fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Co zrobić z grasicą

Co zrobić z grasicą

co-zrobic-z-grasica.jpg

Co to w ogóle jest?

Pewnie większość z Was zadaje sobie to pytanie i od razu drugie, co zrobić z grasicą? Spokojnie 🙂 Grasica, zalicza się do podrobów, jest to organ dokrewny młodych ssaków, który zanika z wiekiem. U ludzi zaczyna się zmniejszać i zanikać po 3 roku życia. Po co to komu? Jest odpowiedzialna za wzrost, zdolności rozrodcze oraz metabolizm. Potrzebna jest do rozwoju odporności organizmu. Obrazowo mówiąc, takie przedszkole dla ochroniarzy naszego organizmu. Dobra, tyle teorii, komu mało, temu wujek google poczyta na dobranoc :p Podobnie u zwierząt grasica jest duża tylko gdy dany cielak jest mały.  Czemu cielak? Bo najlepsza jest grasica cielęca, ale używa się też jagnięcej.

A kulinarnie?

Wygląda trochę jak mózg. Taka szaro-różowa tkanka z białymi błonkami. Jest delikatna w dotyku, lekko gumowato – galaretowata.
Trzeba usunąć te błonki (chociaż niektórym się nie chce i zostawiają – ja usuwam). Najpierw wkładamy grasicę do naczynia z zimną wodą na 3-4 godziny, następnie szykujemy się do ściągnięcia błony. W tym celu należy grasicę sparzyć. Czyli szykujemy garnek z wrzątkiem, obok drugi z zimną wodą. Wkładamy grasicę do wrzątku na minutę i przekładamy do garnka z zimną wodą. Chcemy tylko lekko sparzyć wierzchnią warstwę, a przez włożenie do zimnej wody, zatrzymamy proces parzenia. Ścięte błony delikatnie zdejmujemy za pomocą nożyka, aż do oczyszczenia całości. No i mamy gotowy produkt do dalszej obróbki.

O czym należy pamiętać?

Grasica jest bardzo delikatnym surowcem. Wystarczy ją lekko podsmażyć, poddusić. Zbyt długie poddanie obróbce termicznej spowoduje mocne ścięcie mięsa i w rezultacie będzie ono twarde i niedobre. Kiedyś była w Polsce traktowana jako wielki przysmak, niestety ta tradycja zaczęła zamierać. Dlatego warto sobie przypomnieć, że w kuchni polskiej mamy dużo dobrych tradycji związanych z podrobami. Gdy mamy za sobą najtrudniejszy i najbardziej pracochłonny etap, czyli obróbkę wstępną, możemy przystąpić do właściwej obróbki.

Co można z grasicy zrobić?

  • podsmażyć delikatnie i traktować jak zwykłe mięso, czyli komponować je z warzywami, ziemniakami itd.
  • ugotować w rosole, lub dodawać do zup, żeby zwiększyć ich wartość odżywczą
  • używać jako dodatek do wszelkiego rodzaju sałatek, czy to dodamy grasice świeżo podsmażoną, czy już przestygłą
  • dusić ją w warzywach
  • dusić w owocach
  • dodawać do wszelkiego rodzaju risotto, czy kaszotto

 

 Więcej filmów z Pawłem na stronie ajwen.tv oraz na profilu Kuchnia Ajwen.

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz

 

 

Autor



Paweł Jackowski

Co to w ogóle jest?

Pewnie większość z Was zadaje sobie to pytanie i od razu drugie, co zrobić z grasicą? Spokojnie 🙂 Grasica, zalicza się do podrobów, jest to organ dokrewny młodych ssaków, który zanika z wiekiem. U ludzi zaczyna się zmniejszać i zanikać po 3 roku życia. Po co to komu? Jest odpowiedzialna za wzrost, zdolności rozrodcze oraz metabolizm. Potrzebna jest do rozwoju odporności organizmu. Obrazowo mówiąc, takie przedszkole dla ochroniarzy naszego organizmu. Dobra, tyle teorii, komu mało, temu wujek google poczyta na dobranoc :p Podobnie u zwierząt grasica jest duża tylko gdy dany cielak jest mały.  Czemu cielak? Bo najlepsza jest grasica cielęca, ale używa się też jagnięcej.

A kulinarnie?

Wygląda trochę jak mózg. Taka szaro-różowa tkanka z białymi błonkami. Jest delikatna w dotyku, lekko gumowato – galaretowata.
Trzeba usunąć te błonki (chociaż niektórym się nie chce i zostawiają – ja usuwam). Najpierw wkładamy grasicę do naczynia z zimną wodą na 3-4 godziny, następnie szykujemy się do ściągnięcia błony. W tym celu należy grasicę sparzyć. Czyli szykujemy garnek z wrzątkiem, obok drugi z zimną wodą. Wkładamy grasicę do wrzątku na minutę i przekładamy do garnka z zimną wodą. Chcemy tylko lekko sparzyć wierzchnią warstwę, a przez włożenie do zimnej wody, zatrzymamy proces parzenia. Ścięte błony delikatnie zdejmujemy za pomocą nożyka, aż do oczyszczenia całości. No i mamy gotowy produkt do dalszej obróbki.

O czym należy pamiętać?

Grasica jest bardzo delikatnym surowcem. Wystarczy ją lekko podsmażyć, poddusić. Zbyt długie poddanie obróbce termicznej spowoduje mocne ścięcie mięsa i w rezultacie będzie ono twarde i niedobre. Kiedyś była w Polsce traktowana jako wielki przysmak, niestety ta tradycja zaczęła zamierać. Dlatego warto sobie przypomnieć, że w kuchni polskiej mamy dużo dobrych tradycji związanych z podrobami. Gdy mamy za sobą najtrudniejszy i najbardziej pracochłonny etap, czyli obróbkę wstępną, możemy przystąpić do właściwej obróbki.

Co można z grasicy zrobić?

  • podsmażyć delikatnie i traktować jak zwykłe mięso, czyli komponować je z warzywami, ziemniakami itd.
  • ugotować w rosole, lub dodawać do zup, żeby zwiększyć ich wartość odżywczą
  • używać jako dodatek do wszelkiego rodzaju sałatek, czy to dodamy grasice świeżo podsmażoną, czy już przestygłą
  • dusić ją w warzywach
  • dusić w owocach
  • dodawać do wszelkiego rodzaju risotto, czy kaszotto

 

 Więcej filmów z Pawłem na stronie ajwen.tv oraz na profilu Kuchnia Ajwen.

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz

 

 

Autor

Paweł Jackowski
22 listopada 2016

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jak naostrzyć nóż?

Proste rzeczy bywają czasem bardzo trudne prawda? A jak jest z ostrzeniem noży? Czy wiesz jak powinno się to robić? Jeśli nie koniecznie obejrzyj film z Pawłem! Więcej filmów z Pawłem na stronie ajwen.tv oraz…

WIĘCEJ >

Smoothie: superfoods power

Zdrowy i smaczny zielony smoothie, strzał witamin i minerałów, czyli pozytywna energia w koktajlu.

WIĘCEJ >

Jak oczyszczać mięso?

Paweł Jackowski opowiada o tym jak czyścić mięso ze zgrubień, tłuszczu czy ścięgien. Niby proste, a jednak nie każdy zdaje sobie sprawę jakie to ważne podczas przygotowania posiłku i jak to prawidłowo zrobić. Więcej filmów…

WIĘCEJ >

Wolnowar

Współczesny dół ziemny Wolnowar to ulubione urządzenie wszystkich paleo maniaków, działa na zasadzie dołu ziemnego. Kiedyś, dawno, dawno temu, ludzie kopali dół w ziemi. Rozpalali w nim ognisko i kładli kamienie, które się nagrzewały. Gdy były…

WIĘCEJ >