fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Jak powinien wyglądać prawidłowy stolec?

Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider

Tagi

Jak powinien wyglądać prawidłowy stolec?

jak powinien wyglądać stolec

Wstydliwa czynność, którą wykonuje każdy z nas, każdego dnia. Niestety, zdarza się, że tak nie jest, chociaż powinno. Jest to ważna, naturalna i fizjologiczna potrzeba naszego organizmu. 

Mówią: „Co wchodzi jednym końcem, wychodzi drugim”. To powiedzenie jest jak najbardziej sensowne. Nikt nie lubi o tym mówić, a powinniśmy to zmienić, bo to ważne.

Wygląd stolca daje mnóstwo informacji na temat stanu naszego zdrowia. Powinniśmy zwracać uwagę na to, czy stolec tonie, czy utrzymuje się na powierzchni wody, a także jaki ma kolor, rozmiar, konsystencje oraz kształt. Poniżej znajdziesz kilka wskazówek.

Różne kolory

Zielony stolec pojawia się, gdy:

  • najadłeś się roślin bogatych w chlorofil (zielony barwnik roślin),
  • zjadłeś dużo produktów, które są farbowane sztucznym spożywczym barwnikiem,
  • suplementujesz żelazo lub przyjmujesz antybiotyki,
  • przyjmujemy zioła (orzech czarny, piołun).

Te przyczyny są chwilowe i po ich eliminacji kolor zaraz wraca do normy. Natomiast w przypadku, gdy jesteś dodatkowo bardzo blady, a zielony, luźny stolec pojawia się bez związku z powyższymi produktami, może to oznaczać infekcje układu pokarmowego.

Pomarańczowy stolec obserwujemy, gdy:

  • jemy w dużej ilości produkty, które zawierają beta-karoten np. marchew, dynię, morele,
  • przyjmujemy suplementy z witaminą A,
  • przyjmujemy zioła np. pau’darco.

Czerwony stolec występuje, gdy:

  • zjedliśmy duże ilości buraków lub soku pomidorowego,
  • suplementujemy potas.

Jeśli jednak zobaczysz na stolcu, papierze toaletowym czy muszli klozetowej jasnoczerwone smugi albo plamy świeżej krwi, może to oznaczać hemoroidy lub minimalne pęknięcie odbytnicy. Czerwony stolec może również być ostrzeżeniem o polipie znajdującym się w jelicie grubym, który może stać się rakotwórczy. Zasadniczo wszystko, co powoduje w przewodzie pokarmowym krwawienie – od jamy ustnej do odbytu – może być przyczyną czerwonawego lub krwawego stolca.

Czarny lub smolisty stolec pojawia się, gdy:

  • zjemy czarne jagody, borówki, jeżyny,
  • suplementujemy żelazo, węgiel,
  • przyjmujesz czarną lukrecję,
  • przyjmujesz leki: aspiryna, paracetamol, ibuprofen lub inne niesterydowe leki przeciwzapalne.

Jeśli stolec jest czarny i smolisty, a nie przyjmujesz powyższych substancji, może to sygnalizować obecność krwi. Krew wędruje z górnego przewodu pokarmowego (zwykle z przełyku lub żołądka) do dolnego przewodu (jelita i odbyt), staje się lepka i cuchnąca. Czarny stolec to oznaka krwawiącego wrzodu żołądka lub dwunastnicy. Może być sygnałem nadużywania alkoholu, czy ciągłego stosowania leków, które mogą spowodować krwawienie z żołądka.

Blady, szary stolec obserwujemy, gdy:

  • zjadłaś duże ilości ryżu czy ziemniaków,
  • suplementujesz wapń, środki zobojętniające kwas w żołądku,
  • przyjmujesz leki przeciw biegunce.

Utrzymujący się przez dłuższy czas blady stolec może wskazywać na to, że żółć nie dociera do jelita. Sprawdź, jak poprawić pracę jelit.

Prawidłowy stolec

Prawidłowy stolec powinien:

  • mieć kształt kiełbasy,
  • być konsystencji banana,
  • mieć kolor hamburgera.

Bądź czujny i sprawdzaj, co zostawiasz w toalecie – to świadczy o Twoim zdrowiu.

Chcesz wiedzieć więcej? Sprawdź naszego e-booka „SOS dla jelit”:

To może Cię zainteresować:

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Kamila Lipowicz

Wstydliwa czynność, którą wykonuje każdy z nas, każdego dnia. Niestety, zdarza się, że tak nie jest, chociaż powinno. Jest to ważna, naturalna i fizjologiczna potrzeba naszego organizmu. 

Mówią: „Co wchodzi jednym końcem, wychodzi drugim”. To powiedzenie jest jak najbardziej sensowne. Nikt nie lubi o tym mówić, a powinniśmy to zmienić, bo to ważne.

Wygląd stolca daje mnóstwo informacji na temat stanu naszego zdrowia. Powinniśmy zwracać uwagę na to, czy stolec tonie, czy utrzymuje się na powierzchni wody, a także jaki ma kolor, rozmiar, konsystencje oraz kształt. Poniżej znajdziesz kilka wskazówek.

