fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Frytki z selera

Frytki z selera

frytki-z-selera-ajwendieta-2.jpg

Seler w roli głównej zamiast ziemniaka. Frytki można zrobić smażąc na oleju kokosowym lub smalcu gęsim, jednak najzdrowsze frytki będą kiedy wrzucimy je do piekarnika i upieczemy na blasze z małą ilością tłuszczu. Dlaczego seler, a nie ziemniak? Hmmm… dla odmiany. A więcej o różnicach między ziemniakiem a selerem przeczytasz: Seler kontra Ziemniak – co wybrać?

Jak przygotować?

Obierz seler, pokrój w paski, włóż na rozgrzaną patelnię z olejem kokosowym lub do rozgrzanego piekarnika na blasze. Smaż do zarumienienia. Na koniec można odsączyć na papierze kuchennym i lekko posolić. Smacznego!

TIP

  • Z selera można również przygotować puree (smakuje podobnie jak ziemniaki). Gotujesz w małej ilości wody, blendujesz, dodajesz masło.
  • Oprócz selera do frytek nadają się również marchewka, pietruszka – korzeń, bataty.
  • Z selera naciowego możesz przygotować zupę krem.

frytki z selera - ajwendieta (2)


frytki z selera - ajwendieta (3) frytki z selera - ajwendieta (4) frytki z selera - ajwendieta (5) frytki z selera - ajwendieta (6) frytki z selera - ajwendieta (7) frytki z selera - ajwendieta (8) frytki z selera - ajwendieta (9)

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.

Autor



Iwona Wierzbicka

Seler w roli głównej zamiast ziemniaka. Frytki można zrobić smażąc na oleju kokosowym lub smalcu gęsim, jednak najzdrowsze frytki będą kiedy wrzucimy je do piekarnika i upieczemy na blasze z małą ilością tłuszczu. Dlaczego seler, a nie ziemniak? Hmmm… dla odmiany. A więcej o różnicach między ziemniakiem a selerem przeczytasz: Seler kontra Ziemniak – co wybrać?

Jak przygotować?

Obierz seler, pokrój w paski, włóż na rozgrzaną patelnię z olejem kokosowym lub do rozgrzanego piekarnika na blasze. Smaż do zarumienienia. Na koniec można odsączyć na papierze kuchennym i lekko posolić. Smacznego!

TIP

  • Z selera można również przygotować puree (smakuje podobnie jak ziemniaki). Gotujesz w małej ilości wody, blendujesz, dodajesz masło.
  • Oprócz selera do frytek nadają się również marchewka, pietruszka – korzeń, bataty.
  • Z selera naciowego możesz przygotować zupę krem.

frytki z selera - ajwendieta (2)


frytki z selera - ajwendieta (3) frytki z selera - ajwendieta (4) frytki z selera - ajwendieta (5) frytki z selera - ajwendieta (6) frytki z selera - ajwendieta (7) frytki z selera - ajwendieta (8) frytki z selera - ajwendieta (9)

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.

Autor

Iwona Wierzbicka
13 marca 2015

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jak zrobić domową wędlinę?

Masz dosyć oszukiwania w sklepie? Chcesz jeść mięso a nie tekturę z dodatkiem mięsa? Zrób sobie sam pyszną szyneczkę. Nie jest to specjalnie trudne 🙂 Potrzeba na jedną szyneczkę: schab,tak około 0.7 kg sól –…

WIĘCEJ >

Paleo jadłospis 5-07-2014

Dzisiaj pospałam… zaspałam… PLAN BYŁ, chęci nie było. W planie mieliśmy pojechać w góry na rower, super techniczne szlaki itd. marzył mi się Szczyrk lub Istebna, ale jak się nie nastawia budzika, to nie ma

WIĘCEJ >

Paleo jadłospis 15-09-2014

Poniedziałek, jak zwykle ciężki i pracowity dzień. Dzisiaj w pracy 8:00-20:00. Jedzonko zabrałam ze sobą. Rano była jajecznica z jaj przepiórczych, w pracy jaja + sałatka. Kolacja w domu to już same warzywa.

WIĘCEJ >

Jak obierać szparagi?

Szparagi Pewnie niewielu z Was wie, że szparagi, oprócz pyrów, to złoto Wielkopolski. Ja wiem, bo jestem Poznaniakiem (Jezu jak to zabrzmiało, mój ojciec powiedziałby – starym poznaniakiem!). No dobra, nostalgia na bok. W Polsce…

WIĘCEJ >