fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Historia zdrowej diety

Historia zdrowej diety

istock_000007309233xsmall.jpg

Jedna z historii, jakie codziennie spotykam w gabinecie…

„Poszłam do Pani Iwony po dietę, chciałam schudnąć, od dawna to się nie udawało. Waga albo stała albo wzrastała. Lubię jeść i lubię gotować. Do tego problemy z żołądkiem, zgaga, refluks, i to wieczne zmęczenie, spadki mocy, drzemka w ciągu dnia, kiedy wstawałam już spałam.

Pani Iwona zaproponowała dietę z eliminacją zbóż i nabiału. To miało pomóc na żołądek ale i obniżyć poziom insuliny, który podobno nie pozwalał mi schudnąć i powodował zmęczenie z powodu spadków cukru. Mam insulinooporność. To brzmi jak… jestem AA albo AS (anonimowy słodyczoholik).

Otrzymałam dietę – wszystko to co lubię najbardziej zniknęło z mojej diety, żal bo dieta z początku wydała się niesmaczna i niemożliwa do realizacji. Przecież ja kocham gotować, a tu… monoskładnikowo… jaja, mięso, ryby, warzywa….

Przeszłam na dietę, polubiłam ją, po miesiącu efekt – minus 4 kilogramy, żadnych problemów z żołądkiem, lepszy sen, zdecydowanie więcej energii w ciągu dnia.

W międzyczasie przyszedł – długo wyczekiwany termin gastroskopii (czekałam na termin niemal rok), werdykt: refluks. Pan doktor oznajmił – to co Pani teraz je jest absolutnie szkodliwe i zakazane przy refluksie – proszę stosować dietę lekkostrawną opartą na białym pieczywie, bułkach, ryżu i kurczaku.

Uległam białemu fartuchowi, skoro powiedział że moja dieta mi szkodzi…

Zaczęłam jeść pieczywo, kasze, białe mięso, chudo, dietetycznie…

Pojawiłam się na konsultacji u Pani Iwony oznajmiając dieta kiepsko mi idzie!! A co się stało? – zapytała Posłuchałam Pana doktora. Efekt: +2kg!! Pieczenie w przełyku, już dawno nie miałam takich zgag, senność, spałabym po kilka godzin dziennie w ciągu dnia…

Wracam na właściwe tory!!”

jelita to twój drugi mózgZnacie podobne historie?

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.

 

 

Autor



Iwona Wierzbicka

Jedna z historii, jakie codziennie spotykam w gabinecie…

„Poszłam do Pani Iwony po dietę, chciałam schudnąć, od dawna to się nie udawało. Waga albo stała albo wzrastała. Lubię jeść i lubię gotować. Do tego problemy z żołądkiem, zgaga, refluks, i to wieczne zmęczenie, spadki mocy, drzemka w ciągu dnia, kiedy wstawałam już spałam.

Pani Iwona zaproponowała dietę z eliminacją zbóż i nabiału. To miało pomóc na żołądek ale i obniżyć poziom insuliny, który podobno nie pozwalał mi schudnąć i powodował zmęczenie z powodu spadków cukru. Mam insulinooporność. To brzmi jak… jestem AA albo AS (anonimowy słodyczoholik).

Otrzymałam dietę – wszystko to co lubię najbardziej zniknęło z mojej diety, żal bo dieta z początku wydała się niesmaczna i niemożliwa do realizacji. Przecież ja kocham gotować, a tu… monoskładnikowo… jaja, mięso, ryby, warzywa….

Przeszłam na dietę, polubiłam ją, po miesiącu efekt – minus 4 kilogramy, żadnych problemów z żołądkiem, lepszy sen, zdecydowanie więcej energii w ciągu dnia.

W międzyczasie przyszedł – długo wyczekiwany termin gastroskopii (czekałam na termin niemal rok), werdykt: refluks. Pan doktor oznajmił – to co Pani teraz je jest absolutnie szkodliwe i zakazane przy refluksie – proszę stosować dietę lekkostrawną opartą na białym pieczywie, bułkach, ryżu i kurczaku.

Uległam białemu fartuchowi, skoro powiedział że moja dieta mi szkodzi…

Zaczęłam jeść pieczywo, kasze, białe mięso, chudo, dietetycznie…

Pojawiłam się na konsultacji u Pani Iwony oznajmiając dieta kiepsko mi idzie!! A co się stało? – zapytała Posłuchałam Pana doktora. Efekt: +2kg!! Pieczenie w przełyku, już dawno nie miałam takich zgag, senność, spałabym po kilka godzin dziennie w ciągu dnia…

Wracam na właściwe tory!!”

jelita to twój drugi mózgZnacie podobne historie?

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.

 

 

Autor

Iwona Wierzbicka
21 maja 2014

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

śmietana, nabiał

Śmietana – co się w niej kryje?

Kiedyś zachciało mi się jagód z cukrem i śmietaną :) Z moją manią zerkania na etykiety miałam problem znaleźć choć jedną z "normalnym" jak to przystało na śmietanę składem. Oto jedna z nich, zawiera: skrobię

WIĘCEJ >

Ziarna chia – skarbnica składników odżywczych czy zbędny wydatek?

Nasiona Chia Uznane są za bogactwo składników mineralnych i witaminowych, ale przede wszystkim bogate źródło kwasów omega 3 i z tego powodu są bardzo chętnie konsumowane. Przyrządza się z nich głównie puddingi, choć zapewne przepisów…

WIĘCEJ >

Tego w Twojej diecie nie może zabraknąć! – 17 produktów

Wiele osób komponuje jadłospis z przypadkowych produktów. Często słyszymy, że trzeba ograniczyć tłuszcz, jeść produkty pełnoziarniste, dużo warzyw i owoców, a będziemy zdrowi. Niestety NIE!! Często produkty kupujemy w puszkach, paczkach, czy też już całkowicie…

WIĘCEJ >

Mało znane wielkie kasze – poznaj ich właściwości

Tradycyjnym jedzeniem osób ćwiczących jest kurczak, ryż, warzywa itp. Niestety nie wiemy że tzw. superzboża mogą nam zastąpić wiele produktów.

WIĘCEJ >