fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kiełki – jak uprawiać, by nie gniły?

Kiełki – jak uprawiać, by nie gniły?

kiełki

Wiele osób zapewne myśli o hodowli kiełków, niektórzy być może próbowali – aż do tzw. pierwszego zgnicia i zatęchnięcia. Często próbujesz jeszcze raz i znów to samo – zgnilizna. Większość osób rezygnuje po pierwszej próbie, niektórzy dochodzą do tzw. drugiej bazy i na tym kończy się przygoda. Sprawdź, jak uprawiać kiełki.

Nim posiadłam tę tajemną wiedzę, kilkanaście razy wyrzucałam „cuchnące” hodowle. Zdarzało się również, że urastały do tak wielkich rozmiarów, że nie byłam w stanie tego zjeść. Zauważyłam, że za każdym razem robię tak samo, a efekt bywa różny. Może to siły wyższe, czyli zależność od księżyca?

kiełki - ajwen 6
Najczęściej wysiewam: brokuł, lucernę, rzodkiewkę, słonecznik, cebulę, pora, koniczynę, fasolę adzuki.

Spróbowałam siać wg. kalendarza księżycowego (można go znaleźć w internecie). Często przy okazji programów ogrodniczych jest też mowa o tym, kiedy siać, ciąć, zbierać, a kiedy nic nie robić. Trochę to podziałało. Wysypanie ziarna we właściwej fazie księżyca skutkuje szybszym ich wzrostem. Ale to nie rozwiązuje do końca problemów gnicia. Na pewno szybciej wzrastające kiełki to mniejsze ryzyko gnicia, druga rzecz to regularne przepłukiwanie.

kiełki - ajwen 3

Jak uprawiać kiełki?

Kiedy ziarna wysypane są na poszczególne poziomy, nie wystarczy je raz dziennie podlać i dać wodzie skapywać. Codziennie zdejmuję każdy poziom i płuczę pod bieżącą wodą, następnie pozwalam wodzie wycieknąć przez zaworek (należy go zawsze regulować, by woda sprawnie odpływała). Po wycieknięciu wody dodatkowo zabezpieczam ziarna przed wypadnięciem i wylewam ostatnie krople wody. Czasami przesypuje kiełki na sito i płuczę całość pod bieżącą wodą, po czym wsypuje z powrotem na platformy.

Te zabiegi płukania zaczynam w trzecim dniu po wysypaniu ziaren na platformę i kontynuuję codziennie, aż pojawienia się wszystkich kiełków. Zabiegi te zabierają mi jakieś 5–10 minut dziennie, a to mniej niż pójść po warzywa do sklepu. W dni cieplejsze albo przy dużej wilgotności w pojemniku (oceniam subiektywnie) ustawiam platformy, tak aby między poziomami był przewiew. Nie można tego zrobić na pół dnia, bo kiełki nadwiędną z góry. Kiełki – z wyjątkiem słonecznika – zjada się z łupinami, ale wypłukiwanie łupin z platform, zmniejsza ryzyko gnicia.

Wystarczy więc codziennie przepłukać kiełki pod bieżącą wodą. Zero zachodu w produkcji, a dużo smakowitości, witamin i minerałów. I niech nikt nie mówi, że w zimie nie można mieć świeżych warzyw 🙂 Oczywiście, to nie to samo co kiełki sklepowe. Te są bez fungicydów.

kiełki - ajwen 7

Moja trzydniowa hodowla świeżych warzyw. Na pierwszym planie kozieradka, koniczyna, słonecznik oraz rzodkiewka. Dwa po prawej to rzeżucha.
kiełki - ajwen 2
kiełki - ajwen 1

SPRAWDŹ NASZE E-BOOKI KULINARNE:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

Wiele osób zapewne myśli o hodowli kiełków, niektórzy być może próbowali – aż do tzw. pierwszego zgnicia i zatęchnięcia. Często próbujesz jeszcze raz i znów to samo – zgnilizna. Większość osób rezygnuje po pierwszej próbie, niektórzy dochodzą do tzw. drugiej bazy i na tym kończy się przygoda. Sprawdź, jak uprawiać kiełki.

Nim posiadłam tę tajemną wiedzę, kilkanaście razy wyrzucałam „cuchnące” hodowle. Zdarzało się również, że urastały do tak wielkich rozmiarów, że nie byłam w stanie tego zjeść. Zauważyłam, że za każdym razem robię tak samo, a efekt bywa różny. Może to siły wyższe, czyli zależność od księżyca?

kiełki - ajwen 6
Najczęściej wysiewam: brokuł, lucernę, rzodkiewkę, słonecznik, cebulę, pora, koniczynę, fasolę adzuki.

