logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kiełbasa dojrzewająca – co zawiera?

Kiełbasa dojrzewająca – co zawiera?

surowa kiełbasa, kiełbasa, domowa kiełbasa

Zwykle boimy się surowego mięsa z powodu pasożytów. Kiedy jem tatara, często słyszę pytanie, czy nie obawiam się tasiemca. Wiele osób popija tatara wódką, bo myśli, że w ten sposób zabije jajeczka pasożyta. Jeszcze o ile na wołowinę się ktoś skusi, to już w przypadku wieprzowiny kreśli czarny scenariusz: tasiemiec uzbrojony, włosień kręty…

Według wielu źródeł powinniśmy jeść wyłącznie mięso dobrze obrobione termicznie. Co zatem z sushi i możliwością zakażenia się bruzdogłowcem szerokim? Co z suszonymi, dojrzewającymi wędlinami? One również są surowym mięsem, a suszenie nie „zabija” jaj czy larw. Pasożytami możemy zakazić się w lesie poprzez jedzenie poziomek czy jagód. Podobnie jest z suszonymi grzybami, jeśli wcześniej lis wydalił na nie swoje odchody. Możemy zakazić się też poprzez wiele przedmiotów, które dotykały osoby z resztkami fekaliów na rękach (czy każdy myje ręce po wyjściu z toalety?). Ponadto poprzez skażoną wodę, niemyte lub niedomyte warzywa i owoce.

Kiełbasa dojrzewająca

Jeśli, ktoś zaproponuje Ci tatara z wieprzowiny – zjesz? Pewnie 99% osób odpowie, że nie. Popatrz zatem z czego jest zrobiona pyszna kiełbasa dojrzewająca:

Może zatem po prostu nie panikujmy… Nadmierna higiena jest czasem gorsza od bakterii i brudu. Dla obawiających się o zakażenie pasożytami polecam regularne odrobaczanie – tak jak odrobaczamy nasze zwierzęta domowe, odrobaczajmy i siebie. Jest sporo preparatów ziołowych: para farm, anty parasitis, para protex, wyciągi z orzecha. Ja najczęściej używam Christopher’s Original Formula, syrop i kapsułki (poniżej więcej informacji). Nie wiem, czy działa na „robale”, ale działa na mój mózg – czuję, że nie mam niczego w organizmie, a jak wiadomo, umysł to moc. Ta moc aktywizuje nasz system odpornościowy do walki z intruzami.

Iwona Wierzbicka - kiełbasa dojrzewająca

A co z chemią dodaną do kiełbasy?

W sklepie trudno jest kupić wyrób mięsny bez chemii. Po pierwsze dlatego, żeby nikogo nie zatruć choćby jadem kiełbasianym, a po drugie ludzie oczekują odpowiedniego smaku, koloru i odpowiedniej tekstury.

Według informacji z aplikacji e-food ta kiełbasa zawiera substancję konserwującą (jak wiele kiełbas i wędlin), a ponadto substancję stabilizującą – lakton kwasu glukonowego – która jest raczej dla nas obojętna, choć może powodować biegunki. Kiełbasa ma jeszcze w składzie substancje wzmacniające i poprawiające smak: rybonukleotydy disodowe i glutaminian sodu, który uzależnia, może powodować syndrom chińskiej restauracji (przyśpieszona akcja serca, bezsenność, nudności, astma). Na etykiecie widnieje też nieszczęsny barwnik E 120 – czerwony barwnik z owadów, wprawdzie naturalny, ale mogący nasilać dolegliwości astmatyczne (sprawdź, gdzie jeszcze znajdziemy barwniki).

Kiełbaski na zdjęciu należały oczywiście do najdroższych w sklepie i dopiero zakupienie ich w większej ilości spowodowało, że ekspedientka przyniosła je w oryginalnym opakowaniu z etykietą. Osoba, która je kupowała była święcie przekonana, że kupuje produkt bez konserwantów, barwników i wzmacniaczy smaku.

Odrobaczanie

Na koniec moje preparaty na odrobaczanie:

Syrop przeciw pasożytom
Kapsułki przeciw pasożytom

Zwykle zamawiam w sklepie iHerb.com. Możesz skorzystać z kuponu rabatowego: WDS881. Natomiast Para Farm kupuję w sklepie zielarskim.

To może Cię zainteresować:

Sprawdź jeszcze nasze e-booki:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

Podobne tematy

Głodówki i posty lecznicze

Post, czyli walka samego siebie ze sobą Charakterystyczne dla czasów współczesnych jest to, ze chorujemy częściej z nadmiaru pożywienia niż (…)

WIĘCEJ >
jak odżywiać małego sportowca, mały sportowiec

Jak odżywiać małego sportowca? Dieta dla trenujących dzieci

Dzieci do prawidłowego rozwoju potrzebują właściwie zbilansowanych składników pokarmowych. Niestety wielu rodziców nie przykłada do tego aż tak dużej wagi. W szczególności jeśli dziecko jest aktywne fizycznie i niemal wszystko co spożyje

WIĘCEJ >
kobieta

Badania dla kobiet – jakie warto zrobić?

Badacie się co roku, co dwa lata, a może wcale? Często wydajemy pieniądze na nowe ubrania, kolację w restauracji, kino z (…)

WIĘCEJ >
czy mięso jest rakotwórcze

Czy mięso jest rakotwórcze? Manipulacje Big Farm

Gdybym zrobiła ankietę, co nas zabija, to na pewno usłyszałabym, że czerwone mięso i cholesterol. Ale to nieprawda! Poważnie, nie chce mi się (…)

WIĘCEJ >

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl