Jak poprawić stan cery?
Jak można poprawić wygląd cery? Co jej szkodzi? Sprawdź, czego unikać, aby poprawić stan cery.
Gluten a problemy z cerą
Wyłączenie z diety glutenu, a szczególnie pszenicy, przynosi naprawdę dobre efekty, jeśli chodzi o poprawę stanu cery.
Problem z glutenem pojawia się wtedy, kiedy przechodzi on przez nie do końca szczelne jelita i dostaje się do organizmu. Nie powinien tego robić. Prowadzi to do nadmiernego pobudzenia układu odpornościowego, który może reagować w bardzo różny sposób. Jednym z mniej poważnych objawów jest właśnie reakcja skórna. Gluten jest często problemem w przypadku chorób autoimmunologicznych.
Jeśli chodzi o cerę, sporym problemem może być też nabiał. Szczególnie ten przemysłowy, zwłaszcza jeżeli jest jedzony regularnie. Podobnie jak w przypadku glutenu problem dotyczy reakcji układu odpornościowego. Nabiał zawiera białka mleka krowiego, które przy przechodzeniu przez barierę jelitową mogą pobudzić układ odpornościowy do zbyt dużej aktywności.
Jednak to nie tylko gluten jest problemem. U wielu osób można zobaczyć zupełnie inną reakcję organizmu na pszenicę oraz żyto. Oba zboża są bogate w gluten, więc o co chodzi? Są dwie teorie na ten temat. Po pierwsze, pszenica poza glutenem zawiera też inne białka i być może to one lub ich połączenie z glutenem stanowi większy problem. Dodatkowo na przestrzeni lat pszenica stała się zbożem dużo bogatszym w gluten niż jeszcze kilkadziesiąt lat temu.
Obejrzyj film: Trądzik i cera – co jej szkodzi?
Jest jednak inna teoria, która w badaniach potwierdza się coraz częściej. Pszenica w bardzo dużej mierze, ze względu na masową produkcję, jest modyfikowana genetycznie. O ile samo GMO nie jest prawdopodobnie groźne, to groźny jest fakt, że dzięki tym mutacjom przy uprawie pszenicy można używać bardzo duże ilości środków chemicznych, owadobójczych, z naciskiem na glifosat. Coraz więcej badań sugeruje udział tego środka chemicznego w licznych problemach zdrowotnych ( m.in. potwierdza się jego udział w rozszczelnieniu jelita).
Nabiał do kosza
Skąd problem z nabiałem? Przecież babcie doiły krowy na potęgę. Może właśnie w tym tkwi problem. Dzisiaj nikt już tych krów nie doi, są one prawie na stałe podłączone do maszyn, które powodują rany w wymionach. W ranach pojawia się ropa, a żeby to załagodzić, krowy dostają leki czy antybiotyki. Sporo mówi się też o hormonach w nabiale. Niestety, faktycznie nabiał może podnosić poziom estrogenów. Jak więc widać, w sklepowym nabiale jest mało cennych składników odżywczych, są za to pozostałości po ropie, antybiotykach, lekach czy zastrzykach.
Cukier, syropek i przetworzona żywność
Dziś zarówno burak cukrowy, jak trzcina cukrowa są produkowane na skalę masową. Często są bardzo modyfikowane genetycznie, więc tutaj znów do gry wchodzą liczne środki chemiczne z naciskiem na glifosat. Jak nie cukier, to w przetworzonej żywności znajdziesz tańszy syrop glukozowo-fruktozowy pozyskiwany z kukurydzy, czyli – obok pszenicy i soi – rośliny najbardziej modyfikowanej genetycznie.
Pozbądź się więc cukru z cukierniczki oraz całej żywności, która zawiera cukier oraz syrop glukozowo-fruktozowy (słodzone napoje, ciastka, ciasteczka, batoniki, słodkie bułki, gotowe płatki śniadaniowe itp.). Jeśli zależy Ci na dobrej kondycji skóry, to naprawdę nie są to produkty, które warto wrzucać do swoich jelit. Jelita nieustannie starają się zrobić solidną selekcję, niczym ochroniarz stojący na bramce przed luksusowym klubem. Czasami są bezsilne, zwłaszcza gdy nie dbasz o swoje żywienie. Wtedy substancje, które źle działają organizm, dostają się do środka.
Hormony a problemy z cerą
Kobiety dosyć często obserwują zmiany na cerze w trakcie różnych faz cyklu miesiączkowego. Szczególnie nadmiar androgenów będzie wpływał negatywnie na stan cery oraz pojawianie się zmian skórnych, takich jak trądzik. Z drugiej strony zbyt mała ilość testosteronu może powodować suchość skóry oraz pogorszenie jej kondycji. Podobnie wygląda sytuacja w przypadku estrogenów – zarówno ich nadmiar, jak i niedobór będzie wpływał negatywnie na kondycję skóry. Bardzo ważny jest więc zdrowy balans i odpowiednia ilość wszystkich hormonów płciowych.
Co jeszcze?
Jeśli zastosowałeś się sumiennie do wszystkich powyższych punktów, a stan Twojej skóry nie poprawił się ani trochę, należy rozważyć poważniejsze problemy. Mogą to być opóźnione alergie pokarmowe na różne pokarmy. W ich przypadku warto zainteresować się tematem nieszczelnego jelita i jego zwiększonej przepuszczalności. Coraz częściej można też spotkać się z problemem, jakim jest obecność patogenów w organizmie. Na kolejnym miejscu znajduje się duża liczba toksyn i metali ciężkich, które poprzez chemię obecną w wielu produktach i nie tylko oraz przez słabej jakości dietę mogą w nadmiarze gromadzić się w organizmie. Niewydolność niektórych organów odpowiedzialnych za detoks, czy też pewne mutacje genetyczne również mogą prowadzić do problemów ze skórą.
Problemy z cerą mogą być też jednym z objawów Hashimoto. Dowiedz się więcej na ten temat podczas wykładu Hashimoto – dieta i styl życia.
To może Cię jeszcze zainteresować:
Bibliografia:
- Anthony Samsel, Stephanie Seneff, Glyphosate’s Suppression of Cytochrome P450 Enzymes and Amino Acid Biosynthesis by the Gut Microbiome: Pathways to Modern Diseases
- Anthony Samsel, Stephanie Seneff, Glyphosate, pathways to modern diseases II: Celiac sprue and gluten intolerance
- Hassan Malekinejad, Aysa Rezabakhsh, Hormones in Dairy Foods and Their Impact on Public Health – A Narrative Review Article
- dr Jacek J. Nowak, Zagrożenia ze strony glifosatu i Roundupu, najszerzej używanych w uprawach GMO – raport
Autor
Mateusz Ostręga
Jak można poprawić wygląd cery? Co jej szkodzi? Sprawdź, czego unikać, aby poprawić stan cery.
Gluten a problemy z cerą
Wyłączenie z diety glutenu, a szczególnie pszenicy, przynosi naprawdę dobre efekty, jeśli chodzi o poprawę stanu cery.
Problem z glutenem pojawia się wtedy, kiedy przechodzi on przez nie do końca szczelne jelita i dostaje się do organizmu. Nie powinien tego robić. Prowadzi to do nadmiernego pobudzenia układu odpornościowego, który może reagować w bardzo różny sposób. Jednym z mniej poważnych objawów jest właśnie reakcja skórna. Gluten jest często problemem w przypadku chorób autoimmunologicznych.
Jeśli chodzi o cerę, sporym problemem może być też nabiał. Szczególnie ten przemysłowy, zwłaszcza jeżeli jest jedzony regularnie. Podobnie jak w przypadku glutenu problem dotyczy reakcji układu odpornościowego. Nabiał zawiera białka mleka krowiego, które przy przechodzeniu przez barierę jelitową mogą pobudzić układ odpornościowy do zbyt dużej aktywności.
Jednak to nie tylko gluten jest problemem. U wielu osób można zobaczyć zupełnie inną reakcję organizmu na pszenicę oraz żyto. Oba zboża są bogate w gluten, więc o co chodzi? Są dwie teorie na ten temat. Po pierwsze, pszenica poza glutenem zawiera też inne białka i być może to one lub ich połączenie z glutenem stanowi większy problem. Dodatkowo na przestrzeni lat pszenica stała się zbożem dużo bogatszym w gluten niż jeszcze kilkadziesiąt lat temu.
Obejrzyj film: Trądzik i cera – co jej szkodzi?
Jest jednak inna teoria, która w badaniach potwierdza się coraz częściej. Pszenica w bardzo dużej mierze, ze względu na masową produkcję, jest modyfikowana genetycznie. O ile samo GMO nie jest prawdopodobnie groźne, to groźny jest fakt, że dzięki tym mutacjom przy uprawie pszenicy można używać bardzo duże ilości środków chemicznych, owadobójczych, z naciskiem na glifosat. Coraz więcej badań sugeruje udział tego środka chemicznego w licznych problemach zdrowotnych ( m.in. potwierdza się jego udział w rozszczelnieniu jelita).
Nabiał do kosza
Skąd problem z nabiałem? Przecież babcie doiły krowy na potęgę. Może właśnie w tym tkwi problem. Dzisiaj nikt już tych krów nie doi, są one prawie na stałe podłączone do maszyn, które powodują rany w wymionach. W ranach pojawia się ropa, a żeby to załagodzić, krowy dostają leki czy antybiotyki. Sporo mówi się też o hormonach w nabiale. Niestety, faktycznie nabiał może podnosić poziom estrogenów. Jak więc widać, w sklepowym nabiale jest mało cennych składników odżywczych, są za to pozostałości po ropie, antybiotykach, lekach czy zastrzykach.
Cukier, syropek i przetworzona żywność
Dziś zarówno burak cukrowy, jak trzcina cukrowa są produkowane na skalę masową. Często są bardzo modyfikowane genetycznie, więc tutaj znów do gry wchodzą liczne środki chemiczne z naciskiem na glifosat. Jak nie cukier, to w przetworzonej żywności znajdziesz tańszy syrop glukozowo-fruktozowy pozyskiwany z kukurydzy, czyli – obok pszenicy i soi – rośliny najbardziej modyfikowanej genetycznie.
Pozbądź się więc cukru z cukierniczki oraz całej żywności, która zawiera cukier oraz syrop glukozowo-fruktozowy (słodzone napoje, ciastka, ciasteczka, batoniki, słodkie bułki, gotowe płatki śniadaniowe itp.). Jeśli zależy Ci na dobrej kondycji skóry, to naprawdę nie są to produkty, które warto wrzucać do swoich jelit. Jelita nieustannie starają się zrobić solidną selekcję, niczym ochroniarz stojący na bramce przed luksusowym klubem. Czasami są bezsilne, zwłaszcza gdy nie dbasz o swoje żywienie. Wtedy substancje, które źle działają organizm, dostają się do środka.
Hormony a problemy z cerą
Kobiety dosyć często obserwują zmiany na cerze w trakcie różnych faz cyklu miesiączkowego. Szczególnie nadmiar androgenów będzie wpływał negatywnie na stan cery oraz pojawianie się zmian skórnych, takich jak trądzik. Z drugiej strony zbyt mała ilość testosteronu może powodować suchość skóry oraz pogorszenie jej kondycji. Podobnie wygląda sytuacja w przypadku estrogenów – zarówno ich nadmiar, jak i niedobór będzie wpływał negatywnie na kondycję skóry. Bardzo ważny jest więc zdrowy balans i odpowiednia ilość wszystkich hormonów płciowych.
Co jeszcze?
Jeśli zastosowałeś się sumiennie do wszystkich powyższych punktów, a stan Twojej skóry nie poprawił się ani trochę, należy rozważyć poważniejsze problemy. Mogą to być opóźnione alergie pokarmowe na różne pokarmy. W ich przypadku warto zainteresować się tematem nieszczelnego jelita i jego zwiększonej przepuszczalności. Coraz częściej można też spotkać się z problemem, jakim jest obecność patogenów w organizmie. Na kolejnym miejscu znajduje się duża liczba toksyn i metali ciężkich, które poprzez chemię obecną w wielu produktach i nie tylko oraz przez słabej jakości dietę mogą w nadmiarze gromadzić się w organizmie. Niewydolność niektórych organów odpowiedzialnych za detoks, czy też pewne mutacje genetyczne również mogą prowadzić do problemów ze skórą.
Problemy z cerą mogą być też jednym z objawów Hashimoto. Dowiedz się więcej na ten temat podczas wykładu Hashimoto – dieta i styl życia.
To może Cię jeszcze zainteresować:
Bibliografia:
- Anthony Samsel, Stephanie Seneff, Glyphosate’s Suppression of Cytochrome P450 Enzymes and Amino Acid Biosynthesis by the Gut Microbiome: Pathways to Modern Diseases
- Anthony Samsel, Stephanie Seneff, Glyphosate, pathways to modern diseases II: Celiac sprue and gluten intolerance
- Hassan Malekinejad, Aysa Rezabakhsh, Hormones in Dairy Foods and Their Impact on Public Health – A Narrative Review Article
- dr Jacek J. Nowak, Zagrożenia ze strony glifosatu i Roundupu, najszerzej używanych w uprawach GMO – raport
Autor
Tagi
Podobne tematy
Co ma wpływ na jakość męskiego nasienia?
Krótko o aspektach nieżywieniowych Noszenie telefonu komórkowego w kieszeni spodni, może być sporym problemem, jeśli chodzi o ruchliwość plemników. Niestety, jest to dość powszechna praktyka, szczególnie wśród Panów. Zazwyczaj nie mówi się o tym, jednak…
WIĘCEJ >Jakie badania wykonać przed ciążą?
Badania diagnostyczne to bardzo istotny element przygotowań do ciąży. Pomagają one nie tylko zdiagnozować ewentualne problemy, które mogą przysporzyć trudności ze spłodzeniem potomka lub donoszeniem ciąży, lecz także pokazują, na jakich aspektach należy się szczególnie…
WIĘCEJ >3 choroby powiązane z SIBO
SIBO to zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego, który objawia się m.in. ciągłym wzdęciem, ogólnym zmęczeniem, zaparciami czy biegunkami. Istnieją trzy choroby, które są powiązane z SIBO. Sprawdź, o jakie schorzenia chodzi. Choroby powiązane z SIBO…
WIĘCEJ >Czy tarczyca potrzebuje węglowodanów?
Często podczas konsultacji z pacjentami spotykam się z obawą, że dieta o niskiej podaży energii z węglowodanów (paleo, dieta ketogeniczna itp.) spowoduje pogorszenie pracy tarczycy. Czy tarczyca faktycznie potrzebuje węglowodanów? Czy węglowodany są niezbędne? Przekonanie, że…
WIĘCEJ >