Spróbowałam siać wg. kalendarza księżycowego (można go znaleźć w internecie). Często przy okazji programów ogrodniczych jest też mowa o tym, kiedy siać, ciąć, zbierać, a kiedy nic nie robić. Trochę to podziałało. Wysypanie ziarna we właściwej fazie księżyca skutkuje szybszym ich wzrostem. Ale to nie rozwiązuje do końca problemów gnicia. Na pewno szybciej wzrastające kiełki to mniejsze ryzyko gnicia, druga rzecz to regularne przepłukiwanie.

kiełki - ajwen 3

Jak uprawiać kiełki?

Kiedy ziarna wysypane są na poszczególne poziomy, nie wystarczy je raz dziennie podlać i dać wodzie skapywać. Codziennie zdejmuję każdy poziom i płuczę pod bieżącą wodą, następnie pozwalam wodzie wycieknąć przez zaworek (należy go zawsze regulować, by woda sprawnie odpływała). Po wycieknięciu wody dodatkowo zabezpieczam ziarna przed wypadnięciem i wylewam ostatnie krople wody. Czasami przesypuje kiełki na sito i płuczę całość pod bieżącą wodą, po czym wsypuje z powrotem na platformy.

Te zabiegi płukania zaczynam w trzecim dniu po wysypaniu ziaren na platformę i kontynuuję codziennie, aż pojawienia się wszystkich kiełków. Zabiegi te zabierają mi jakieś 5–10 minut dziennie, a to mniej niż pójść po warzywa do sklepu. W dni cieplejsze albo przy dużej wilgotności w pojemniku (oceniam subiektywnie) ustawiam platformy, tak aby między poziomami był przewiew. Nie można tego zrobić na pół dnia, bo kiełki nadwiędną z góry. Kiełki – z wyjątkiem słonecznika – zjada się z łupinami, ale wypłukiwanie łupin z platform, zmniejsza ryzyko gnicia.

Wystarczy więc codziennie przepłukać kiełki pod bieżącą wodą. Zero zachodu w produkcji, a dużo smakowitości, witamin i minerałów. I niech nikt nie mówi, że w zimie nie można mieć świeżych warzyw 🙂 Oczywiście, to nie to samo co kiełki sklepowe. Te są bez fungicydów.

kiełki - ajwen 7

Moja trzydniowa hodowla świeżych warzyw. Na pierwszym planie kozieradka, koniczyna, słonecznik oraz rzodkiewka. Dwa po prawej to rzeżucha.
kiełki - ajwen 2
kiełki - ajwen 1

SPRAWDŹ NASZE E-BOOKI KULINARNE:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Iwona Wierzbicka
18 kwietnia 2015

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jedz warzywa! Sprawdź nasze przepisy

Cały czas słyszymy o tym, aby jeść warzywa, bo mają właściwości zdrowotne. Są one dla nas źródłem witamin i minerałów, błonnika oraz antyoksydantów. Jakie warzywa najlepiej wybierać? Sprawdź nasze przepisy na zupy, koktajle i sałatki….

WIĘCEJ >

Jedzenie na mieście – co trzeba wiedzieć?

Idziecie do restauracji na obiad.Informujecie kelnera, że nie jecie glutenu, nabiału i strączków, zadowoleni czekacie na swój bezpieczny posiłek... żeby to było takie proste, jak sobie wyobrażacie jedzenie na mieście ...

WIĘCEJ >
konserwa, puszka

Konserwy – dlaczego lepiej na nie uważać?

Konserwy – co z nim jest nie tak? Dlaczego powinno się na nie uważać? Sprawdź, co warto wiedzieć na ten temat. Clostridium botulinum Clostridium botulinum jest Gram-dodatnią laseczką wytwarzającą toksynę o nazwie botulina, zwaną potocznie…

WIĘCEJ >

Jak się podnosi pośladki? – mój sposób

Pytanie jak się robi pośladki – po pierwsze nie siedzi się na nich tylko się ich używa. To jest najważniejsza kwestia!! Człowiek jest stworzony do ruchu. Dla mnie osobiście najważniejsze jest to, żeby mieć podstawowe…

WIĘCEJ >