fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Jak powinien wyglądać prawidłowy stolec?

Jak powinien wyglądać prawidłowy stolec?

jak-powinien-wygladac-prawidlowy-stolec

Wstydliwa czynność, którą wykonuje każdy z nas, każdego dnia. Niestety, zdarza się, że tak nie jest, chociaż powinno. Jest to ważna, naturalna i fizjologiczna potrzeba naszego organizmu. 

Mówią: „Co wchodzi jednym końcem, wychodzi drugim”. To powiedzenie jest jak najbardziej sensowne. Nikt nie lubi o tym mówić, a powinniśmy to zmienić, bo to ważne.

Wygląd stolca daje mnóstwo informacji na temat stanu naszego zdrowia. Powinniśmy zwracać uwagę na to, czy tonie czy utrzymuje się na powierzchni wody, a także na kolor, rozmiar, konsystencje oraz kształt. Poniżej znajdziesz kilka wskazówek.

Różne kolory

Zielony stolec pojawia się, gdy:

  • Najadłeś się roślin bogatych w chlorofil (zielony barwnik roślin).
  • Zjadłeś dużo produktów, które są farbowane sztucznym spożywczym barwnikiem.
  • Suplementujesz żelazo lub przyjmujesz antybiotyki.
  • Przyjmujemy zioła (orzech czarny, piołun).

Te przyczyny są chwilowe i po ich eliminacji kolor zaraz wraca do normy. Natomiast w przypadku, gdy jesteś dodatkowo bardzo blady, a zielony, luźny stolec pojawia się bez związku z powyższymi produktami, może to oznaczać infekcje układu pokarmowego.

Pomarańczowy stolec obserwujemy, gdy:

  • Jemy w dużej ilości produkty, które zawierają beta-karoten np. marchew, dynię, morele.
  • Przyjmujemy suplementy z witaminą A.
  • Przyjmujemy zioła np. pau’darco.

Czerwony stolec występuje, gdy:

  • Zjedliśmy duże ilości buraków lub soku pomidorowego.
  • Suplementujemy potas.

Jeśli jednak zobaczysz na stolcu, papierze toaletowym czy muszli jasnoczerwone smugi albo plamy świeżej krwi, może to oznaczać hemoroidy lub minimalne pęknięcie odbytnicy. Czerwony stolec może również być ostrzeżeniem o polipie znajdującym się w jelicie grubym, który może stać się rakotwórczy. Zasadniczo wszystko, co powoduje w przewodzie pokarmowym krwawienie – od jamy ustnej do odbytu – może być przyczyną czerwonawego lub krwawego stolca.

Czarny lub smolisty stolec pojawia się, gdy:

  • Zjemy czarne jagody, borówki, jeżyny.
  • Suplementujemy żelazo, węgiel.
  • Przyjmujesz czarną lukrecje.
  • Przyjmujesz leki: aspiryna, paracetamol, ibuprofen lub inne niesterydowe leki przeciwzapalne.

Jeśli kupa jest czarna i smolista, a nie przyjmujesz powyższych substancji, może to sygnalizować obecność krwi. Krew wędruje z górnego przewodu pokarmowego (zwykle z przełyku lub żołądka) do dolnego przewodu (jelita i odbyt), staje się lepka i cuchnąca. Czarny stolec to oznaka krwawiącego wrzodu żołądka lub dwunastnicy. Może być sygnałem nadużywania alkoholu czy ciągłego stosowania leków, które mogą spowodować krwawienie z żołądka.

Blady, szary stolec obserwujemy, gdy:

  • Zjadłaś duże ilości ryżu czy ziemniaków.
  • Suplementujesz wapń, środki zobojętniające kwas w żołądku.
  • Przyjmujesz leki przeciw biegunce.

Utrzymujący się przez dłuższy czas blady stolec może wskazywać na to, że żółć nie dociera do jelita. Sprawdź, jak poprawić pracę jelit.

Prawidłowy stolec

Prawidłowy stolec powinien:

  • mieć kształt kiełbasy,
  • być konsystencji banana,
  • mieć kolor hamburgera.

Bądź czujny i sprawdzaj, co zostawiasz w toalecie – to świadczy o Twoim zdrowiu.

To może Cię zainteresować:

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Kamila Lipowicz

Wstydliwa czynność, którą wykonuje każdy z nas, każdego dnia. Niestety, zdarza się, że tak nie jest, chociaż powinno. Jest to ważna, naturalna i fizjologiczna potrzeba naszego organizmu. 

Mówią: „Co wchodzi jednym końcem, wychodzi drugim”. To powiedzenie jest jak najbardziej sensowne. Nikt nie lubi o tym mówić, a powinniśmy to zmienić, bo to ważne.

Wygląd stolca daje mnóstwo informacji na temat stanu naszego zdrowia. Powinniśmy zwracać uwagę na to, czy tonie czy utrzymuje się na powierzchni wody, a także na kolor, rozmiar, konsystencje oraz kształt. Poniżej znajdziesz kilka wskazówek.

Różne kolory

Zielony stolec pojawia się, gdy:

  • Najadłeś się roślin bogatych w chlorofil (zielony barwnik roślin).
  • Zjadłeś dużo produktów, które są farbowane sztucznym spożywczym barwnikiem.
  • Suplementujesz żelazo lub przyjmujesz antybiotyki.
  • Przyjmujemy zioła (orzech czarny, piołun).

Te przyczyny są chwilowe i po ich eliminacji kolor zaraz wraca do normy. Natomiast w przypadku, gdy jesteś dodatkowo bardzo blady, a zielony, luźny stolec pojawia się bez związku z powyższymi produktami, może to oznaczać infekcje układu pokarmowego.

Pomarańczowy stolec obserwujemy, gdy:

  • Jemy w dużej ilości produkty, które zawierają beta-karoten np. marchew, dynię, morele.
  • Przyjmujemy suplementy z witaminą A.
  • Przyjmujemy zioła np. pau’darco.

Czerwony stolec występuje, gdy:

  • Zjedliśmy duże ilości buraków lub soku pomidorowego.
  • Suplementujemy potas.

Jeśli jednak zobaczysz na stolcu, papierze toaletowym czy muszli jasnoczerwone smugi albo plamy świeżej krwi, może to oznaczać hemoroidy lub minimalne pęknięcie odbytnicy. Czerwony stolec może również być ostrzeżeniem o polipie znajdującym się w jelicie grubym, który może stać się rakotwórczy. Zasadniczo wszystko, co powoduje w przewodzie pokarmowym krwawienie – od jamy ustnej do odbytu – może być przyczyną czerwonawego lub krwawego stolca.

Czarny lub smolisty stolec pojawia się, gdy:

  • Zjemy czarne jagody, borówki, jeżyny.
  • Suplementujemy żelazo, węgiel.
  • Przyjmujesz czarną lukrecje.
  • Przyjmujesz leki: aspiryna, paracetamol, ibuprofen lub inne niesterydowe leki przeciwzapalne.

Jeśli kupa jest czarna i smolista, a nie przyjmujesz powyższych substancji, może to sygnalizować obecność krwi. Krew wędruje z górnego przewodu pokarmowego (zwykle z przełyku lub żołądka) do dolnego przewodu (jelita i odbyt), staje się lepka i cuchnąca. Czarny stolec to oznaka krwawiącego wrzodu żołądka lub dwunastnicy. Może być sygnałem nadużywania alkoholu czy ciągłego stosowania leków, które mogą spowodować krwawienie z żołądka.

Blady, szary stolec obserwujemy, gdy:

  • Zjadłaś duże ilości ryżu czy ziemniaków.
  • Suplementujesz wapń, środki zobojętniające kwas w żołądku.
  • Przyjmujesz leki przeciw biegunce.

Utrzymujący się przez dłuższy czas blady stolec może wskazywać na to, że żółć nie dociera do jelita. Sprawdź, jak poprawić pracę jelit.

Prawidłowy stolec

Prawidłowy stolec powinien:

  • mieć kształt kiełbasy,
  • być konsystencji banana,
  • mieć kolor hamburgera.

Bądź czujny i sprawdzaj, co zostawiasz w toalecie – to świadczy o Twoim zdrowiu.

To może Cię zainteresować:

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Kamila Lipowicz
26 lutego 2018

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

problemy z układem pokarmowym, jelita

Problemy z układem pokarmowym – niespecyficzne objawy

Mija dzień za dniem i jakoś ciągle dajemy radę. Bagatelizujemy pierwsze objawy, które często mogłyby zapobiec rozwojowi skomplikowanych jednostek chorobowych. (…)

WIĘCEJ >
badania

Czy warto robić badania?

W swojej praktyce często spotykam się z popełnianiem jednego zasadniczego błędu. Zapisujemy się do specjalisty dopiero wtedy, gdy przez dłuższy (…)

WIĘCEJ >

Kilka słów o samotności w diecie

Odwiedzasz ciocię raz na rok. Wszyscy się cieszą, że schudłeś, ale obserwują, czy się złamiesz i zjesz kawałek torcika… Znasz to?

WIĘCEJ >

Jak powstaje miód – bohaterka pszczoła

Niepozorna pszczoła Z czym Wam się kojarzy pszczoła? Mnie od razu z garnkiem miodu, a jak to od razu przywołuje (…)

WIĘCEJ >

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl