fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Co zrobić z grasicą

Co zrobić z grasicą

co-zrobic-z-grasica.jpg

Co to w ogóle jest?

Pewnie większość z Was zadaje sobie to pytanie i od razu drugie, co zrobić z grasicą? Spokojnie 🙂 Grasica, zalicza się do podrobów, jest to organ dokrewny młodych ssaków, który zanika z wiekiem. U ludzi zaczyna się zmniejszać i zanikać po 3 roku życia. Po co to komu? Jest odpowiedzialna za wzrost, zdolności rozrodcze oraz metabolizm. Potrzebna jest do rozwoju odporności organizmu. Obrazowo mówiąc, takie przedszkole dla ochroniarzy naszego organizmu. Dobra, tyle teorii, komu mało, temu wujek google poczyta na dobranoc :p Podobnie u zwierząt grasica jest duża tylko gdy dany cielak jest mały.  Czemu cielak? Bo najlepsza jest grasica cielęca, ale używa się też jagnięcej.

A kulinarnie?

Wygląda trochę jak mózg. Taka szaro-różowa tkanka z białymi błonkami. Jest delikatna w dotyku, lekko gumowato – galaretowata.
Trzeba usunąć te błonki (chociaż niektórym się nie chce i zostawiają – ja usuwam). Najpierw wkładamy grasicę do naczynia z zimną wodą na 3-4 godziny, następnie szykujemy się do ściągnięcia błony. W tym celu należy grasicę sparzyć. Czyli szykujemy garnek z wrzątkiem, obok drugi z zimną wodą. Wkładamy grasicę do wrzątku na minutę i przekładamy do garnka z zimną wodą. Chcemy tylko lekko sparzyć wierzchnią warstwę, a przez włożenie do zimnej wody, zatrzymamy proces parzenia. Ścięte błony delikatnie zdejmujemy za pomocą nożyka, aż do oczyszczenia całości. No i mamy gotowy produkt do dalszej obróbki.

O czym należy pamiętać?

Grasica jest bardzo delikatnym surowcem. Wystarczy ją lekko podsmażyć, poddusić. Zbyt długie poddanie obróbce termicznej spowoduje mocne ścięcie mięsa i w rezultacie będzie ono twarde i niedobre. Kiedyś była w Polsce traktowana jako wielki przysmak, niestety ta tradycja zaczęła zamierać. Dlatego warto sobie przypomnieć, że w kuchni polskiej mamy dużo dobrych tradycji związanych z podrobami. Gdy mamy za sobą najtrudniejszy i najbardziej pracochłonny etap, czyli obróbkę wstępną, możemy przystąpić do właściwej obróbki.

Co można z grasicy zrobić?

  • podsmażyć delikatnie i traktować jak zwykłe mięso, czyli komponować je z warzywami, ziemniakami itd.
  • ugotować w rosole, lub dodawać do zup, żeby zwiększyć ich wartość odżywczą
  • używać jako dodatek do wszelkiego rodzaju sałatek, czy to dodamy grasice świeżo podsmażoną, czy już przestygłą
  • dusić ją w warzywach
  • dusić w owocach
  • dodawać do wszelkiego rodzaju risotto, czy kaszotto

 

 Więcej filmów z Pawłem na stronie ajwen.tv oraz na profilu Kuchnia Ajwen.

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz

 

 

Autor



Paweł Jackowski

Co to w ogóle jest?

Pewnie większość z Was zadaje sobie to pytanie i od razu drugie, co zrobić z grasicą? Spokojnie 🙂 Grasica, zalicza się do podrobów, jest to organ dokrewny młodych ssaków, który zanika z wiekiem. U ludzi zaczyna się zmniejszać i zanikać po 3 roku życia. Po co to komu? Jest odpowiedzialna za wzrost, zdolności rozrodcze oraz metabolizm. Potrzebna jest do rozwoju odporności organizmu. Obrazowo mówiąc, takie przedszkole dla ochroniarzy naszego organizmu. Dobra, tyle teorii, komu mało, temu wujek google poczyta na dobranoc :p Podobnie u zwierząt grasica jest duża tylko gdy dany cielak jest mały.  Czemu cielak? Bo najlepsza jest grasica cielęca, ale używa się też jagnięcej.

