logo
Szukaj
openclose
logo
Szukaj
Szukaj

Jak usunąć toksyny z warzyw?

Jak usunąć toksyny z warzyw?

Jak usunąć toksyny z warzyw?

Jak jeść zdrowiej, zmniejszyć ilość toksyn w warzywach i sprawić, by zielona sałata była bardziej odżywcza? Sprawdź, jak usunąć toksyny z warzyw.

Rośliny akumulują azotany głównie w liściach oraz w organach spichrzowych. Dlatego trzeba uważać przy uprawie warzyw liściowych (sałata, kapusta, szpinak) oraz tych, gdzie zjadamy organ spichrzowy (burak, pietruszka, pasternak, marchew). Przy uprawie warzyw, w których zjadamy owoc (z botanicznego punktu widzenia) lub nasiona (ogórek, pomidor, fasola, groch) nie musimy aż tak uważać na azotany. Owoc czy nasiona to organ rozmnażania, czyli przetrwanie gatunku jest priorytetem życiowym roślin, a co za tym idzie – nie będą w tych organach akumulować szkodliwych substancji. 

Zobacz film: Sałatki, dania z warzyw, twarożki bezmleczne

Co zrobić, aby zmniejszyć zawartość azotanów w warzywach kupionych?

  • Podczas zakupów należy zwrócić uwagę, czy warzywa nie są one uszkodzone albo poobijane. Wszelkie uszkodzenia po zbiorze powodują stres, a co za tym idzie – mniejszą aktywność reduktazy azotanowej oraz wydzielanie się wielu substancji szkodliwych dla organizmu człowieka.
  • Warzywa przechowujemy w lodówce, w odpowiedniej wilgotności.  Warzywa liściowe zwilżamy wodą.
  • Przed zjedzeniem najlepiej wystawić warzywa na pół godziny na słońce (światło reguluje aktywność reduktazy – im go więcej tym jej większa aktywność).
  • Warzywa na sałatkę kroimy bezpośrednio przed zjedzeniem. Nie przechowujemy pokrojonych warzyw, ponieważ ich uszkadzanie (czyli również krojenie) powoduje stres.
  • W przypadku kalafiora lub brokuła odcinamy do zjedzenia tylko same róże. Nie zjadamy zgrubiałej łodygi, bo tam akumuluje się najwięcej azotanów. Nie zjadamy też głąba z kapusty. Często w samej kapuście jest dopuszczalna zawartość azotanów, natomiast w głąbie kilkakrotnie przekracza ona normę.
  • Przy krojeniu kapusty pamiętamy, że najmniej azotanów zawierają końce liści. Im bardziej zbliżamy się do głąba, im bielsze i grubsze są liście – tym więcej jest tam azotanów.
  • Po kupieniu ziół w doniczce nie dodajemy ich od razu do potraw. Trzeba odczekać minimum dwa tygodnie i podlewać je samą wodą, żeby zdążyły zredukować wszystkie nawozy (niestety, takie rośliny nawożone są dolistnie).

Sprawdź, dlaczego warto kisić warzywa i owoce?

Jak usunąć toksyny z warzyw? 

W ten sposób usuniesz toksyny zewnętrzne:

  • Mycie w occie: przez 3–5 min moczymy warzywa w wodzie, która ma odczyn kwaśny . Na 1 litr zużywamy ½ szklanki octu (najlepiej jabłkowego) lub 2–3 łyżki kwasku cytrynowego (może pomóc usunąć bakterie).
  • Wylewamy wodę.
  • Wlewamy nową wodę z sodą oczyszczoną – przez 3–5 min moczymy warzywa w wodzie, która ma odczyn zasadowy. Na 1 litr  zużywamy 1–2 łyżki sody oczyszczonej. 
  • Woda po płukaniu może stać się mętna, żółtawa czy z tłustym kożuchem.
  • Warzywa płuczemy, szorujemy, suszymy i wkładamy do lodówki.
  • Na 30 minut przed spożyciem, kładziemy je na parapecie (reduktaza azotanowa).

Sprawdź nasze e-booki:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

Podobne tematy

jak przetrwać zimę bez świeżych warzyw, warzywa, owoce, sezonowość

Sezonowość – jak przetrwać zimę bez świeżych warzyw?

Kiszonki – zawierają korzystny kwas mlekowy, który wspomaga naszą florę bakteryjną, ułatwia trawienie oraz wspomaga odporność. Ponadto kiszonki bogate są w witaminę C oraz bardzo ważną witaminę K i B, których ilość się zwiększa pod...

WIĘCEJ >
kiszonki

Dlaczego warto kisić warzywa i owoce

Co to jest kiszenie? Kiszenie należy do bardzo starych metod utrwalania żywności. Jest to proces fermentacji mlekowej. Co bardzo ciekawe, (…)

WIĘCEJ >
suplementy

Dodatki w suplementach – lista najczęściej stosowanych

Żyjemy w czasach, w których coraz trudniej o zdrową, niezanieczyszczoną i pełnowartościową żywność, dlatego wiele osób łyka witaminy i minerały (…)

WIĘCEJ >

46 oznak wyczerpanych nadnerczy

Uważacie się za sowę? A to po prostu zaburzenie pracy nadnerczy, które nie wydzielają odpowiedniej ilości porannego kortyzolu, natomiast wieczorem zaczynają pracować intensywniej. Zwiększone wydzielanie wieczornej insuliny i zaburzenia produkcji melatoniny

WIĘCEJ >

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl