logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Frytki z selera

Frytki z selera

frytki-z-selera-ajwendieta-2.jpg

Seler w roli głównej zamiast ziemniaka. Frytki można zrobić smażąc na oleju kokosowym lub smalcu gęsim, jednak najzdrowsze frytki będą kiedy wrzucimy je do piekarnika i upieczemy na blasze z małą ilością tłuszczu. Dlaczego seler, a nie ziemniak? Hmmm… dla odmiany. A więcej o różnicach między ziemniakiem a selerem przeczytasz: Seler kontra Ziemniak – co wybrać?

Jak przygotować?

Obierz seler, pokrój w paski, włóż na rozgrzaną patelnię z olejem kokosowym lub do rozgrzanego piekarnika na blasze. Smaż do zarumienienia. Na koniec można odsączyć na papierze kuchennym i lekko posolić. Smacznego!

TIP

  • Z selera można również przygotować puree (smakuje podobnie jak ziemniaki). Gotujesz w małej ilości wody, blendujesz, dodajesz masło.
  • Oprócz selera do frytek nadają się również marchewka, pietruszka – korzeń, bataty.
  • Z selera naciowego możesz przygotować zupę krem.

frytki z selera - ajwendieta (2)


frytki z selera - ajwendieta (3) frytki z selera - ajwendieta (4) frytki z selera - ajwendieta (5) frytki z selera - ajwendieta (6) frytki z selera - ajwendieta (7) frytki z selera - ajwendieta (8) frytki z selera - ajwendieta (9)

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz.

Autor



Iwona Wierzbicka

Podobne tematy

Smoothie – Koktajle Ajwen

Smoothie to świetny sposób by kilka składników odżywczych dostarczyć w szybki i przyjemny sposób, dzieci nie zawsze chcą jeść warzywa, czasami jedzą tylko chleb i słodycze, pewnie nie raz słyszysz – jedz zielone bo mają...

WIĘCEJ >

Paleo jadłospis 26-08-2014

Jaja z kiełkami na patelnię na maśle klarowanym, na obiad było bez-mięsnie: pieczarki, kiełki, warzywa na patelnię, kolacja: warzywa

WIĘCEJ >

Paleo jadłospis 26-11-2014 nowy nos

Nos już po ściągnięciu gipsu (zdjęcia przed i po), na śniadanie jaja z bananem, w trasie kiełbasa i audiobook, po powrocie wątróbka w miodzie, skorupka się rozpuściła do białej substancji…

WIĘCEJ >

Placuszki kasztanowo – mangowe

Zmiksowałam jaja, mąkę kasztanową i mango. Placuszki były PYSZNE ale rozpadały się dlatego ostatecznie powstały takie malutkie. Posypałam cynamonem.

WIĘCEJ >

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl