuchowi, skoro powiedział że moja dieta mi szkodzi…

Zaczęłam jeść pieczywo, kasze, białe mięso, chudo, dietetycznie…

Pojawiłam się na konsultacji u Pani Iwony oznajmiając dieta kiepsko mi idzie!! A co się stało? – zapytała Posłuchałam Pana doktora. Efekt: +2kg!! Pieczenie w przełyku, już dawno nie miałam takich zgag, senność, spałabym po kilka godzin dziennie w ciągu dnia…

Wracam na właściwe tory!!”

jelita to twój drugi mózgZnacie podobne historie?

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.

 

 

Autor

Iwona Wierzbicka
21 maja 2014

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Produkty Superfoods – magiczna żywność

Superfoods, czyli super żywność, to produkty które mają wyjątkowe właściwości odżywcze, poprzez zawartość składników pokarmowych mogą wywoływać konkretne oddziaływanie na organizm. Zawierają witaminy, minerały, fitozwiązki, enzymy lub jakieś szczególne substancje, które mogą działać terapeutycznie w…

WIĘCEJ >
napoje dla dzieci, dziecko, sok

Napoje dla dzieci – aromaty

Wiele soczków czy napojów zawiera "aromaty". To składnik, na który wiele osób nie zwraca uwagi. Dzieci kochają wyrazisty smak, a rodzic ma pewność, że to coś co jest w butelce jest faktycznie z tego co

WIĘCEJ >

Piołun – czy poprawia trawienie i czy każdy może go stosować?

Każdy, kto ma problemy z trawieniem, wie, że gorzki smak pobudza wydzielanie soków trawiennych i ułatwia trawienie – w szczególności mięsa. Zjedzenie czegoś gorzkiego pobudza wydzielanie kwasu solnego w żołądku, sprawia, że powstaje kwaśne środowisko,…

WIĘCEJ >

Mąki bezglutenowe – przegląd

Coraz więcej osób sięga po mąki bezglutenowe. Nie wszystkie jednak będą się nadawały np. do wypieków. Sprawdź, jaka mąka może się przydać w kuchni, jeśli unikasz glutenu. Na rynku jest coraz więcej wszelkiego rodzaju mąk…

WIĘCEJ >