A kulinarnie?

Wygląda trochę jak mózg. Taka szaro-różowa tkanka z białymi błonkami. Jest delikatna w dotyku, lekko gumowato – galaretowata.
Trzeba usunąć te błonki (chociaż niektórym się nie chce i zostawiają – ja usuwam). Najpierw wkładamy grasicę do naczynia z zimną wodą na 3-4 godziny, następnie szykujemy się do ściągnięcia błony. W tym celu należy grasicę sparzyć. Czyli szykujemy garnek z wrzątkiem, obok drugi z zimną wodą. Wkładamy grasicę do wrzątku na minutę i przekładamy do garnka z zimną wodą. Chcemy tylko lekko sparzyć wierzchnią warstwę, a przez włożenie do zimnej wody, zatrzymamy proces parzenia. Ścięte błony delikatnie zdejmujemy za pomocą nożyka, aż do oczyszczenia całości. No i mamy gotowy produkt do dalszej obróbki.

O czym należy pamiętać?

Grasica jest bardzo delikatnym surowcem. Wystarczy ją lekko podsmażyć, poddusić. Zbyt długie poddanie obróbce termicznej spowoduje mocne ścięcie mięsa i w rezultacie będzie ono twarde i niedobre. Kiedyś była w Polsce traktowana jako wielki przysmak, niestety ta tradycja zaczęła zamierać. Dlatego warto sobie przypomnieć, że w kuchni polskiej mamy dużo dobrych tradycji związanych z podrobami. Gdy mamy za sobą najtrudniejszy i najbardziej pracochłonny etap, czyli obróbkę wstępną, możemy przystąpić do właściwej obróbki.

Co można z grasicy zrobić?

  • podsmażyć delikatnie i traktować jak zwykłe mięso, czyli komponować je z warzywami, ziemniakami itd.
  • ugotować w rosole, lub dodawać do zup, żeby zwiększyć ich wartość odżywczą
  • używać jako dodatek do wszelkiego rodzaju sałatek, czy to dodamy grasice świeżo podsmażoną, czy już przestygłą
  • dusić ją w warzywach
  • dusić w owocach
  • dodawać do wszelkiego rodzaju risotto, czy kaszotto

 

 Więcej filmów z Pawłem na stronie ajwen.tv oraz na profilu Kuchnia Ajwen.

Uwaga – ważne informacje, przeczytaj zanim zastosujesz lub skopiujesz

 

 

Autor

Paweł Jackowski
22 listopada 2016

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Smoothie: borówkowo – bananowy

Przepyszny koktajl według receptury Krzysia, świetnie się sprawdzi po aktywności fizycznej, potreningowe uzupełnienie energii.

WIĘCEJ >

Frytki z selera

Seler w roli głównej zamiast ziemniaka. Frytki można zrobić smażąc na oleju kokosowym lub smalcu gęsim, jednak najzdrowsze frytki będą kiedy wrzucimy je do piekarnika i upieczemy na blasze z małą ilością tłuszczu.

WIĘCEJ >

Jak się kroi by się nie pokroić!

Krótki instruktaż jak prawidłowo kroić, aby nie zrobić sobie krzywdy. Więcej filmów w roli głównej z Pawłem Jackowskim na stronie (…)

WIĘCEJ >
mleko kokosowe

Domowe mleko kokosowe – jak je zrobić?

Sprawdź, jak samodzielnie przygotować domowe mleko kokosowe. Dzięki temu, że przygotowujemy mleko kokosowe własnoręcznie, mamy 100% pewności, ono tak naprawdę (…)

WIĘCEJ >

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl