fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Jak usunąć toksyny z warzyw?

Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider

Tagi

Jak usunąć toksyny z warzyw?

Jak usunąć toksyny z warzyw?

Jak jeść zdrowiej, zmniejszyć ilość toksyn w warzywach i sprawić, by zielona sałata była bardziej odżywcza? Sprawdź, jak usunąć toksyny z warzyw.

Rośliny akumulują azotany głównie w liściach oraz w organach spichrzowych. Dlatego trzeba uważać przy uprawie warzyw liściowych (sałata, kapusta, szpinak) oraz tych, gdzie zjadamy organ spichrzowy (burak, pietruszka, pasternak, marchew). Przy uprawie warzyw, w których zjadamy owoc (z botanicznego punktu widzenia) lub nasiona (ogórek, pomidor, fasola, groch) nie musimy aż tak uważać na azotany. Owoc czy nasiona to organ rozmnażania, czyli przetrwanie gatunku jest priorytetem życiowym roślin, a co za tym idzie – nie będą w tych organach akumulować szkodliwych substancji. 

Zobacz film: Sałatki, dania z warzyw, twarożki bezmleczne

Co zrobić, aby zmniejszyć zawartość azotanów w warzywach kupionych?

  • Podczas zakupów należy zwrócić uwagę, czy warzywa nie są one uszkodzone albo poobijane. Wszelkie uszkodzenia po zbiorze powodują stres, a co za tym idzie – mniejszą aktywność reduktazy azotanowej oraz wydzielanie się wielu substancji szkodliwych dla organizmu człowieka.
  • Warzywa przechowujemy w lodówce, w odpowiedniej wilgotności.  Warzywa liściowe zwilżamy wodą.
  • Przed zjedzeniem najlepiej wystawić warzywa na pół godziny na słońce (światło reguluje aktywność reduktazy – im go więcej tym jej większa aktywność).
  • Warzywa na sałatkę kroimy bezpośrednio przed zjedzeniem. Nie przechowujemy pokrojonych warzyw, ponieważ ich uszkadzanie (czyli również krojenie) powoduje stres.
  • W przypadku kalafiora lub brokuła odcinamy do zjedzenia tylko same róże. Nie zjadamy zgrubiałej łodygi, bo tam akumuluje się najwięcej azotanów. Nie zjadamy też głąba z kapusty. Często w samej kapuście jest dopuszczalna zawartość azotanów, natomiast w głąbie kilkakrotnie przekracza ona normę.
  • Przy krojeniu kapusty pamiętamy, że najmniej azotanów zawierają końce liści. Im bardziej zbliżamy się do głąba, im bielsze i grubsze są liście – tym więcej jest tam azotanów.
  • Po kupieniu ziół w doniczce nie dodajemy ich od razu do potraw. Trzeba odczekać minimum dwa tygodnie i podlewać je samą wodą, żeby zdążyły zredukować wszystkie nawozy (niestety, takie rośliny nawożone są dolistnie).

Sprawdź, dlaczego warto kisić warzywa i owoce?

Jak usunąć toksyny z warzyw? 

W ten sposób usuniesz toksyny zewnętrzne:

  • Myjemy rośliny w occie: przez 3–5 min moczymy warzywa w wodzie, która ma odczyn kwaśny . Na 1 litr zużywamy ½ szklanki octu (najlepiej jabłkowego) lub 2–3 łyżki kwasku cytrynowego (może pomóc usunąć bakterie).
  • Wylewamy wodę.
  • Wlewamy nową wodę z sodą oczyszczoną – przez 3–5 min moczymy warzywa w wodzie, która ma odczyn zasadowy. Na 1 litr  zużywamy 1–2 łyżki sody oczyszczonej. 
  • Woda po płukaniu może stać się mętna, żółtawa, czy może mieć tłusty kożuch.
  • Warzywa płuczemy, szorujemy, suszymy i wkładamy do lodówki.
  • Na 30 minut przed spożyciem, kładziemy je na parapecie (reduktaza azotanowa).

Sprawdź nasze e-booki:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

Jak jeść zdrowiej, zmniejszyć ilość toksyn w warzywach i sprawić, by zielona sałata była bardziej odżywcza? Sprawdź, jak usunąć toksyny z warzyw.

Rośliny akumulują azotany głównie w liściach oraz w organach spichrzowych. Dlatego trzeba uważać przy uprawie warzyw liściowych (sałata, kapusta, szpinak) oraz tych, gdzie zjadamy organ spichrzowy (burak, pietruszka, pasternak, marchew). Przy uprawie warzyw, w których zjadamy owoc (z botanicznego punktu widzenia) lub nasiona (ogórek, pomidor, fasola, groch) nie musimy aż tak uważać na azotany. Owoc czy nasiona to organ rozmnażania, czyli przetrwanie gatunku jest priorytetem życiowym roślin, a co za tym idzie – nie będą w tych organach akumulować szkodliwych substancji. 

Zobacz film: Sałatki, dania z warzyw, twarożki bezmleczne

Co zrobić, aby zmniejszyć zawartość azotanów w warzywach kupionych?

  • Podczas zakupów należy zwrócić uwagę, czy warzywa nie są one uszkodzone albo poobijane. Wszelkie uszkodzenia po zbiorze powodują stres, a co za tym idzie – mniejszą aktywność reduktazy azotanowej oraz wydzielanie się wielu substancji szkodliwych dla organizmu człowieka.
  • Warzywa przechowujemy w lodówce, w odpowiedniej wilgotności.  Warzywa liściowe zwilżamy wodą.
  • Przed zjedzeniem najlepiej wystawić warzywa na pół godziny na słońce (światło reguluje aktywność reduktazy – im go więcej tym jej większa aktywność).
  • Warzywa na sałatkę kroimy bezpośrednio przed zjedzeniem. Nie przechowujemy pokrojonych warzyw, ponieważ ich uszkadzanie (czyli również krojenie) powoduje stres.
  • W przypadku kalafiora lub brokuła odcinamy do zjedzenia tylko same róże. Nie zjadamy zgrubiałej łodygi, bo tam akumuluje się najwięcej azotanów. Nie zjadamy też głąba z kapusty. Często w samej kapuście jest dopuszczalna zawartość azotanów, natomiast w głąbie kilkakrotnie przekracza ona normę.
  • Przy krojeniu kapusty pamiętamy, że najmniej azotanów zawierają końce liści. Im bardziej zbliżamy się do głąba, im bielsze i grubsze są liście – tym więcej jest tam azotanów.
  • Po kupieniu ziół w doniczce nie dodajemy ich od razu do potraw. Trzeba odczekać minimum dwa tygodnie i podlewać je samą wodą, żeby zdążyły zredukować wszystkie nawozy (niestety, takie rośliny nawożone są dolistnie).

Sprawdź, dlaczego warto kisić warzywa i owoce?

Jak usunąć toksyny z warzyw? 

W ten sposób usuniesz toksyny zewnętrzne:

  • Myjemy rośliny w occie: przez 3–5 min moczymy warzywa w wodzie, która ma odczyn kwaśny . Na 1 litr zużywamy ½ szklanki octu (najlepiej jabłkowego) lub 2–3 łyżki kwasku cytrynowego (może pomóc usunąć bakterie).
  • Wylewamy wodę.
  • Wlewamy nową wodę z sodą oczyszczoną – przez 3–5 min moczymy warzywa w wodzie, która ma odczyn zasadowy. Na 1 litr  zużywamy 1–2 łyżki sody oczyszczonej. 
  • Woda po płukaniu może stać się mętna, żółtawa, czy może mieć tłusty kożuch.
  • Warzywa płuczemy, szorujemy, suszymy i wkładamy do lodówki.
  • Na 30 minut przed spożyciem, kładziemy je na parapecie (reduktaza azotanowa).

Sprawdź nasze e-booki:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Iwona Wierzbicka
14 maja 2015

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jak się podnosi pośladki? – mój sposób

Pytanie jak się robi pośladki – po pierwsze nie siedzi się na nich tylko się ich używa. To jest najważniejsza kwestia!! Człowiek jest stworzony do ruchu. Dla mnie osobiście najważniejsze jest to, żeby mieć podstawowe…

WIĘCEJ >

Młody jęczmień – jakie ma właściwości?

Młody jęczmień – czy jest cudownym lekarstwem na wszystko? Młody jęczmień to trawa zbożowa, a jak każda z traw – cechuje się wysoką wartością odżywczą pod względem zawartości witamin, minerałów, białka, odżywczego chlorofilu. Co istotne…

WIĘCEJ >
terapia sokami, zielony koktajl, smoothie

Terapia sokami, sokoterapia – moc soków

Iwona Wierzbicka dla Magaznu Strefa Trenera, o terapii zielonymi sokami, pozytywne właściwości i potencjalne zagrożenia jakie mogą wynikać z niedopasowania roślin i warzyw indywidualnie dla pacjenta.

WIĘCEJ >
liczenie kalorii

Dlaczego liczenie kalorii się nie sprawdza?

Na świecie jest kilka, kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt tysięcy diet. Większość jest nieskuteczna, a może inaczej – skuteczna, ale po prostu trudno na nich wytrwać. Często badania nad dietami wzajemnie się wykluczają, a autorzy kolejnych…

WIĘCEJ >