Różne kolory

Zielony stolec pojawia się, gdy:

  • najadłeś się roślin bogatych w chlorofil (zielony barwnik roślin),
  • zjadłeś dużo produktów, które są farbowane sztucznym spożywczym barwnikiem,
  • suplementujesz żelazo lub przyjmujesz antybiotyki,
  • przyjmujemy zioła (orzech czarny, piołun).

Te przyczyny są chwilowe i po ich eliminacji kolor zaraz wraca do normy. Natomiast w przypadku, gdy jesteś dodatkowo bardzo blady, a zielony, luźny stolec pojawia się bez związku z powyższymi produktami, może to oznaczać infekcje układu pokarmowego.

Pomarańczowy stolec obserwujemy, gdy:

  • jemy w dużej ilości produkty, które zawierają beta-karoten np. marchew, dynię, morele,
  • przyjmujemy suplementy z witaminą A,
  • przyjmujemy zioła np. pau’darco.

Czerwony stolec występuje, gdy:

  • zjedliśmy duże ilości buraków lub soku pomidorowego,
  • suplementujemy potas.

Jeśli jednak zobaczysz na stolcu, papierze toaletowym czy muszli klozetowej jasnoczerwone smugi albo plamy świeżej krwi, może to oznaczać hemoroidy lub minimalne pęknięcie odbytnicy. Czerwony stolec może również być ostrzeżeniem o polipie znajdującym się w jelicie grubym, który może stać się rakotwórczy. Zasadniczo wszystko, co powoduje w przewodzie pokarmowym krwawienie – od jamy ustnej do odbytu – może być przyczyną czerwonawego lub krwawego stolca.

Czarny lub smolisty stolec pojawia się, gdy:

  • zjemy czarne jagody, borówki, jeżyny,
  • suplementujemy żelazo, węgiel,
  • przyjmujesz czarną lukrecję,
  • przyjmujesz leki: aspiryna, paracetamol, ibuprofen lub inne niesterydowe leki przeciwzapalne.

Jeśli stolec jest czarny i smolisty, a nie przyjmujesz powyższych substancji, może to sygnalizować obecność krwi. Krew wędruje z górnego przewodu pokarmowego (zwykle z przełyku lub żołądka) do dolnego przewodu (jelita i odbyt), staje się lepka i cuchnąca. Czarny stolec to oznaka krwawiącego wrzodu żołądka lub dwunastnicy. Może być sygnałem nadużywania alkoholu, czy ciągłego stosowania leków, które mogą spowodować krwawienie z żołądka.

Blady, szary stolec obserwujemy, gdy:

  • zjadłaś duże ilości ryżu czy ziemniaków,
  • suplementujesz wapń, środki zobojętniające kwas w żołądku,
  • przyjmujesz leki przeciw biegunce.

Utrzymujący się przez dłuższy czas blady stolec może wskazywać na to, że żółć nie dociera do jelita. Sprawdź, jak poprawić pracę jelit.

Prawidłowy stolec

Prawidłowy stolec powinien:

  • mieć kształt kiełbasy,
  • być konsystencji banana,
  • mieć kolor hamburgera.

Bądź czujny i sprawdzaj, co zostawiasz w toalecie – to świadczy o Twoim zdrowiu.

Chcesz wiedzieć więcej? Sprawdź naszego e-booka „SOS dla jelit”:

To może Cię zainteresować:

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Kamila Lipowicz
26 lutego 2018

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zmiany żywieniowe na przestrzeni wieków

Szacuje się, że obecnie w Stanach Zjednoczonych do żywności dodaje się ponad 2500 różnych substancji. Przeciętny Amerykanin spożywa około 5 kilogramów różnych dodatków do żywności rocznie.

WIĘCEJ >
zgaga, refluks

Zgaga – jak sobie pomóc? 5 rad dla zdrowia

Męczy Cię zgaga? Sprawdź, co może być jej przyczyną i jak sobie z nią poradzić. Zgaga to uczucie palenia w klatce piersiowej świadczące o zaburzeniach układu pokarmowego. Jej przyczyną może być przepuklina rozworu przełyku, niestrawność…

WIĘCEJ >
cukrzyca

Cukrzyca typu 1 – sprawdź, czy jesteś w grupie ryzyka

Sprawdź czy jesteś w grupie ryzyka, możesz zapobiec rozwojowi cukrzycy typu 1. Zrób badania: anty-GAD, anty-IA2. Przebadaj swoje dziecko, zmień dietę jeśli we krwi wyjdą przeciwciała.

WIĘCEJ >

Jedz warzywa! Sprawdź nasze przepisy

Cały czas słyszymy o tym, aby jeść warzywa, bo mają właściwości zdrowotne. Są one dla nas źródłem witamin i minerałów, błonnika oraz antyoksydantów. Jakie warzywa najlepiej wybierać? Sprawdź nasze przepisy na zupy, koktajle i sałatki….

WIĘCEJ >